Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

22 θεατρικές παραστάσεις για το φθινόπωρο

Πλούσιο το πρόγραμμα του θεάτρου με πολλές πρεμιέρες τις επόμενες εβδομάδες

Δημοσιεύτηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2016

Πολλές θεατρικές επιλογές μας προσφέρουν το επόμενο διάστημα τα θεατρικά σχήματα της Κύπρου. Κλασικά αριστουργήματα, νεοελληνικά έργα, διεθνές ρεπερτόριο αλλά και σύγχρονα κυπριακά έργα θα περάσουν από τις θεατρικές σκηνές τις χώρες.

Η λίστα με τις πρεμιέρες είναι εδώ και εσύ κράτα τις ημερομηνίες και επέλεξε τα έργα που θέλεις να παρακολουθήσεις.

Συγκεντρώσαμε σχεδόν όλες τις θεατρικές παραστάσεις που έρχονται. Αν κάποιες δεν περιλήφθηκαν στη λίστα μας παρακαλούμε ενημερώστε μας επικοινωνώντας μαζί μας στο info@checkincyprus.com



 

Τρεις αδερφές
Θεατρική Ομάδα Persona
Τετ 14 & Πεμ 15 Σεπ, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης, ΘΟΚ, Λευκωσία/Δ 19 & Τρ 20 Σεπ, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός/Τετ 21 Σεπ, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας

Η Θεατρική Ομάδα Persona στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ 'Τα Κύπρια' παρουσιάζει ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, το έργο 'Οι Τρεις αδερφές' του Άντον Τσέχωφ. Ένα έργο πρόκληση για δημιουργούς και θεατές καθώς μέσα από τη διαχρονικότητά του θίγει ζητήματα πάντα επίκαιρα και ουσιαστικά, όπως η μοναξιά, η δυσλειτουργία των ανθρωπίνων σχέσεων, η φθορά της καθημερινότητας, τα ανεκπλήρωτα όνειρα, η έλλειψη επικοινωνίας. Οι ήρωες σαν μετανάστες, αναπολούν τις ευτυχισμένες μέρες του παρελθόντος και τον τόπο τους, έχοντας πάντα άσβεστη την ελπίδα και την προσμονή για επιστροφή. Η κουραστική καθημερινότητα που φθείρει τις σχέσεις και τους ανθρώπους, ανατρέπεται με την εισβολή ξένων στοιχείων, διαταράσσοντας την ανυπόφορη ησυχία και σιωπή τους, για να ξαναφύγουν στο τέλος, αφήνοντας τους βασικούς ήρωες γυμνούς και εκτεθειμένους στο φως της αλήθειας. Σκηνοθεσία: Χρήστος Νικολάου. Παίζουν: Λέα Μαλένη, Νιόβη Χαραλάμπους, Νίκη Δραγούμη, Πάνος Μακρής, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Σπύρος Σταυρινίδης, Αδριανή Μαλένη, Αλέξανδρος Παρίσης, Φώτης Αποστολίδης, Γιώργος Κυριάκου, Βασίλης Χαραλάμπους, Πέτρος Γιωρκάτζης, Πέτρος Κονόμου, Μάρκος- Ιούλιος Δρουσιώτης. Μουσικοί επί σκηνής: Βασίλης Βουρβόπουλος, Πέτρος Γιωρκάτζης.

 


Σκοτεινή Πέτρα
Θέατρο Κιβωτός
Σ 25 Σεπ, Θέατρο Δέντρο Λευκωσία στις 18.00 & 21.00

Η "Σκοτεινή Πέτρα", το βραβευμένο έργο του Αλμπέρτο Κονεχέρο, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη, από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Πρεσβεία της Ισπανίας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο εμπνευσμένο από τη ζωή του Ραφαέλ Ροντρίγκεθ Ραπούν, συντρόφου του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα τα τελευταία χρόνια της ζωής και των δύο. Περισσότερα εδώ...

