Δημοσιεύτηκε στις 12 Νοεμβρίου 2025
Απρίλιος 1941. Μια παρέα Κύπριων φοιτητών παγιδεύονται στην Αθήνα με την εισβολή των Γερμανών, χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα ή να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους. Μέσα στη δίνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι νεαροί αυτοί άνθρωποι προσπαθούν να αντισταθούν στον φασισμό, βιώνοντας ταυτόχρονα τις πρώτες μεγάλες καθοριστικές εμπειρίες της ζωής τους -τον έρωτα, την απώλεια, την προδοσία, την αναμέτρηση με την ίδια την ιστορία.
Το αυτοβιογραφικό αφήγημα της Μάγδας Κιτρομηλίδου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σκηνή, σε διασκευή και σκηνοθετική επιμέλεια της Μαγδαλένας Ζήρα, φωτίζοντας μια ξεχωριστή πτυχή της ελληνικής και κυπριακής ιστορίας.
Στο επίκεντρο της πλοκής βρίσκονται η Μάγδα, η αδελφή της Αγγελική, και ο Μίκης, μετέπειτα σύντροφος της Μάγδας: τρεις χαρακτήρες που, προσπαθώντας να χαράξουν την πορεία τους μέσα σε μια ταραγμένη εποχή, γίνονται μάρτυρες ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν την Ελλάδα, αλλά και τον κόσμο. Μέσα από τα μάτια τους, η Αθήνα του 41-45 ξεδιπλώνεται μπροστά μας με γλαφυρά χρώματα, με στιγμές μιας χαμένης ομορφιάς αλλά και με στιγμές μεγάλου πόνου.
Η παράσταση συνθέτει ένα μωσαϊκό προσωπικών και ιστορικών στιγμών: η Κατοχή, η πείνα, οι διωγμοί, το Πανεπιστήμιο υπό αστυνόμευση, η Αντίσταση, ο εμφύλιος που προαναγγέλλεται, σε αντιδιαστολή με τη νιότη που ελπίζει και αντιστέκεται στον θάνατο.
Με τρυφερότητα και ανθρωπιά, το έργο αναδεικνύει τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος απέναντι στη βία και την καταπίεση, ενώ παράλληλα αποτελεί μια σπάνια ματιά στην Κατοχή της Αθήνας μέσα από την μαρτυρία μιας νεαρής Κύπριας τη στιγμή της σκληρής διαδικασίας ενηλικίωσης.
Το αφήγημα της Μάγδας Κιτρομηλίδου αποκτά σήμερα ανησυχητική επικαιρότητα. Η διάβρωση των δημοκρατικών αξιών προβάλλουν ξανά ως απειλές, καθιστώντας το έργο μια βαθιά ανθρώπινη και πολιτική υπενθύμιση: η ελευθερία και η αξιοπρέπεια κερδίζονται μόνο όταν δεν κλείνουμε τα μάτια στην αδικία γύρω μας.
Ένα γοητευτικό κείμενο που συνδυάζει ιστορική αλήθεια, τρυφερότητα, χιούμορ και λυρισμό, προσκαλώντας το κοινό να αναλογιστεί- μέσα από μια προσωπική μαρτυρία -τη συλλογική μας μνήμη.
