Δημοσιεύτηκε στις 17 Οκτωβρίου 2017
Το Σατιρικό Θέατρο παρουσιάζει το συγκλονιστικό και κλασικό πια έργο του Αρθουρ Μίλλερ 'Ψηλά από τη γέφυρα' σε σκηνοθεσία Στέλιου Καυκαρίδη.
Η avant premiere του έργου στις 3 Νοεμβρίου θα είναι αφιερωμένη στο Telethon και όλα τα έσοδα θα διατεθούν γι' αυτό το σκοπό. Εισιτήρια 15 ευρώ.
Η επίσημη πρεμιέρα θα γίνει το Σάββατο 4 Νοεμβρίου και θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ιδρυτή του Θεάτρου Βλαδίμηρου Καυκαρίδη.
Οι συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Στέλιος Καυκαρίδης
Σκηνικά -κοστούμια: Στέφανος Αθηαινίτης
Φωτισμοί Βικέντιος Χριστιανίδης
Οι ρόλοι:
Δικηγόρος Αλφιέρι: Αντώνης Καλογήρου
Έντι Καρμπόνε: Βασίλης Μιχαήλ
Μπέατρις, γυναίκα του: Μαριάννα Καυκαρίδου
Κάθριν: Ειρήνη Καραγιώργη
Μάρκο: Σπύρος Γεωργίου
Ροντόλφο: Ανδρέας Ρόζου
Κύριος Λιπάρι - γειτονας: Μιχάλης Καζάκας:
Κυρία Λιπάρι - γειτόνισσα: Έφη Παπαγεωργίου
Λούης: Κώστας Κατζιηλιέρης
Τόνυ και Β' Αστυνομικός: Γιώργος Νικολάου
Μάικ: Λεωνίδας Έλληνας
Α' Αστυνομικός: Αλέξανδρος Μαρτίδης
Η υπόθεση εκτυλίσσεται στα μέσα της δεκαετίας του 1950 σε μια ιταλοαμερικανική γειτονιά του Μπρούκλiν. Βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που είχε διηγηθεί στον Μίλλερ ένας δικηγόρος, ο οποίος ζωντανεύει στο έργο μέσα από τον χαρακτήρα του κύριου Αλφιέρι (δικηγόρος και αφηγητής). Τραγικός πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο φορτοεκφορτωτής Έντι Καρμπόνε, που ζει με τη γυναίκα του Μπέατρις και την ορφανή ανιψιά του Κάθριν, στην οποία φέρεται υπερπροστατευτικά μην αφήνοντάς την να ωριμάσει και να εργαστεί προτού ολοκληρώσει τις σπουδές της. Ένα βράδυ, ο Έντι επιστρέφει στο σπίτι και ανακοινώνει ότι οι εξάδελφοι της συζύγου του από τη Σικελία, Μάρκο και Ροντόλφο, βρίσκονται στη Νέα Υόρκη ως παράνομοι μετανάστες αναζητώντας την τύχη τους στη γη της ελευθερίας. Ο Έντι δέχεται να τους φιλοξενήσει, αλλά, όταν ο Ροντόλφο ερωτεύεται την Κάθριν, βλέπει το ειδύλλιό τους με καχυποψία και έρχεται σε ρήξη με τη σύζυγό του και με τους Μάρκο και Ροντόλφο.
Η κατάσταση εκτραχύνεται όταν ο Έντι ανακαλύπτει ότι η Κάθριν και ο Ροντόλφο σκοπεύουν να παντρευτούν. Μεθυσμένος και αλλόφρων, φιλά με πάθος τον Ροντόλφο σε μια παρανοϊκή προσπάθεια να αποδείξει στην ανιψιά του, την Κάθριν, ότι ο αγαπημένος της είναι ομοφυλόφιλος. Στη συνέχεια, φιλά ξαφνικά και την Κάθριν, πράξη που κάνει τη σύζυγό του να υποψιαστεί ότι ο Έντι είναι ερωτευμένος μαζί της. Ο Έντι δε θα διστάσει να προχωρήσει στην εσχάτη προδοσία: καταγγέλλει τον Ροντόλφο και τον Μάρκο στην Υπηρεσία Μετανάστευσης. Τα δύο αδέλφια συλλαμβάνονται, αλλά αποφυλακίζονται με εγγύηση χάρη στη διαμεσολάβηση του δικηγόρου Αλφιέρι. Ο Ροντόλφο σχεδιάζει να παντρευτεί αμέσως την Κάθριν προκειμένου να νομιμοποιήσει την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μέλλον του Μάρκο, όμως, προδιαγράφεται δυσοίωνο. Όταν βγαίνει από τη φυλακή, αποφασίζει να εκδικηθεί τον Έντι. Τον προκαλεί δημοσίως κατηγορώντας τον ως καταδότη. Ο καβγάς τους θα έχει τραγικό τέλος, και όλοι θα διαπιστώσουν με τον πιο δραματικό τρόπο πόσο ακριβό είναι το τίμημα της ελευθερίας.
Ο συγγραφέας
