Θέατρο , News

"Η Τζένη είναι μία ηθοποιός, που δεν χρειάζεται να αποδείξει την αξία της σε κανέναν"

O Μάριος Μεττής μιλά στο Check In για την επιστροφή της Τζένης Γαϊτανοπούλου στο θέατρο την οποία σκηνοθετεί στην παράσταση "Κλυταιμνήστρα ή Το Έγκλημα"

Δημοσιεύτηκε στις 01 Δεκεμβρίου 2017

Ο Μάριος Μεττής σκηνοθετεί την παράσταση 'Κλυταιμνήστρα ή Το Έγκλημα', η οποία σηματοδοτεί την επιστροφή της σπουδαίας ηθοποιού Τζένης Γαϊτανοπούλου στο θέατρο μετά από πολλά χρόνια απουσίας.

Πως έπεισες την Τζένη Γαϊτανοπούλου να επιστρέψει στο θέατρο;
'H Τζένη ερχότανε συχνά στις πρόβες μας για τις "Τρεις Ψηλές Γυναίκες". Την έβλεπα να κάθεται άκρη-άκρη στην πολυθρόνα και να σιγομουρμουρίζει ατάκες που θυμότανε, λες και ήθελε να σηκωθεί να παίξει. Ήμουνα σίγουρος ότι θα έλεγε το ναι φτάνει να της έκανα μία πρόταση, που δε θα μπορούσε να αρνηθεί. Το συγκεκριμένο έργο το λατρεύει'.

Μίλησέ μας για τη συνεργασία, αλλά και τη σχέση σου με την Τζένη Γαϊτανοπούλου.
'Η Τζένη είναι συγκλονιστική. Με συγκινεί ως ηθοποιός αλλά και ως άνθρωπος. Δε θα πω ότι η συνεργασία μας ήταν εύκολη, γιατί είχαμε και τις δυσκολίες μας, δυσκολίες οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο, αλλά με τις καταστάσεις. Όμως, έχεις εκεί μπροστά σου έναν υπέροχο άνθρωπο και μία σπουδαία ηθοποιό, οπότε όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία'.

Τι κρατάς από αυτή τη σπουδαία ηθοποιό και τι σε έχει συμβουλεύσει;
'Η Τζένη είναι μία ηθοποιός, που δεν χρειάζεται να αποδείξει την αξία της σε κανέναν. Και όμως τη βλέπω να αγωνιά, να προσπαθεί, να μελετάει διαρκώς. Πραγματικά με αφήνει άφωνο ο χαρακτήρας, ο επαγγελματισμός και το ήθος αυτής της γυναίκας. Τι περισσότερο να με συμβουλεύσει; Με εμπνέει και με συγκινεί αφάνταστα'.

Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο έργο;
'Το έργο "Αγαμέμνων" του Αισχύλου είναι το αγαπημένο μου και ο χαρακτήρας της Κλυταιμνήστρας με γοητεύει ιδιαίτερα. Το έργο "Κλυταιμνήστρα ή Το έγκλημα" είναι αγαπημένο της Τζένης, οπότε όλα αβίαστα πήραν το δρόμο τους'.

Τι θα μεταφέρει αυτό το έργο στον Κύπριο θεατή;
'Αυτό δεν το γνωρίζω. Η ιστορία, όμως, είναι ξεκάθαρη. Είναι ένα έργο για μία γυναίκα, η οποία σκότωσε τον άντρα που αγαπούσε. Λες κάτι συγκεκριμένο και ο καθένας κρατάει αυτό που θέλει'.

Πόσο σύγχρονη είναι η μορφή της Κλυταιμνήστρας σήμερα;
'Τα πάθη και ο φόβος των ανθρώπων παραμένουν πάντα ίδια. Αλλάζει βέβαια το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, η ηθική, αλλά τον άνθρωπο πάντα τα ίδια θέματα τον απασχολούσαν. Ίδια θέματα, διαφορετική αντιμετώπιση, αυτό είναι όλο'.

Υπάρχει συνταγή για μία επιτυχημένη παράσταση;
'Ένα πολύ καλό κείμενο, πολύ καλοί ηθοποιοί και χρόνος'.

Σε αυτή την παράσταση παίζεις και σκηνοθετείς. Πως συμβαδίζουν οι δύο ρόλοι;
'Επίσης, κάνω τη διασκευή, τα κοστούμια, τα σκηνικά και την παραγωγή. Συμβαδίζουν από ανάγκη, επειδή πρέπει, αλλιώς δε θα το επέλεγα'.

Για άλλη μία φορά θα δούμε μία δική σου θεατρική παραγωγή. Πόσο εύκολο είναι αυτό στην Κύπρο του 2017;
'Είναι πολύ δύσκολο, εξουθενωτικό και υπέροχο'.

Τι σε προβληματίζει σήμερα όσον αφορά το κυπριακό θέατρο και τι θα ευχόσουν να άλλαζε;
'Νιώθω πως έχουμε μπει σε ένα πολύ καλό δρόμο. Ο χρόνος θα δείξει. Να ευχόμαστε να αλλάξουν τα πράγματα είναι εύκολο, το τι κάνουμε είναι το θέμα'.

Παραστάσεις: Παρασκευή 1-Κυριακή 3, Τετάρτη 6, Παρασκευή 8-Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 77777040.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close