Δημοσιεύτηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2017
Στην καταπράσινη Μηλιού με τους 85 κατοίκους και τους πολλούς νερόμυλους κατά μήκος του ποταμού υπάρχει μια φημισμένη, γραφική ταβέρνα - συνώνυμη της γεύσης και της πατροπαράδοτης φιλοξενίας. Η ταβέρνα Παγκράτιος πήρε το όνομά της από τον προπάππο της οικογένειας, ο οποίος γεννήθηκε το 1886 και έζησε μέχρι το 1966. Γεννήθηκε στα Μέσανα της Πάφου και σε ηλικία 14 χρονών πήγε μοναχός στο μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου. Στη συνέχεια έγινε λογιστής στη Μητρόπολη Πάφου και ήταν ο άνθρωπος, που αναστύλωσε την μονή των Αγίων Αναργύρων στο χωριό Μηλιού, όπου και δημιούργησε τον πρώτο ξενώνα το 1916. Εκεί γνώρισε την προγιαγιά Χαρικλού, με την οποία έζησε την υπόλοιπη του ζωή και μαζί απέκτησαν έναν γιο, τον Νεόφυτο.

Το 1937 ανέλαβε το παλιό κτίριο του σχολείου και το μετέτρεψε σε καφενείο του χωριού, το οποίο λειτουργούσαν ο παππούς Νεόφυτος και η γιαγιά Ελένη μέχρι το 1988. Η εγγονή του Παγκράτιου, Χρυσούλα, και ο σύζυγός της, Χαράλαμπος, έδωσαν το κτίσμα στον γιο τους Νεόφυτο και τη σύζυγό του Κατερίνα, οι οποίοι ανακαίνισαν το μέρος και δημιούργησαν τη βραβευμένη ταβέρνα Παγκράτιος τον Δεκέμβριο του 2010. Τώρα όλη η οικογένεια με μεράκι βοηθά στη λειτουργία της ταβέρνας, που φτιάχνει εξαιρετικό φαγητό, αφού όλα είναι φτιαγμένα από ντόπια προϊόντα και με συνταγές, που ακολουθούν την παράδοση του τόπου.

Πάρε γεύση!
Το φαγητό που αγαπούν οι πελάτες, είναι το κουνέλι κρασάτο. Βέβαια, όλα τα είδη σχάρας είναι εξαιρετικά, γιατί όλα είναι από ντόπια κρέατα πρώτης ποιότητας. Το ίδιο νόστιμα είναι και τα μαγειρευτά φαγητά, τα μακαρόνια του φούρνου, τα γεμιστά, αλλά και τα διάφορα συνοδευτικά, όπως για παράδειγμα, τα αγρέλια ή τα στρουθούθκια με τα αβγά, τα μανιτάρια τον χειμώνα κι ό,τι άλλο υπάρχει στην περιοχή ανάλογα της εποχής.
Γιατί να πας
Η βραβευμένη ταβέρνα έχει επάξια κερδίσει τη θέση της ως μία από τις καλύτερες ταβέρνες στην Κύπρο και συνδυάζει υπέροχο, πατροπαράδοτο φαγητό και μοναδικό φυσικό περιβάλλον.
Τηλ.: 70003757
Οδός: Πλατεία Μηλιού, επ. Πάφου.
Τρ-Παρ 15.00-24.00 & Σ-Κ 12.30-24.00.
Σχετικά
Τις Τρίτες πάμε για (all you can eat) ασιατικό
Το εστιατόριο σε προσκαλεί να απολαύσεις τον κινεζικό του μπουφέ, με ποικιλία επιλογών που σε ταξιδεύουν στις γεύσεις της ασιατικής κουζίνας.
Ένα στέκι στο χωριό με πέτρα, ξύλο και τραπεζάκια κάτω από την κεραμοσκεπή σερβίρει κυπριακό καφέ με €1
Μία καλή αφορμή για εξόρμηση και brunch στο βουνό
Το Pizzomparo πάει στο Comfy για μια βραδιά με πίτσα και ποτό
Ραντεβού στη Λεμεσό την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, από τις 18:00, χωρίς κρατήσεις.
Κλείνει μετά από 10 χρόνια γνωστό στέκι στην παλιά πόλη
Η Γωνιά κλείνει την πόρτα της, αφήνοντας πίσω της δέκα χρόνια ιστοριών και αναμνήσεων από μια εποχή της Σαριπόλου που πολλοί θα θυμούνται με νοσταλγία
Το GRANDYARD φέρνει νέο αέρα στη λεωφόρο Τσερίου
Το Food Park City γιορτάζει 10 χρόνια και συστήνεται ξανά με νέο όνομα, ανανεωμένη εικόνα και μενού!
Όταν ένα resort γίνεται γαστρονομικός προορισμός: Το εστιατόριο που αξίζει να ανακαλύψεις ακόμη κι αν δεν μένεις εκεί
Όσα απολαύσαμε και ό,τι θα κρατήσουμε από τη μοναδική -γαστρονομική- απόδρασή μας σε ένα από τα πιο εμβληματικά resorts της Πάφου, το οποίο φιγουράρει ανάμεσα στα φετινά υποψήφια εστιατόρια των Cyprus Eating Awards
ÓRIS x THE CLUMSIES: Ο απόλυτος συνδυασμός γαστρονομίας και cocktail δημιουργίας στο Trilogy
Δύο ξεχωριστές βραδιές που συνδύασαν signature cocktails με δημιουργική γαστρονομία
Ένα νέο Asian street food spot έρχεται στη Λευκωσία και μας βάζει σε Tokyo mood!
Με μότο «Tokyo, our way», το AKIBA ετοιμάζεται να φέρει στην Αγλαντζιά μια διαφορετική street food εμπειρία
Πρώτες εικόνες από το ολοκαίνουριο Smoothie Factory της Λευκωσίας
Το Smoothie Factory μετακόμισε σε νέο, μεγαλύτερο χώρο στο κέντρο της Λευκωσίας
Ένας καινούργιος Καφενές στο βουνό σερβίρει αναρή με έψημα και ιστορίες 35 χρόνων
Ο Άγης Ιακωβίδης παραδίδει το The Village Tavern στα παιδιά του και μας υποδέχεται ακριβώς απέναντι, σε ένα φιλόξενο στέκι για καφέ, κρασί και παραδοσιακά γλυκά
Το Bean Bar γιορτάζει 5 χρόνια γεμάτα γεύσεις, ενέργεια και θετική διάθεση!
Η αλυσίδα γιορτάζει από τις 26 έως τις 30 Οκτωβρίου με πέντε ημέρες ξεχωριστών προσφορών και συνεχίζει τις εκπλήξεις όλο τον μήνα.
Το Sunday Carvery που αγαπά η Λεμεσός, ετοιμάζεται να επιστρέψει
Και προσκαλεί οικογένειες και παρέες να απολαύσουν ένα ξεχωριστό γεύμα γύρω από το ίδιο τραπέζι