Δημοσιεύτηκε στις 02 Νοεμβρίου 2016
Το θέατρο ΛΕΞΗ ανεβάζει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων (σε Λευκωσία και Λεμεσό) τη ζεστή, αισιόδοξη και πνευματώδη κομεντί «Οι Πεταλούδες είναι Ελεύθερες» του Leonard Gershe. Η πλοκή του έργου –που είναι βασισμένη στη ζωή ενός υπαρκτού προσώπου, του δικηγόρου Χάρολντ Κρεντς- μέσα από ένα πανέξυπνο και διαπεραστικό χιούμορ, προσεγγίζει τα ζητήματα του αυτοπροσδιορισμού, του έρωτα, του θάρρους και της αλληλοκατανόησης.
Το έργο «Οι Πεταλούδες είναι Ελεύθερες» υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του Broadway κάνοντας πάνω από 1100 παραστάσεις. Έκανε πρεμιέρα σε σκηνοθεσία του Ελληνοαμερικανού Μίλτον Κατσέλας, το 1969, στο Μπρόντγουέι και παίχτηκε θριαμβευτικά για τρία σχεδόν χρόνια. Αργότερα μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο από τον ίδιο τον Gershe με πρωταγωνιστές τον Έντουαρντ Άλμπερτ, την Γκόλντι Χόουν και στο ρόλο της μητέρας την Αϊλίν Χέκαρτ (η μόνη απ’ την αρχική διανομή της παράστασης) η οποία τιμήθηκε για την ερμηνεία της με το Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού σε Δεύτερο Ρόλο.
Τον τίτλο «Οι Πεταλούδες είναι Ελεύθερες» ο συγγραφέας τον εμπνεύστηκε από μια φράση που συνάντησε στο μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς «Ο ζοφερός οίκος».
Την παράσταση συνθέτει μια πολύ εκλεκτή ομάδα ηθοποιών και συντελεστών. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο, του τυφλού τραγουδοποιού υποδύεται ο ελλαδίτης ηθοποιός και μουσικός Νικόλας Μπράβος που αυτή την περίοδο ζει στην Κύπρο αφού πρωταγωνιστεί με επιτυχία στην τηλεοπτική σειρά «Δίδυμα Φεγγάρια». Την αφελή, τρελούτσικη και φέρελπι ηθοποιό υποδύεται η Μαρίνα Μανδρή. Το ρόλο της αυταρχικής και καταπιεστικής μάνας υποδύεται η Χριστίνα Παυλίδου και του μποέμ σκηνοθέτη ο Μάριος Δημητρίου. Τη σκηνοθεσία του έργου υπογράφει ο Νίκος Νικολαϊδης.
Η υπόθεση του έργου
Ο Ντον Μπέηκερ (Νικόλας Μπράβος) είναι ένας όμορφος και έξυπνος νέος, μορφωμένος, γοητευτικός και πολύ καλός μουσικός. Επίσης είναι τυφλός. Επιχειρεί να τα καταφέρει μόνος του μακριά από το σπίτι του για πρώτη φορά. Έχει πρόσφατα μετακομίσει από το μικρό ήσυχο προάστιο στο οποίο ζούσε με την υπερπροστατευτική μητέρα του, στη μεγαλούπολη αποφασίζοντας να ζήσει μόνος και ανεξάρτητος. Στο ακριβώς διπλανό διαμέρισμα μένει η Τζιλ (Μαρίνα Μανδρή), μια χαριτωμένη και ανώριμη νεαρή, φέρελπις ηθοποιός που αντιπαθεί τις δεσμεύσεις. Οι δυο νέοι θα γνωριστούν και θα φλερτάρουν μέχρι την απρόσμενη έλευση της μητέρας του Ντον (Χριστίνα Παυλίδου) που αν και έχει υποσχεθεί στον γιό της ότι δεν θα τον ενοχλήσει για ένα διάστημα, επιστρέφει γεμάτη ανησυχίες επιδιώκει να τον αναγκάσει να επιστρέψει στην πατρογονική εστία.