Πέρσες του Αισχύλου, ο Χορός
Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ
Πρεμιέρα στις 16 Σεπτεμβρίου στο Wroclaw, Grobla στο Grotowski Institute, 23 Σεπτεμβρίου στο Εθνογραφικό Μουσείο Πάφου, 24 και 25 Σεπτεμβρίου στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο θρήνο του Άλλου, των εχθρών, των ηττημένων Περσών μέσα από το αρχαίο λυρικό μέτρο των Χορικών στην αρχαία ελληνική. Η βαθιά θλίψη του αντρικού Χορού είναι προφανής, στην αρχή εμφανίζεται ως ανησυχία για την ήττα των περσικών στρατευμάτων και στη συνέχεια επιβεβαιώνεται πως όλα έχουν χαθεί. Μέσα από τους ''Πέρσες'', ο Αισχύλος επιτρέπει στο Αθηναικό κοινό, στους νικητές, να μοιραστούν τη συλλογική θλίψη. Γιατί σε ένα πόλεμο κανένας δεν κερδίζει. Δημιουργική ομάδα: Λούκας Βαλέβσκι (Καλλιτεχνική επιμέλεια). Γιώργος Ονησιφόρου, Στέφανος Φίλος, Mieczyslaw Litwinski, Daniel Monski, Λούκας Βαλέβσκι (Ηθοποιοί, Μουσικοί). Κωνσταντίνος Μελίδης (Έρευνα). Έλενα Kotasvili, Αλέξης Βαγιανός (Εικαστική επιμέλεια).Έλενα Αγαθοκλέους (Συντονισμός προγράμματος). Κωνσταντίνα Peter (Β.Παραγωγής).

 

 

Ο Γερμανός μουτζαχεντίν
Φεστιβάλ Αξιοθέας
Πεμ 29 Σεπ, Αρχοντικό Οδού Αξιοθέας, Παλιά Λευκωσία στις 20.30

Η πρώτη παγκοσμίως δραματοποίηση του γνωστού μυθιστορήματος του πολυβραβευμένου γαλλόφωνου Αλγερινού συγγραφέα Μπουαλέμ Σανσάλ, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Σπορίδη παρουσιάζεται στο δεύτερο μέρος του Φεστιβάλ του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μέσα από την πολυεπίπεδη αφήγηση των ημερολογίων των αδελφών Σίλλερ, ο συγγραφέας θέτει καίριους προβληματισμούς γύρω από τον θεσμό της οικογένειας, τις προσωπικές και συλλογικές ηθικές αξίες αλλά και την ατομική ευθύνη. Στο έργο συνυφαίνονται το Ολοκαύτωμα, ο εμφύλιος της Αλγερίας κατά τη δεκαετία του 1990 και η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε μερικά προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας. Αυτοί οι τρεις διαφορετικοί ιστορικοί χρόνοι διαμορφώνουν το τραγικό πλαίσιο του μύθου, με πυρήνα το βασανιστικό και πανάρχαιο ερώτημα της ενοχής για τα κρίματα των προγόνων μας. Παίζουν: Δημήτρης Σπορίδης, Στέφανος Πίττας.

 

 

Τζόρνταν
Θέατρο Versus
Παραστάσεις 14-30 Σεπ, Θέατρο Ένα Λεμεσός / 3, 4, 5, 6 Οκτ, Θέατρο Ένα Λευκωσία στις 20.30

Η συγκλονιστική ιστορία της Σίρλεϋ Τζόουνς, που κατηγορείται για τη δολοφονία του παιδιού της ανεβαίνει το Θέατρο Versus σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ανωγυριάτη. Ένας μονόλογος όπου η ηρωΐδα έχει μεταφερθεί από την πτέρυγα τρελών των φυλακών στην αίθουσα αναμονής του δικαστηρίου. Εκεί περιμένει την απόφαση των δικαστών και των ενόρκων και θυμάται πώς έφτασε μέχρι εκεί. Ερμηνεύει η Παναγιώτα Παπαγεωργίου.

 

 

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
ΘΟΚ, Σκηνή 018
Πρεμιέρα Κ 9 Οκτ, νέο κτήριο ΘΟΚ, Λευκωσία