Ο Άρθουρ Μίλλερ, (1915 - 2005) ήταν ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς θεατρικούς συγγραφείς. Τα έργα του ασκούσαν κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες, την κυβέρνηση και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της, ενώ εξέθεταν και τα ψεγάδια του λεγόμενου "Αμερικανικού ονείρου", κάτι για το οποίο είχε δεχτεί κριτική στις ΗΠΑ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο βιογράφος του, Μάρτιν Γκότφριντ, "σπάνια ένας καλλιτέχνης έχει δεχτεί τόσες πολλές επιθέσεις και συκοφαντίες στην πατρίδα του και ταυτόχρονα έχαιρε βαθιάς εκτίμησης σε όλον τον κόσμο".
Η καθιέρωση του ήρθε με το κλασσικό έργο «Ο Θάνατος του Εμποράκου», σημείο αναφοράς του θεάτρου του 20ού αιώνα, ίσως το καλύτερό του έργο κατά τους ειδικούς, μια ιστορία για μια μικροαστική Αμερικανική οικογένεια που συνεθλίβη υπό το βάρος του Αμερικανικού καπιταλισμού.
Είχε πέσει θύμα του μακαρθισμού, καθώς καταδικάστηκε επειδή αρνήθηκε να καταδώσει συναδέλφους του με κομμουνιστική δράση στην Επιτροπή Αντι-Αμερικανικών Δραστηριοτήτων. Επίσης, αν και δεν υπήρξε θρησκευόμενος, απέκτησε συνείδηση της εβραϊκής του ταυτότητας, αντιμετωπίζοντας τον αντισημιτισμό των προπολεμικών χρόνων και το Ολοκαύτωμα στη συνέχεια.
«Ήταν βράχος και έμοιαζε με βράχο, εννοώ ότι και η φυσική παρουσία του ήταν επιβλητική», είχε δηλώσει για τον Μίλερ ο θεατρικός συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ στην είδηση του θανάτου του. «Ήταν ηγέτης… Απόλυτα ανεξάρτητος, με μια αταλάντευτη κριτική ευφυΐα».
Ηταν ο τελευταίος των μεγάλων θεατρικών συγγραφέων, εκείνος που έγραψε την τραγωδία του 20ού αιώνα, όπως χαρακτηρίστηκε «Ο θάνατος του εμποράκου», το θεατρικό έργο που του χάρισε, το 1949, το βραβείο Πούλιτζερ και του άνοιξε τις πόρτες του Μπρόντγουεϊ (σε σκηνοθεσία Ελία Καζάν). Από τους σημαντικότερους αμερικανούς συγγραφείς της μεταπολεμικής γενιάς, μαζί με τον Τενεσί Γουίλιαμς, ο Αρθουρ Μίλερ υπήρξε επιβλητική προσωπικότητα στον χώρο της τέχνης και της πολιτικής. Μέσα στα έργα του αποτύπωσε την Αμερική έτσι όπως την γνώρισε και τη βίωσε, ενώ το μοτίβο των σχέσεων, της οικογένειας και του θανάτου αποτελούσε μόνιμη αναφορά του.
Εκτός από το Πούλιτζερ, ο Μίλερ έλαβε το βραβείο Κριτικών καθώς και το βραβείο Τόνι, ενώ η αντίθεσή του με τον μακαρθισμό εκφράστηκε μέσα από το έργο του «H δοκιμασία» (1953). H δεκαετία του '80 τού προσέφερε μεγάλες χαρές. Το ανέβασμα του «Εμποράκου» από τον Ντάστιν Χόφμαν τον ικανοποίησε ιδιαιτέρως. Οπως και οι διακρίσεις που του αποδόθηκαν για το σύνολο της δημιουργικής παρουσίας του. Βέβαια, το Νομπέλ, που τόσο επιθυμούσε, δεν ήρθε ποτέ.
Στην προσωπική του ζωή δέσποσε ο γάμος του με τη Μέριλιν Μονρόε (1956), αν και δεν διήρκεσε πολύ (1960). Χώρισαν το 1961, ένα χρόνο πριν το θάνατό της.
Είχε προηγηθεί ο γάμος του με τη Μαίρη Σλέτερ, που απέκτησε δύο παδιά. Το 1962 παντρεύτηκε τη φωτογράφο Ινγκε Μόρατ
Τα πιο πολυπαιγμένα έργα του:
Ήταν όλοι τους παιδιά μου, 1947
Ο θάνατος του εμποράκου, 1949
Εχθρός του λαού, 1950
Οι μάγισσες του Σάλεμ, 1953
Ψηλά από την γέφυρα, 1955
Το τίμημα, 1968
Το σπασμένο γυαλί 1994
Το έργο θα παίζεται κάθε Σάββατο 20.30 και Κυριακή 18.30 μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2018.
Στις φωτογραφίες οι ηθοποιοί της παράστασης στις πρόβες του έργου
-
Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης (Σατιρικό Θέατρο)
04 Νοεμβρίου 2017
03 Νοεμβρίου 2017
Σχετικά

