24 February 2017
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

"Οι δακτυλογράφοι" του Μάρεϊ Σίσγκαλ στον Πολυχώρο ΕΣΤΙΑ

Πρεμιέρα αυτή την Παρασκευή στις 20:30

Δημοσιεύτηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2017

Τους «Δακτυλογράφους» του σημαντικού Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Μάρεϊ Σίσγκαλ, προτείνει από την ερχόμενη Παρασκευή ο Πολυχώρος Εστία, σε σκηνοθεσία του Άγι Παΐκου. 

"Οι δακτυλογράφοι" είναι μια από τις πρώτες κωμωδίες του Σίσγκαλ (μαζί με τα έργα "Ο Τίγρης" και "Απλό είδος ερωτικής ιστορίας") και ουσιαστικά πρόκειται για μια εναλλαγή σκηνών.

Στη διάρκεια της μιας ώρας που διαρκεί η παράσταση οι ηθοποιοί γερνούν μπροστά στα μάτια μας. Μέσα από μία σειρά εικόνων τοποθετημένων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, οι δακτυλογράφοι Πολ Κάνινγκχαμ (Γιώργος Χατζηκυριάκος) και Σύλβια Πέιτον (Νάτια Χαραλάμπους) έρχονται αντιμέτωποι με το αμείλικτο πέρασμα του χρόνου καθώς συνειδητοποιούν την αναπόφευκτη ματαιότητα της ζωής.

Παίζουν: Νάτια Χαραλάμπους, Γιώργος Χατζηκυριάκος.
Σκηνικά-κουστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη.
Σκηνοθεσία: Άγις Παίκος. 

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη "Μισό αιώνα μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου επί σκηνής (1961), τα θέματα που  απασχόλησαν τον συγγραφέα και την αμερικανική κοινωνία του τότε -τα οποία φάνταζαν κάπως μακρινά για την Κυπριακή πραγματικότητα δεδομένου ότι οι επιλογές, γενικά, δεν ήταν πάρα πολλές –μας αγγίζουν, σήμερα, πολύ οδυνηρά.

Θέματα όπως η αίσθηση υποδούλωσης σε μια εργασία για λόγους καθαρά βιοποριστικούς  αλλά και η γενικότερη καταπίεση στο εργασιακό περιβάλλον, η ενδοοικογενειακή αποξένωση, οι χαμένες ευκαιρίες τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Σίγουρα όλοι ξέρουμε έναν Πωλ Κάνινγκχαμ ή μια Σύλβια Πέυτον. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι γείτονες, οι συγγενείς ή οι συνάδελφοι που οραματίστηκαν κάτι καλύτερο ή έστω κάτι διαφορετικό αλλά οι προσδοκίες τους διαψεύσθηκαν οικτρά. Η ουσία κάπου τους διέφυγε κι η ζωή η ίδια κάπως τους ξεπέρασε. Σαν κόκκοι άμμου, ο χρόνος γλύστρησε μέσα από τα δάκτυλά τους, διαβρώνοντάς τους αδυσώπητα.

Θα ήθελα να σημειώσω εδώ ότι είχα πρωτοδεί τους «Δακτυλογράφους» σε μια  τηλεοπτική παραγωγή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, πριν αρκετά χρόνια. Κράτησα μια ευχάριστη ανάμνηση από την ασπρόμαυρη αυτή άρτια παραγωγή στην οποία πρωταγωνιστούσαν δύο ηθοποιοί που είχαν σφραγίσει το θεατρικό και τηλεοπτικό τοπίο της εποχής: η Τζένη Γαιτανοπούλου και ο Θάνος Πεττεμερίδης (1941-2011)".

Πρεμιέρα: 24 Φεβρουαρίου στις 20.30. Τακτικές παραστάσεις: Παρασκευή στις 20.30, Κυριακή στις 19.00.Πληροφορίες/κρατήσεις: 99588330 & 97790533.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close