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου κάνει ποδαρικό στη νέα θεατρική σεζόν με το εμβληματικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη 'Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου' να μεταφέρεται στο θέατρο σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά. Στην Αθήνα του 1940-1944 παρακολουθούμε την πορεία ζωής του εννιάχρονου Πέτρου προς την εφηβεία την ώρα που ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται. Μέσα στις νέες αυτές συνθήκες, ο Πέτρος θα ξεκινήσει ένα μεγάλο περίπατο, γεμάτο περιπέτειες, συναισθήματα, εμπειρίες και γνώσεις που θα πλουτίσουν την παιδική του ψυχή και θα τον κάνουν να αγαπήσει την πατρίδα του. Το σχολείο κλείνει, ο θείος Άγγελος φεύγει για τον πόλεμο, η μαμά μετρά τα τρόφιμα στα ντουλάπια. Ο Πέτρος ζει τις πρώτες νίκες , την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, την κατοχή και την πείνα. Με τον Γιάννη και τον Σωτήρη διαδηλώνει, γράφει συνθήματα στους τοίχους, γνωρίζει τον Αχιλλέα και τη Δροσούλα, συμμετέχει στην αντίσταση. Παίζουν: Γιάννης Καραούλης, Φανή Γεωργακοπούλου, Ντίνα Μιχαηλίδη, Σώτος Σαυράκης, Ανδρέας Βασιλείου, Αντώνης Χαντζής, Ηλίας Ανδρέου, Άννα Γιαγκιώζη, Άντρεα Δημητρίου, Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Αντρέας Μακρής, Στέλιος Καλλιστράτης, Βικτώρια Φώτα, Δημήτρης Μαχαίρας.

 

 

Το μικρό πόνυ
Θεατρική Ομάδα Persona
Πρεμιέρα, Τετ 5 Οκτ, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία στις 21.00. Παραστάσεις Τετ, Παρ, Σ & Κ μέχρι τις 21 Οκτ

Η Θεατρική Ομάδα Persona παρουσιάζει το ολοκαίνουργιο έργο του Ισπανού δραματουργού Πάκο Μπεθέρα 'Το Μικρό Πόνι' που έχει ως θέμα το bullying. To έργο, πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στη Μαδρίτη, ανεβαίνει σε παγκόσμια πρεμιέρα για πρώτη φορά εκτός Ισπανίας, σε μετάφραση (ειδικά για την παραγωγή της Persona) της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ. Το έργο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα κι είναι αφιερωμένο από τον ίδιο τον συγγραφέα στη μνήμη δύο παιδιών, του Μάικλ Μορόνες και του Γρέισον Μπρους, τα οποία το 2014 υπήρξαν τραγικά θύματα κακοποίησης. Ένα έργο για την οικογένεια, τη διαφορετικότητα, τον σχολικό και κοινωνικό εκφοβισμό, αλλά και τη στάση των γονιών και του σχολείου απέναντι στα παιδιά που ξεφεύγουν από τον λεγόμενο "γενικό κανόνα". Ένα έργο στο οποίο οι γονείς μιλάνε συνεχώς για το παιδί τους, αλλά ποτέ με το παιδί τους, η παρουσία του οποίου δηλώνεται επί σκηνής μόνο με ένα τεράστιο πορτρέτο στο σαλόνι. Παίζουν: Λέα Μαλένη, Χάρης Χαραλάμπους. Σκηνοθεσία: Λέα Μαλένη.

 

 

Happy Mess
Ομάδα PARAVAN
Πρεμιέρα Σ 8 Οκτ στον Κάτω Χώρο του Σατιρικού Θεάτρου, Λευκωσία στις 20.30. Παραστάσεις: 12, 14, 16, 18, 19, 22, 23 και 25 Οκτ

Η ομάδα PARAVAN, παρουσιάζει τη νέα της θεατρική παράσταση με τίτλο "Happy Mess" σε σκηνοθεσία και δραματουργία των Μελίτα Κούτα και Χάρη Καυκαρίδη. Πρόκειται για μια παράσταση που δημιουργήθηκε με τη διαδικασία του devised theatre (Θέατρο της Επινόησης), με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορική έρευνα, η οποία έγινε μέσα από συνεντεύξεις ανθρώπων με προσωπικές εμπειρίες και ακαδημαϊκών, έρευνα σε αρχεία, βιβλιοθήκες και βίντεο- ντοκουμέντα. Οι ηθοποιοί, σε στενή συνεργασία με τους συντελεστές της παράστασης, κτίζουν μαζί μια παράσταση την οποία χαρακτηρίζει η έντονη θεατρικότητα, η κινησιολογία, μουσική και η γρήγορη εναλλαγή εικόνων και σκηνών. Το έργο περιστρέφεται γύρω από δύο ιστορίες που εξελίσσονται ταυτόχρονα, καθώς κοιτάζουμε παράλληλα τα παγκόσμια γεγονότα της περιόδου 1969-1974 και την προσωπική ιστορία του ήρωα της παράστασης, του Αλέξη. Παίζουν: Μάριος Κακουλλή. Στέλιος Καλλιστράτης, Μαρία Παπακώστα, Άντονυ Παπαμιχαήλ, Λουκία Πιερίδου, Πολυξένη Σάββα.

