Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

10 γνωστές-άγνωστες παραλίες της Κύπρου που πρέπει να ξέρεις!

Από το Παραλίμνι, στον Πρωταρά, σε Αγιά Νάπα και Σωτήρα, η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου κρύβει τις καλύτερες παραλίες του νησιού.

Δημοσιεύτηκε στις 16 Αυγούστου 2017

Διάσπαρτες σε όλη την ακτογραμμή ο καθένας έχει τη δική του "αγαπημένη". Εμείς όμως, με τη βοήθεια του Αντρέα Παπαδόπουλου, συγγραφέα του βιβλίου 'Οδηγός Παραλίας: Παραλίες και ακτογραμμή της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά' ανακαλύψαμε τις πιο όμορφες "κρυφές" παραλίες!

Πρωταράς

Βιζακιά
Κρυμμένη ανάμεσα σε ακακίες, η παραλία Βυζακιά, είναι ένας μικρός κόλπος ουσιαστικά, με ψιλή άμμο και γαλανά νερά, ενώ διαθέτει λίγες ομπρέλες και κρεβατάκια. Λόγω του μεγέθους αλλά και του ειδυλλιακού τοπίου που την "κρύβει", δίνει την αίσθηση της ιδιωτικότητας. Πάρε και τη μάσκα σου για να εξερευνήσεις τα βράχια και το βυθό.
GPS: Φεύγοντας από Κάβο Γκρέκο προς Πρωταρά, επί της λεωφόρου Πρωταρά-Κάβο Γκρέκο, στρίψε δεξιά προς ξενοδοχείο 'Cavo Maris'. Πάρκαρε στο τέλος του δρόμου και περπάτησε προς τη θάλασσα μέχρι να βρεις το μονοπάτι της φύσης. Η παραλία βρίσκεται στα 200 μέτρα στα αριστερά.



Έλληνες (Althea)
Η πιο μικρή οργανωμένη παραλία της περιοχής θα σου προσφέρει ένα χαλαρωτικό απόγευμα, μακριά από τις συνωστισμένες παραλίες της περιοχής. Αμμώδης παραλία, ανάμεσα σε δύο σειρές από βράχια που αξίζει να εξερευνήσεις και με ρηχά νερά.
GPS: Περνώντας από το δρόμο της Περνέρας προς Πρωταρά, στρίψε δεξιά για το ξενοδοχείο Louis Althea Beach Hotel, η παραλία κρύβεται μπροστά του.

Μικρή Περνέρα (Polyxenia)
Μικρή οργανωμένη παραλία, με εύκολη πρόσβαση και μόλις λίγα μέτρα μακριά από τη γνωστή παραλία Περνέρα. Με μείγμα από άμμο και κογχύλια και καθαρά νερά, είναι ιδανική για οικογένειες που αναζητούν ήρεμα απογεύματα. Το χαρακτηριστικό της είναι ένας κυκλικός βράχος που βρίσκεται στο κέντρο του κολπίσκου.
GPS: Είναι εύκολο να την εντοπίσεις καθώς βρίσκεται 100 μέτρα πριν από την παραλία Περνέρα, μπροστά από το ξενοδοχειακό συγκρότημα Polyxenia και τη διασχίζει ο παραλιακός πεζόδρομος του Πρωταρά.

Ξισταρκά
Μικρός κόλπος που πλαισιώνεται από σχετικά ψηλά αλλά και απότομα βράχια και έχει μια βραχώδη παραλία. Σε ένα μικρό σημείο, περίπου 20 μέτρα, μπορείς να κάνεις ένα μακροβούτι, σε ένα χαλαρωτικό σκηνικό, φέρε όμως και το καλάμι σου καθώς το βραχώδες σημείο του αποτελεί ιδανικό σημείο για ψάρεμα. Περιμετρικά υπάρχει μονοπάτι της φύσης.
GPS: Προχωράς από το Fig Tree Bay προς την παραλία Βυζακιά, περπατώντας στον παραλιακό πεζόδρομο, θα δεις έναν κολπίσκο και μια κίτρινη σκάλα να σε περιμένει.

