Θέατρο , News

13 παραστάσεις και 2 θεατρικά φεστιβάλ για τον Οκτώβριο

Όλες οι νέες παραγωγές που θα δούμε αυτό τον μήνα στα κυπριακά θέατρα

Δημοσιεύτηκε στις 02 Οκτωβρίου 2017

Ο Οκτώβριος σηματοδοτεί μία πλούσια θεατρική περίοδο με πολλές και ποικίλες επιλογές από παραστάσεις. Ο φετινός Οκτώβριος, όμως, παρουσιάζει δύο σημαντικές θεατρικές ιδιαιτερότητες για την Κύπρο.

Για πρώτη φορά θα έχουμε στην Κύπρο ένα διεθνές φεστιβάλ μονοδράματος με 14 σημαντικές παραστάσεις από όλο τον κόσμο αλλά μία πολλά υποσχόμενη δράση από τον ΘΟΚ, το Dubitanda, ένα μικρό φεστιβάλ θεάτρου στο Θέατρο Αποθήκες στα Λατσιά.

Φιλιώ Χαϊδεμένου
Μία από τις παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις αυτό το μήνα είναι η συγκλονιστική 'Φιλιώ Χαϊδεμένου' με την Δέσποινα Μπεμπεδέλη να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας στον ομώνυμο ρόλο. Το Σατιρικό Θέατρο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Πολιτισμού 'Ιωνία' επαναφέρουν την παράσταση στην Κύπρο. Το έργο αφηγείται τη σημαντική πορεία της γυναίκας με το όνομα Φιλιώ, αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας της Μικράς Ασίας, που έγινε η αφορμή να γεννηθεί το θεατρικό έργο, που εξιστορεί τη ζωή της βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες. Σκηνοθεσία: Βασίλης Ευταξόπουλος. Παίζουν: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ζαχαρίας Καρούνης, Μαίρη Σαουσοπούλου, Δημήτρης Kαραβιώτης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους Ένγκελ, Γιώργος Φλωράτος.
> Παραστάσεις: Πεμ 5- Κ 8 Οκτ, Σατιρικό Θέατρο, Λευκωσία / Δ 9 Οκτ Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός / Τρ 10 Οκτ Θέατρο Σκάλα, Λάρνακα / Τετ 11 Οκτ Αμφιθέατρο Xenion High School, Παραλίμνι, 20.30. Πληρ. 22312940, 22421609.

Ωδά κι Εκειά
Το Κέντρο Παραστατικών τεχνών Μίτος συμμετέχει φέτος στο Φεστιβάλ Κύπρια με την θεατρική παράσταση 'Ωδά κι εκειά', όπου ένας περιοδεύων θίασος μαζί με τα συμπράγκαλά του, προσπαθεί να στήσει μια παράσταση σε πλατείες, για να διασκεδάσει ο κόσμος. Οι ιστορίες τους αποτελούν μια κάποια εξήγηση για τη 'Γλυκεία Χώρα Κύπρο' και βασίζονται στο 'Χρονικό' του Λεόντιου Μαχαιρά. Ηθοποιοί, αφεντικά και δούλοι, μπερδεύουν γεγονότα με κουτσομπολιά, σχολιάζουν στα κυπριακά, αφηγούνται στη μεσαιωνική κυπριακή διάλεκτο, μπλέκουν το παρόν με το παρελθόν, συγχέοντας τη σειρά των γεγονότων. Σκηνοθεσία: Λούκας Βαλέβσκι, Έλενα Αγαθοκλέους. Παίζουν: Μάριος Ιωάννου, Έλενα Καλλινίκου, Μαρίνα Μακρή, Έλενα Αγαθοκλέους.
> Παραστάσεις: Τετ 4 & Πεμ 5 Οκτ, Πλατεία Κάστρου, Λεμεσός / Κ 8 Οκτ, Πλατεία Φανερωμένης, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 70002212. Είσοδος ελεύθερη.

