Θέατρο , News

Κλασικό θεατρικό ρεπερτόριο σε 6 σκηνές της Κύπρου

Το κλασικό ρεπερτόριο φαίνεται πως έχει φέτος την τιμητική του στις κυπριακές σκηνές περισσότερο από άλλες χρονιές

Δημοσιεύτηκε στις 05 Οκτωβρίου 2017

Η φετινή θεατρική σεζόν αποκτάει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον με το ανέβασμα έργων του κλασικού ρεπερτορίου που τόσο μας έλειψαν τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην Fresh Target Theatre Ensemble του Πάρι Ερωτοκρίτου που τολμά και πρωτοπορεί ανεβάζοντας για πρώτη φορά στην Κύπρο ένα από τα σημαντικότερα έργα του Σαίξπηρ, τον Άμλετ.

Τολμηρό είναι επίσης το ανέβασμα του αριστουργηματικού έργου του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι 'Έγκλημα και Τιμωρία' από ένα ελεύθερο θέατρο, το Διόνυσος σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Ιορδανίδη.

Με κλασικό ρεπερτόριο επέλεξαν να κάνουν αρχή στη σεζόν της κεντρικής του σκηνής τόσο το κρατικό θέατρο με ένα όχι και τόσο γνωστό έργο του Ίψεν αλλά και το Σατιρικό με το πολύ γνωστό και επίκαιρο 'Ψηλά από τη γέφυρα' του Άρθουρ Μίλερ.

Τέλος, η δεύτερη σκηνή της ΕΘΑΛ επιλέγει για ποδαρικό στη νέα σεζόν τον Αύγουστο Στρινμπεργκ και το έργο του 'Ο Πελεκάνος'. Το δρόμο του κλασικού ρεπερτορίου συνεχίζει και φέτος ο Θεατρικός Πολυχώρος Εστία του Άγη Παίκου με την παρουσίαση επί σκηνής, σε ρυθμό σκηνοθετημένης παράστασης, των μονόπρακτων 'Η πιο δυνατή' του Αύγουστου Στρίντμπεργκ (Μαρία Μίχα, Φάνη Πέτσα) και 'Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα' του Λουίτζι Πιραντέλλο.

Έγκλημα και Τιμωρία, Φιόντορ Ντοστογιέφσκι
Θέατρο Διόνυσος
Πρεμιέρα 20 Οκτωβρίου

Πρόκειται για μία από τις παραστάσεις, που ανυπομονούμε να δούμε αυτή τη σεζόν. Το Θέατρο Διόνυσος μπαίνει δυναμικά στη νέα θεατρική περίοδο με το αριστουργηματικό έργο του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι με τον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Ιορδανίδη να αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία. Η ιστορία του έργου εκτυλίσσεται στην Αγία Πετρούπολη του 19ου αιώνα, όπου ο φοιτητής της Νομικής, Ρασκόλνικωφ, πραγματοποιεί έναν διπλό φόνο, καλύπτοντάς τον με το ιδεολογικό περίβλημα της απονομής μιας ιδιότυπης δικαιοσύνης. Όμως, το έγκλημά του θα προκαλέσει τους ανθρώπινους και τους θείους νόμους, που θα ζητήσουν το οφειλόμενο αντίτιμο, σέρνοντας τον δράστη σ' έναν μοναχικό και εφιαλτικό δρόμο. Παίζουν: Γιώργος Αναγιωτός, Θανάσης Δρακόπουλος, Γιώργος Κυριάκου, Ανδρέας Τσουρής, Χριστόδουλος Μαρτάς, Εύρος Βασιλείου, Νίκη Δραγούμη. Ακούγονται οι φωνές των Δέσποινα Μπεμπεδέλη και Αχιλλέα Γραμματικόπουλου.
> Πρεμιέρα Παρ 20 Οκτ, Θέατρο Διόνυσος, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22818999.