Πεζουνόσπηλιοι (Φιλίας)
Μια από τις πιο όμορφες και ταυτόχρονα λιγότερο γνωστές παραλίες της περιοχής. Κρυμμένη κάτω από έναν γκρεμό, χωρίς υπηρεσίες, σου δίνει την εντύπωση ότι ανακαλύπτεις έναν κρυμμένο θησαυρό. Στα δεξιά της παραλίας, στα 70 περίπου μέτρα από την ακτή, θα βρεις μια μεγάλη σπηλιά από ασβεστόλιθους. Η παρουσία των σπηλιών και ο πληθυσμός των περιστεριών που φιλοξενούσαν πριν χρόνια της έδωσε και το όνομά της.
GPS: Η παραλία Πεζουνόσπηλιοι βρίσκεται δεξιά από την παραλία Ασπρόκρεμμος. Σημείωσε ότι θα περπατήσεις αρκετά για να βρεις τη συγκεκριμένη παραλία. Στη λεωφόρο Κάππαρη, ψάξε για το σήμα 'Προς Παραλία', στη δεξιά πλευρά του δρόμου, βγαίνοντας από τον Πρωταρά. Προχώρησε στο αδιέξοδο και θα τη βρεις μπροστά σου.

Green Bay & Νησιά
Μια στενή λωρίδα ξανθιάς άμμου, γεμάτη με ομπρέλες και κρεβατάκια σε περιμένει για να περάσεις την ημέρα σου. Τα νερά είναι κρυστάλλινα, αλλά έχε στα υπόψη σου ότι η θάλασσα βαθαίνει απότομα. Εκτός από διάφορες υπηρεσίες και beach bar για σνακ και ποτό, υπάρχουν και διάφορα σπορ για να δοκιμάσεις. Μπορείς όμως να κάνεις και ένα μάθημα κατάδυσης και να δεις τα καταποντισμένα αγάλματα που υπάρχουν εκεί.
GPS: Κατευθυνόμενος από τον Πρωταρά προς τη Λεωφόρο Κάβο Γκρέκο ψάξε για το ξενοδοχείο 'Cavo Maris' και στρίψε αριστερά. Πριν το τέλος του δρόμου, στρίψε δεξιά. Στη διακλάδωση που θα βρεις, πήγαινε δεξιά στον αυτοκινητόδρομο και οδήγησε για 200 μέτρα. Πάρκαρε στο χώρο πάνω από το λιμανάκι. Ο αριστερός δρόμος της διακλάδωσης οδηγεί στα Νησιά.

Αγία Νάπα

Άμμος του Καμπούρη
Πριν λίγα χρόνια αποτελούσε καλά κρυμμένο μυστικό στην περιοχή της Αγίας Νάπας, έπειτα πήρε τη Γαλάζια Σημαία και όλοι άρχισαν να μιλούν για το μικρό φυσικό κολπίσκο μεταξύ των θαλασσινών σπηλιών της Αγίας Νάπας και του Κάβο Γκρέκο, με την άμμο και το νησάκι στη μέση του κόλπου αλλά και τα ρηχά νερά της. Σημείωσε πως σε πολλά σημεία είναι βραχώδης και συνήθως τα απογεύματα έχει ανέμους, λόγω της τοποθεσίας της.
GPS: Πάρε το χωματόδρομο Κρύου Νερού και σε περίπου 450 μέτρα στρίψε προς την παραλία Άμμος του Καμπούρη. Στρίψε αριστερά προς Κάβο Γκρέκο και σε περίπου 200 μέτρα θα βρεθείς στον προορισμό σου.

Λιμναρά (Kermia)
Είναι μεν μικρό μυστικό στην περιοχή, έχει όμως και τη Γαλάζια της σημαία για να περηφανεύεται. Ιδανική παραλία για οικογένειες, η οποία έχει όλες τις διευκολύνσεις, από κρεβατάκια και ομπρέλες μέχρι μπαράκια για ποτό και τσίμπημα. Η αμμώδης παραλία χωρίζεται από ορμίσκους, ενώ μια σειρά από βράχια προστατεύει την παραλία από ανέμους. Ιδανική για οικογένειες, τόσο γιατί προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι αλλά με ηρεμία, καθώς και γιατί τα νερά της είναι σχετικά ρηχά και ασφαλή.
GPS: Ενώ βρίσκεσαι στη λεωφόρο Κάβο Γκρέκο, φεύγοντας από Πρωταρά και κατευθυνόμενος προς Αγία Νάπα, στρίψε αριστερά μόλις δεις το ξενοδοχείο Kermia. Ο μικρός κόλπος βρίσκεται μπροστά από το ξενοδοχείο Kermia.

