Θέατρο , News

5+1 must see παραστάσεις για τον Ιανουάριο

Από τον Ιονέσκο και τον Μπρεχτ στον Καμπανέλλη και από τον Γιάννη Οικονομίδη στην Κάκια Ιγερινού

Δημοσιεύτηκε στις 10 Ιανουαρίου 2018

Ο πρώτος μήνας του χρόνου αρχίζει δυναμικά για τους θεατρόφιλους με 6 θεατρικές παραστάσεις να ξεχωρίζουν με έργα από το σύγχρονο και το νεοελληνικό θέατρο μέχρι θέατρο του Παραλόγου του Ευγένιου Ιονέσκο.

Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια στον ΘΟΚ
Η Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ κάνει αρχή για το 2018 με το σπουδαίο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη.
Ένα έργο εμβληματικό και ιδιαίτερα αγαπητό, τόσο στη θεατρική του μορφή όσο και από την κινηματογραφική προσαρμογή του Μιχάλη Κακογιάννη του 1955. Tο έργο του Καμπανέλλη είναι ένας ύμνος στην αντισυμβατικότητα. Η γραφή του σημαντικότερου Έλληνα συγγραφέα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα συνδυάζει το σφυγμό της ζωντανής γλώσσας με τη συναισθηματική φόρτιση. Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, που σκηνοθετεί το έργο, φωτίζει τη διαχρονικότητα του θέματος, σε μια παράσταση με ζωντανή μουσική, γραμμένη από τον Σταμάτη Κραουνάκη. Παίζουν: Κίκα Γεωργίου, Πέτρος Γιωρκάτζης, Γιώργος Ευαγόρου, Έρικα Μπεγέτη-Λύρα, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Γιάννης Μίνως, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Ιωάννα Σιαφκάλη, Ελένη Σιδερά.
Πρεμιέρα Σάββατο 20 Ιανουαρίου, Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 77772717.

Οι καρέκλες από το Θέατρο Δέντρο
Το Θέατρο Δέντρο ανεβάζει το έργο του Ευγένιου Ιονέσκο 'Οι καρέκλες' σε σκηνοθεσία, διασκευή και ελεύθερη απόδοση του Γιώργου Μουαΐμη με τους Σταύρο Λούρα, Αννίτα Σαντοριναίου και Άντονι Παπαμιχαήλ. Ένα έργο, μία τραγική φάρσα, η φάρσα της ζωής του ατόμου. Έρχεται από το τίποτα, συνειδητοποιεί πως η ζωή του ήταν ένα τίποτα και άρα, μοιραία, θα καταλήξει στο τίποτα. Στο κενό, το οποίο τόσο εύστοχα συμβολίζεται από τις άδειες καρέκλες, που θα στοιβάξει με τη σύντροφο της ζωής του στη σάλα του μυαλού του, για να υποδεχθεί την ανθρωπότητα σ' ένα ραντεβού παραληρήματος για τη σωτηρία της.
Πρεμιέρα Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία. Πληρ. 99384606.