Έγκλημα και Τιμωρία
Πρόκειται για μία από τις παραστάσεις, που ανυπομονούμε να δούμε αυτή τη σεζόν. Το Θέατρο Διόνυσος μπαίνει δυναμικά στη νέα θεατρική περίοδο με το αριστουργηματικό έργο του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι με τον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Ιορδανίδη να αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία. Η ιστορία του έργου εκτυλίσσεται στην Αγία Πετρούπολη του 19ου αιώνα, όπου ο φοιτητής της Νομικής, Ρασκόλνικωφ, πραγματοποιεί έναν διπλό φόνο, καλύπτοντάς τον με το ιδεολογικό περίβλημα της απονομής μιας ιδιότυπης δικαιοσύνης. Όμως, το έγκλημά του θα προκαλέσει τους ανθρώπινους και τους θείους νόμους, που θα ζητήσουν το οφειλόμενο αντίτιμο, σέρνοντας τον δράστη σ' έναν μοναχικό και εφιαλτικό δρόμο. Παίζουν: Γιώργος Αναγιωτός, Θανάσης Δρακόπουλος, Γιώργος Κυριάκου, Ανδρέας Τσουρής, Χριστόδουλος Μαρτάς, Εύρος Βασιλείου, Νίκη Δραγούμη. Ακούγονται οι φωνές των Δέσποινα Μπεμπεδέλη και Αχιλλέα Γραμματικόπουλου.
> Πρεμιέρα Παρ 20 Οκτ, Θέατρο Διόνυσος, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22818999.

Ντεφόλ: Σμύρνη 1922
Το Θέατρο Ένα συνεχίζει στην έδρα του πλέον τον Οκτώβριο τις παραστάσεις του νέου του έργου, που είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Δημήτρη Καραγιάννη σε διασκευή και σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη. Το 'Ντεφόλ' είναι ένα διήγημα-μαρτυρία για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών της Σμύρνης. Ήρωες της τραγικής αυτής ιστορίας, θα ζωντανέψουν επί σκηνής, μέσω της θεατρικής διασκευής του διηγήματος και θα παρασύρουν τους θεατές να αναβιώσουν τις εφιαλτικές στιγμές, που έζησαν οι άνθρωποι προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φλεγόμενη Σμύρνη. Παίζουν: Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Τίνα Λεωνορά, Σωτήρης Μεστάνας, Έφη Χαραλάμπους.
> Παραστάσεις: Παρ, Σάβ & Κ, Θέατρο Ένα, Λευκωσία μέχρι τις 29 Οκτ, 20.30. Πληρ. 22348203.

Αφροδίτη: Ερωτική & Αδάμαστη
Αξιοποιώντας και φωτίζοντας το ισόγειο της Λεβεντείου Πινακοθήκης, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, θα παρακολουθήσουμε ένα λογοτεχνικό και ποιητικό αφιέρωμα στη θεά Αφροδίτη, με επιλογές κειμένων από Ευριπίδη, Όμηρο, Σαπφώ, Μίλαν Κούντερα, Νίκο Καζαντζάκη, Sam Shepard, Arthur Rimbaud και Pierre de Ronsard. Η απαγγελία και δραματοποίηση των ξεχωριστών αυτών κειμένων θα ολοκληρωθεί με διασκευές ερωτικών τραγουδιών, σφραγίζοντας έτσι τον 'ύμνο' στη Θεά του έρωτα και τη διαχρονική επίδραση του 'έργου' της στον άνθρωπο. Τα κείμενα και τα τραγούδια είναι στην Αγγλική και την Ελληνική γλώσσα. Με τους ηθοποιούς Αλεξία Παρασκευά, Ανδρέα Αραούζο και Ηρόδοτο Μιλτιάδους, ενώ ο τελευταίος τραγουδά συνοδευόμενος στο πιάνο από τον Ευθύβουλο Θεοχάρους.
> Παραστάσεις: Πεμ 5- K 8 Οκτ, Λεβέντειος Πινακοθήκη, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22668838.

