Δημοσιεύτηκε στις 06 Μαρτίου 2018
Ο «Φλίπι» δέχεται τις παραγγελίες ηλεκτρονικά και αμέσως ξεκινά να αναποδογυρίζει τα μπέργκερ, ενώ διαθέτει ειδικό λογισμικό που του επιτρέπει να διακρίνει τα διαφορετικά κρέατα πότε έχουν ψηθεί καλά
Ζητείται μονόχειρας ψήστης, πλήρους απασχόλησης -πρόθυμος και για υπερωρίες- με ατσάλινο χέρι, το οποίο να είναι ακούραστο και να μην καίγεται ακόμη κι αν ακουμπήσει την ψησταριά! Ένας τέτοιος ακριβώς βρέθηκε και μόλις προσελήφθη σε εστιατόριο φαστ-φουντ της αμερικανικής αλυσίδας CaliBurger στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.
Πρόκειται για τον «Φλίπι» (Flippy), ένα ρομποτικό σύστημα με ένα χέρι, που από τη Δευτέρα εκτελεί χρέη ψήστη, αναποδογυρίζοντας τα μπιφτέκια με αξιοζήλευτη ταχύτητα. Είναι δημιούργημα της αμερικανικής εταιρείας ρομποτικής Miso Robotics.
Ο «έξυπνος» ρομποτικός βραχίονας έξι αξόνων που καταλήγει σε μια σπάτουλα, μπορεί να ψήσει τουλάχιστον 150 μπέργκερ την ώρα, ενώ διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη, πράγμα που του επιτρέπει να ξέρει πότε το μπέργκερ είναι έτοιμο. Αμέσως το βγάζει από το γκρίλ, το τοποθετεί στα ψωμάκια και ειδοποιεί με το σχετικό σήμα τους ανθρώπους «συναδέλφους» του για τα περαιτέρω, όπως να προσθέσουν τυρί, ντομάτα και τα λοιπά.
Ο «Φλίπι» δέχεται τις παραγγελίες ηλεκτρονικά και αμέσως ξεκινά να αναποδογυρίζει τα μπέργκερ, ενώ διαθέτει ειδικό λογισμικό που του επιτρέπει να διακρίνει τα διαφορετικά κρέατα πότε έχουν ψηθεί καλά. Για να τα κάνει όλα αυτά, χρησιμοποιεί αισθητήρες και κάμερες κανονικής και θερμικής όρασης.
Προς το παρόν πάντως, είναι ένας άνθρωπος που τοποθετεί τα μπέργκερ στην ψηστιέρα και όχι ο «Φλίπι». Ο τελευταίος μπορεί όμως να καθαρίσει μόνος του τόσο την σπάτουλά του, όσο και την επιφάνεια του γκριλ. Το ρομπότ μπορεί να εγκατασταθεί στον πάγκο του μέσα σε πέντε μόνο λεπτά και επίσης μπορεί εύκολα να μετακινηθεί σε άλλη θέση εργασίας με ροδάκια.
Ο κλάδος της εστίασης και ιδίως των ταχυφαγείων εμφανίζει μεγάλη «ανακύκλωση» προσωπικού. Έως το 50% των εργαζομένων σε οποιοδήποτε φαστ-φουντ έχουν φύγει μέσα σε ένα έτος, συνήθως λόγω των χαμηλών μισθών και των εξαντλητικών ωραρίων, αλλά και των εργατικών ατυχημάτων, όπως τα εγκαύματα που παθαίνουν οι ψήστες.
Ρομπότ, όπως ο «Φλίπι», δεν παραπονιούνται για τις συνθήκες εργασίας, ούτε καίγονται. Καθόλου τυχαία, η αλυσίδα CaliBurger σχεδιάζει να «προσλάβει» άλλους 50 ρομποτικούς ψήστες για τα καταστήματά της, σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ» και τη «Ντέιλι Μέιλ».
Όμως η «πρόσληψη» ρομποτικών ψηστών δεν μπορεί παρά να επιδεινώσει το πρόβλημα της ανεργίας. Οι δημιουργοί του στην εταιρεία Miso Robotics αντιτείνουν ότι ο «Φλίπι» έχει φτιαχτεί για να δουλεύει πλάι-πλάι με τους ανθρώπους και να κάνει πιο ασφαλή τη δουλειά τους στην κουζίνα των εστιατορίων.
«Η κουζίνα του μέλλοντος θα έχει πάντα ανθρώπους, αλλά θα δουλεύουν μαζί με τα ρομπότ. Η τεχνολογία μας δεν αποσκοπεί στο να αντικαταστήσει θέσεις εργασίας. Βλέπουμε τον ‘Φλίπι’ απλώς σαν ένα τρίτο χέρι», δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Miso Robotics Ντέηβιντ Ζίτο.
Αλλά τα ίδια τα εστιατόρια μπορεί να μη το βλέπουν ακριβώς έτσι. Πολύ περισσότερο όταν ο «Φλίπι» -ή όποιο άλλο παρεμφερές ρομπότ- γίνει ακόμη πιο έξυπνο, επιδέξιο και αυτόνομο, οπότε η κουζίνα σιγά-σιγά θα γίνει δική του…
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Σχετικά
Το εστιατόριο ΚΥΠΡΙΑΚΟΝ από το παλιό λιμάνι Λεμεσού, στο Fig Tree Bay στον Πρωταρά
Το μενού αντλεί την έμπνευσή του από την Κύπρο και τη Μεσόγειο
Κλέφτικο, σούβλες και πλούσιοι μεζέδες για τον Δεκαπενταύγουστο
Νέο μενού, καθημερινά από τις 18:00, τις Κυριακές από τις 17:00 και μεσημέρι αποκλειστικά και μόνο για το τραπέζι του 15αύγουστου
Μια διαμονή με Michelin Key και ένα δείπνο που μας ταξίδεψε στη Μεσόγειο
Μείναμε στο νέο πεντάστερο M Boutique Hotel της Πάφου και ανακαλύψαμε το Upon, όπου η γαστρονομική φιλοσοφία του βραβευμένου με αστέρι Michelin σεφ Γρηγόρη Κίκη συναντά εξαιρετικές πρώτες ύλες και κυπριακά κρασιά
5 ωραία μαγαζιά για πεντανόστιμο σουβλάκι στην Πάφο και τα χωριά της
Πάμε για νόστιμο σουβλάκι σε δροσερές αυλές, καταπράσινους κήπους και πλατείες
Η πιο "cult" ψαροταβέρνα της πόλης, αποτελεί το καλύτερο κρυμμένο μυστικό της
Όσοι ξέρουν, επιστρέφουν εδώ για φρέσκο ψάρι, ζεστή οικογενειακή φιλοξενία και γεύσεις που δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από καλή πρώτη ύλη και μεράκι
Ραβάνια μαγειρείον: Τσοκακτσίδης και Ζαχαρόπουλος ένωσαν δυνάμεις στο νέο μοντέρνο μαγειρείον-γαλακτοζαχαροπλαστείον
Ο σεφ Αλκιβιάδης Τσοκακτσίδης ένωσε τις δυνάμεις του με τον Γιάννη Ζαχαρόπουλο για ένα νέο, κοινό γαστρονομικό εγχείρημα-αναδρομή στην παιδική τους ηλικία
Διεθνούς φήμης αλυσίδα ανοίγει all day εστιατόριο στη θέση του Bastione, στην παλιά Λευκωσία
Το πέμπτο κατάστημα της εν λόγω αλυσίδας στην Κύπρο έρχεται σε ένα από τα ομορφότερα κτήρια της εντός των τειχών πόλης
10 νόστιμες στάσεις στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας που αξίζουν τη διαδρομή
Από ψάρι ημέρας και τραπέζια δίπλα στο κύμα μέχρι beach bars, burgers και cocktails με θέα το ηλιοβασίλεμα
Όταν η κουζίνα του Αθηναγόρα Κωστάκου συναντά στη Λευκωσία τη Νάπολη του Francesco Granata
Καθίσαμε στο SCALE και ζήσαμε μια γαστρονομική εμπειρία ανάμεσα σε δύο σεφ και δύο κουζίνες, δοκιμάζοντας από καπνιστό ταραμά και γιουβέτσι με γαρίδες μέχρι αυθεντική Bufalina και linguine alla Nerano
Το roll into sunset έφερε το απόλυτο καλοκαιρινό vibe στη Μαρίνα Λεμεσού
Γιατί, οι καλύτερες καλοκαιρινές στιγμές είναι αυτές που μοιράζεσαι
Από food truck έγινε μαγαζί: Το αγαπημένο street food spot της πόλης ανοίγει σήμερα το εστιατόριό του
Το Feedos μετακόμισε κι από σήμερα μας περιμένει στη νέα του διεύθυνση!