Μουσική , Music News

Q+A με τον Γιώργη Χριστοδούλου πριν τον δούμε live στη Λευκωσία

Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου ο Γιώργης Χριστοδούλου έρχεται -ουσιαστικά- για πρώτη φορά στην Κύπρο. Εμείς του κάναμε 10 ερωτήσεις για να τον γνωρίσουμε καλύτερα πριν τον δούμε στη σκηνή.

Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018

Όσοι έχουν παρακολουθήσει τη δουλειά του όλα αυτά τα χρόνια θα ξέρουν ότι είναι ένας τραγουδοποιός της νέας γενιάς με ιδιαίτερη ευαισθησία. Ίσως στις μέρες μας κάποιος να τον χαρακτήριζε και ρομαντικό. Έτσι ακριβώς είναι ο Γιώργης Χριστοδούλου. Διαχρονικός, ήσυχη δύναμη κι ευαίσθητος.

Ο ίδιος έχει γράψει τραγούδια στα ελληνικά, τα γαλλικά και τα ισπανικά. Έχει ταξιδέψει μάλιστα μέχρι τη Βαρκελώνη, όπου κι έμεινε, γνωρίζοντας κι εκεί επιτυχία. Αυτό που του αναγνωρίζεις είναι η εντιμότητά του απέναντι στην τέχνη του και τον τρόπο που την αντιμετωπίζει. Αυτός εξάλλου πρέπει να είναι ο τρόπος που σκέφτεται και λειτουργεί ένας καλλιτέχνης. Τραγουδοποιός λοιπόν που ακολουθεί το ένστικτό του και αφήνει τη δημιουργικότητά του να τον οδηγήσει.

Πρόσφατα ολοκλήρωσε και κυκλοφόρησε τη μελέτη του ουσιαστικά πάνω στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη Αττίκ. Ο Γιώργης λοιπόν καταπιάστηκε με μία κάπως αθέατη, ξεχασμένη πλευρά του Αττίκ. Την περίοδο δηλαδή του συνθέτη στο Παρίσι. Και τώρα, έχοντας παρουσιάσει σε όλη την Ελλάδα αυτή του τη δουλειά, ήρθε η ώρα να την παρουσιάσει στην Κύπρο

Κι επειδή, πριν τον δούμε να ανεβαίνει στη σκηνή, είχαμε απορίες του ζητήσαμε να μας τις λύσει σ' ένα σύντομο αλλά περιεκτικό Q+A. Διαβάστε τι μας απάντησε και τι θα δούμε στο Public στη Λευκωσία.

1. Πρώτη φορά "μόνος" στην Κύπρο;
Ναι, είναι η πρώτη φορά, μόνος. Όταν πρωτοξεκίνησα, είχα ξαναέρθει, μαζί με την Αρλέτα. Ελπίζω να είναι η αρχή για να σας επισκέπτομαι συχνά.

2. Πώς σου φαίνεται η ιδέα να τραγουδήσεις για ένα κοινό που μάλλον δεν σε έχει ξαναδεί live;
Πάντα, κάθε νέα πόλη είναι μια έκπληξη. Πάντα μου αρέσει να ταξιδεύω και αυτή η παράσταση έχει ήδη παρουσιαστεί σε πάνω από 20 πόλεις της Ελλάδας, το Λονδίνο, τη Βαρκελώνη και το Βερολίνο. Είναι η σειρά της Κύπρου και πολύ χαίρομαι γι' αυτό.

3. Σε ποιούς απευθύνεται η παράσταση για τον Αττίκ;
Σε όλους εκείνους που αγαπούν τα μελωδικά τραγούδια αλλά και σ' αυτούς που τους αρέσει να ακούν ιστορίες για το πώς προκύπτουν τα τραγούδια. Ένα σημαντικό κομμάτι της παράστασης μας είναι και αυτό: οι ιστορίες των τραγουδιών.

4. Εκτός από Αττίκ, τί άλλο θα ακούσουμε στην παράσταση;
Στο δεύτερο μερος παίζουμε κυρίως κομμάτια του μεσοπολέμου (Πόσο λυπάμαι, Το πρωί με ξυπνάς με φιλιά, Ας ερχόσουν για λίγο κ.α). Το διαφορετικό, όπως σας είπα είναι η κάθε ιστορία που προηγείται του τραγουδιού.

