Θέατρο , News

10 θεατρικές παραστάσεις για τον Σεπτέμβριο στην Κύπρο

Νέες κυπριακές παραγωγές, ελληνικοί θίασοι και φεστιβαλικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Δημοσιεύτηκε στις 30 Αυγούστου 2017

Ο Σεπτέμβριος είναι η αρχή για πολλά πράγματα και μεταξύ αυτών και των θεατρικών παραστάσεων. Ο πρώτος μήνα του φθινοπώρου μας επιφυλάσσει 10 ενδιαφέρουσες παραστάσεις οι οποίες παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κύπρια, του φεστιβάλ Φανερωμένη 17, του Πάφος2017, του Φεστιβάλ της Αξιοθέας αλλά και από τα θεατρικά σχήματα της χώρας.

Το Ψέμα
Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε στην Αθήνα, στο Μικρό Παλλάς, η παράσταση 'Το Ψέμα' με τους Θοδωρή Αθερίδη, Σμαράγδα Καρύδη, Μυρτώ Αλικάκη και Κωνσταντίνο Κάππα έρχεται και στην Κύπρο. Η ιστορία του έργου αρχίζει και τελειώνει μόλις σε μία βραδιά, όπου δύο φιλικά ζευγάρια που πορεύονται χρόνια μαζί, η Άλις και ο Πωλ, ο Μισέλ και η Λωράνς συναντιούνται. Η Άλις έχει δει στο δρόμο τον Μισέλ να φιλιέται με μια άγνωστη γυναίκα. Θα το πει άραγε στη Λωράνς; Πώς θα κυλήσει η βραδιά; Μια κωμωδία με στοιχεία φάρσας για όλους όσους ζητάνε να μάθουν την αλήθεια, ενώ θα προτιμούσαν ένα ψέμα.
Παραστάσεις: Δ 4 Σεπ, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία, 18.30 & 21.00 / Τρ 5 (21.00) & Τετ 6 Σεπ, (18.30 & 21.00) Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού. Πληρ. 25377277. Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com.

Ο Αλαβροστοισειώτης
Το έμμετρο θεατρικό έργο του Κύπριου λαϊκού ποιητή Παύλου Λιασίδη, έπειτα από τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, παρουσιάζεται και στην Κύπρο. 'Ο Αλαβροστοισειώτης' πραγματεύεται τη σύγκρουση ανάμεσα στο φυσικό και το μεταφυσικό, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του, που σημαίνει ο ονειροπαρμένος, ο κυριευμένος από νεράιδες. Η παράσταση, μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών με το Σπίτι της Κύπρου σε σκηνοθεσία του Νίκου Χατζόπουλου, ανιχνεύει τη συγγένεια του έργου με την αρχαία τραγωδία. Η παράσταση, στο κείμενο της οποίας έχουν συμπεριληφθεί και ποιήματα από συλλογές του Παύλου Λιασίδη, είναι ένας φόρος τιμής στον πλούτο της κυπριακής διαλέκτου. Παίζουν: Δημήτρης Αντωνίου, Μαρίνα Αργυρίδου, Άνδρη Θεοδότου, Κλείτος Κωμοδίκης, Γιωργής Τσουρής.
Παραστάσεις: Κ 10 Σεπ, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, 20.00. Πληρ. 25377277. Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com και στο ταμείο του θεάτρου.

 

Κασσάνδρα - με τη διεθνούς φήμης Fanny Ardant
Μια διεθνής παραγωγή της Comédie de Genève, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στη Μεγάλη Όπερα της Avignon. Βασισμένη στο έργο της Christa Wolf, η μουσική παράσταση παρουσιάζει την έσχατη ώρα, πριν η Κασσάνδρα πέσει στα χέρια των Αχαιών, νικημένη από θεούς και ανθρώπους. Στον λίγο χρόνο που της απομένει, η κόρη της Τροίας αφηγείται την ιστορία της και τις οδύνες που βίωσε ως παιδί, ως ερωμένη, ως αιχμάλωτη, ως γυναίκα. Η Fanny Ardant, έχοντας συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες της Ευρώπης, ερμηνεύει συγκλονιστικά την τραγική μορφή της Κασσάνδρας, επιβεβαιώνοντας τη φήμη της ως μια από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του γαλλικού θεάτρου. Συμμετέχει η Ορχήστρα Κουμανδαρία υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Francis Guy. Στη γαλλική γλώσσα με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Σάββατο 16 Σεπ, Μεσαιωνικό Κάστρο Πάφου, 20.30. Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com