Cock
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εγκαινιάζει τη νέα θεατρική σεζόν με την πρώτη παραγωγή της Νέας Σκηνής, το έργο του Μάικ Μπάρτλετ 'Cock'. Μια ομοφυλοφιλική σχέση σε κρίση: όταν ο Τζων ερωτεύεται ξαφνικά την Γ., ο σύντροφός του, μετά από το πρώτο σοκ, αντιδρά επιχειρώντας να τον κερδίσει ξανά με κάθε δυνατό μέσο. Ένα έργο, που ξεκινά σαν κωμωδία γύρω από τον σεξουαλικό προσανατολισμό και καταλήγει σε έναν βαθύ προβληματισμό για την αγάπη και τους κανόνες της, ανεξάρτητα από ερωτικές προτιμήσεις. Την ιδιαίτερα αιχμηρή γλώσσα και το προκλητικό πνεύμα του συγγραφέα καλείται να ζωντανέψει θεατρικά ο βραβευμένος με το περσινό βραβείο σκηνοθεσίας Κώστας Σιλβέστρος, με τη συνδρομή μιας δυναμικής ομάδας συντελεστών. Παίζουν: Προκόπης Αγαθοκλέους, Κώστας Καζάκας, Σοφία Μαρία Κικιλίντζια, Ανδρέας Τσέλεπος.
> Πρεμιέρα Παρ 20 Οκτ, Νέα Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 77772717.

Μανώλη
Μία πρωτοεμφανιζόμενη, νέα ηθοποιός, η Ελεωνόρα Βασιλείου ερμηνεύει και σκηνοθετεί τον σπουδαίο θεατρικό μονόλογο του Κύπριου θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Νεοφύτου 'Μανώλη'. Ο περίπλοκος ψυχισμός μιας χαροκαμένης μάνας, που πιστεύει και δεν πιστεύει την απώλεια του γιου της, που ζει με τις παραισθήσεις της ύπαρξής του, αλλά και τη συναίσθηση του πικρού άδικου χαμού του. Ένας αθέατος γάτος γίνεται το σύμβολο της μορφής του άδικα σκοτωμένου γιου της. Ένα έργο, το οποίο υπερβαίνει τη χρονική στιγμή της καταγραφής των γεγονότων του και εκτείνεται στην επικαιρότητα του σήμερα και στην προοπτική ενός καλύτερου αύριο.
> Παραστάσεις: Παρ 20, Σ 21 & Παρ 26 Οκτ, Artos Foundation, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 96672407.

Μπεντ
Το Θέατρο Ανεμώνα με αφορμή την συμπλήρωση 15 χρόνων ζωής παρουσιάζει ξανά την μεγάλη θεατρική επιτυχία, που έκανε το 2004 με το έργο του Μάρτιν Σέρμαν 'Μπεντ'. 13 χρόνια μετά, στην ίδια μετάφραση -του Γιώργου Θεοδοσιάδη- και με την υπογραφή του ιδίου σκηνοθέτη -του Βαρνάβα Κυριαζής- και με τους ίδιους ηθοποιούς στους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους -Αντρέας Τηλεμάχου και Μαρίνος Ξενοφώντος- το Θέατρο Ανεμώνα κάνει αρχή στη φετινή θεατρική σεζόν. Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη ιστορία αγάπης, που διαδραματίζεται στο Νταχάου, το στρατόπεδο συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, όπου δύο ομοφυλόφιλοι άντρες γνωρίζονται, ερωτεύονται και ολοκληρώνουν την σχέση τους χωρίς να αγγίξει ο ένας τον άλλον.
> Πρεμιέρα Σ 7 Οκτ, Θέατρο Ανεμώνα, Λευκωσία. Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 20.30 και Κυριακή στις 19.00. Πληρ. 70007721.

Ο Πελεκάνος
Η Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ παρουσιάζει το κλασσικό έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, Ο Πελεκάνος σε μετάφραση της Έρι Κύργια. Μια σύγχρονη μεταφορά της Ορέστειας: μια οικογένεια μόλις έχει χάσει τον πατέρα της. Έναν πατέρα, «δολοφονημένο» από τη μητέρα και τον νεαρό εραστή της, ο οποίος μόλις έχει παντρευτεί την κόρη του σπιτιού. Το φάντασμα του νεκρού πλανάται πάνω από το σπίτι. Η αλήθεια αποκαλύπτεται τελικά στον γιο. Τα παιδιά ξυπνούν από τον λήθαργό της πλάνης τους, ζητώντας να πάρουν εκδίκηση. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Λέα Μαλένη, τα σκηνικά/κοστούμια η Μαρίζα Παρτζίλη, τους σχεδιασμούς φωτισμών ο Βασίλης Πετεινάρης, τη μουσική ο Δημήτρης Ζαχαρίου και την κίνηση η Αριάνα Μαρκουλίδου, η σκηνοθέτις και οι ηθοποιοί της παράστασης. Με τους Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Ερμίνα Κυριαζή, Αντρέα Φυλακτού και Βασίλη Χαραλάμπους.
> Πρεμιέρα Σ 21 Οκτ, Τεχνοχώρος της ΕΘΑΛ, 20.30. Παραστάσεις κάθε Τρ & Σ. Πληρ. 25877827.