 

 

Κωδικός Κόκκινο (A Few Good Men)
Alpha Square
Πρεμιέρα Σ 8 Οκτ, Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη Λευκωσία στις 20.30. Παραστάσεις Σ-Κ μέχρι τις 30 Οκτ

Ο κίνδυνος της αποκτήνωσης του ανθρώπου είναι ένα θέμα οικουμενικό και εξαιρετικά επίκαιρο. Οι αποχρώσεις της αλήθειας δραματοποιούνται αριστοτεχνικά σε αυτό το θεατρικό έργο από τον πολυβραβευμένο συγγραφέα Aaron Sorkin. Το θεατρικό 'A Few Good Men' μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1992 με τους Tom Cruise, Jack Nicholson και Demi Moore, χαρίζοντας στον Sorkin την πρώτη του υποψηφιότητα (από έξι, μέχρι σήμερα) για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Σεναρίου. Παρακολουθούμε μια υπόθεση στρατιωτικού δικαστηρίου όπου τρεις νεαροί δικηγόροι υπερασπίζονται δύο Πεζοναύτες των ΗΠΑ που κατηγορούνται για το φόνο ενός νεοσύλλεκτου στην ναυτική βάση Guantanamo Bay στην Κούβα. Με τίτλο 'Κωδικός Κόκκινο', το έργο ανεβαίνει αυτό το μήνα με δεκατέσσερεις Κύπριους ηθοποιούς και για μόνο οκτώ παραστάσεις στην Λευκωσία και μία στην Λεμεσό, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου. Παίζουν: Βαρνάβας Κυριαζής, Ανδρέας Τσέλεπος, Χριστίνα Μαρούχου, Φώτης Αποστολίδης, Θανάσης Δρακόπουλος, Βαλεντίνος Κόκκινος, Ανδρέας Φυλακτού, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Αντρέας Νικολαΐδης, Τζούλιο Φιλίππο Ντ' Ερρίκο, Κωνσταντίνος Δημητρίου και Ανδρέας Καρούμπας.


Αναισθησία
Θέατρο Σκάλα
Πρεμιέρα Σ 15 Οκτ, Θέατρο Σκάλα, Λάρνακα στις 20.30. Παραστάσεις κάθε Τετάρτη (εκτός 26 Οκτ) και Σάββατο στις 20.30 και κάθε Κυριακή στις 20.30 μέχρι τις 13 Νοε

Το Θέατρο Σκάλα κάνει αρχή για τη νέα θεατρική σεζόν με το νέο έργο της Δέσποινας Πυρκεττή 'Αναισθησία'. Μια παρ' ολίγον τραγωδία αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στα μέλη μιας οικογένειας, ενώ το πέρασμα του χρόνου θολώνει τα όρια ανάμεσα σε θύτες και θύματα. Μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα αποξένωσης και αντεγκλήσεων, οι τρεις απ' τους τέσσερις καθίστανται ανίκανοι, κυριολεκτικά, να βαδίσουν προς το μέλλον. Η επιστροφή του μικρότερου γιου θα οξύνει τις αισθήσεις όλων ώστε να δουν, ξανά, να παριστάνεται μπροστά στα μάτια τους το ίδιο εκείνο συμβάν που τους καθόρισε. Το έργο περιστρέφεται γύρω από την τιμωρία που σιωπηρά επιβάλλεται στον ιδιωτικό μικρόκοσμο. Ανακαλεί την απώλεια των αισθήσεων αλλά και την έλλειψη ευαισθησίας, την επιμονή στην αποκλειστική ορθότητα της θέσης μας, την αδυναμία μας να συγχωρέσουμε εκείνον που μας έβλαψε. Παίζουν: Σοφοκλής Κασκαούνιας, Μόνικα Μελέκη, Μιχάλης Χρίστου και Γιώργος Αναγιωτός. Σκηνοθεσία: Μόνικα Μελέκκη.

