Δημοσιεύτηκε στις 21 Οκτωβρίου 2025
Το Τεχνόπολις 20 παρουσιάζει στην Πάφο το βραβευμένο με Βραβείο Obie έργο «Μια Ιλιάδα», από το Σατιρικό Θέατρο, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, την Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2025, στις 8μμ στο Μαρκίδειο Θέατρο.
Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη αναμετριέται με την πιο αρχέγονη εξιστόρηση, αναλαμβάνοντας το ρόλο του πρώτου μεγάλου δημιουργού της Ευρωπαϊκής και Δυτικής λογοτεχνίας. Ο Όμηρος, η απαρχή της ποίησης, βρίσκει φέτος την οικουμενική του φωνή μέσα από την ερμηνεία της κορυφαίας μας ηθοποιού.
Το έργο «Μια Ιλιάδα» των Αμερικανών Lisa Peterson και Denis O’ Hare, βασισμένο στην Ιλιάδα του Ομήρου όπως μεταφράστηκε στην Αγγλική από τον Robert Fagles, είναι μια σύγχρονη και συναρπαστική εκδοχή του Ομηρικού έπους, η οποία φωτίζει τις ολέθριες – διαχρονικά – συνέπειες που υφίσταται η ανθρωπότητα από τις πολεμικές συγκρούσεις. Πρόκειται για μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία όπου ο Ποιητής ιστορεί το παραμύθι του πολέμου, της αρχομανίας, της αλαζονείας, της οίησης και της ύβρεως, που διά μέσου των αιώνων επαναλαμβάνεται συντρίβοντας τον άνθρωπο. Η σύγχρονη πραγματικότητα επιβεβαιώνει την οραματική δύναμη του σπουδαίου ραψωδού.
Την ενδυμασία της κυρίας Μπεμπεδέλη επιμελείται ο Λάκης Γενεθλής, τις σκηνογραφικές προβολές ο Νίκος Μυλωνάς, τους φωτισμούς ο Βικέντιος Χριστιανίδης και τη μουσική ο Δημήτρης Ζαχαρίου, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι η Χριστίνα Ψαρά.
«Το έργο ΜΙΑ ΙΛΙΑΔΑ είναι ένας ανησυχητικός θρίαμβος. Μια ηχώ του παρελθόντος, ένας σχολιασμός του παρόντος και μια δυσοίωνη προειδοποίηση για το μέλλον…»
Chicago Sun-Times
Εισιτήρια:
€15 | €12 για μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχους | Δωρεάν για θεατές με κινητικά προβλήματα.
Εισιτήρια διαδικτυακά: www.technopolis20.com
Πληροφορίες: 70002420
Διοργάνωση: Τεχνόπολις 20
Υποστηρικτής: Δήμος Πάφου
-
Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου
12 Νοεμβρίου 2025
Σχετικά
Για πρώτη φορά στην Κύπρο η «Μαντάμ Μαριάννα» σε μια ολοκαίνουργια θεατρική παραγωγή
Η Αστυνομική κωμωδία του Ανδρέα Αριστοτέλους, που αγαπήθηκε στην Αθήνα, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κλειδέρη και παραγωγή Πάνου Στρούθου
Αυτά είναι όλα όσα θα δούμε στη σκηνή του ΘΟΚ τη νέα σεζόν
Μια νέα θεατρική σεζόν με κλασικά έργα, σύγχρονο θέατρο και νέες κυπριακές φωνές ετοιμάζεται να ανοίξει αυλαία από τον Οκτώβριο.
Angelo Tsarouchas: Ο διάσημος Ελληνοκαναδός κωμικός έρχεται στην Κύπρο
Ο καταξιωμένος stand-up comedian παρουσιάζει τη νέα του παράσταση «Diaspora» σε Λεμεσό και Λευκωσία τον Οκτώβριο
H πρωτότυπη παράσταση «Προσπαθούμε» επιστρέφει για δεύτερη χρόνια
Μια σύγχρονη κωμωδία που επιθυμεί να ρίξει φως σε ένα θέμα τόσο καθημερινό και συνάμα τόσο μυστικό
«Η Δημοπρασία» του Σταύρου Τσιώλη ανεβαίνει στην Αξιοθέα
Ο Αργύρης Μπακιρτζής πρωταγωνιστεί στο συγκινητικό μονόπρακτο, αποτίοντας φόρο τιμής στον σπουδαίο σκηνοθέτη και στην πολύχρονη φιλία τους
«Το Χρονικό της Κύπρου» επιστρέφει σε μία παράσταση αφιερωμένη στον Μιχάλη Πιερή
Η ιστορική και πολυβραβευμένη παραγωγή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζεται ξανά, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή και σκηνοθέτη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.
Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η ζωή του γίνεται παράσταση στην Αθήνα
Ποιοι γνωστοί τραγουδιστές και ηθοποιοί θα συμμετάσχουν
Η «Πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα» επιστρέφει στην Κύπρο για δέκα παραστάσεις
Ο Χάρης Ρώμας φέρνει ξανά στο νησί την ξεκαρδιστική και συγκινητική κωμωδία του, με ένα εκλεκτό καστ ηθοποιών και παραστάσεις σε πέντε πόλεις.
8 ελληνικές παραστάσεις ταξιδεύουν το φθινόπωρο στην Κύπρο
Αγαπημένοι πρωταγωνιστές, μεγάλες επιτυχίες, κωμωδίες και έργα που συγκινούν έρχονται σε θέατρα σε όλο το νησί.
Οι «Επτά επί Θήβας» ανεβαίνουν στο Αρχοντικό Αξιοθέας
Η πολυγλωσσική σκηνική πρόταση της Λέας Μαλένη φέρνει την τραγωδία του Αισχύλου στο σήμερα, μιλώντας για τον πόλεμο, τον ξεριζωμό και τον φαύλο κύκλο της βίας.
Φαίδων ή ο ίλιγγος: Η ποίηση της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ σε τρεις ξεχωριστούς χώρους στην Κύπρο
Η σύνθεση της νομπελίστριας Μαργκερίτ Γιουρσενάρ παρουσιάζεται ως θεατρικό ντουέτο σε «ποιητικούς» χώρους της Κύπρου
Το ΚΤΗΡΙΟΝ 53 παρουσιάζει σε Παγκύπρια πρώτη το έργο του Βρετανού συγγραφέα Άλιστερ ΜακΝτάουαλ «All of It».
Πρόκειται για έναν μονόλογο τύπου stream of consciousness – έναν κατακλυσμό σκέψεων και εικόνων που αναδύονται από το μυαλό της αφηγήτριας σε μια αδιάκοπη ροή