The Carte Blanche Tribe in Pafos
Εκκινώντας από το Χάνι του Ιμπραήμ, η ομάδα θεάτρου Carte Blanche δημιουργεί στο πλαίσιο του Πάφος2017 μια καινοτόμα παράσταση, που δίνει έμφαση στα βιώματα των θεατών και την αλληλοεπίδραση ηθοποιών και θεατών. Θεμελιώδης αρχή της ομάδας είναι η δημιουργική ανάδειξη των αισθήσεων και η εμπλοκή του κοινού, ως πρωταγωνιστή και βασικού συντελεστή της κάθε παραγωγής. Η ομάδα, με έδρα το Viborg της Δανίας, οργανώνει θεατρικές παραστάσεις διεθνούς ενδιαφέροντος. Οι παραστάσεις τους συνδέονται με ένα ξεχωριστό τρόπο με τον χώρο στον οποίο παρουσιάζονται, αλλά και με τις υπόλοιπες τέχνες. Καλλιτεχνική διευθύντρια: Sara Topsøe-Jense. Μια συνεργασία των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης Πάφος 2017 και Aarhus 2017.
> Παραστάσεις: Παρ 20, Σ 21 & Παρ 27 Οκτ, 18.00 & 20.30 / Κ 22 Οκτ, Τετ 25 & Πέμ 26 Οκτ 18.00, Χάνι του Ιμπραήμ, Πάφος (σημείο εκκίνησης). Είσοδος ελεύθερη. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Απαραίτητη η κράτηση. Πληρ. 26932017.

Άμλετ
Από τις 19 Οκτωβρίου θα δούμε στην Κύπρο ένα έργο το οποίο δεν έχει ποτέ -μέχρι τώρα- παρουσιαστεί από κυπριακό επαγγελματικό θίασο και που πραγματοποιείται με τη στήριξη της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία, ως Χρυσός Χορηγός του ετήσιου θεατρικού ρεπερτορίου της Fresh Target Theatre Ensemble 2017-2018, επιχορηγεί τις παραστάσεις: Σε Στενό Οικογενειακό Κύκλο, 'Αμλετ και Ψυχολογία Συριανού Συζύγου. Η παράσταση επικεντρώνεται στο προσωπικό ταξίδι του Άμλετ - ένα ταξίδι υπαρξιακής όσο και πολιτικής συνειδητοποίησης. Ο Άμλετ αρχίζει να 'βλέπει' με διαφορετικά μάτια: ενώ στην αρχή του έργου αντιλαμβάνεται τον κόσμο και τη ζωή μέσα από τα μάτια ενός προνομιούχου γόνου, του οποίου το μέλλον και η πορεία έχουν ήδη προαποφασιστεί, στη συνέχεια, μέσα από ένα κυκεώνα οικογενειακών εξελίξεων, η οπτική του μεταβάλλεται τόσο ως ανθρώπου όσο και ως πολίτη. Ο πρωταγωνιστής ενεργοποιημένος από αυτή την αλλαγή, προσπαθεί να αφυπνίσει τους γύρω του κάτι που τον φέρνει - αναπόφευκτα - αντιμέτωπο με το κατεστημένο και τις επικρατούσες αξίες. Οι επιπτώσεις των ενεργειών του ενδεχομένως επιφέρουν μια νέα κατάσταση πραγμάτων χειρότερη από την προηγούμενη, όμως η προσπάθεια και ο αγώνας του αποδεικνύονται πιο σημαντικά από το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Στην παραγωγή αυτή θα συμμετέχουν ο μουσικός Ανδρέας Ροδοσθένους, ο οποίος θα συνοδεύει με το κοντραμπάσο τους ηθοποιούς στη σκηνή, καθώς και η εικαστικός Μυρτώ Αριστείδου (The Art Hub). Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 17 ετών.
> Παραστάσεις από Πεμ 19 Οκτ μέχρι Κ 5 Νοε. Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20.00 και κάθε Κυριακή στις 18:00. Πληρ. 70007027.

