Θέατρο , News

6 θεατρικές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα και αξίζουν

Οι θεατρικές πρεμιέρεςαυτή την εβδομάδα καλά κρατούν με έργα για όλα τα γούστα

Δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου 2017

Έξι νέες παραστάσεις ανοίγουν αυλαία και μας περιμένουν με την πρεμιέρα του έργου "Κλυταιμνήστρα ή Το Έγκλημα" που σηματοδοτεί την επιστροφή της Τζένης Γαϊτανοπούλου στο θέατρο έπειτα από 16 χρόνια απουσίας να ξεχωρίζει. 

Nordost από το Θέατρο Versus
Με το έργο του Γερμανού θεατρικού συγγραφέα και ηθοποιού Τόρστεν Μπουχστάινερ "Nordost", γιορτάζει φέτος τα δέκα χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης της Λεμεσού και όχι μόνο, το θέατρο VERSUS. Με μία επιτυχημένη πορεία στα θεατρικά δρώμενα της Κύπρου, το θέατρο VERSUS, ανεβάζει φέτος για δεύτερη φορά, την πολυσυζητημένη παράσταση του 2009, "Nordost" σε σκηνοθεσία και πάλι του Μαρίνου Ανωγυριάτη.  Το θεατρικό κείμενο είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Θέατρο Ντούμπροβκα στη Μόσχα, στις 23 Οκτωβρίου 2002, όταν Τσετσένοι τρομοκράτες, ανάμεσα τους και γυναίκες ζωσμένες με εκρηκτικά, κατέλαβαν το θέατρο και για τρεις μέρες κρατούσαν ομήρους τους 850 θεατές. Οι πολύχρονες συγκρούσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τους Τσετσένους αυτονομιστές, οδηγούνται εκείνο το βράδυ σε ένα αιματηρό μανιφέστο, με περισσότερους από 100 αθώους ομήρους να σκοτώνονται από τα χημικά που θα ρίξουν οι ειδικές δυνάμεις όταν θα εισβάλουν στην αίθουσα του θεάτρου, ύστερα από εντολή της Ρωσικής κυβέρνησης για εξουδετέρωση των τρομοκρατών. Η Γιολάντα Χριστοδούλου, η Νάτια Χαραλάμπους και η Βίβιαν Νικολαϊδου, μετά από οχτώ χρόνια, ζωντανεύουν ξανά τις μνήμες της 23ης Οκτωβρίου του 2002. Μία αφήγηση των γεγονότων μέσα από τη διαφορετική οπτική τριών γυναικών που έζησαν από κοντά το μακελειό του θεάτρου Ντούμπροβκα.
Πρεμιέρα Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, Θέατρο Ένα Λεμεσός. Πληρ. 99395970.
Παραστάσεις: 25 και 29 Νοεμβρίου, 2, 3, 6, 9 και 10 Δεκεμβρίου.

Κλυταιμνήστρα ή Το έγκλημα με την Τζένη Γαϊτανοπούλου
Ο Μάριος Μεττής έχοντας τον ρόλο του σκηνοθέτη, ηθοποιού και παραγωγού ανεβάζει το πολύ ενδιαφέρον έργο της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ ‘Κλυταιμνήστρα ή Το έγκλημα’ σηματοδοτώντας την επιστροφή στο θέατρο της σπουδαίας ηθοποιού Τζένης Γαϊτανοπούλου. Η Κλυταιμνήστρα είναι ακόμα ζωντανή. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη δολοφονία του Αγαμέμνονα. Έχει γεράσει και ζει μόνη με τα φαντάσματα του παρελθόντος της, μέχρι που καλείται να παρουσιαστεί σε δίκη για το έγκλημά της. Μπροστά στους ‘δικαστές’, τους θεατές του θεάτρου, θα μιλήσει για τον φόνο που διέπραξε. Παίζουν: Τζένη Γαϊτανοπούλου, Μάριος Μεττής, Χριστίνα Κωνσταντίνου.
Πρεμιέρα Σάββατο 25 Νοεμβρίου, Θέατρο Δέντρο Λευκωσία, 20.30. Παραστάσεις Κυριακή 26 Νοεμβρίου, Παρασκευή 1-Κυριακή 3, Τετάρτη 6, Παρασκευή 8, Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 77777040.

The Hero στο Dubitanda
Το ‘The Hero’ της Σοφίας Μαυραγάνη έρχεται από την Αθήνα στη Λευκωσία για να παρουσιαστεί στο πλαίσιο της Dubitanda του ΘΟΚ. Πρόκειται για ένα χορευτικό performance βασισμένη στην έννοια του ήρωα ως ιστορικό πρόσωπο, αλλά και ως αποτέλεσμα ανθρώπινης επινόησης. Αυτό το σόλο, φτιαγμένο ειδικά για τον Νώντα Δαμόπουλο, ξεκινάει από το δίλημμα για το κατά πόσον οι ήρωες είναι αποτέλεσμα ευφάνταστης μυθοπλασίας ή αντανάκλαση της κοινωνίας, από την οποία κατασκευάστηκαν. Όπως και στα προηγούμενα έργα της Σοφίας Μαυραγάνη, το χιούμορ και η σκωπτική διάθεση δεν απουσιάζουν ούτε στο ‘The Hero’.
Παραστάσεις Σάββατο 25 & Κυριακή 26 Νοεμβρίου, Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ, Λατσιά, Λευκωσία.