Ηλέκτρα η Τρίτη από το Σατιρικό Θέατρο
Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην επόμενη παραγωγή του Σατιρικού Θεάτρου, την συναισθηματική κωμωδία "Ηλέκτρα η Τρίτη". Πρόκειται για ένα νέο έργο της ηθοποιού και συγγραφέως Κάκιας Ιγερινού, γνωστής στο Κυπριακό κοινό για τα σενάρια της στις τηλεοπτικές σειρές "Βίος ανθόσπαρτος" και "Περί ανέμων και υδάτων". Η συγγραφέας έχοντας στο μυαλό της τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη, συνθέτει το ρόλο της Ηλέκτρας (Δέσποινα Μπεμπεδέλη), μιας σπουδαίας πρωταγωνίστριας του θεάτρου, η οποία έχοντας αποσυρθεί, σε μεγάλη πια ηλικία, ζει ξεχασμένη σε ένα παλιό αρχοντικό, παρέα με τις αναμνήσεις της παλιάς της δόξας. Μοναδικοί άνθρωποι στην καθημερινότητά της, η οικονόμος της (Μαριάννα Καυκαρίδου), η οποία την φροντίζει και υπομένει όλες της τις ιδιοτροπίες, η κόρη του φαρμακοποιού της γειτονιάς (Μαρία Ζίττη), που την επισκέπτεται καθημερινά για να της μετρήσει την πίεση και ο λατρεμένος της γιος (Σπύρος Γεωργίου), που μαζί με τη γυναίκα του (Λουκία Μιχαήλ) προσπαθούν να της "φάνε" το αρχοντικό. Μέχρι που ένα βράδυ ένας παράνομος μετανάστης (Βασίλης Μιχαήλ), κυνηγημένος από την αστυνομία, μπαίνει στο σπίτι της ζητώντας βοήθεια. Αυτή η μοιραία συνάντηση θα αλλάξει ολοκληρωτικά τις ζωές τους, καθώς αναπτύσσεται μετάξύ τους μια όμορφη σχέση φιλίας και αγάπης. Στην παράσταση υπάρχει και ο αφηγητής (Ανδρέας Ρόζου), που παρεμβαίνει στη δράση. Παίζουν: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Μαριάννα Καυκαρίδου Σπύρος Γεωργίου, Βασίλης Μιχαήλ, Λουκία Μιχαήλ, Ανδρέας Ρόζου, Μαρία Ζίττη.
Πρεμιέρα Σάββατο 13 Ιανουαρίου, Σατιρικό Θέατρο, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22421609, 22312940. Παραστάσεις κάθε Σάββατο 20.30 & Κυριακή 18.30.

Γκιακ από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Η παραγωγή του ΚΘΒΕ Γκιακ, που κέρδισε κοινό και κριτικούς, ταξιδεύει στην Κύπρο φιλοξενούμενη του ΘΟΚ και θα παρουσιαστεί για τρεις μόνο παραστάσεις τον Ιανουάριο. Σε ένα τραπέζι γάμου κάπου στα χωριά της Λοκρίδας, σε μια γιορτή «ένωσης» θα ξετυλιχθούν οι ιστορίες των συνδαιτυμόνων, δηλαδή οι ιστορίες του Γκιακ. Γκιακ σημαίνει στα αρβανίτικα αίμα, συγγένεια εξ αίματος, βεντέτα, αντεκδίκηση και φυλή. Οι πρωταγωνιστές αυτών των ιστοριών, αρβανίτες από τα χωριά της Λοκρίδας, έχουν πολεμήσει στη μικρασιατική εκστρατεία κι έχουν όλοι βιώσει το βίαιο τραύμα του πολέμου και της μάχης. Όταν πια επιστρέφουν στον τόπο τους δεν είναι οι ίδιοι. Θα συγκρουστούν με τις παραδοσιακές αξίες της κοινωνίας που τους άνδρωσε και θα κλονιστούν βαθιά, καθώς τίποτα πια στη θέαση του γύρω τους κόσμου δεν είναι το ίδιο. Με έναν τραχύ λαϊκό και έντονα προφορικό λόγο, θα εκμυστηρευτούν τις ιστορίες τους και θα μας κάνουν κοινωνούς των ηθικών και ψυχικών τους διλλημάτων, μεταφέροντας ταυτόχρονα με το δικό τους προσωπικό «ντοκουμέντο» τη βίαιη μεταμόρφωση όλου του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Πρόκειται για τη θεατρική μεταφορά της βραβευμένης συλλογής διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, μια «συγκλονιστική εξομολόγηση ψυχής», που έγινε θερμά δεκτή από κοινό και κριτικούς. Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη. Παίζουν: Ιωάννα Δεμερτζίδου, Νικόλαος Κουσούλης, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Δημήτρης Μορφακίδης, Παναγιώτης Παπαιωάννου, Μιχάλης Σιώνας, Άννη Τσολακίδου.
Παραστάσεις Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, 20.30 & Σάββατο 13 Ιανουαρίου, 18.00 και 20.30, Θέατρο Αποθήκες, Λατσιά, Λευκωσία. Πληρ. 77772717.