Relic
Στο πλαίσιο του Dubitanda

Tο πολυσυζητημένο έργο Relic του Ευριπίδη Λασκαρίδη και της ομάδας OSMOSIS, μετά την επιτυχημένη περιοδεία του σε δεκάδες ευρωπαϊκά φεστιβάλ έρχεται στο Θέατρο Αποθήκες για 2 μόνο παραστάσεις. Το έργο έχει παρουσιαστεί σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ διεθνούς κύρους, όπως η Biennale de la Dance της Λυών, το Chantier d' Europe του Theatre de la Ville στο Palais de Tokyo, το La Comedie de Reims του Λουντοβίκ Λαγκάρντ, το Dublin Dance Festival και άλλα. Σε έναν αυτοσχέδιο χώρο, με μία DIY διάθεση, ένα φοβερά ιδιαίτερο πλάσμα με ένα απίθανο σώμα επαναπροσδιορίζει τη σχέση μας με τον χώρο και τον χρόνο, δημιουργώντας την αίσθηση πως η μεταμόρφωση, η γελοιότητα και η υπερβολή μπορεί να είναι τελικά ένας γρήγορος δρόμος προς την ποίηση. Η μαγεία δημιουργείται από το τίποτα, ενώ το χονδροειδές χιούμορ μας αποκαλύπτεται ως διέξοδος από τον πόνο της ζωής. Σαν ένα απόκοσμο καμπαρέ, ένα ανοίκειο βαριετέ, το RELIC δοκιμάζει τα όρια του κοινού και του περφόρμερ ταυτόχρονα.
> Παραστάσεις Κ 8 Οκτ, Θέατρο Ριάλτο Λεμεσός / Τρ 10 & Τετ 11 Οκτ, Θέατρο Αποθήκες, Λατσιά, 20.30.

Tο Σκάσιμον, μια ακουστική αφήγηση
Επί σκηνής. Η παράσταση με την ηθοποιό Έλενα Αγαθοκλέους και τον μουσικό Δημήτρη Σπύρου, εκφράζεται ως συναυλία και χρησιμοποιεί αποσπάσματα από τη «Φόνισσα» του Α. Παπαδιαμάντη και την «Ασκητική» του Ν. Καζαντζάκη σε μια νέα ανάγνωση (με σαφή σχολιασμό στα πρωτότυπα κείμενα), μέσα σε ένα τοπίο ηχητικών επαναλήψεων. Από τη Φόνισσα του Α. Παπαδιαμάντη εμφανίζεται η χαμένη ή καταπιεσμένη επιθυμία, η μη επιλογή. Η Φραγκογιαννού προσπαθεί με βία να αλλάξει τη μοίρα της γυναίκας ή και να σωθεί, ενώ έχει αναθρέψει η ίδια γιους που ταλαιπωρούν. Κύκλοι αίματος και φύλου που επαναλαμβάνονται, οι γυναίκες είναι το ίδιο πρόσωπο, οι άντρες είναι το ίδιο πρόσωπο. Και ο θύτης είναι μαζί και θύμα. Η Ασκητική του Ν. Καζαντζάκη έρχεται να συμπληρώσει με λέξεις και να μιλήσει ανοικτά για την αγωνία, αν ο έρωτας είναι η λύση, τη μνήμη και τον φόβο, για το προσωπικό χρέος ως αναγκαιότητα της ύπαρξης, για το δικαίωμα στην επιλογή. Με αγγλικούς υπέρτιτλους.
> Δ 30 Οκτ, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός στις 20.30. Πληρ. 77777745.

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος Κύπρου
Ολόκληρο το πρόγραμμα και οι λεπτομέρειες εδώ

Dubitanda
Όλες οι πληροφορίες και το πρόγραμμα εδώ

Στην κεντρική φωτογραφία ο Ιρανός περφόρμερ Yaser Khaseb που συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος με το μονόδραμα Mysterious Gift

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close