Δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουνίου 2017
Φωτογραφία: Εβίτα Ιωάννου
Η Έλενα, ένα από τα πιο φρέσκα και υποσχόμενα πρόσωπα της κυπριακής καλλιτεχνικής σκηνής, μετρά ενδιαφέρουσες δουλειές μέχρι σήμερα και είναι μέλος της ομάδας en.act theatre group, με την οποία μάλιστα πρόσφατα έλαβαν μέρος στην Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης παρουσιάζοντας το έργο 'Αισθητή μείωση της σκόνης από αύριο' στην κατηγορία performance, μαζί με τη Μαρίνα Μακρή και τον Δημήτρη Χειμώνα.
Την πέτυχα κάπου μεταξύ προβών, αφού ετοιμαζόταν για τις παραστάσεις της διεθνούς συμπαραγωγής του Πάφος2017 'Λυσιστράτη'. Παράλληλα, όμως, και για τις 'Δούλες' του Ζαν Ζενέ που θα ανέβει στον Πολυχώρο Συνεργείο στη Λεμεσό, σε σκηνοθεσία Στέλιου Ανδρονίκου.
Η Έλενα Καλλινίκου δεν θέλει να αποκαλεί τον εαυτό της ηθοποιό αλλά δημιουργό. Εξομολογείται πως επέλεξε αυτό το επάγγελμα για να ελαφρύνει από τη μία την πραγματικότητα και κάποιες φορές να την κάνει ακόμη πιο αβάσταχτη. Σήμερα, αισθάνεται τυχερή γιατί μαζί με την ομάδα της, δημιουργούν έργα που σχετίζονται με όλα όσα θέλουν να πουν οι ίδιοι ως καλλιτέχνες. Η Κύπρος, αποτελεί βάση, πηγή έμπνευσης και υλικό για τη δουλειά της. Γεννήθηκε και ζει στη Λεμεσό, σπούδασε διάφορα, όπως μου είπε, αλλά ασχολείται με την τέχνη του θεάτρου τα τελευταία χρόνια. Σύντομα θα παρακολουθήσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις Θεατρικές Σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Η ομάδα μου: Ιδρύθηκε από τη Μαρίνα Μακρή και εμένα το 2014 με έδρα τη Λεμεσό. Ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παραγωγής συνεργαζόμαστε και με άλλους συντελεστές. Αυτά που μας απασχολούν αλλάζουν ανάλογα με τη ροή της ζωής μας. Το θέμα είναι αυτά που αφορούν εμάς και γίνονται το υλικό για το έργο μας, να επιτρέπουν στους θεατές να τα ερμηνεύσουν και να τα οικειοποιηθούν με το δικό τους τρόπο, επενδύοντάς τα με τις δικές τους εμπειρίες και προβληματισμούς.
Η ομάδα (Ε. Καλλινίκου, Μ. Μακρή, Δ. Χειμώνας) βρίσκεται στα πρώιμα στάδια έρευνας γύρω από τη λαογραφία και τον παραδοσιακό πολιτισμό της Κύπρου, που θα αποτελέσει υλικό για την καινούργια της δουλειά.
Το θέατρο στην Κύπρο: Ανθεί με πολλές νέες θεατρικές ομάδες και άλλες υφιστάμενες να συνεχίζουν την ανοδική πορεία. Αυτό αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη. Σημαντικό είναι να δημιουργούμε όταν πραγματικά νιώθουμε την ανάγκη. Διαφορετικά οι παραστάσεις βγαίνουν όπως τα ψωμιά απ' τους φούρνους μαζικής παραγωγής. Πολλά και παρόμοια.
Θέατρο με ή χωρίς επιχορήγηση: Οι φορές που έκανα θέατρο με επιχορήγηση είναι πολύ λιγότερες απ' αυτές χωρίς επιχορήγηση.
Η τελευταία παράσταση που είδα: Το performance της χορεύτριας Francesca Foscarini στο Mind your Step στο Πάφος2017. Ήταν εντυπωσιακή η δεξιοτεχνία της και η ικανότητά της να σωματοποιεί τον ψυχοσυναισθηματικό κόσμο της ηρωίδας.
