Δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου 2017
Η παρέα, εκείνο το όμορφο φθινοπωρινό βραδάκι, ήθελε κάτι το διαφορετικό, κάτι το καινούριο. Η πρόταση για Koukouvaya bistro & bar, πληρούσε και τα δυο κριτήρια και πέρασε παμψηφεί. Αφήνουμε το αυτοκίνητό μας σε έναν από τους ουκ ολίγους χώρους στάθμευσης της γκλαμουράτης οδού Στασικράτους και περνώντας μέσα από έναν προικισμένο με πρασινάδες διάδρομο, φτάνουμε στους όμορφα διαρρυθμισμένους, αίθριους χώρους του bistro.

Ποικίλα καθίσματα, από σκουρόχρωμα στιλάτα πολυθρονάκια και καναπέδες, μέχρι καρέκλες του σκηνοθέτη και ψηλά stools, απλώνονταν στις ευρύχωρες βεράντες και στους μικρότερους σε έκταση, εσωτερικούς χώρους. Στο δίλημμα ψηλό ή χαμηλό τραπέζι, κρατάμε το δεύτερο, επιλέγοντας ένα απέναντι από το εξωτερικό bar, το οποίο έδειχνε να μαγνητίζει αρκετούς θαμώνες, που αρέσκονταν ιδίως στο cocktail tasting.

H πείνα στα φόρτε της, με μας να φυλλομετράμε τον ντιζαϊνάτο κατάλογο εδεσμάτων, που δήλωνε περίτρανα την ιταλική κατεύθυνσή του, αλλά και τις μεσογειακές γαστρονομικές αναφορές. Κλασικά ιταλικά ορεκτικά και σαλάτες, όπως μπρουσκέτες και σαλάτες με μοτσαρέλλα, άφθονες πάστες και πίτσες, αλλά και τα Special πιάτα του εστιατορίου συνέθεταν τη γαστριμαργική ραχοκοκαλιά του μαγαζιού, η οποία ολοκληρωνόταν με τρεις πλούσιες και άκρως παρεΐστικες προτάσεις σε platter, ιδανικά για όλα τα γευστικά παλέτα. Tα παλέτα μας πάντως φροντίσαμε να δροσιστούν αμέσως με την απίστευτα αρωματική βελγική μπύρα Blanche de Bruxelles, που με τα πρόσθετα αρώματα εσπεριδοειδών, κυρίως πορτοκαλιού και κολιάνδρου, ταίριαξε υπέροχα με την οξύτητα της σαλάτας Caprese, δομημένης με τραγανή ντομάτα, μοτσαρέλλα, ροδέλες ελιών και βασιλικό.

‘Φωτογραφίζουμε’ με τα μάτια μας τον όμορφο τοίχο από κρασοβάρελα, τις παρέες που είχαν διαχυθεί σε διάφορα σημεία των αίθριων βεραντών, που σημειωτέον, προσεγγίζονται μέσω διαδρόμου και από τη Λεωφόρο Μακαρίου και τσιμπολογώντας το χειροποίητο, φρυγανισμένο ψωμάκι του bistro, υποδεχόμαστε μια αρκετά μεγάλη μερίδα από σπιτικό πατέ συκωτιού πάπιας, το οποίο ο σεφ επέλεξε να συνοδεύσει με γλυκόξινα φρούτα του δάσους. Τα jazzy ακούσματα μας χαλαρώνουν πιότερο, για να συνεχίσουμε με μια λεπτόφυλλη πίτσα Μαργαρίτα, που ικανοποίησε σχετικά το στόμα, τόσο με την κριτσανιστή υφή της ζύμης, όσο και με την ισορροπία της σάλτσας ντομάτας και του τυριού. Ο σολομός που ψήθηκε και παρουσιάστηκε με την πέτσα του, έγραψε τον επίλογο των κυρίως μας φαγητών, συνοδευμένος με ρύζι και από μια ιδιαίτερη, λεμονοσκορδάτη σως μανιταριών, που ενισχύθηκε με κρασί και ούζο.