Η Κλυταιμνήστρα στον Άδη από το Θέατρο Τσέπης  
Το Θέατρο Τσέπης ανεβάζει σε παγκόσμια πρώτη το έργο του γνωστού Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Richard Vetere, που γράφτηκε ειδικά γι’ αυτήν την παραγωγή. Μια οικογένεια προδομένη από το χρέος απέναντι στην πατρίδα ανταμώνει ξανά στον Άδη ζητώντας να συγχωρέσει και να συγχωρεθεί. Το δράμα των Ατρειδών επιστρέφει με φόντο την άφιξη των θυμάτων των Δίδυμων Πύργων στον Άδη. Η θυσία των αθώων μπροστά στην εθνική υπεροχή επαναλαμβάνεται και δικαιολογεί την προφητεία του Ορέστη πως: ‘Τίποτα ποτέ δεν τελειώνει’. Κι ο έρωτας να ζωντανεύει εκεί, που δεν υπάρχει καμιά ελπίδα. Παίζουν: Μικαέλα Θεοδουλίδου, Γιάννης Ιωάννου, Έλλη Κατωδρύτου, Γρηγόρης Πετρή, Ξένια Προδρόμου, Αθηνά Σάββα, Νίκανδρος Σαββίδης, Θοδωρής Σουρμελής. Σκηνοθεσία: Μάριος Θεοχάρους.
Παραστάσεις Παρασκευή 24 & Κυριακή 26 Νοε, Πολυχώρος Συνεργείο, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 96297278.

Κάθε Πέμπτη Κύριε Γκρήν από το Θέατρο Σκάλα
Με το συγκλονιστικό και πολυβραβευμένο έργο του Τζεφ Μπάρον ‘Κάθε Πέμπτη Κύριε Γκρήν!’ (Visiting Mr Green) θα κλείσει τη χρονιά η Κύρια Σκηνή του Θεάτρου "Σκάλα". Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Βαρνάβα Κυριαζή και θα δώσει την επίσημη πρεμιέρα του το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 στις 20.30 στο Παττίχειο Θέατρο Σκάλα. Ο κύριος Γκρην, ένας ηλικιωμένος ατμοκαθαριστής, περιπλανώμενος μέσα στη κίνηση της Νέας Υόρκης, σχεδόν τον κτυπά ένα αυτοκίνητο, με οδηγό τον Ρος Γκάρντινερ, εκτελεστικό στέλεχος μιας μεγάλης εταιρείας. Ο Ρος καταδικάζεται σε προσφορά κοινωνικής εργασίας για έξι μήνες, βοηθώντας τον πρόσφατα χηρευμένο Γκρην, μια φορά τη βδομάδα. Αυτό που ξεκινά σαν κωμωδία ανάμεσα σε δύο άντρες που δεν θέλουν να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο, καταλήγει σ' ένα τρυφερό, συγκινητικό δράμα, καθώς αλληλογνωρίζονται. Αρχίζουν να γνοιάζεται ο ένας για τον άλλο και παλιές ανοικτές πληγές, που βγαίνουν στην επιφάνεια, αρχίζουν να επουλώνονται. Η παράσταση προσπαθεί να φωτίσει τη σύνθετη σχέση αυτών των δύο ανθρώπων και στο μεγάλο ταμπλό του πίνακα αλλά και στις εκατοντάδες στιγμές δράσεις και αντιδράσεις της πορείας του έργου. Απλά και με μεγαλοσύνη, καθηλώνει το θεατή από την αρχή φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με την αγνότητα της απλότητας και τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής.
Πρεμιέρα Σάββατο 25 Νοεμβρίου, Θέατρο Σκάλα, Λάρνακα, 20.30. Πληρ. 24652800/1, 99490102. Τακτικές Παραστάσεις : Κάθε Σάββατο - ώρα 8.30 μ.μ. Κάθε Κυριακή - 6.30 μ.μ. (εκτός 24/12 & 31/12).

Dark Vanilla Jungle στο Παλιό Ξυδάδικο
Σε αυτό τον καταπιεστικό μονόλογο μας παρουσιάζεται μια ζωή που βιώνεται μέσα από ατέλιωτες μέρες τρόμου από την Άντρεα. Ένα κείμενο ωμό, ανενδότως σκληρό και καταστροφικό. Στο  Dark Vanilla Jungle το τραύμα προσπαθεί να επικοινώνησει αδιαφορώντας για την φυσική ανθρώπινη παρόρμηση να αποφύγουμε οτιδήποτε φρικτό. Αυτό που μας διαταράσσει στο έργο του όμως δεν είναι η βια του, αλλά η σαγηνευτική φωνή εκέινης που την διαπράττει. Χαρίζει στην ρημαγμένη του ηρωίδα το δώρο της ποίησης , μιας ποίησης που ψηλαφά μοτίβα σε έναν κόσμο τυχάιο που δεν ξέρει να συγχωρεί. Σε αυτό το βαθύ και οδυνηρό one woman show η Άντρεα γίνεται το αλεξικέραυνο στο οποίο όλες οι αποτυχίες μας σαν σύγχρονη κοινωνία συγκλίνουν.
Σκηνοθέτης: Εβίτα Ιωάννου. Ηθοποιός: Έλενα Καλλινικου. Kείμενο: Philip Ridley. 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close