Wine Guide , Εστιατόρια

Οινοποιείο Ζαμπάρτας: Η νέα γενιά της οινοποίησης

Δημιουργική συνέχεια, νεανικό στίγμα στην καινούργια του εποχή

Δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2016

Το Οινοποιείο Ζαμπάρτας ιδρύθηκε το 2006 από τον Άκη Ζαμπάρτα, έναν από τους κορυφαίους οραματιστές οινολόγους της Κύπρου. Σήμερα, ο γιος του Μάρκος, μαζί με τη σύζυγο του Marleen, συνεχίζουν τη δημιουργική και επιτυχημένη πορεία του οινοποιείου βάζοντας το δικό τους νεανικό και όλο ζωντάνια στίγμα. Ο Μάρκος με σπουδές χημείας στο Imperial College στο Λονδίνο και οινολογία στην Αδελαίδα και η Marleen από την Ολλανδία, περιστοιχισμένοι από μια επταμελή ομάδα αφοσιωμένων και νέων σε ηλικία ανθρώπων, έθεσαν ως στόχο την παραγωγή ποιοτικών κρασιών με αυθεντικό χαρακτήρα που να αποτυπώνουν τον τόπο και τον πολιτισμό. Γι’ αυτό και επενδύουν σημαντικά στους ιδιόκτητους αμπελώνες τους, έκτασης 4.5 εκταρίων (επιπρόσθετα 4 εκτάρια ενοικιαζόμενοι), αγοράζοντας γη, φυτεύοντας νέους αμπελώνες και δημιουργώντας τη δική τους αμπελουργική ομάδα υπό την καθοδήγηση του αμπελολόγου Χριστόδουλου Καραολή. Αυτή η φιλοσοφία τους οδήγησε στην παραγωγή του λευκού κρασιού Xynisteri-Single Vineyard.

Παράλληλα δημιουργείται ένας νέος αμπελώνας από την ερυθρή ποικιλία Γιαννούδι και γεννιέται ένα νέο κρασί το οποίο προέρχεται από ένα παλαιό αμπελώνα που βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο και είναι ηλικίας 100 ετών. Το οινοποιείο παράγει επίσης Κουμανδαρία η οποία προς το παρόν ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια. Η γκάμα κρασιών του οινοποιείου περιλαμβάνει τα λευκά Ξυνιστέρι, Xynisteri Single Vineyard, Semillon-Sauvignon Blanc, το Rosé, τα κρασιά παλαίωσης Maratheftiko, Lefkada-Shiraz και Επικούρειο (Mourvedre και Γιαννούδι). Επίσης κυκλοφορεί η σειρά Κουκουβάγια με ροζέ, ερυθρό και λευκό. Το ζεύγος Ζαμπάρτα, εξάγει μέρος της παραγωγής του στην Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία και Ελβετία.

Τρία κρασιά για το γιορτινό τραπέζι από το Οινοποιείο Ζαμπάρτας

Zambartas Xynisteri 2016
Στόχος του Οινοποιείου Ζαμπάρτας είναι η ανάδειξη της τυπικότητας των κυπριακών ποικιλιών. Το κρασί αυτό έχει έντονα τα χαρακτηριστικά αρώματα εσπεριδοειδών της ποικιλίας Ξυνιστέρι, όπως το λεμόνι και το ροδάκινο. Στο στόμα έχει πλούσια υφή με δροσερή οξύτητα, διάρκεια και ευχάριστη επίγευση.

Ποικιλία: Ξυνιστέρι
Τύπος: Λευκό ξηρό
Σερβίρεται στους: 14C
Συνδυασμός με φαγητό: Θαλασσινά, λευκά κρέατα, ζυμαρικά, σαλάτες και ελαφριά τυριά. Ασιατικές σπεσιαλιτέ ταιριάζουν πολύ.

Zambartas Xynisteri Single Vineyard 2015
Το Ξυνιστέρι Ζαμπάρτας - Single Vineyard 2015 έχει οινοποιηθεί με σταφύλια του ιδιόκτητου αμπελιού του Οινοποιείου Ζαμπάρτας στα Κρασοχώρια. Το αμπέλι είναι 28 χρονών και δίδει στο κρασί ιδιαίτερο και πλούσιο άρωμα εσπεριδοειδών το οποίο συμπληρώνεται από τις νότες γλυκών μπαχαρικών από την τετράμηνη ωρίμανση σε βαρέλι. 

Ποικιλία: Ξυνιστέρι
Τύπος: Λευκό ξηρό
Σερβίρεται στους: 10-12C
Συνδυασμός με φαγητό: Πιάτα κρεατικών με λευκές, ελαφρές σάλτσες, καθώς και τυριά πικάντικα και λιπαρά.



Zambartas Epicurean 2015
Οι Μεσογειακές ποικιλίες Γιαννούδι και Mourvèdre σμίγουν για πρώτη φορά στον Επικούρειο εσοδείας 2015. Κρασί με έντονο μπουκέτο αρωμάτων κοκκινόσαρκων φρούτων και μαλακές τανίνες. Η ποικιλία Γιαννούδι είναι κυπριακή και το οινοποιείο Ζαμπάρτας πιστεύει ότι έχει τις δυνατότητες να παράξει κρασιά με χαρακτήρα και ποιότητα. Δοκιμάστε το.  

Ποικιλία: Γιαννούδι, Mourvèdre
Τύπος: Ερυθρό ξηρό
Χρονιά: 2015
Σερβίρεται στους: 15C
Συνδυασμός με φαγητό: Συνοδεύει κόκκινο κρέας, λιπαρά ψάρια και σκληρά ώριμα τυριά.

> Ταυτότητα Οινοποιείου
Έτος ίδρυσης: 2006
Διεύθυνση: Τηλ:. 25942424, Γρηγόρη Αυξεντίου 37,  Άγιος Αμβρόσιος 4710, επ. Λεμεσού.
www.zambartaswineries.com
Email: marleen@zambartaswineries.com
Ώρες και μέρες επισκέψεων
Για γευστική δοκιμή/ξενάγηση: Δ-Παρ 11.00-14.00 & Σ-Κ μετά από συνεννόηση.

Οινοποιός
Μάρκος Ζαμπάρτας

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close