 

 

Made in Cyprus
Θέατρο Διόνυσος
Πρεμιέρα Σ 1 Οκτ, Θέατρο Διόνυσος Λευκωσία στις 20.30. Παραστάσεις Σ (20.30)-Κ (18.30) μέχρι 30 Οκτ

To θέατρο Διόνυσος μετά την μεγάλη καλοκαιρινή του περιοδεία σε όλη την Κύπρο με το κυπριακό έργο του Κωνσταντίνου Οδυσσέως 'Made in Cyprus' επιστρέφει το Οκτώβριο στη βάση του με το ίδιο έργο. Πρόκειται για μία σύγχρονη κυπριακή κωμωδία σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Τσουρή. Η ιστορία του έργου εκτυλίσσεται στο μικρό σουβλατζίδικο του κυρίου Αλέκου που είναι το αγαπημένο στέκι του κυρίου Γιάννη Ηρακλέους, που τρώει συχνά με την οικογένειά του, λόγω του ότι είναι φθηνά και νόστιμα, ιδίως ο γύρος του που τον φτιάχνει ο Αχμέτ, ο υπάλληλος του Αλέκου. Όταν όμως ο κ. Γιάννης ανακαλύπτει ότι ο 'μισταρκός' του Ματθαίου είναι Τουρκοκύπριος, κάνει σφοδρότατες παρατηρήσεις στον ιδιοκτήτη του σουβλατζίδικου, όχι διότι έχει κάτι με τους Τουρκοκύπριους, όπως ισχυρίζεται, αλλά διότι -κατά τη γνώμη του- δεν έπρεπε να τους δίνουμε δουλειές. Παίζουν: Ανδρέας Τσουρής, Μένια Μαθιουδάκη, Μιχάλης Σοφοκλέους, Ξένια Κωνσταντινίδου, Χρήστος Γιάγκου, Σοφία Καλλή και Έλενα Χριστοφή.

Για λίγο φως
Θέατρο Ένα
Παραστάσεις Παρ, Σ & Κ στον άλλο χώρο του Θέατρο Ένα, Λευκωσία στις 20:30 μέχρι Κ 23 Οκτ

Το Θέατρο Ένα για τη νέα σεζόν παρουσιάζει το θεατρικό έργο "Για λίγο φως" του Μιχαλη Πιερη. Ο πεθαμένος πατέρας ενός Κύπριου της νεότερης γενιάς "ενοχλεί" τον γιο του (που μεγάλωσε μετά την εισβολή στην ελεύθερη Κύπρο) με συχνές επισκέψεις και με απαιτήσεις που αφορούν στο πατρογονικό του σπίτι αλλά και στο σπίτι που έκτισε με τη γυναίκα του και βρίσκεται στο κατεχόμενo τμήμα του νησιού. Μια σύγκρουση ανάμεσα στον νοερό κόσμο που εκπροσωπεί ο νεκρός πατέρας και στον πραγματικό κόσμο που εκπροσωπεί ο γιος, ο οποίος προσπαθεί να χειραφετηθεί από τις νοσταλγίες και τα αισθήματα των πεθαμένων γονιών του ώστε να μπορέσει να κτίσει με ρεαλιστικό τρόπο έναν κόσμο απαλλαγμένο από το τραυματικό παρελθόν. Σκηνοθεσία: Αντρέας Χριστοδουλίδης. Παίζουν: Έρικα Μπεγιέτη, Μανώλης Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Μάριος Στυλιανού.

Λυσιστράτη
Φεστιβάλ Αξιοθέας
Παρ 14 Οκτ, Αρχοντικό Οδού Αξιοθέας, Λευκωσία στις 20.30

Η 'κυπριακή Λυσιστράτη' του Μόντη με τη χυμώδη κυπριακή διάλεκτο, τη γεμάτη έξυπνες γλωσσικές και υφολογικές μεταφραστικές λύσεις έχει πλέον καθιερωθεί στα θεατρικά δρώμενα της Κύπρου ως ένα πρότυπο σύγχρονης απόδοσης αρχαίου κειμένου, το οποίο διατηρεί τη φρεσκάδα και το μπρίο του αριστοφανικού έργου και αναδεικνύει όλο τον πλούτο της κυπριακής ντοπιολαλιάς, προσδίδοντας στην αρχαία ελληνική κωμωδία ένα έντονα τοπικό χρώμα, ένα σαφέστατο κυπριακό χαρακτήρα. Στην παράσταση του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. ο κυπριακός χαρακτήρας εκτείνεται και στο επίπεδο της γενικότερης μουσικής και ρυθμικής οργάνωσης του έργου, το οποίο εντάσσεται πλέον στην πολιτισμική κοιτίδα της δημοτικής και λαϊκής παράδοσης της Κύπρου. Σε αυτό το εγχείρημα, πέρα από τη σκηνοθεσία και την κινησιολογία, σημαντικό ρόλο έχει παίξει η μουσική του Ευαγόρα Καραγιώργη που συνομιλεί δημιουργικά με την κυπριακή δημοτική παράδοση και η ενδυματολογική προσέγγιση του Χρήστου Λυσιώτη που εμπνέεται από τις παραδοσιακές κυπριακές φορεσιές.