Ρίχνουμε συνάμα κλεφτές ματιές στον υπό διαμόρφωση εσωτερικό χώρο με τις επιτοίχιες βιβλιοθήκες και τα ράφια με προς πώληση συσκευασίες καφέ και τσαγιού, μα και απολαμβάνουμε το υπερμέγεθες, φρεσκότατο tiramisu του μαγαζιού, που σίγουρα μπορεί να το μοιραστούν ακόμη και πέραν των δύο ατόμων.
Koukouvaya Bistro & Bar (99333301) Στασικράτους 37Δ, Λευκωσία. Δ-Κ 17.30 – 01.00
Σχετικά
Στο τρίτο «Τραπέζωμα στην ύπαιθρο», το Καφενείο της Γιωργίας στη Λινού–Φλάσου φιλοξενεί το Πατρικόν
To τρίτο Τραπέζωμα μεταφέρει την κουβέντα στη Λινού - Φλάσου, στο Καφενείο της Γιωργίας
Το πρώτο εστιατόριο μέσα σε θερμοκήπιο έρχεται στην Κύπρο
Ένας νέος χώρος εστίασης ετοιμάζεται να υποδεχτεί το κοινό μέσα σε ένα πραγματικό θερμοκήπιο, δίπλα στο THE BARN
Μεγάλη διεθνής διάκριση για την Κύπρο: Δύο χρυσά μετάλλια στο Global Chefs Challenge
Διπλή διάκριση στους ημιτελικούς της Worldchefs, με πρόκριση στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική νέων
Live cooking με oysters, paella και bubbles στη ΦΙΖΖΥ ΣΠΡΙΤΖΕΡΙΑ
Μια εμπειρία που συνδυάζει καλό φαγητό και χαλαρή διάθεση.
10 πετρόκτιστα ταβερνάκια στο βουνό που σε ταξιδεύουν στην παράδοση
Με μυρωδιές από σπιτικά φαγητά, τζάκια που ζεσταίνουν τον χειμώνα και αυλές που γεμίζουν το καλοκαίρι, οι ταβέρνες αυτές αποτελούν αυθεντικά καταφύγια γεύσης και φιλοξενίας
Το Υφαντουργείο γίνεται ένα μικρό «στοιχειωμένο» café για το Halloween
Καφές, σπιτικές λιχουδιές και δημιουργικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, στις 28 Οκτωβρίου στην παλιά Λευκωσία.
Δύο Κύπριοι σεφ εκπροσωπούν την Κύπρο στον διεθνή διαγωνισμό μαγειρικής στο Βελιγράδι
Η Κύπρος ταξιδεύει στο Βελιγράδι με στόχο μια θέση στον παγκόσμιο τελικό του Worldchefs Global Chefs Challenge 2027, στη Σαγκάη
Μια τελευταία Κυριακή στο Columbia Sun, μέχρι το καλοκαίρι του 2027
Κάθε καλοκαίρι έχει το δικό του τέλος.
Cyprus Wine Expo – Oenognosia 2026: Άνοιξε η προπώληση εισιτηρίων σε ειδική τιμή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου!
Η έκθεση, που πραγματοποιείται για πέμπτη χρονιά, έχει καθιερωθεί ως η μεγαλύτερη εκδήλωση γευσιγνωσίας κρασιού στην Κύπρο
Βάφτιση κάτω από τα αστέρια, στον μαγευτικό κήπο του Garden Day & Night
Λουλούδια, λαμπερά fairy lights και μια γιορτή που συνεχίζεται μέχρι το βράδυ. Στην καρδιά της Λευκωσίας, το Garden Day & Night ανοίγει τις κρατήσεις για τις βαφτίσεις της σεζόν 2027
ÓRIS X THE CLUMSIES: Μια μοναδική συνεργασία συνεχίζεται στο Trilogy
Τρία cocktails, δύο βραδιές, μία σταθερή συνεργασία
Νέα μουσική εποχή ξεκινά στο Καμπαναρκό στη Δερύνεια
Μουσική, παρέες, μεζές και κρασί για τη νέα σεζόν στη Δερύνεια