Ένας κύκλος με κιμωλία από το Θέατρο Λέξη
Το Θέατρο Λέξη του Γιώργου Τσιάκκα και της Χριστίνας Παυλίδου, παρουσιάζει το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε μια σύγχρονη διασκευή για όλη την οικογένεια, σε σκηνοθεσία Νίκου Νικολαΐδη. Η παράσταση «Ένας κύκλος με κιμωλία» στηρίζεται στο έργο του Brecht «Ο Καυκασιανός Κύκλος με την Κιμωλία». Πρόκειται για μια σύγχρονη απόδοση του έργου του μεγάλου συγγραφέα, με στόχο να φέρει τον μύθο πιο κοντά στο νεανικό κοινό, διατηρώντας έναν από τους κυριότερους στόχους του συγγραφέα: να προκαλέσει την κριτική σκέψη και τον προβληματισμό του κοινού, ευαισθητοποιώντας το σε σύγχρονα και ταυτόχρονα διαχρονικά κοινωνικά προβλήματα. Με αυτό το έργο, το 1957 ο Κάρολος Κουν σύστησε στο ελληνικό κοινό τον πρωτοπόρο γερμανό δραματουργό, ενώ η παράσταση του Θεάτρου Τέχνης σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Μάνου Χατζιδάκι έμεινε ιστορική. Η νέα αυτή πρόταση από το Θέατρο Λέξη δύναται να λειτουργήσει σε πολλαπλά επίπεδα ώστε να διευρύνει το κοινό θέασης του έργου, στοχεύοντας στην δυνατότητα παρακολούθησης της παράστασης τόσο από ενήλικες όσο και από παιδιά σχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Παίζουν: Νίκη Δραγούμη, Κύνθια Παυλίδου, Δημήτρης Αντωνίου, Αντώνης Καλογήρου, Κώστας Συλβέστρος, Ειρήνη Ανδρέου, Παντελίτσα Λοίζου, Στέλλα Φιλιππίδου, Κυριάκος Βιολάρης.
Πρεμιέρα Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Λευκωσία. Πληρ. 70000146.

Στέλλα Κοιμήσου του Γιάννη Οικονομίδη στο ΘΟΚ
Η παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας, Στέλλα Κοιμήσου που απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια και προκάλεσε έντονες συζητήσεις φιλοξενείται από τον ΘΟΚ για τρεις μόνο παραστάσεις στις 26, 27 και 28 Ιανουαρίου, στο Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ. Σε μια οικογένεια όπου ο νόμος του πατέρα-αφέντη εφαρμόζεται με «μαφιόζικες» μεθόδους, η Στέλλα αρνείται να παντρευτεί αυτόν που της επιβάλλεται από το περιβάλλον της και επιμένει για το αυτονόητο δικαίωμα της προσωπικής επιλογής. Ο έρωτας όμως, ή οποιαδήποτε άλλη έκφραση ατομικής ελευθερίας, ακυρώνεται μπροστά στο συμφέρον, που υποχρεώνει σε υποταγή στις ειλημμένες αποφάσεις. Αξιοπρέπεια, ηθική τάξη και συναισθήματα θεωρούνται πολυτέλεια. Το Στέλλα κοιμήσου γράφτηκε με τη δημιουργική συνεργασία του Κύπριου σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη και των ηθοποιών, κατά τη διάρκεια των προβών. Κάθε παράσταση είναι ξεχωριστή, καθώς ο διάλογος διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό ζωντανά στη σκηνή, με βάση ένα συγκεκριμένο σενάριο. Η παράσταση αποτέλεσε το θεατρικό γεγονός της προηγούμενης σεζόν στην Αθήνα και συνεχίστηκε φέτος με την ίδια θριαμβευτική επιτυχία. Συγγραφή - Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης. Παίζουν: Αντώνης Ιορδάνου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Μάγια Κώνστα, Γιάννης Μυλωνάς, Καλλιρρόη Μυριαγκού, Γιάννης Νιάρρος, Στάθης Σταμουλακάτος, Ελλη Τρίγγου.
Παραστάσεις Παρασκευή 26, Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Ιανουαρίου, στο Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ, Λατσιά, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 77772717.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close