 

Ο Φαρμακοποιός και ο Χωριάτης
ΕΘΑΛ
Τετ 5, Πεμ 6 & Παρ 7 Οκτ, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός στις 20.30.

Η ΕΘΑΛ αρχίζει δυναμικά τη νέα σεζόν με ένα σπάνιο έργο γραμμένο το 1891 που παρουσιάζει τεράστια ιστορική και λογοτεχνική σημασία. Πρόκειται για το κωμειδύλιο του Επαμεινώνδα Π. Ευθυμιάδη "Ο Φαρμακοποιός και ο Χωριάτης" που αποτελεί το πρώτο κυπριακό θεατρικό κείμενο στο οποίο χρησιμοποιείται η κυπριακή διάλεκτος. Είναι η εποχή που το κωμειδύλλιο αναπτύσσεται ως ένα ιδιαίτερο υβριδικό είδος μουσικού θεάτρου - κάτι ανάμεσα σε οπερέτα και μονόπρακτη κωμωδία - σ' αυτό το αστικό περιβάλλον και αποκτά ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό ιδιαίτερα στα λαϊκά στρώματα. Η ιστορία του έργου εκτυλίσσεται γύρω από το ταξίδι του Μανώλη στη Λευκωσία από τα περίχωρα της Λεμεσού για να αγοράσει από τον Χάφτα τον φαρμακοποιό "αντυπυρίνη", φάρμακο για τον πονοκέφαλο. Και τότε αρχίζουν οι ξεκαρδιστικές περιπέτειές του. Σκηνοθεσία: Άδωνης Φλωρίδης. Παίζουν: Κώστας Βήχας, Διομήδης Κουφτερός, Γιάννος Αντωνίου, Πηνελόπη Βασιλείου, Θανάσης Ιωάννου, Ηλιάνα Κάκκουρα, Αντώνης Κοκιαντώνης, Σάββας Μενοίκου, Στάλω Στυλιανού, Κωνσταντίνος Σωκράτους.

 

 

Αντρόνικος ή ο ζωγκράφος
Θεατρική Ομάδα Σόλο για Τρεις
Πρεμιέρα Παρ 7 Οκτ, Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού-Κοραή 1 (απέναντι από το Παγκύπριο Γυμνάσιο) Λευκωσία στις 20.30. Παραστάσεις Τετ, Παρ, Σ (20.30) & Κ (18.30).

Η θεατρική Ομάδα 'Σόλο για Τρεις' το κυπριακό έργο της Ευρυδίκης Περικλέους- Παπαδοπούλου 'Αντρόνικος ή ο ζωγκράφος', σε σκηνοθεσία της Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά. Η συγγραφέας μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων αλλά και με αρκετά στοιχεία μυθοπλασίας μας μεταφέρει στο μοναχικό και ιδιαίτερο κόσμο του Κύπριου ζωγράφου Κώστα Στάθη (1913-1987) ενός εξαιρετικά ταλαντούχου ζωγράφου που πέθανε στην αφάνεια. Στις δύσκολες δεκαετίες του '30 και του '40 στην Κύπρο το να είναι κανείς καλλιτέχνης και δη ζωγράφος δεν ήταν ούτε ευυπόληπτο ούτε και ελπιδοφόρο. Ο νεαρός ζωγράφος εκτός από την άγρια φτώχια ήταν διαρκώς αντιμέτωπος με ένα περιβάλλον που περιφρονούσε την ανάγκη του να υπάρξει μέσα από τη ζωγραφική βυθίστηκε στην κατάθλιψη. Το έργο εμμέσως διαπραγματεύεται το κάθε αδικοχαμένο ταλέντο ή την ευφυΐα που χαραμίζεται σε έναν κόσμο που δεν καταλαβαίνει. Στον ομώνυμο ρόλο ο Νεκτάριος Θεοδώρου.