Στο μεταξύ και η εμφάνιση στη ζωή της Τζιλ, του σκηνοθέτη Ραλφ Όστιν (Μάριος Δημητρίου) έρχεται για να αναστατώσει ακόμη περισσότερο την ισορροπία στη «φιλία» των δυο νέων.
-
Θέατρο Ριάλτο
14 Δεκεμβρίου - 15 Δεκεμβρίου 2016
-
Δημοτικό Θέατρο Λατσιών
25 Νοεμβρίου - 11 Δεκεμβρίου 2016
Σχετικά
Όταν ο Δαβίδ συναντά τον Γολιάθ στη σκηνή
Μια ευρηματική παράσταση χοροθεάτρου «γιγαντιαίων» διαστάσεων, γεμάτη χιούμορ, φαντασία και ανατροπές, για μικρούς και μεγάλους
Το βραβευμένο «Brandy Sour» της Κωνσταντίας Σωτηρίου ζωντανεύει από το Θέατρο Αντίλογος
Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ηθοποιοί συναντιούνται σε μια δίγλωσση παράσταση για τη δόξα, την πτώση και τον διχασμό της Κύπρου
«Τα Μωρά τα Φέρνει ο Πελαργός» στο Θέατρο Ανεμώνα
Η αγαπημένη κωμωδία των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου επιστρέφει σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ξενοφώντος και περιοδεύει σε όλη την Κύπρο
Η Έμιλυ Κολιανδρή γίνεται η βασίλισσα Αμαλία στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας
Η πολυσυζητημένη παράσταση «Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων» αποκαλύπτει την άγνωστη ιστορία της πρώτης βασίλισσας της Ελλάδας
“Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε”: Η αστυνομική κωμωδία μυστηρίου των Ρέππα–Παπαθανασίου ανεβαίνει στο Σατιρικό Θέατρο
Μια νύχτα. Ένα μυστήριο. Πολλά ψέματα. Και μια εξαφάνιση…
«Το Πλυντήριο» του Θανάση Τριαρίδη σε παγκύπρια πρεμιέρα στο θέατρο WhereHaus612
Σε μια δυστοπική κοινωνία ενός πολύ κοντινού μέλλοντος, δύο γυναίκες συναντιούνται τρεις φορές σε ένα δημόσιο πλυντήριο
Η αληθινή ιστορία της Μέδουσας ζωντανεύει στο Κυπριακό Μουσείο
Το μπεστ σέλερ «Stone Blind» της Natalie Haynes παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά, μέσα από μια βιωματική θεατρική ανάγνωση με περισσότερους από 20 ηθοποιούς
«Στην αυλή του Αριστοφάνη» με τους Κώστα Βήχα και Μιχάλη Μουστάκα
Το Μουσικό Σχολείο Λεμεσού «Μάριος Τόκας» παρουσιάζει την μουσικοθεατρική παράσταση «Στην αυλή του Αριστοφάνη»
Όλες οι παραστάσεις που θα δούμε αυτό το φθινόπωρο στην Αθήνα
70 νέες παραστάσεις αλλά και επαναλήψεις με κλασικά έργα, σύγχρονα δράματα, κωμωδίες και μονολόγους υπόσχονται να κάνουν τους επόμενους τρεις μήνες άκρως ενδιαφεροντες
Το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας ζωντανεύει από τον ΘΟΚ
Μια ιστορία-βουτιά στο δάσος του ονείρου της Κοκκινοσκουφίτσας, που μιλά για το θάρρος να προχωράς, να αμφισβητείς τους φόβους σου και να ανακαλύπτεις τη δική σου αλήθεια.
Η «Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ιονέσκο ανεβαίνει στη Λευκωσία
Η θεατρική ομάδα «Δώδεκα και κάτι» παρουσιάζει στο ARTOS HOUSE την εμβληματική σάτιρα του Θεάτρου του Παραλόγου, στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του ΘΟΚ.
Η Κοκκινοσκουφίτσα έρχεται στον ΘΟΚ
Μια σύγχρονη διασκευή της Άνδρης Θεοδότου και με την ποιητική σκηνοθετική ματιά του Φώτη Νικολάου, να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές μικρών και μεγάλων θεατών.