Δημοσιεύτηκε στις 18 Μαΐου 2017
Η παρουσία του θεάτρου Αθηνών σε Λευκωσία και Λεμεσό με το βραβευμένο έργο της Γιασμίνα Ρεζά «Ο θεός της σφαγής» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη ήταν μία υπέροχη στιγμή, λίγο πριν ξεχυθούμε στα ανοικτά θέατρα για τις παραστάσεις του καλοκαιριού. Η Γιασμίνα Ρεζά, η οποία απέσπασε βραβεία Ολιβιέ και Τόνι για το συγκεκριμένο έργο, χρησιμοποιεί ως αφορμή τον καβγά δύο αγοριών έντεκα ετών, για να περιγράψει τη συνάντηση των γονιών τους, οι οποίοι προσπαθώντας μέσα από μία πολιτισμένη συζήτηση να βρουν λύση για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, μετατρέπονται σταδιακά σε βαρβάρους.
Η δράση εκτυλίσσεται στο σαλόνι της καθωσπρέπει οικογένειας Ουλέ, του μικροεπιχειρηματία πατέρα και της ακτιβίστριας, φιλότεχνης μητέρας (Οδ. Παπασπηλιόπουλος, Λ. Μιχαλοπούλου) όπου υποδέχονται το άλλο ζευγάρι, τους Ρεϊγ, τον μεγαλοδικηγόρο εξαρτημένο από το κινητό του και την αξιοπρεπή, καταπιεσμένη γυναίκα του (Κ. Μαρκουλάκης, Στ. Γουλιώτη).
Περιμετρικά του σαλονιού, ένα βομβαρδισμένο τοπίο από μπετόν ή ο χώρος μίας σπηλιάς πρωτόγονων είτε ακόμα ο πάτος μίας τεράστιας λακκούβας όπου προσγειώθηκαν απότομα οι τέσσερεις ήρωες μετά από έκρηξη. Οι μάσκες του καθωσπρεπισμού πέφτουν, η επιμελημένη διακόσμηση, οι κίτρινες τουλίπες, τα ατσαλάκωτα ρούχα βαθμιαία αποσυντίθενται και αποκαλύπτουν την καμουφλαρισμένη ανθρώπινη βαρβαρότητα που κρυβόταν κάτω από αυτή την φαινομενικά υπέροχη εικόνα μίας τετράδας πολιτισμένων ανθρώπων.
Μία τετράδα ηθοποιών που ακροβατούν αριστοτεχνικά ανάμεσα στην κομψευόμενη σάτιρα των νευρώσεων του Δυτικού πολιτισμού, τα φαρσικά στοιχεία και τις συνθήκες του θεάτρου του παραλόγου. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθέτησε με σχολαστική ακρίβεια, δημιουργώντας ένα συνολικά εκρηκτικό θέαμα, καθοδηγώντας τους ηθοποιούς σε ένα δυναμικό πινγκ πονγκ συναισθημάτων, που δεν μας άφησε να πάρουμε ανάσα.
Μία αρχική νηνεμία, σε ένα φαινομενικά πολιτισμένο διάλογο ενηλίκων που εξελίσσεται σταδιακά και κορυφώνεται σε ζωώδες γαϊτανάκι βαρβαρότητας όπου ‘ο θεός της σφαγής’ επικρατεί, αποκαλύπτοντας μέσα από στιγμές παρατεταμένου γέλιου την πιο απαίσια όψη του πολιτισμένου εαυτού μας. Μία σκληρή και καλοδουλεμένη παράσταση με άρτιες στιγμές φάρσας, σάτιρας και ερμηνείας.
Σχετικά

“Faust'' από τη θεατρική ομάδα ενηλίκων της Σχολής ΘΕΑΜΑΡΤ
Διασκευή έργων των Marlow και Goethe

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου καλεί σε ακρόαση για την Πειραματική Σκηνή ΘΟΚ
Για τις ανάγκες της παραγωγής δύο θεατρικών έργων της Πειραματικής Σκηνής

Επιπλέον διαθέσιμα εισιτήρια για την παράσταση "Μαθήματα Κωμωδίας" του Θοδωρή Αθερίδη στην Κύπρο
Μόλις «άνοιξαν» καλές διαθέσιμες θέσεις της τελευταίας στιγμής!

Ο ΘΟΚ κάνει, για πρώτη φορά στην ιστορία του, πρεμιέρα στο Κουρίου!
Με την παράσταση Χορικά Ύδατα σε κείμενο-σκηνοθεσία της Λίνας Νικολακοπούλου

"Η Θάλασσα κι ο Γέρος" με τον Τάσιο Νούσια, σε καλοκαιρινή περιοδεία στην Κύπρο
Η επιτυχημένη παράσταση της Ελλάδας που σκηνοθετεί η Μαρλέν Καμίνκσι και που βασίζεται στο αριστούργημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ"

Η απίστευτη και θλιβερή ιστορία της αθώας Ερέντιρα από τη Θεατρική Ομάδα Persona
Με τεχνικές του αφηγηματικού θεάτρου και ζωντανή μουσική επί σκηνής εκτελεσμένη από τους ίδιους τους ηθοποιούς της παράστασης

Το ΘΕ.ΠΑ.Κ παρουσιάζει την κωνσταντινουπολίτικη κωμωδία του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή, Ο Φιάκας
Η κωμωδία παρουσιάζεται ξανά, μετά από 26 χρόνια, αναβιώνοντας μία παράσταση που αποτέλεσε, το 1999, τη δεύτερη θεατρική παραγωγή του Θ.Ε.ΠΑ.Κ

Πέθανε ο σπουδαίος θεατράνθρωπος Βασίλης Παπαβασιλείου
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο σπουδαίος σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον κόσμο του ελληνικού θεάτρου.

Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος: Νέα ημερομηνία για την παράσταση Ιφιγένεια εν Ταύροις του Ευριπίδη
Αλλαγή ημερομηνίας παραστάσεων στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου

Ακροάσεις για την παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής «Δωδέκατη νύχτα ή ό,τι προτιμάτε» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Η επιλογή των ηθοποιών που θα συμμετάσχουν στην ακρόαση θα γίνει από τον σκηνοθέτη

Το Θέατρο Πορεία παρουσιάζει στην Κύπρο την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή
Με τη σκηνοθετική υπογραφή του Δημήτρη Τάρλοου και με μια εξαιρετική διανομή πρωταγωνιστών

Ζήσε τη διαχρονική τραγωδία "Αντώνιος και Κλεοπάτρα" στο Κούριον
Στο συναρπαστικό σκηνικό του αρχαίου αμφιθεάτρου