Μικρή Μακρόνησσος
Κέρδισε τους φανατικούς επισκέπτες της λόγω της άμμου της και του γεγονότος ότι η οριοθέτησή της με βράχους που την περιβάλλουν τα απογεύματα δεν έχει σχεδόν καθόλου ανέμους, ενώ την κάνουν να μοιάζει με μια μικρή ιδιωτική παραλία. Είναι καλά οργανωμένη, ενώ τα ρηχά της νερά επιτρέπουν σε οικογένειες ξέγνοιαστες ώρες.
GPS: Φεύγοντας από την Αγία Νάπα, από τη Λεωφόρο Nissi, θα στρίψεις αριστερά μετά το "Waterworld waterpark".

Σωτήρα

Κατερκό
Δεν είναι ακριβώς παραλία, είναι όμως ένα μικρό σημείο στο οποίο μπορείς να αράξεις όλη τη μέρα και να απολαύσεις θάλασσα και ήλιο. Ψιλή άμμος, καθαρά νερά, σε ένα μικροσκοπικό κόλπο ανάμεσα στις παραλίες Αγίας Θέκλας και Ποσειδώνα. Πάρε το πρωί το ψαθάκι σου και την ομπρέλα σου και πάρε θέση, πριν σε προλάβουν άλλοι. Νερά, καφέδες και σνακ δεν χρειάζεται να κουβαλάς καθώς θα τα προμηθευτείς από το Nissaki Ayias Theklas που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω.
GPS: Πάρκαρε στην παραλία της Αγίας Θέκλας και περπάτησε προς τα δεξιά, απομακρυνόμενος ουσιαστικά από το ξωκλήσι. Λίγο πριν δεις τα δίχτυα του beach volley της παραλίας Ποσειδώνας, θα δεις δύο βράχους που σχηματίζουν τον κολπίσκο.

Bonus tips:
1. Φέτος σε στέλνουμε για βουτιές σε μικρές, όμορφες παραλίες, γι' αυτό μην ξεχάσεις να προμηθευτείς καλά ψαθάκια και μια μεγάλη ομπρέλα, πάρε και μια παγωνιέρα αν έχεις σκοπό να επισκεφτείς απόμερες παραλίες που δεν είναι οργανωμένες… και είσαι έτοιμος.

2. Μια καλή μάσκα με μικρό αναπνευστήρα στοιχίζει περίπου €20 και αν θα κάνεις διακοπές στην περιοχή αξίζει τον κόπο να αγοράσεις μια. Όπου βλέπεις βράχια και απομονωμένα μέρη, κάνε βουτιές και δες τη θαλάσσια ζωή.

3. Αν αναζητάς ρομαντικά ηλιοβασιλέματα, κατευθύνσου προς το Κάβο Γκρέκο ή τη Γέφυρα των ερωτευμένων ή ακόμη και τη γέφυρα Μονάχους - Μονάχους στην Αγία Νάπα.

4. Ο παραλιακός πεζόδρομος της Περνέρας-Πρωταρά ουσιαστικά βρίσκεται μπροστά από τις περισσότερες καταγάλανες παραλίες της περιοχής. Άρα αν δεν κουβαλάς μαζί σου πράγματα, πάρκαρε όπου σε βολεύει και περπάτησε κατά μήκος του, μέχρι να βρεις την παραλία που θα σου αρέσει.

5. Αντηλιακό μην ξεχάσεις να πάρεις και να το ανανεώνεις κάθε 2-3 ώρες, και μη μας πεις ότι εσύ δεν καίγεσαι, είπαμε προστασία πάνω από όλα.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close