Η εμπειρία μου από τη διεθνή συμπαραγωγή Λυσιστράτη: Αποτελεί μια από τις πιο ωραίες εμπειρίες που είχα στο θέατρο. Ευχαριστώ πολύ τον εξαιρετικό σκηνοθέτη Brian Michaels για όσα μου έδωσε και όλους τους συνεργάτες από τις 3 διαφορετικές ηπείρους για την ανταλλαγή. Θα κρατήσω έντονα τους νέους κόσμους που γνώρισα μέσα από τα μάτια των γυναικών που μοιραζόμαστε τη σκηνή και πως οι κόσμοι αυτοί, έγιναν ένας, μέσα απ' το θέατρο.
Το ζητούμενο σήμερα στη ζωή είναι: Πως τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Από τις 'Δούλες' κρατώ: Ότι μερικές φορές είναι απαραίτητο να αλλάζουμε τη μορφή της πραγματικότητάς μας για να την αντέχουμε.
Λεπτομέρειες για την παράσταση "Δούλες" που συμμετέχει η Έλενα Καλλίνικου εδώ
Σχετικά
Amalia melancholia: Μια γυναίκα στη γυάλινη προθήκη της Ιστορίας
Η Ζωή Χατζηαντωνίου μετατρέπει την ιστορία της βασίλισσας Αμαλίας σε μια συγκλονιστική σκηνική μελέτη για το γυναικείο σώμα, την επιβεβλημένη μητρότητα και την ανάγκη να ανήκεις κάπου. Με εξαιρετικές ερμηνείες από την Έμιλυ Κολιανδρή και τη Ρίτα Λυτού.
Το «Έλα στη θέση μου» επιστρέφει στο Artos House
Η ομάδα Teatro Angelico – Αόρατη Σκηνή παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά μια παράσταση για τις σχέσεις, τις επιλογές και τη δύναμη της ενσυναίσθησης
«Μια Κύπρος Παραμύθκια»: Τρία κυπριακά παραμύθια ζωντανεύουν στη νέα παράσταση του Piccolo
Πρεμιέρα στις 15 Νοεμβρίου στο Θέατρο Πάνθεον για μια οικογενειακή παράσταση με χιούμορ, μουσική και ιστορίες από την κυπριακή παράδοση.
Η ποίηση της Κατερίνας Γώγου ζωντανεύει στη Μικρή Άρκτο
Η Αντωνία Χαραλάμπους και ο Γιώργος Καλογήρου παρουσιάζουν το μουσικοποιητικό δρώμενο «Κατερίνα Γώγου – Με λένε Οδύσσεια»
Η παράσταση «Ανακουτρεύκω» της Άντρεας Μαύρου, επιστρέφει
Νέος κύκλος παραστάσεων για τον θεατρικό μονόλογο 'Ανακουτρεύκω' σε σκηνοθεσία Άννας Γιαγκιώζη.
Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης έρχεται στην Κύπρο με το «Εκτός Ύλης Reloaded»
Το έργο του Κώστα Λεϊμονή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, παρουσιάζεται σε Λεμεσό και Λευκωσία
17 θεατρικά ραντεβού στην Κύπρο αυτόν τον Οκτώβριο
Πρεμιέρες, αγαπημένες επαναλήψεις, κωμωδίες, μυστήριο και διεθνείς παραγωγές γεμίζουν τις σκηνές της Κύπρου αυτόν τον μήνα.
Το Θέατρο Διόνυσος ανεβάζει το έργο «Ένα ψέμα του μυαλού» του Σαμ Σιέπαρντ
Σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χαραλαμπίδη
«Η Βασίλισσα του Χιονιού» φέρνει μια φιλία πιο δυνατή από τον χειμώνα στο Σατιρικό
Η Παιδική Σκηνή κάνει πρεμιέρα στις 4 Οκτωβρίου με μια μουσική παράσταση για όλη την οικογένεια, βασισμένη στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Η Κοκκινοσκουφίτσα ανεβαίνει στη σκηνή του ΘΟΚ
Η παράσταση ανεβαίνει σε διασκευή Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Φώτη Νικολάου
Μια νύκτα στον παράδεισο: O Λώρης Λοϊζίδης και η παρέα του, επιστρέφουν
Η παράσταση που αγαπήσατε επιστρέφει δυναμικά και ταξιδεύει ξανά σε όλες τις πόλεις της Κύπρου!
Η Δημοπρασία: Ο Αργύρης Μπακιρτζής δημοπράτης στο μονόπρακτο του Σταύρου Τσιώλη που έρχεται στην Κύπρο
Στην Κύπρο παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου.