Δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου 2016
Ένα κορίτσι με ένα πανέμορφο όνομα, η Υακίνθη γιορτάζει τα γενέθλιά της. Ανοίγοντας το τελευταίο δώρο των γενεθλίων της βρίσκει ένα μικρόφωνο το οποίο όμως είναι πολύ ντροπαλή για να το χρησιμοποιήσει. Στο όνειρο της θα βρεθεί σε μία ηχο-χώρα, όπου οι διάφοροι χαρακτήρες, που μιλούν τη δική τους ιδιαίτερη γλώσσα, μαζί με την ενεργή συμμετοχή του κοινού, θα την ωθήσουν στο τέλος να ανακαλύψει το δικό της τρόπο έκφρασης.
Αυτή είναι η μικρή ιστορία του πρώτου έρ4γου για παιδιά της γνωστής Κύπριας χορογράφου Λίας Χαράκη η οποία μέσα από αυτή τη δουλειά βρήκε ένα κινησιολογικό και ηχητικό κώδικα μέσα από τον οποίο θα επικοινωνήσει με τα παιδιά τα οποία το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να χρησιμοποιήσουν ό,τι πιο σημαντικό έχουν: τη φαντασία τους.
Το Jakatoumba, της Λίας Χαράκη είναι ένα ηχητικό χοροθέατρο διαδραστικού χαρακτήρα για παιδιά και για όλη την οικογένεια, με κεντρικούς άξονες την αξία της ελεύθερης έκφρασης, την ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα και τη μαγεία της περιπέτειας. Ένα έργο το οποίο μιλάει σε μία δημιουργική γλώσσα ώστε να επικοινωνήσει με όλους ανεξάρτητα γλώσσας ακόμα και ηλικίας. Διότι είναι όμορφο να γινόμαστε για λίγο και πάλι παιδιά.
Η Λία Χαράκη μας ξετύλιξε το κουβάρι αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας παράστασης μεταφέροντας μας για λίγο σε αυτή την ηχό-χώρα που θα δούμε στο θέατρο Ριάλτο στις 23 και 30 Οκτωβρίου.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΕΔΩ
Πρώτο έργο για παιδιά. Πως είναι αυτή η εμπειρία;
Φοβερά περίπλοκη και πλούσια συναισθηματικά και δημιουργικά. Σίγουρα μια εμπειρία που ανάγκασε εμένα και όλη την ομάδα να αναλάβουμε μεγάλη ευθύνη σε σχέση με τα μηνύματα του έργου διότι έχουμε να κάνουμε με παιδιά ως κοινό. Διαλέξαμε συνειδητά το έργο να μην έχει μέσα καθόλου λόγο για να γίνει κατανοητό ανεξαρτήτως του τι γλώσσα μιλάει το κάθε παιδί. Τα σώματα όμως και ο ήχος τα λένε όλα
Τα παιδιά, λένε, πως είναι δύσκολοι θεατές. Πως σκοπεύεις να τους κερδίσεις μέσα από αυτή την παράσταση;
Βρήκαμε ένα κινησιολογικό και ηχητικό κώδικα ως τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των χορευτών και του κοινού έτσι ώστε να κερδίσουμε την προσοχή των παιδιών για να έρθουν με τη δική τους φαντασία να ενταχθούν στο ταξίδι της παράστασης που προτείνουμε. Έχουμε προσπαθήσει να μιλήσουμε σε μια δημιουργική γλώσσα που παρά να πω θα θέλαμε να την 'καταλάβουν', περισσότερο εννοώ θα θέλαμε να την αφουγκραστούν σαν οικεία.
Πως γεννήθηκε η ιδέα για αυτή την παράσταση για παιδιά και γιατί τώρα και όχι πιο πριν;
Η ιδέα για μία τέτοια παράσταση γεννήθηκε πριν λίγα χρόνια όταν έκανα ένα έργο που ονομαζόταν 'GIRRAFE' και το θέμα του ήταν πόσο καθορίζουμε την ταυτότητα μας οι ίδιοι ή κατά πόσον αφήνουμε να μας την ορίσουν οι άλλοι. Αυτό το έργο είχε πολλή επιτυχία στα παιδιά όπως επίσης και το έργο 'Dream On' όπου πλάσαμε κάποιους χαρακτήρες που είχαν σχέση με ζώα και κυκλοφορούσαν στους δρόμους της Λεμεσού. Τα παιδάκια τους ακολουθούσαν συνέχεια. Γενικά πολλά στοιχεία της δουλειάς μου έχουν σχέση με την παιδικότητα και την φαντασία με την έννοια της δημιουργικότητας και όχι της αφέλειας. Επίσης η χρήση τεχνολογίας για την επεξεργασία της φωνής που χρησιμοποιώ τα τελευταία χρόνια είναι καθοριστική ως εργαλείο για το Jakatoumba.
Τι είναι το Jakatoumba, τι σημαίνει και πως θα το μεταφέρεις στα παιδιά;
Το Jakatoumba είναι το τραγούδι το οποίο καταλήγει στο τέλος να τραγουδά η ηρωίδα της παράστασης, η Υακίνθη, αφού πρώτα έχει γνωρίσει διάφορους χαρακτήρες και τους δικούς τους τρόπους έκφρασης στο όνειρο της, στην ηχο-χώρα.
Πόσο και πως μπορεί η μουσική και ο χορός να μεταφέρει μηνύματα και να δώσει σωστές κατευθύνσεις στα παιδιά;
Σίγουρα κάποιες παραστάσεις και θεάματα μπορούν να σταθούν ως εμπνεύσεις και αναφορές στα παιδιά περνώντας στη μνήμη τους σε περίπτωση που τους έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον για κάποιο λόγο. Γι' αυτό υπάρχει μεγάλη ευθύνη σε εμάς που δημιουργούμε τέτοια θεάματα. Η ενθάρρυνση συζήτησης και χώρος για τα σχόλια και τις εντυπώσεις των παιδιών μετά από μία παράσταση μέσα στην ίδια την οικογένεια, θα βοηθήσουν στην συνειδητοποίηση των μηνυμάτων. Οι εικόνες και η όλη εμπειρία μπορεί να είναι πολύ έντονα στοιχεία και για αυτό η επεξεργασία τους είναι σημαντική.
Οι εποχές αλλάζουν και βλέπουμε πως τα ερεθίσματα των παιδιών είναι σε υπερβολικό βαθμό περισσότερα από ότι στις προηγούμενες γενιές. Μπορεί η διαδραστικότητα της τέχνης αυτού του είδους να κερδίσει το ενδιαφέρον τους και να τους σηκώσει από το ίντερνετ;
Θα ήταν ευχής έργο αλλά δεν μπορώ να το εγγυηθώ, σίγουρα όμως κάποια παιδιά θα θυμηθούν τα δώρα που ήδη έχουν από τη φύση τους που είναι η φαντασία, η δημιουργικότητα, η χαρά της περιπέτειας και η ευεξία από τη μουσική και την κίνηση. Για αυτό το λόγο κάθε παιδί που έχει εισιτήριο της παράστασης θα έχει την ευκαιρία μετά να έρθει σε ένα δωρεάν εργαστήριο όπου οι συντελεστές της παράστασης θα τους δώσουν την ευκαιρία να βιώσουν την κίνηση ως δημιουργικό εργαλείο έκφρασης και επίσης να δοκιμάσουν τη φωνή μέσα από την επεξεργασίας της από την τεχνολογία. Έτσι θα νιώσουν για λίγο μια εκδοχή καλής χρήσης της τεχνολογίας και επίσης θα διασκεδάσουν με τις πιθανότητες αλλαγής της φωνής τους όπως το ακούνε άλλωστε σε διάφορα κινούμενα σχέδια.
Η μικρή Υακίνθη, η ηρωίδα της παράστασης πόσο πολύ χρησιμοποιεί τα social media ή μήπως είναι βγαλμένη από ένα άλλο κόσμο; Τι μήνυμα στέλνει σε παιδιά και γονείς;
Είναι απλά πιο μικρή και δεν έχει μπει ακόμη σε αυτό τον κόσμο, αλλά η φαντασία της είναι τεράστια και έτσι πρώτα καταλαβαίνει και αποδέχεται το δικό της σύμπαν πριν το μοιραστεί διαδικτυακά. Το μήνυμα είναι να αποδεχτεί και να σέβεται κανείς τον δικό του τρόπο έκφρασης και λειτουργίας.
Σχετικά
Πέθανε ο κορυφαίος Έλληνας κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος
Ήταν γνωστός και με το ψευδώνυμο Κ.Χ. Μύρης - Αφήνει πλούσιο συγγραφικό και μεταφραστικό έργο
Το έργο "Μητέρα" του Ουαζντί Μουαουάντ αναβαίνει από τη Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους» στον ΘΟΚ
Η Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά προσεγγίζει το έργο ως ένα ταξίδι στα θραύσματα της μνήμης
Τα τρία γουρουνάκια έρχονται τα Χριστούγεννα στην Κύπρο
Η πιο διαδραστική παιδική παράσταση, που παρουσιάζεται για 13η χρονιά στην Ελλάδα
Πλούσιος Θεατρικός Χειμώνας Αθήνα 2024-2025: Οι καλύτερες παραστάσεις στη σεζόν που έρχεται
Αν θα βρεθείς στην ελληνική πρωτεύουσα το επόμενο διάστημα ετοιμάσου για να κλείσεις εισιτήριο
Η Νέα Σκηνή του ΘΟΚ μετονομάστηκε σε «Νέα Σκηνή Νίκος Χαραλάμπους»
Σε μία συγκινητική εκδήλωση
Αέρας Festival d’Avignon στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας με την παράσταση «Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες»
'Ενα έργο σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Festival d’Avignon (Γαλλία) Tiago Rodrigues (Πορτογαλία)
"Κολιέ από μαργαριτάρια!": Ολοκληρώνεται ο δεύτερος κύκλος παραστάσεων
Οι δύο τελευταίες παραστάσεις
Οι 20 καλύτερες θεατρικές παραστάσεις για παιδιά τα φετινά Χριστούγεννα
Οι παιδικές παραστάσεις που θα κρατήσουν συντροφιά στους μικρούς μας φίλους τη γιορτινή περίοδο
Ποιος μπορεί να φανταστεί τα Χριστούγεννα χωρίς τον Άγιο Βασίλη;
Η θεατρική παράσταση Santa Παραίτηση επιστρέφει...
Το Ξωτικό και η Αγιοβασίλενα θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους
Mια γιορτινή παράσταση με πιάνο, τραγούδι, παραμύθια και θέατρο
Οι 18 θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε μέχρι το τέλος του χρόνου
Εξερετικά έργα που ανεβαίνουν στην κυπριακή σκηνή