Δημοσιεύτηκε στις 21 Οκτωβρίου 2025
Το Τεχνόπολις 20 παρουσιάζει στην Πάφο το βραβευμένο με Βραβείο Obie έργο «Μια Ιλιάδα», από το Σατιρικό Θέατρο, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, την Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2025, στις 8μμ στο Μαρκίδειο Θέατρο.
Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη αναμετριέται με την πιο αρχέγονη εξιστόρηση, αναλαμβάνοντας το ρόλο του πρώτου μεγάλου δημιουργού της Ευρωπαϊκής και Δυτικής λογοτεχνίας. Ο Όμηρος, η απαρχή της ποίησης, βρίσκει φέτος την οικουμενική του φωνή μέσα από την ερμηνεία της κορυφαίας μας ηθοποιού.
Το έργο «Μια Ιλιάδα» των Αμερικανών Lisa Peterson και Denis O’ Hare, βασισμένο στην Ιλιάδα του Ομήρου όπως μεταφράστηκε στην Αγγλική από τον Robert Fagles, είναι μια σύγχρονη και συναρπαστική εκδοχή του Ομηρικού έπους, η οποία φωτίζει τις ολέθριες – διαχρονικά – συνέπειες που υφίσταται η ανθρωπότητα από τις πολεμικές συγκρούσεις. Πρόκειται για μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία όπου ο Ποιητής ιστορεί το παραμύθι του πολέμου, της αρχομανίας, της αλαζονείας, της οίησης και της ύβρεως, που διά μέσου των αιώνων επαναλαμβάνεται συντρίβοντας τον άνθρωπο. Η σύγχρονη πραγματικότητα επιβεβαιώνει την οραματική δύναμη του σπουδαίου ραψωδού.
Την ενδυμασία της κυρίας Μπεμπεδέλη επιμελείται ο Λάκης Γενεθλής, τις σκηνογραφικές προβολές ο Νίκος Μυλωνάς, τους φωτισμούς ο Βικέντιος Χριστιανίδης και τη μουσική ο Δημήτρης Ζαχαρίου, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι η Χριστίνα Ψαρά.
«Το έργο ΜΙΑ ΙΛΙΑΔΑ είναι ένας ανησυχητικός θρίαμβος. Μια ηχώ του παρελθόντος, ένας σχολιασμός του παρόντος και μια δυσοίωνη προειδοποίηση για το μέλλον…»
Chicago Sun-Times
Εισιτήρια:
€15 | €12 για μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχους | Δωρεάν για θεατές με κινητικά προβλήματα.
Εισιτήρια διαδικτυακά: www.technopolis20.com
Πληροφορίες: 70002420
Διοργάνωση: Τεχνόπολις 20
Υποστηρικτής: Δήμος Πάφου
-
Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου
12 Νοεμβρίου 2025
Σχετικά
Μία ακόμα (επιπλέον) παράσταση για το «PARTY της ζωής μου» με την Ελένη Ράντου
Η παράσταση που καθήλωσε το κοινό επιστρέφει για μία τελευταία εμφάνιση στην Κύπρο
Το πολυβραβευμένο «Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι έρχεται στη Λευκωσία
Η παράσταση που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Ίων του Ευριπίδη: Δύο τελευταίες παραστάσεις στην Κύπρο
Πρόκειται για ένα από το πιο αινιγματικά έργα του αρχαίου δράματος
H Ελένη Ράντου επιστρέφει στην Κύπρο με "το Πάρτυ της ζωής μου"
Η παράσταση που συγκίνησε χιλιάδες θεατές επιστρέφει για τελευταία φορά στην Κύπρο!
Η Μαρίνα Μαλένη Κυριαζή διορίζεται Γενική Διευθύντρια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου
Η θέση αφορά τα καθήκοντα τόσο εκτελεστικού όσο και καλλιτεχνικού Διευθυντή
Ο «Δίδυμος Μπελάς» με την Ελένη Φιλίνη έρχεται Κύπρο
Η κωμωδία του Δημήτρη Γιαννουκάκη σε περιοδεία με εκλεκτό θίασο
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η αγαπημένη ηθοποιός Μάρω Κοντού
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο
Ο «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου μιλά κυπριακά και περιοδεύει σε όλη την Κύπρο αυτό το καλοκαίρι
Η ΕΘΑΛ και η Anyhow Theatre Ensemble παρουσιάζουν μια σύγχρονη διασκευή του κλασικού έργου στην κυπριακή διάλεκτο, μεταφέροντας τη δράση στην Κύπρο της δεκαετίας του '70, μέσα από μια απολαυστική σάτιρα γεμάτη χιούμορ, μουσική και έντονο κυπριακό χρώμα.
«Ημερολόγιο in progress»: Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό ενός ανθρώπου όταν δημιουργεί;
Πέντε γυναίκες γίνονται οι φωνές μιας συνείδησης, σε μια παράσταση για τη δημιουργία, την αμφιβολία και τα «τέρατα» που γεννά το μυαλό.
«Το Ελιξίριο του Έρωτα» στο Pafos Aphrodite Festival 2026
Σε ανακοίνωση του Pafos Aphrodite Festival αναφέρεται ότι η νέα σκηνοθετική πρόταση μεταπλάθει ριζικά το κλασικό έργο σε έναν σύγχρονο, συμβολικό κόσμο
Τα έργα που θα δούμε στον ΘΟΚ τη νέα θεατρική σεζόν 2026-2027
Παρουσιάστηκε ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΘΟΚ από το καλοκαίρι του 2026 μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2027
“PARAPHERNALIA”: Μια θεατρική παράσταση για την πιο σημαντική αποστολή που έγινε ποτέ, από την Onsite Project
H παράσταση παρουσιάζεται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Σατιρικού Θεάτρου 2026