Wine Guide , Εστιατόρια

Το γλυκό ζευγάρι της κυπριακής οινοποιίας

Το μυστικό της επιτυχίας ενός από τα σπουδαιότερα οινοποιεία της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2016

Πήγαμε στο οινοποιείο Αγία Μαύρη και συναντήσαμε τους παραγωγούς Γιαννούλα και Ιωάννη Ιωαννίδου που εξαιτίας τους το όνομα του νησιού μας ακούγεται σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς κρασιού.

Το γλυκό ζευγάρι
Ο κ. Ιωάννης, γιατρός στο επάγγελμα, και η σύζυγός του Γιαννούλα φρόντισαν να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση της οικογενείας που παρήγαγε το δικό της κρασί και ζιβανία από πολύ παλιά. Έπειτα από ένα ταξίδι στην Αυστρία και αφού είχαν την ευκαιρία να δουν πώς παράγεται ο τοπικός αυστριακός οίνος επέστρεψαν στην Κύπρο εμπνευσμένοι και αποφασισμένοι να ιδρύσουν το δικό τους μικρό οινοποιείο. Οι δυο τους λειτουργούν σαν ομάδα, απολαμβάνουν τη διαδικασία παραγωγής κρασιού και τολμούν να δημιουργήσουν. 'Ας πούμε ότι η γυναίκα μου είναι η μαγείρισσα κι εγώ αυτός που φέρνω τα υλικά στο σπίτι' μας λέει ο κ. Γιάννης χαριτολογώντας.

Το οινοποιείο
Είναι το πρώτο οινοποιείο που έχει συσταθεί στο χωριό Κοιλάνι. Ιδρύθηκε το 1983 ανάμεσα στους αμπελώνες του χωριού και σήμερα παράγει περίπου 55.000 μπουκάλια το χρόνο. Είναι παραδοσιακά χτισμένο και ο εσωτερικός του χώρος μοιάζει με μίνι μουσείο κρασιού, αφού υπάρχουν παντού στολισμένες παλιές φωτογραφίες και αντικείμενα που σε ταξιδεύουν στην ιστορία του κυπριακού κρασιού, τότε που κάθε σπίτι στο χωριό ήταν κι ένα μικρό οινοποιείο και τα ζώα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή.

Ο πρωταθλητής
Σε αυτόν τον αμπελώνα θα βρεις 12 διαφορετικά κρασιά για όλα τα γούστα από ξηρά, ημίγλυκα και γλυκά. Αν και είναι όλα ιδιαίτερα και ξεχωριστά, η ναυαρχίδα 'Μοσχάτο' πρωταγωνιστεί τιμώντας το οινοποιείο και την Κύπρο με χρυσά βραβεία από το 2004. Μέχρι στιγμής έχει διακριθεί σε τοπικούς διαγωνισμούς στην Κύπρο αλλά και σε διεθνείς όπως το Muscat du Monde σε Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία και Ελλάδα. Είναι γλυκό με αρωματική ένταση από άνθη λουλουδιών και τροπικών φρούτων και σερβίρεται σαν επιδόρπιο.

Η Διαδρομή
Η διαδρομή για το οινοποιείο της Αγίας Μαύρης στο Κοιλάνι, είναι μεθυστικά όμορφη, λες και προμηνύει τον προορισμό. Περνώντας από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό θα βρεις την έξοδο για Κολόσσι και εκεί αρχίζει η αναρρίχηση για τα βουνά. Το σκηνικό που πλαισιώνει το μακρύ δρόμο είναι πανέμορφο: παραδοσιακά καφενεδάκια, στενά λιθόστρωτα δρομάκια, απότομες βουνοπλαγιές και φυσικά… πολλά αμπέλια! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που αυτές οι περιοχές, γνωστές και ως κρασοχώρια, θεωρούνται προπύργιο της κυπριακής οινοποιίας.

Με ένα κρασί…
Η μέρα στο οινοποιείο της Αγίας Μαύρης έκλεισε γλυκά, όπως γλυκύτατοι ήταν και οι δύο οικοδεσπότες του. Ωραία ομάδα, σκέφτηκα, και φρόντισα να πάρω το 'Νόστιμο Ήμαρ' παρέα για να μου υπενθυμίζει την εμπειρία και τις γεύσεις της πιο όμορφης κυριακάτικης εκδρομής. 

Φιλοσοφία: 'Δουλεύουμε λες και θα ζήσουμε για πάντα αλλά το διασκεδάζουμε λες και θα πεθάνουμε αύριο'.
Μυστικά του κρασιού: 'Όσο μεγάλο σε ηλικία είναι το αμπέλι τόσο καλύτερη ποιότητα σταφυλιού βγάζει'.
Συνταγή επιτυχίας: 'Αγαπάμε την οινοποιία και πειραματιζόμαστε με το κρασί μας'.

(25470225, 25370777) Κοιλάνι, επ. Λεμεσού. Wine tasting: Δ-Κ 10.00-17.00.

 

 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close