 

 

Αφηγήσεις γυναικών
Θεατρική ομάδα Prima Lux
Πρεμιέρα 26 Σεπ μέχρι 16 Οκτ, κάθε Δ, Τετ, Σ & Κ στις 18.00, Αρχοντικό Ιεροδιακόνου, Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγ. Ομολογητές, Λευκωσία.

Η θεατρική ομάδα Prima Lux μεταφέρει επί σκηνής τις '18 Αφηγήσεις', ένα από τα τελευταία έργα της ποιήτριας, ζωγράφου και συγγραφέα Νίκης Μαραγκού (1948-2013). Καταγραμμένες ιστορίες γυναικών όπως προέκυψαν από συνεντεύξεις που συνέλεξε και επεξεργάστηκε σε γραπτά κείμενα η συγγραφέας, δραματοποιούνται και παρουσιάζονται σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χαραλαμπίδη. Μέσα από τις ιστορίες μπορεί κανείς να αφουγκραστεί την εμπειρία διαφορετικών γυναικών σε διάφορες χρονικές περιόδους της κυπριακής Ιστορίας. Επιπλέον, ο σκηνοθέτης εστιάζει στην έννοια της μνήμης ενός λαού όπως παραδίδεται μέσα από τον προφορικό λόγο γυναικών στην καθημερινότητά τους. Τις ιστορίες ζωντανεύουν στο θεατρικό σανίδι η Λένια Σορόκου, η Πόπη Αβραάμ, η Έλενα Δημητρίου, η Άννα Γιαγκιώζη και η Μυρσίνη Χριστοδούλου.

Σουρινάμ
Νέα Σκηνή ΘΟΚ,
Πρεμιέρα Πεμ 13 Οκτ Αποθήκες ΘΟΚ, Λατσιά Λευκωσία

Το πρώτο έργο του Στέφανου Σταυρίδη βρίσκει τον δρόμο του στο κρατικό θέατρο της Κύπρου. Το 'Σουρινάμ' θα είναι η πρώτη παραγωγή της Νέας Σκηνής ΘΟΚ για τη σεζόν 2016-2017. Έργο κυπριακής θεατρικής γραφής, το 'Σουρινάμ' είναι βασισμένο σε τρεις σκηνές φαινομενικά ασύνδετες: Πρώτη: Ένας άντρας πάει σε κατάστημα ρούχων και εξυπηρετείται από πωλήτρια. Δεύτερη: Ασθενής επισκέπτεται γιατρό. Τρίτη: Τέσσερις άγνωστοι κλείνονται μέσα σε ασανσέρ. Ο παραλογισμός της σύγχρονης ζωής, η προβληματική κοινωνικότητα, η έκφραση χωρίς αναστολές και η αδυναμία επικοινωνίας αναδεικνύονται μέσα από τους σουρεάλ διαλόγους όπου η λεκτική κυρίως βία εκθρονίζει τη λογική. Σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα. Παίζουν: Χρυστάλλα Καλλένου, Μαρίνα Βρόντη, Παναγιώτης Κυριάκου, Βασίλης Χαραλάμπους, Παναγιώτης Λάρκου, Άντρια Ζένιου.

Δεσποινίς Τζούλια
Θέατρο Λέξη
Πρεμιέρα Σ 29 Οκτ

Tο Θέατρο Λέξη του Γιώργου Τσιάκκα κάνει αρχή στη νέα θεατρική σεζόν με το κλασικό έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους και τους Χριστίνα Παυλίδου, Προκόπη Αγαθοκλέους και Νιόβη Χαραλάμπους.

Κουαρτέτο για δύο
Σατιρικό Θέατρο
Πρεμιέρα Παρ 14 Οκτ, Σατιρικό Θέατρο Λευκωσία στις 20.30

Η Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου παρουσιάζει για τη νέα θεατρική σεζόν το έργο 'Κουαρτέτο για δύο' σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη.

Ακόμη…

Wolfgang
Νέα Σκηνή ΘΟΚ
Πρεμιέρα 3 Νοεμβρίου
Σε σκηνοθεσία Μάριου Μεττή.

Ο Γενικός Γραμματέας
Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ
Πρεμιέρα 19 Νοεμβρίου
Σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close