Αμερικανικός Βούβαλος
Οι Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Μπέζος, Ορφέας Αυγουστίδης πρωταγωνιστούν στο έργο του Ντέιβιντ Μάμετ 'Αμερικανικός Βούβαλος'. Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα στο παλαιοπωλείο του Ντον (Γιάννης Μπέζος), όπου μαζί με το φίλο του Ουόλτερ, ο επονομαζόμενος και 'δάσκαλος', (Πέτρος Φιλιππίδης) και τον νεαρό Μπομπ (Ορφέας Αυγουστίδης) οργανώνουν εκ του προχείρου μια φιλόδοξη ληστεία, για ένα νόμισμα που έχει επάνω τον αμερικάνικο βούβαλο, η οποία δεν πραγματοποιείται ποτέ. Ο Ντον θέλει να νουθετήσει και να κάνει 'σωστό άτομο' τον Μπομπ, ένα παιδί ανυπεράσπιστο και χαμένο στα ναρκωτικά. Η παράσταση ανεβαίνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια 2017.
Παραστάσεις: Πεμ 21 Σεπ, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 18.00 & 20.30 / Παρ 22 Σεπ, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, 18.00 & 20.30. Πληρ. 70002212. Εισιτήρια: www.tickethour.com.cy και στα καταστήματα της ACS Couriers παγκύπρια.

Καλιγούλας
Ο 'Καλιγούλας', το κορυφαίο έργο του βραβευμένου με Νόμπελ Αλμπέρ Καμύ, σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Κνούτσεν, με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο, τη Στέλλα Φυρογένη στο ρόλο της Σεζόνια, έναν πολυμελή θίασο 13 ηθοποιών και πρωτότυπη ζωντανή μουσική από τον Blaine Reininger των Tuxedomoon, παρουσιάζεται στo Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια, μετά την επιτυχία που σημείωσε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. O Ρωμαίος Αυτοκράτορας Καλιγούλας οδηγείται στα όρια της παράνοιας μετά την απώλεια της αδελφής και ερωμένης του Δρουσίλλας. Η βία, οι συγκρούσεις, οι πλεκτάνες με τους πατρικίους συνθέτουν ένα ασφυκτικό σκηνικό, που ο ίδιος επί της ουσίας δημιουργεί, προκειμένου να προκαλέσει τον θάνατό του.
Παραστάσεις: Δ 18-Τρ 19 Σεπ, Αμφιθέατρο Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία, 20.30 / Τετ 20 Σεπ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λεμεσός, 20:30. Πληρ. 70002212. Εισιτήρια: www.tickethour.com.cy και στα καταστήματα της ACS Couriers παγκύπρια.

Αριζόνα
Η θεατρική ομάδα Παράσιτα παρουσιάζει και σκηνοθετεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια το έργο του Χουάν Κάρλος Ρούμπιο 'Αριζόνα' με τους Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και Κώστα Καζάκα. Ο George και η Margaret, αφήνουν την ασφάλεια του σπιτιού τους για να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα εθελοντών στην έρημο της Αριζόνα στα σύνορα με το Μεξικό. Σκοπός τους, η περιφρούρηση και η προστασία των συνόρων από τους γείτονες/εισβολείς. Κάτω από τον καυτό ήλιο οι δύο μεσήλικοι ήρωες δε θα έρθουν τελικά αντιμέτωποι μόνο με τους 'εισβολείς' της ερήμου, αλλά και με την έρημο της σχέσης τους, της συνείδησης και της ζωής τους.
Παραστάσεις: Παρ 29- Σ 30 Σεπ, προαύλιος χώρος εργοστασίου υποδημάτων Ξενόπουλος, στον κυκλικό κόμβο Κοκκινοτριμιθιάς, Ιουστινιανού 7-7Α, Κοκκινοτριμιθιά, Λευκωσία, 19.15. Είσοδος δωρεάν. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων η κράτηση είναι απαραίτητη εδώ: 96286544.

Κωδικός Κόκκινο (A Few Good Men)
Μία από τις παραστάσεις που ξεχώρισαν την περασμένη θεατρική σεζόν, ο 'Κωδικός Κόκκινο' της Alpha Square σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, επιστρέφει αυτό το φθινόπωρο για μία ακόμη παράσταση. Το θεατρικό 'A Few Good Men' μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1992 με τους Tom Cruise, Jack Nicholson και Demi Moore, χαρίζοντας στον σεναριογράφο Sorkin την πρώτη του υποψηφιότητα (από έξι, μέχρι σήμερα) για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Σεναρίου. Παρακολουθούμε μια υπόθεση στρατιωτικού δικαστηρίου, όπου τρεις νεαροί δικηγόροι υπερασπίζονται δύο πεζοναύτες των ΗΠΑ, που κατηγορούνται για το φόνο ενός νεοσύλλεκτου στη ναυτική βάση Guantanamo Bay στην Κούβα. Στο έργο συμμετέχουν 14 Κύπριοι ηθοποιοί με πρωταγωνιστές τους Βαρνάβα Κυριαζή, Ανδρέα Τσέλεπο και Χριστίνα Μαρούχου.
Παράσταση: Παρ 22 Σεπ, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός. Πληρ. 77777745 / Σ 23 Σεπ, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας / Τρ 26 Σεπ, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 20.30. Πληρ. 77777040. Εισιτήρια: www.tickethour.com.cy / όλα τα ACS Courier.