Τρεις ηθοποιοί ζωντανεύουν μια πλειάδα χαρακτήρων, ενώ τα ηχοτοπία του Αντώνη Αντωνίου μας ταξιδεύουν στον χώρο και στον χρόνο. Το θεατρικό αναλόγιο είναι ενταγμένο στον χώρο της έκθεσης «Συνύπαρξη» με έργα της Βάσως Κατράκη και του Δημήτρη Αληθεινού, δύο καλλιτεχνών που εκφράζουν μέσα από την τέχνη τους την αντίσταση στον φασισμό και τη βία.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Διασκευή-δραματοποίηση και σκηνοθετική επιμέλεια: Μαγδαλένα Ζήρα
Μουσική: Αντώνης Αντωνίου
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης
Καλλιτεχνική επιμέλεια χώρου και αφίσα: Γιώργος Τσαγγάρης
Συντονισμός παραγωγής: Μαρία Πισιήλη
Ηθοποιοί: Νάγια Αναστασιάδου, Μαρία Μασόνου, Λουκάς Προκοπίου
Διασκευή-σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα
Βασισμένο στο αφήγημα της Μάγδας Κιτρομηλίδου
>> Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Λευκωσία
Πρεμιέρα: 5 Δεκεμβρίου 2025 8:00μμ
Παραστάσεις: 8, 10, 12, 13, 15, 17, 18, 19 Δεκεμβρίου 8:00
7 και 14 Δεκεμβρίου 6:00
Κρατήσεις στο: www.more.com
https://www.more.com/cy-el/tickets/theater/i-alli-epoxi
Χορηγός: Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού, Υφυπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού
Σχετικά
H πρωτότυπη παράσταση «Προσπαθούμε» επιστρέφει για δεύτερη χρόνια
Μια σύγχρονη κωμωδία που επιθυμεί να ρίξει φως σε ένα θέμα τόσο καθημερινό και συνάμα τόσο μυστικό
«Η Δημοπρασία» του Σταύρου Τσιώλη ανεβαίνει στην Αξιοθέα
Ο Αργύρης Μπακιρτζής πρωταγωνιστεί στο συγκινητικό μονόπρακτο, αποτίοντας φόρο τιμής στον σπουδαίο σκηνοθέτη και στην πολύχρονη φιλία τους
«Το Χρονικό της Κύπρου» επιστρέφει σε μία παράσταση αφιερωμένη στον Μιχάλη Πιερή
Η ιστορική και πολυβραβευμένη παραγωγή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζεται ξανά, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή και σκηνοθέτη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.
Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η ζωή του γίνεται παράσταση στην Αθήνα
Ποιοι γνωστοί τραγουδιστές και ηθοποιοί θα συμμετάσχουν
Η «Πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα» επιστρέφει στην Κύπρο για δέκα παραστάσεις
Ο Χάρης Ρώμας φέρνει ξανά στο νησί την ξεκαρδιστική και συγκινητική κωμωδία του, με ένα εκλεκτό καστ ηθοποιών και παραστάσεις σε πέντε πόλεις.
8 ελληνικές παραστάσεις ταξιδεύουν το φθινόπωρο στην Κύπρο
Αγαπημένοι πρωταγωνιστές, μεγάλες επιτυχίες, κωμωδίες και έργα που συγκινούν έρχονται σε θέατρα σε όλο το νησί.
Οι «Επτά επί Θήβας» ανεβαίνουν στο Αρχοντικό Αξιοθέας
Η πολυγλωσσική σκηνική πρόταση της Λέας Μαλένη φέρνει την τραγωδία του Αισχύλου στο σήμερα, μιλώντας για τον πόλεμο, τον ξεριζωμό και τον φαύλο κύκλο της βίας.
Φαίδων ή ο ίλιγγος: Η ποίηση της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ σε τρεις ξεχωριστούς χώρους στην Κύπρο
Η σύνθεση της νομπελίστριας Μαργκερίτ Γιουρσενάρ παρουσιάζεται ως θεατρικό ντουέτο σε «ποιητικούς» χώρους της Κύπρου
Το ΚΤΗΡΙΟΝ 53 παρουσιάζει σε Παγκύπρια πρώτη το έργο του Βρετανού συγγραφέα Άλιστερ ΜακΝτάουαλ «All of It».
Πρόκειται για έναν μονόλογο τύπου stream of consciousness – έναν κατακλυσμό σκέψεων και εικόνων που αναδύονται από το μυαλό της αφηγήτριας σε μια αδιάκοπη ροή
«Το Μεγάλο Βιβλίο Των Μικρών Πλασμάτων», ένα μιούζικαλ για μικρούς και μεγάλους εξερευνητές
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» και η Urban Productions παρουσιάζουν τη νέα παιδική παράσταση
18 θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε τον Σεπτέμβριο στην Κύπρο
Από αρχαίο δράμα και βραβευμένες διεθνείς παραγωγές μέχρι σύγχρονα κυπριακά έργα, δυνατούς μονολόγους και απολαυστικές κωμωδίες
Πάφος: Προετοιμασίες για «Το Ελιξίριο του Έρωτα» στο Μεσαιωνικό Κάστρο
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη φετινή διοργάνωση του Pafos Aphrodite Festival