Δημοσιεύτηκε στις 18 Μαΐου 2017
Η παρουσία του θεάτρου Αθηνών σε Λευκωσία και Λεμεσό με το βραβευμένο έργο της Γιασμίνα Ρεζά «Ο θεός της σφαγής» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη ήταν μία υπέροχη στιγμή, λίγο πριν ξεχυθούμε στα ανοικτά θέατρα για τις παραστάσεις του καλοκαιριού. Η Γιασμίνα Ρεζά, η οποία απέσπασε βραβεία Ολιβιέ και Τόνι για το συγκεκριμένο έργο, χρησιμοποιεί ως αφορμή τον καβγά δύο αγοριών έντεκα ετών, για να περιγράψει τη συνάντηση των γονιών τους, οι οποίοι προσπαθώντας μέσα από μία πολιτισμένη συζήτηση να βρουν λύση για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, μετατρέπονται σταδιακά σε βαρβάρους.
Η δράση εκτυλίσσεται στο σαλόνι της καθωσπρέπει οικογένειας Ουλέ, του μικροεπιχειρηματία πατέρα και της ακτιβίστριας, φιλότεχνης μητέρας (Οδ. Παπασπηλιόπουλος, Λ. Μιχαλοπούλου) όπου υποδέχονται το άλλο ζευγάρι, τους Ρεϊγ, τον μεγαλοδικηγόρο εξαρτημένο από το κινητό του και την αξιοπρεπή, καταπιεσμένη γυναίκα του (Κ. Μαρκουλάκης, Στ. Γουλιώτη).
Περιμετρικά του σαλονιού, ένα βομβαρδισμένο τοπίο από μπετόν ή ο χώρος μίας σπηλιάς πρωτόγονων είτε ακόμα ο πάτος μίας τεράστιας λακκούβας όπου προσγειώθηκαν απότομα οι τέσσερεις ήρωες μετά από έκρηξη. Οι μάσκες του καθωσπρεπισμού πέφτουν, η επιμελημένη διακόσμηση, οι κίτρινες τουλίπες, τα ατσαλάκωτα ρούχα βαθμιαία αποσυντίθενται και αποκαλύπτουν την καμουφλαρισμένη ανθρώπινη βαρβαρότητα που κρυβόταν κάτω από αυτή την φαινομενικά υπέροχη εικόνα μίας τετράδας πολιτισμένων ανθρώπων.
Μία τετράδα ηθοποιών που ακροβατούν αριστοτεχνικά ανάμεσα στην κομψευόμενη σάτιρα των νευρώσεων του Δυτικού πολιτισμού, τα φαρσικά στοιχεία και τις συνθήκες του θεάτρου του παραλόγου. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθέτησε με σχολαστική ακρίβεια, δημιουργώντας ένα συνολικά εκρηκτικό θέαμα, καθοδηγώντας τους ηθοποιούς σε ένα δυναμικό πινγκ πονγκ συναισθημάτων, που δεν μας άφησε να πάρουμε ανάσα.
Μία αρχική νηνεμία, σε ένα φαινομενικά πολιτισμένο διάλογο ενηλίκων που εξελίσσεται σταδιακά και κορυφώνεται σε ζωώδες γαϊτανάκι βαρβαρότητας όπου ‘ο θεός της σφαγής’ επικρατεί, αποκαλύπτοντας μέσα από στιγμές παρατεταμένου γέλιου την πιο απαίσια όψη του πολιτισμένου εαυτού μας. Μία σκληρή και καλοδουλεμένη παράσταση με άρτιες στιγμές φάρσας, σάτιρας και ερμηνείας.
Σχετικά

Διεθνής Ημέρα Χορού: Το μήνυμα για το 2025 από τον σπουδαίο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ
Ο σπουδαίος χορευτής και χορογράφος έχει επιλεγεί φέτος από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΙΘ για τη συγγραφή του Μηνύματος για τη Διεθνή Ημέρα Χορού 2025 που γιορτάζεται στις 29 Απριλίου

Θέλω να δω τον Πάπα: Η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη έρχεται στον ΘΟΚ
Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει στην Κύπρο για τρεις μοναδικές παραστάσεις

«Η Μπαλάντα της Φρίκης» επιστρέφει για μία ακόμα παράσταση
Το έργο αφηγείται– με σπαρακτική δύναμη και αφοπλιστική αλήθεια– την προσωπική μαρτυρία μιας γυναίκας που βασανίστηκε απάνθρωπα κατά τη διάρκεια της Χούντας
Δυο τελευταίες παραστάσεις για την οικογενειακή παράσταση «Μια φούστα παραμύθκια»
Λόγω αυξημένης ζήτησης η τεράστια φούστα επιστρέφει επί σκηνής

Πάμε Θέατρο: Οδηγός με 20 ενδιαφέρουσες παραστάσεις μέχρι το καλοκαίρι
Οι σκηνές του νησιού γεμίζουν ήχους, φώτα και χειροκροτήματα

"Συνταγή δυστυχίας": Μια παράσταση για πικρή εξερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς
Βασισμένη στο εμβληματικό βιβλίο του Paul Watzlawick «Φτιάξε τη Δυστυχία σου Μόνος σου»


H Alpha Square ανεβάζει το έργο "Παίρνοντας θέση" του Ρόναλντ Χάργουντ
Η Ζώνη Αμερικανικής Κατοχής στο Βερολίνο σε κτίριο του 1926 στην Λευκωσία

"Φουκού": Το νέο καλοκαιρινό έργο του Φώτη Γεωργίδη που μιλάει με χιούμορ για όσα μας καίνε
Η προπώληση ξεκίνησε

Το Υπόγειο Θεατρήρι ανεβάζει "Το ημέρωμα της Στρίγγλας"
Το έργο είναι βασισμένο στο εμβληματικό θεατρικό του Γουίλιαμ Σαίξπηρ

Η OPEN ARTS παρουσιάζει στο Περιβόλι, την κωμωδία του Σαίξπηρ ''Δωδέκατη Νύχτα''
Η επιστροφή στην κανονικότητα κρέμεται από μία κλωστή

Χορικά Ύδατα: Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ, σε κείμενο-σκηνοθεσία της Λίνας Νικολακοπούλου
Με ένα "δυνατό" καστ αποτεούμενο από τους Αννίτα Σαντοριναίου, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Στέλα Φυρογένη κ.ά.