Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιανουαρίου 2018
Μετά τα πρόσφατα περιστατικά ενδοσχολικής βίας που είδαν το φως της δημοσιότητας, η θεατρική ομάδα «intra portas» ένιωσε την ανάγκη να επικοινωνήσει αυτό το ευαίσθητο θέμα, μέσω μιας εναλλακτικής μορφής εφηβικού θεάτρου. Μέσα στα πλαίσια του Δ.Δ.Κ. (Δράση – Δημιουργικότητα – Κοινωνική Προσφορά) η θεατρική ομάδα προτείνει την εφηβική θεατρική παράσταση με τίτλο «Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας» με θέμα την ενδοσχολική βία.

Δύο επαγγελματίες ηθοποιοί αφηγούνται με παιγνιώδη τρόπο και αλλάζοντας πολλαπλούς ρόλους μια περίπτωση ενδοσχολικής παρενόχλησης, προτείνοντας ταυτόχρονα, μέσα από την ιστορία, τρόπους αντιμετώπισής της. Ο Βίκτωρας, όπως και τόσα παιδιά, πέφτει θύμα και όταν τα πράγματα ξεφεύγουν, η Μαρία που κι αυτή άθελά της συμμετείχε στο bullying ενάντια στον Βίκτωρα, κατανοεί τις πιθανές συνέπειες των πράξεών της και παίρνει την τολμηρή απόφαση να βοηθήσει τον Βίκτωρα. Τα δύο παιδιά γίνονται ομάδα και ο κύκλος της βίας σπάει. Η παράσταση θίγει επίσης μια βασική παράμετρο του φαινομένου, τη σημασία του παρατηρητή, θέλοντας να προβληματίσει ιδιαίτερα τα παιδιά που ενθαρρύνουν με την σιωπή τους τον σχολικό εκφοβισμό.
Την παράσταση έχουν παρακολουθήσει μέχρι στιγμής πάνω από 3000 παιδιά σε όλη την Κύπρο.
Η ιστορία απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
Η παράσταση πραγματοποιείται στα πλαίσια μια διδακτικής ώρας. Έχει διάρκεια 25 λεπτά ενώ ακολούθως δίνονται 20 λεπτά συζήτηση με τα παιδιά. Στα πλαίσια της συζήτησης δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά, με αφορμή την παράσταση, να μοιραστούν τις δικές τους σκέψεις, φόβους, προβληματισμούς για ένα θέμα που φαίνεται να τους καίει.

Συντελεστές
Κείμενο: Τάσος Αγγελόπουλος
Σκηνοθετική επιμέλεια/ Παραγωγή: Ελένη Αναστασίου
Ηθοποιοί: Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Νάγια Τ. Καρακώστα.
Πληροφορίες: 99818208
Σχετικά
Το «Έλα στη θέση μου» επιστρέφει στο Artos House
Η ομάδα Teatro Angelico – Αόρατη Σκηνή παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά μια παράσταση για τις σχέσεις, τις επιλογές και τη δύναμη της ενσυναίσθησης
«Μια Κύπρος Παραμύθκια»: Τρία κυπριακά παραμύθια ζωντανεύουν στη νέα παράσταση του Piccolo
Πρεμιέρα στις 15 Νοεμβρίου στο Θέατρο Πάνθεον για μια οικογενειακή παράσταση με χιούμορ, μουσική και ιστορίες από την κυπριακή παράδοση.
Η ποίηση της Κατερίνας Γώγου ζωντανεύει στη Μικρή Άρκτο
Η Αντωνία Χαραλάμπους και ο Γιώργος Καλογήρου παρουσιάζουν το μουσικοποιητικό δρώμενο «Κατερίνα Γώγου – Με λένε Οδύσσεια»
Η παράσταση «Ανακουτρεύκω» της Άντρεας Μαύρου, επιστρέφει
Νέος κύκλος παραστάσεων για τον θεατρικό μονόλογο 'Ανακουτρεύκω' σε σκηνοθεσία Άννας Γιαγκιώζη.
Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης έρχεται στην Κύπρο με το «Εκτός Ύλης Reloaded»
Το έργο του Κώστα Λεϊμονή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, παρουσιάζεται σε Λεμεσό και Λευκωσία
17 θεατρικά ραντεβού στην Κύπρο αυτόν τον Οκτώβριο
Πρεμιέρες, αγαπημένες επαναλήψεις, κωμωδίες, μυστήριο και διεθνείς παραγωγές γεμίζουν τις σκηνές της Κύπρου αυτόν τον μήνα.
Το Θέατρο Διόνυσος ανεβάζει το έργο «Ένα ψέμα του μυαλού» του Σαμ Σιέπαρντ
Σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χαραλαμπίδη
«Η Βασίλισσα του Χιονιού» φέρνει μια φιλία πιο δυνατή από τον χειμώνα στο Σατιρικό
Η Παιδική Σκηνή κάνει πρεμιέρα στις 4 Οκτωβρίου με μια μουσική παράσταση για όλη την οικογένεια, βασισμένη στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Η Κοκκινοσκουφίτσα ανεβαίνει στη σκηνή του ΘΟΚ
Η παράσταση ανεβαίνει σε διασκευή Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Φώτη Νικολάου
Μια νύκτα στον παράδεισο: O Λώρης Λοϊζίδης και η παρέα του, επιστρέφουν
Η παράσταση που αγαπήσατε επιστρέφει δυναμικά και ταξιδεύει ξανά σε όλες τις πόλεις της Κύπρου!
Η Δημοπρασία: Ο Αργύρης Μπακιρτζής δημοπράτης στο μονόπρακτο του Σταύρου Τσιώλη που έρχεται στην Κύπρο
Στην Κύπρο παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου.
«The Effect» της Lucy Prebble στο Σατιρικό Θέατρο
Το Σατιρικό Θέατρο παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο το έργο «The Effect» της βραβευμένης Βρετανίδας συγγραφέως Lucy Prebble, σε σκηνοθεσία Εβίτας Ιωάννου.