Άμλετ, Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Fresh Target Theatre Ensemble
Πρεμιέρα 19 Οκτωβρίου

Από τις 19 Οκτωβρίου θα δούμε στην Κύπρο ένα έργο το οποίο δεν έχει ποτέ -μέχρι τώρα- παρουσιαστεί από κυπριακό επαγγελματικό θίασο και που πραγματοποιείται με τη στήριξη της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία, ως Χρυσός Χορηγός του ετήσιου θεατρικού ρεπερτορίου της Fresh Target Theatre Ensemble 2017-2018, επιχορηγεί τις παραστάσεις: Σε Στενό Οικογενειακό Κύκλο, 'Αμλετ και Ψυχολογία Συριανού Συζύγου. Η παράσταση επικεντρώνεται στο προσωπικό ταξίδι του Άμλετ - ένα ταξίδι υπαρξιακής όσο και πολιτικής συνειδητοποίησης. Ο Άμλετ αρχίζει να 'βλέπει' με διαφορετικά μάτια: ενώ στην αρχή του έργου αντιλαμβάνεται τον κόσμο και τη ζωή μέσα από τα μάτια ενός προνομιούχου γόνου, του οποίου το μέλλον και η πορεία έχουν ήδη προαποφασιστεί, στη συνέχεια, μέσα από ένα κυκεώνα οικογενειακών εξελίξεων, η οπτική του μεταβάλλεται τόσο ως ανθρώπου όσο και ως πολίτη. Ο πρωταγωνιστής ενεργοποιημένος από αυτή την αλλαγή, προσπαθεί να αφυπνίσει τους γύρω του κάτι που τον φέρνει - αναπόφευκτα - αντιμέτωπο με το κατεστημένο και τις επικρατούσες αξίες. Οι επιπτώσεις των ενεργειών του ενδεχομένως επιφέρουν μια νέα κατάσταση πραγμάτων χειρότερη από την προηγούμενη, όμως η προσπάθεια και ο αγώνας του αποδεικνύονται πιο σημαντικά από το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Στην παραγωγή αυτή θα συμμετέχουν ο μουσικός Ανδρέας Ροδοσθένους, ο οποίος θα συνοδεύει με το κοντραμπάσο τους ηθοποιούς στη σκηνή, καθώς και η εικαστικός Μυρτώ Αριστείδου (The Art Hub). Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 17 ετών.
> Παραστάσεις από Πεμ 19 Οκτ μέχρι Κ 5 Νοε. Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20.00 και κάθε Κυριακή στις 18:00. Πληρ. 70007027.

Ο Πελεκάνος, Αύγουστος Στρίντμπεργκ
ΕΘΑΛ
Πρεμιέρα 21 Οκτωβρίου

Η Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ παρουσιάζει το κλασσικό έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, Ο Πελεκάνος σε μετάφραση της Έρι Κύργια. Μια σύγχρονη μεταφορά της Ορέστειας: μια οικογένεια μόλις έχει χάσει τον πατέρα της. Έναν πατέρα, «δολοφονημένο» από τη μητέρα και τον νεαρό εραστή της, ο οποίος μόλις έχει παντρευτεί την κόρη του σπιτιού. Το φάντασμα του νεκρού πλανάται πάνω από το σπίτι. Η αλήθεια αποκαλύπτεται τελικά στον γιο. Τα παιδιά ξυπνούν από τον λήθαργό της πλάνης τους, ζητώντας να πάρουν εκδίκηση. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Λέα Μαλένη, τα σκηνικά/κοστούμια η Μαρίζα Παρτζίλη, τους σχεδιασμούς φωτισμών ο Βασίλης Πετεινάρης, τη μουσική ο Δημήτρης Ζαχαρίου και την κίνηση η Αριάνα Μαρκουλίδου, η σκηνοθέτις και οι ηθοποιοί της παράστασης. Με τους Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Ερμίνα Κυριαζή, Αντρέα Φυλακτού και Βασίλη Χαραλάμπους.
> Πρεμιέρα Σ 21 Οκτ, Τεχνοχώρος της ΕΘΑΛ, 20.30. Παραστάσεις κάθε Τρ & Σ. Πληρ. 25877827.