Ντεφόλ
Το Θέατρο Ένα κάνει αρχή για τη νέα σεζόν με τη διασκευή του διηγήματος του Δημήτρη Καραγιάννη 'Ντεφόλ'. Ο Αντρέας Χριστοδουλίδης διασκευάζει και σκηνοθετεί ένα διήγημα-μαρτυρία για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών της αρχόντισσας της Ιωνίας, της Σμύρνης. Παράλληλα, όμως, είναι ένα αφιέρωμα σε όσους χάθηκαν και σε όσους επέζησαν και βίωσαν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Oι ήρωες της τραγικής αυτής ιστορίας, η Ιφιγένεια και ο Μενέλαος, θα ζωντανέψουν επί σκηνής, μέσω της θεατρικής διασκευής του διηγήματος, και θα παρασύρουν τους θεατές να αναβιώσουν τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν οι δύο νέοι προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φλεγόμενη Σμύρνη. Παίζουν: Σωτήρης Μεστάνας, Κωνσταντίνος Γαβριήλ κ.α.
Παραστάσεις 1-5 Σεπ, Αρχοντικό Αξιοθέας, Λευκωσία 20.30 / Δευτέρα 11 Σεπ Δημοτικό θέατρο Λατσιών 20.00 / Παρ 15 Σεπ Δημοτικό Αμφιθέατρο Παραλιμνίου, 20.00.
Από την Παρ 22 Σεπ, ημέρα της επίσημης πρεμιέρας και μετά το έργο θα παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 20.30 στην Κύρια Σκηνή του θεάτρο ένα στη Λευκωσία.
1-3 Νοεμβρίου στο «θέατρο ένα» Λεμεσού στις 20:30.

Ιφιγένεια εν Αυλίδι
Το Φανταστικό Θέατρο της Μαγδαλένας Ζήρα μετά τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων της Ιφιγένειας εν Αυλίδι του Ευριπίδη επανέρχεται με τρεις ακόμη παραστάσεις στη Λευκωσία. Η Μαγδαλένα Ζήρα παρουσίασε τον Ιούλιο σε καινούργια μετάφραση και διασκευή την τραγωδία του Ευριπίδη Ιφιγένεια εν Αυλίδι ενώ τον Σεπτέμβριο η παράσταση θα ανέβει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών Φανερωμένη 17 στην αυλή του Πολιτιστιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου αλλά και στο Αρχοντικό της οδού Αξιοθέας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η Αυλίδα: ένα οριακό σημείο, ένα μεταίχμιο, ένας τόπος όπου ο χρόνος σταματά, όπου η αναμονή μοιάζει ατέλειωτη, όπου η μνήμη χτίζεται και ξαναχτίζεται από την αρχή, μέχρι που μνήμη και μύθος δεν ξεχωρίζουν πια. Ο στόλος είναι παγιδευμένος σε ένα λιμάνι. Δεν φυσούν ούριοι άνεμοι. Ο χρόνος περνά. Ο στρατός ξεχνά γιατί ήρθε εδώ. Αποφασίζεται η τελετουργική σφαγή μιας αθώας. Οι αρχηγοί πρέπει να επιλέξουν: μόνο αν γίνει η σφαγή θα γίνει η εκστρατεία. Αλλιώς, τίποτα δεν θα γίνει.
Παραστάσεις Παρασκευή 15-Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, Αρχοντικό οδού Αξιοθέας, Λευκωσία, 20.30 / Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, αυλή του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λευκωσία, 21.00.

Επί Χρήμασι
Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Pop Up Festival τον περασμένο Δεκέμβρη και περιόδευσε σε όλες τις πόλεις. Ο κύκλος κλείνει στη Λευκωσία τον Σεπτέμβριο εγκαινιάζοντας θεατρικά το νέο χώρο πολιτισμού στη παλιά Λευκωσία «Κόσμος Χωρίς Σύνορα». Ο ήρωας βρίσκεται ενώπιον του ψυχαναλυτή. Θέλει και να μιλήσει, θέλει και να αποσιωπήσει. Το έργο παραθέτει με κωμικότητα ένα πλούσιο και κλυδωνιζόμενο ψυχολογικό τοπίο, ιδιωτικό και συλλογικό, ξένο και καταδικό μας. Ο ομιλητής βρίσκει βολικό άλλοθι στις ιστορίες των άλλων, αρνούμενος επιμελώς να πει τη δική του. Μέχρι που ο τοίχος ραγίζει, αφήνοντας να παρεισφρήσει το φως και η αλήθεια. Αυτό που μοιάζει με ήττα είναι το προοίμιο μιας μείζονας προσωπικής νίκης. Το κείμενο ακολουθεί την πορεία του ήρωα από την άρνηση στην κατάφαση, από το φόβο στην προοπτική.
Πέμπτη 21-Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, Πολυχώρος Κόσμος Χωρίς Σύνορα, Λευκωσία, 20.30. Κρατήσεις: 99266331.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close