Wine Guide , Εστιατόρια

Οινοποιείο Τσιάκκας: Με το βλέμμα στο μέλλον!

Διαθέτει τον υψηλότερο αμπελώνα στην Κύπρο, σε υψόμετρο 1530 μέτρων

Δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2016

Η αγάπη για το κρασί εκδηλώθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον παππού Νικόλα Τσιάκκα. Το 1988 το όραμα του παππού για δημιουργία οινοποιείου έγινε πραγματικότητα. Διαθέτει τον υψηλότερο αμπελώνα στην Κύπρο, σε υψόμετρο 1530 μέτρων, στην περιοχή Πετράλωνα στον Αγρό. Το οινοποιείο Τσιάκκας είναι το πρώτο κυπριακό οινοποιείο του οποίου τα κρασιά αξιολογήθηκαν από τον πιο αναγνωρισμένο παγκόσμια οινικό κριτή, τον Robert Parker. Συγκεκριμένα, το Ξυνιστέρι 2014 βαθμολογήθηκε με 91/100 βαθμούς, η Βαμβακάδα 2013 με 89/100 και η Κουμανταρία 2008 με 94/100. Τέτοιες βαθμολογίες είναι μια τρανή απόδειξη ότι τα κυπριακά κρασιά είναι πολύ καλά ακόμα και συγκρινόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι τιμές δε, που προσφέρονται είναι πολύ πιο χαμηλές από τις αντίστοιχες των εισαγομένων για την ίδια ποιότητα. Πρόσφατα το Οινοποιείο πρόσθεσε στην γκάμα των προϊόντων του την καθαρά κυπριακή ποικιλία Γιαννούδι. Αυτή η ποικιλία παρουσιάζει πάρα πολλά προβλήματα στο αμπέλι, όμως στο οινοποιείο παράγονται κρασιά που μπορούν να ανταγωνιστούν χωρίς καμιά δυσκολία διεθνείς ποικιλίες. Η αιχμή λοιπόν του δόρατος του οινοποιείου, είναι σήμερα το Ξυνιστέρι, η Βαμβακάδα, το Γιαννούδι, η Κουμανταρία και η Ζιβανία. Από την γκάμα των προϊόντων του οινοποιείου δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν και οι κοσμοπολίτικες ποικιλίες Cabernet, Merlot, Chardonnay και Sauvignon, ποικιλίες που λόγω του υψομέτρου της περιοχής του οινοποιείου δίνουν εξαιρετικά κρασιά.

Τρία κρασιά για το γιορτινό τραπέζι από το Οινοποιείο Τσιάκκας

Κουμανδαρία
Για την παρασκευή της χρησιμοποιείται μόνο Ξυνιστέρι. Η οινοποίηση γίνεται σε ισοθερμικά δοχεία στην περιοχή Κουμανδαρίας, και η ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια στις ισοθερμικές κάβες του οινοποιείου. Δεν προστίθεται οινικό απόσταγμα όπως είναι η συνήθης πρακτική στις κλασικές κουμανδαρίες και σαν αποτέλεσμα η Κουμανδαρία Τσιάκκας εκφράζει πλήρως τα αυθεντικά αρώματα των ώριμων κυδωνιών και γλυκού κίτρου. Η αναζωογονητική οξύτητά της χαρίζει μια ευχάριστη και ελκυστική ισορροπία.

Ποικιλία: Ξυνιστέρι
Τύπος: Γλυκός Οίνος
Χρονιά: 2011
Αλκοόλ: 13%
Σερβίρεται στους: 14-16C
Συνδυασμός με φαγητό: Συνοδεύει τέλεια τα σκληρά παλαιωμένα τυριά, καθώς και γλυκά στο τέλος του δείπνου.

Πορφυρός
Τα νότιας έκθεσης αμπελοτεμάχια του Τροόδους με το δροσερό αεράκι του απογεύματος, δίνουν στον Πορφυρό το τονισμένο του φρούτο, τις απαλές τανίνες και την φινέτσα στην επίγευση.

Ποικιλία: Syrah, Grenache, Mouvredre, Cabernet Sauvignon
Τύπος: Ερυθρό Ξηρό
Χρονιά: 2014
Σερβίρεται στους: 18C
Συνδυασμός με φαγητό: Παλαιώνει για δύο-τρία χρόνια και σερβίρεται με λευκά κρέατα, ζυμαρικά με κιμά ή αλλαντικά, ασιατική κουζίνα, αλλά και σολομό ή άλλα λιπαρά ψάρια.

Cabernet Sauvignon
Οι μικρές στρεμματικές αποδόσεις των αμπελώνων του Τροόδους δίνουν πλούσια και πολύπλοκα κρασιά με δυνατότητα παλαίωσης.

Ποικιλία: Cabernet Sauvignon
Τύπος: Ερυθρό Ξηρό
Σερβίρεται στους: 18C
Συνδυασμός με φαγητό: Συνδυάζεται εύστοχα με χοιρινή μπριζόλα με foie gras και τρούφες και βοδινό κρέας γουέλλινγκτον με καβουρδισμένα σε μέλι καρότα.

> Ταυτότητα Οινοποιείου
Έτος ίδρυσης: 1988
Διεύθυνση: Τηλ.: 25991080, Πελένδρι, επαρχία Λεμεσού.
email: tsiakkaswinery@cytanet.com.cy.
Facebook: Tsiakkas Winery
Ώρες και μέρες επισκέψεων
Για γευστική δοκιμή: Δευτέρα- Σάββατο 09.00-16.00.
Για ξενάγηση μετά από συνεννόηση.

Οινολόγος
Κώστας Ντάνος

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close