 

5. Πώς προέκυψε αυτός ο δίσκος;
Τυχαία, από μια παρτιτούρα χαμένη σε ενα παλαιοβιβλιοπωλείο στο Παρίσι το 2013. Πήρε αρκετό καιρό για να συγκεντρωθεί το υλικό, όμως άξιζε τον κόπο. Μετά, με τον πιανίστα μου τον Χάρη Σταυρακάκη, δουλέψαμε περίπου ένα χρόνο για να διαλέξουμε 11 κομμάτια από περίπου 260 και να τα ηχογραφήσουμε.

6. Είναι η αθωότητα εκείνων των εποχών που σε κάνει να επιστρέφεις σε αυτές;
Δεν υπήρχε αθωότητα εκείνο τον καιρό, αυτό είναι ένα ψέμα. Υπήρχαν όμως άνθρωποι που ήξεραν καλά μουσική, άνθρωποι καλλιεργημένοι, άνθρωποι που ήταν διατεθειμένοι να δουλέψουν πολλά χρόνια με τον εαυτό τους για να εξελίξουν την τέχνη τους. Έτσι άφησαν πίσω τους σπουδαία έργα. Σήμερα αυτό σπανίζει, θέλουμε όλα να γίνονται γρήγορα, και το "γρήγορο" μπορεί να είναι καλό για άλλους τομείς, αλλά στην τέχνη, συνήθως δεν λειτουργεί.

7. Αυτή η έκδοση, καθώς πρόκειται για βιβλίο cd, είναι κομβική για σένα, για τη διαδρομή σου, έτσι δεν είναι;
Φυσικά. Ένιωσα ότι πέρασε σε άλλο επίπεδο η δουλειά μου γιατί περιέχει και το στοιχείο της έρευνας αλλά και της πιο ολοκληρωμένης παρουσίασης μιας δουλειάς. Δεν είναι μόνον ο ήχος αλλά και το κείμενο, οι εικόνες, κλπ.

8. Η Αρλέτα ήταν η δασκάλα σου;
Κάποτε ένας δημοσιογράφος είπε στην Αρλέτα: Έχουμε κι έναν κοινό γνωστό. Το Γιώργη. Κι η Αρλέτα απάντησε, "Ο Γιώργης δεν είναι γνωστός μου, είναι γιος μου".
Έτσι σου λέω τώρα, η Αρλέτα δεν ήταν δασκάλα μου, ήταν μητέρα μου, όχι μόνο στο τραγούδι, αλλά και στη ζωή. Ήταν η πιο βαθιά και ειλικρινής και μακροχρόνια σχέση που είχα στη ζωή μου και θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο γι' αυτό το δώρο. Και αυτό, δεν είναι υπερβολή.

9. Εχεις μια πολύ έντονη σχέση με τη Βαρκελώνη. Εχεις κυκλοφορήσει κι εκεί δύο άλμπουμ. Η ελληνική μουσική πιστεύεις ότι, όπως στην εποχή του Αττίκ, μπορεί να υπάρξει εκτός συνόρων;
Χρειάζεται επιμονή και δουλειά. Γίνεται όμως. Η ελληνική γλώσσα δεν βοηθάει πολύ βέβαια γιατί δεν μοιάζει με καμία άλλη, αλλά πάντα τα όμορφα τραγούδια σ' όποια γλώσσα και να τ' ακούμε θα μας συγκινούν.

10. Ετοιμάζεις νέα τραγούδια;
Ετοιμάζω έναν δίσκο καινούργιο με νέα κομμάτια για να γιορτάσω τα 20 μου χρόνια στη δισκογραφία. Θα υπάρχουν δικά μου τραγούδια, τραγούδια φίλων με τους οποίους έχω συνεργαστεί μέσα στα είκοσι αυτά χρόνια, αλλά και ένα ανέκδοτο τραγούδι της Αρλέτας που μου είχε εμπιστευτεί.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close