Ψηλά από τη γέφυρα, Άρθουρ Μίλλερ
Σατιρικό Θέατρο
Πρεμιέρα 4 Νοεμβρίου

Με ένα έργο του κλασικού ρεπερτορίου κάνει αρχή φέτος η κεντρική σκηνή του Σατιρικού έργου. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στα μέσα της δεκαετίας του 1950 σε μια ιταλοαμερικανική γειτονιά του Μπρούκλiν. Βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που είχε διηγηθεί στον Μίλλερ ένας δικηγόρος, ο οποίος ζωντανεύει στο έργο μέσα από τον χαρακτήρα του κύριου Αλφιέρι (δικηγόρος και αφηγητής). Τραγικός πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο φορτοεκφορτωτής Έντι Καρμπόνε, που ζει με τη γυναίκα του Μπέατρις και την ορφανή ανιψιά του Κάθριν, στην οποία φέρεται υπερπροστατευτικά μην αφήνοντάς την να ωριμάσει και να εργαστεί προτού ολοκληρώσει τις σπουδές της. Ένα βράδυ, ο Έντι επιστρέφει στο σπίτι και ανακοινώνει ότι οι εξάδελφοι της συζύγου του από τη Σικελία, Μάρκο και Ροντόλφο, βρίσκονται στη Νέα Υόρκη ως παράνομοι μετανάστες αναζητώντας την τύχη τους στη γη της ελευθερίας. Ο Έντι δέχεται να τους φιλοξενήσει, αλλά, όταν ο Ροντόλφο ερωτεύεται την Κάθριν, βλέπει το ειδύλλιό τους με καχυποψία και έρχεται σε ρήξη με τη σύζυγό του και με τους Μάρκο και Ροντόλφο. Η κατάσταση εκτραχύνεται όταν ο Έντι ανακαλύπτει ότι η Κάθριν και ο Ροντόλφο σκοπεύουν να παντρευτούν.

Η κυρά της θάλασσας, Ερρίκος Ίψεν
Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ
Πρεμιέρα 11 Νοεμβρίου

Δεν έχετε παρατηρήσει πως οι άνθρωποι που ζουν κοντά στη θάλασσα ξεχωρίζουν; Είναι σαν να ζουν τη ζωή της θάλασσας. Είναι σαν το κύμα - την άμπωτη και την πλημμυρίδα. Στον νου και στη συνείδηση. Και δεν μπορούν να ζήσουν πουθενά αλλού. Σαν μια σειρήνα του ωκεανού, εγκλωβισμένη στον κόσμο των ανθρώπων και σε ένα γάμο χωρίς απολαύσεις, η Ελίντα Βάνγκελ ακούει το κάλεσμα της θάλασσας -που έρχεται με τη μορφή ενός προσώπου από το παρελθόν- και δοκιμάζεται μπροστά στο δίλημμα: ελευθερία ή κοινωνικός συμβιβασμός; Ο Γερμανός σκηνοθέτης Χάιντς-Ούβε Χάους, που σημάδεψε με τις ιστορικές παραστάσεις του την κυπριακή σκηνή, προσεγγίζει ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ίψεν, που, αν και δεν παίζεται συχνά, περιέχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που εξηγούν γιατί ο μεγάλος Νορβηγός συγγραφέας είναι ο πατριάρχης του σύγχρονου θεάτρου. Στην παράσταση συμμετέχει μια πλειάδα σημαντικών καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και ο βραβευμένος με το μεγάλο βραβείο Θεάτρου Κύπρου Μιχάλης Χριστοδουλίδης, που θα συνθέσει τη μουσική για την παράσταση. Παίζουν: Νεκτάριος Θεοδώρου, Στυλιάνα Ιωάννου, Ντίνος Λύρας, Νεοκλής Νεοκλέους, Νεόφυτος Νεοφύτου, Αστέρης Πελτέκης, Στέλα Φυρογένη, Έλενα Χατζηαυξέντη.

Επίσης…
Στρίντμπεργκ - Πιραντέλλο, σε σκηνοθεσία Άγη Παΐκου από τον Θεατρικό Πολυχώρο Εστία. Πρόκειται για την παρουσίαση επί σκηνής, σε ρυθμό σκηνοθετημένης παράστασης, των μονόπρακτων 'Η πιο δυνατή' του Αύγουστου Στρίντμπεργκ (Μαρία Μίχα, Φάνη Πέτσα) και 'Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα' του Λουίτζι Πιραντέλλο (Νίκος Χαραλάμπους, Γιώργος Χατζηκυριάκος).
Παραστάσεις: Παρ 6, Τετ 11 και Παρ 13 Οκτ, Θεατρικός Πολυχώρος Εστία, 20.30. Πληρ. 99588330 & 97790533.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close