Διεθνής Ημέρα Χορού: Το μήνυμα για το 2025 από τον σπουδαίο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ
Ο σπουδαίος χορευτής και χορογράφος έχει επιλεγεί φέτος από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΙΘ για τη συγγραφή του Μηνύματος για τη Διεθνή Ημέρα Χορού 2025 που γιορτάζεται στις 29 Απριλίου

Θέλω να δω τον Πάπα: Η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη έρχεται στον ΘΟΚ
Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει στην Κύπρο για τρεις μοναδικές παραστάσεις

«Η Μπαλάντα της Φρίκης» επιστρέφει για μία ακόμα παράσταση
Το έργο αφηγείται– με σπαρακτική δύναμη και αφοπλιστική αλήθεια– την προσωπική μαρτυρία μιας γυναίκας που βασανίστηκε απάνθρωπα κατά τη διάρκεια της Χούντας
Δυο τελευταίες παραστάσεις για την οικογενειακή παράσταση «Μια φούστα παραμύθκια»
Λόγω αυξημένης ζήτησης η τεράστια φούστα επιστρέφει επί σκηνής

Πάμε Θέατρο: Οδηγός με 20 ενδιαφέρουσες παραστάσεις μέχρι το καλοκαίρι
Οι σκηνές του νησιού γεμίζουν ήχους, φώτα και χειροκροτήματα

"Συνταγή δυστυχίας": Μια παράσταση για πικρή εξερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς
Βασισμένη στο εμβληματικό βιβλίο του Paul Watzlawick «Φτιάξε τη Δυστυχία σου Μόνος σου»


H Alpha Square ανεβάζει το έργο "Παίρνοντας θέση" του Ρόναλντ Χάργουντ
Η Ζώνη Αμερικανικής Κατοχής στο Βερολίνο σε κτίριο του 1926 στην Λευκωσία

"Φουκού": Το νέο καλοκαιρινό έργο του Φώτη Γεωργίδη που μιλάει με χιούμορ για όσα μας καίνε
Η προπώληση ξεκίνησε

Το Υπόγειο Θεατρήρι ανεβάζει "Το ημέρωμα της Στρίγγλας"
Το έργο είναι βασισμένο στο εμβληματικό θεατρικό του Γουίλιαμ Σαίξπηρ

Η OPEN ARTS παρουσιάζει στο Περιβόλι, την κωμωδία του Σαίξπηρ ''Δωδέκατη Νύχτα''
Η επιστροφή στην κανονικότητα κρέμεται από μία κλωστή

Χορικά Ύδατα: Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ, σε κείμενο-σκηνοθεσία της Λίνας Νικολακοπούλου
Με ένα "δυνατό" καστ αποτεούμενο από τους Αννίτα Σαντοριναίου, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Στέλα Φυρογένη κ.ά.