Wine Guide , Εστιατόρια

Οινοποιείο Άης Αμπέλης: Κρασιά υψηλών αξιώσεων

Με γνώμονα την ποιότητα και τη δημιουργία κρασιών μοναδικού χαρακτήρα

Δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2016

Το οινοποιείο Άης Αμπέλης ιδρύθηκε το 1992, με βασικό όραμα την δημιουργία στην Κύπρο οίνων υψηλής ποιότητας και μοναδικού χαρακτήρα. Το κτήμα βρίσκεται στις πλαγιές του Καλού Χωριού Ορεινής Λευκωσίας, 28 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Το οινοποιείο, με το μοναδικό του αρχιτεκτονικό ρυθμό, είναι κτισμένο σε δύο επίπεδα και περιλαμβάνει σύγχρονες οινοποιητικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, καθώς και υπόγεια κάβα για παλαίωση κρασιών σε βαρέλια και φιάλες. Το οινοποιείο περιβάλλεται από ιδιόκτητο αμπελώνα 30 δεκαρίων όπου καλλιεργούνται, με φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, οι ποικιλίες Μαραθεύτικο και Shiraz. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο καθ' όλη την διάρκεια του έτους.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όλους τους οίνους του Άη Αμπέλη και παράλληλα να ξεναγηθούν στους χώρους του κτήματος, όπως στον αμπελώνα, στις εγκαταστάσεις παραγωγής και παλαίωσης, καθώς και στις αίθουσες υποδοχής και εκδηλώσεων. Η δοκιμή των κρασιών γίνεται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα γευσιγνωσίας, έχοντας από τη μια πλευρά τις κάβες παλαίωσης με τα βαρέλια και τις δεξαμενές και από την άλλη την υπέροχη θέα των βουνών της ορεινής Λευκωσίας, περιοχή Πιτσιλιάς. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να συνοδεύσει την δοκιμή των κρασιών με εκλεκτά, παραδοσιακά εδέσματα. Στο οινοποιείο λειτουργεί κατάστημα πώλησης κρασιών καθώς και παραδοσιακό παντοπωλείο με επιλεγμένα προϊόντα.

Τρία κρασιά για το γιορτινό τραπέζι από το Οινοποιείο Άης Αμπέλης

Μωροκανέλλα
Ένα πλούσιο και πολύπλοκο κρασί, που προσφέρει ένα αναζωογονητικό και ισορροπημένο μίγμα από φρουτώδη αρώματα και γεύσεις, όπως λευκό ροδάκινο, κυδώνι, άγρια λουλούδια και κανέλα, που οδηγεί σε μια ευχάριστη επίγευση.

Ποικιλία: Μωροκανέλλα, γηγενής κυπριακή ποικιλία
Τύπος: Λευκό Ξηρό
Χρονιά: 2015
Σερβίρεται στους: 8-10C
Συνδυασμός με φαγητό: Συνοδεύει ευχάριστα πράσινες σαλάτες, φρέσκο ψάρι, ζυμαρικά και ασιατική κουζίνα. Κυκλοφόρησε σχετικά φρέσκο στην αγορά με έντονο αρωματικό χαρακτήρα.

Aίας
Ένα έντονο και διαρκές μπουκέτο αρωμάτων και γεύσεων, που θυμίζει πράσινο πιπέρι, βανίλια, μόκα, καπνό και ξηρούς καρπούς. Έντονο χρωματικά, αποκαλύπτει διακριτικά τις επιπτώσεις της παλαίωσης. Η γεύση είναι δομημένη προσεκτικά από άποψη οξύτητας, ελευθερώνοντας ευχάριστα την πλούσια γεύση. Ένα ισορροπημένο, γεμάτο σώμα κρασί, με μια μακρά και εκλεπτυσμένη επίγευση. Η διαδικασία οινοποίησης παρακολουθείται στενά, αξιοποιώντας πλήρως τις μεγάλες δυνατότητες αυτής της ισχυρής ποικιλίας, η οποία με επιτυχία καλλιεργείται στην Κύπρο.

Ποικιλία: Cabernet Sauvignon
Τύπος: Ερυθρό Ξηρό
Σερβίρεται στους: 18C
Παλαίωση: Σε καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια για 14 μήνες και στη συνέχεια στο μπουκάλι για ένα χρόνο. Απολαυστικό τώρα, αλλά το συγκεκριμένο κρασί, έχει δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της πολυπλοκότητας του για τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Συνδυασμός με φαγητό: Κατάλληλος σύντροφος για ισχυρές γεύσεις, όπως χυμώδεις σάλτσες, κόκκινο κρέας και κυνήγι.

Κουμανταρία
Κουμανταρία, το επιδόρπιο κρασί από την Κύπρο, είναι σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, το παλαιότερο κρασί που έχει κατασκευαστεί στον κόσμο, με τις ρίζες της να ανάγονται στον 8ο αιώνα π.Χ. Η Κουμανταρία είναι μια προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) κρασιού και παράγεται αποκλειστικά και μόνο στην περιοχή της Κουμανδαρίας, ένα σύμπλεγμα από 14 χωριά στην οροσειρά του Τροόδους. Η Κουμανταρία παράγεται συνεχώς στο νησί της Κύπρου από την αρχαιότητα, ενώ την απολάμβαναν ανά τους αιώνες από τους αρχαίους Έλληνες, τους Βυζαντινούς, τους Σταυροφόρους, τους Ιππότες έως και τους βασιλείς του μεσαίωνα. Γεύσου την Κουμανταρία Άης Αμπέλης και γίνε και εσύ ένα κομμάτι της ιστορίας.

Ποικιλία: Ξυνιστέρι, Μαύρο
Τύπος: Γλυκός οίνος
Παλαίωση: Στο βαρέλι για 4 χρόνια
Χρονιά: 2009
Σερβίρεται στους: 14C
Συνδυασμός με φαγητό: Προτείνεται ως επιδόρπιος οίνος. Είναι κατάλληλος σύντροφος για επιδόρπια, φρέσκα γλυκά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και μαλακό, ήπιο τυρί.

> Ταυτότητα Οινοποιείου
Έτος ίδρυσης: 1992
Διεύθυνση: Τηλ.: 99651361, 99835663, Καλό Χωριό Ορεινής, P.O. Box 24301, 1703 επ. Λευκωσίας.
Ώρες και μέρες επισκέψεων
Για γευστική δοκιμή: Δ-Παρ 09.00-17.00 & Σ 09.00-16.00. Για ξενάγηση μόνο μετά από συνεννόηση.
Οινοποιός
Ian Pirlea

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close