Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαρτίου 2013
Είναι ο executive chef του εξαιρετικού εστιατορίου "Viva La Vida" στη Λεμεσό. Ένα εστιατόριο που ήρθε στη ζωή μας για να μας δώσει γεύση μεσογειακή. Είναι ένας σεφ με ταλέντο στα μαθηματικά και στη λογοτεχνία και που διαβάζοντας το βιογραφικό του απλώς αναρωτήθηκα πώς θα χωρέσει τόση εμπειρία σε μία μόνο σελίδα!
Νομίζω ότι 5 σελίδες δεν είναι αρκετές για να αναφέρουμε τις δικές σας εμπειρίες. Θα μπορούσαμε να επικεντρωθούμε στις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας σας;
Τα highlights της καριέρας μου είναι η δημιουργία του εστιατορίου μου στο Caracas, όπου εκεί έγινα σεφ των διασήμων, κέρδισα ένα αστέρι Michelin και το εστιατόριό μου ψηφίστηκε ως το Νο 1 εστιατόριο από το American Chamber of Commerce σε μια πόλη 5 εκατομμυρίων. Το περιοδικό "Gourmet" το ανέδειξε μάλιστα ως "Best south of Chicago". Αν και υπάρχουν πολλές τέτοιες στιγμές, από αυτές ξεχωρίζω ένα ιδιωτικό γεύμα στο οποίο μαγείρεψα για τη Βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας και τον Πρίγκιπα Κλάους, οι οποίοι μου έστειλαν μάλιστα και επιστολή, στην οποία με ευχαριστούσαν για το υπέροχο γεύμα. Θα μπορούσα όμως να πω ότι δουλεύοντας για τον Elton John, η εμπειρία ήταν μοναδική και σίγουρα πολύ glamorous.
Πόσα χρόνια εργάζεστε ως chef;
40 χρόνια!
Και ποιο είναι το σύνθημα ζωής σας;
Να είσαι απλός αλλά μοναδικός (be simple but extraordinary).
Ως chef του sir Elton John, μπορείτε να μας πείτε ποιο ήταν το αγαπημένο του πιάτο;
Η δουλειά μου ήταν κυρίως στο catering όλων των events του. Επίσης, άνοιξα το εστιατόριό του, "Friends", στο Λονδίνο, στο Covent Garden.
Από την Καραϊβική στην Κύπρο και από ένα εστιατόριο με Michelin star στη Λεμεσό. Τι σας οδήγησε σε αυτή σας την απόφαση;
Στη ζωή μας συμβαίνουν πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Το εστιατόριό μου "Peter" στο Caracas ήταν πραγματικά το αγαπημένο των διασήμων. Όταν όμως πήρε την εξουσία ο Hugo Chavez, οι περισσότεροι πελάτες μου έφυγαν για Νέα Υόρκη, Μαϊάμι ή στα ιδιωτικά νησιά τους. Μετά από 12 χρόνια έπρεπε να φύγω, πήγα στο Λονδίνο όπου μου προσέφεραν δουλειά στη Νότια Αφρική, σε ένα από τα καλύτερα πεντάστερα ξενοδοχεία του Cape Town. Ήταν μια καλή ευκαιρία για να γυρίσω στην πατρίδα μου και να ξαναδώ την οικογένειά μου. Ύστερα από 4 χρόνια ήρθα στην Κύπρο, λάτρεψα το νησί και πήρα ένα διαμέρισμα στην Πάφο για να έρχομαι για διακοπές. Όταν μου παρουσιάστηκε η ευκαιρία να έρθω στην ομάδα τού "Viva La Vida", την άρπαξα αμέσως. Άλλωστε, λατρεύω τη μεσογειακή κουζίνα. Η θέση που άφησα στη Νότια Αφρική ήταν executive chef σε 30 εστιατόρια μεσογειακής κουζίνας σε ολόκληρη τη Νότια Αφρική. Όμως η ασφάλεια έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου να επιλέξω την Κύπρο.
Ως λάτρης της λογοτεχνίας, ποιο βιβλίο αντιπροσωπεύει τα αισθήματά σας για την τέχνη της μαγειρικής;
Αν θέλεις να πιστεύεις πως είσαι άνθρωπος καλλιεργημένος, πρέπει να έχεις διαβάσει Όμηρο, Ντίκενς, Ουγκό, Χάξλεϊ και φυσικά ελληνική μυθολογία. Για την τέχνη της μαγειρικής χρειάζεσαι κλασική παιδεία. Στην κουζίνα τα βιβλία των Escoffier, Pellaprat και Careme είναι απαραίτητα για να αποκτήσεις βάσεις. Επίσης στη βιβλιοθήκη μου έχω δύο συλλεκτικές εκδόσεις των αυθεντικών βιβλίων των Emile Bernard και Urbain Dubois, chefs του Αυτοκράτορα της Γερμανίας, γραμμένα στα γαλλικά. Αυτή όμως η μαγειρική δεν είναι πρακτική, δεν μπορεί να αποτυπώσει τη σύγχρονη εποχή. Προσωπικά διαβάζω πολλά βιβλία μαγειρικής απλά για να εμπνέομαι και για να βρίσκω νέες ιδέες, τις οποίες προσαρμόζω στα δικά μου γούστα.
Η λογοτεχνία και τα μαθηματικά ήταν τα δύο δυνατά σας σημεία στο σχολείο. Πιστεύετε ότι η μαγειρική συνδυάζει αυτούς τους δύο κόσμους;
Τα μαθηματικά είναι επιστήμη που χρειάζεται πειθαρχία και η λογοτεχνία έχει να κάνει με τη δημιουργικότητα και τα συναισθήματα. Η πειθαρχία και η δημιουργικότητα πάνε χέρι-χέρι στην κουζίνα!
Προτιμάτε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο;
Μπορείς να "κάνεις" μεσογειακή κουζίνα χωρίς βούτυρο αλλά όχι χωρίς ελαιόλαδο.
Κρέας ή ψάρι;
Προσωπικά, προτιμώ το ψάρι.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας εστιατόριο;
Το "Lutce" στη Νέα Υόρκη και το "Comme chez-soi" στις Βρυξέλλες.
Ποια είναι η αγαπημένη σας αγορά;
Το food market στην Μπολόνια.
Έχετε επισκεφθεί άλλα εστιατόρια στην Κύπρο; Τι σας άρεσε;
Έχω πάει σε πολλά εστιατόρια, προτιμώ όμως τις ταβέρνες.
Ανακαλύψατε στην Κύπρο κάποιο συστατικό ή αρωματικό που σας άρεσε;
Ναι, ίσως το σουμάκι, ένα αρωματικό από άγρια κεράσια, που θα το βρεις στο Τρόοδος. Εξαιρετικό στα dressings.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας κυπριακό πιάτο;
Ευχαριστιέμαι πολύ το μεζέ. Δυστυχώς, όμως, σε κάποια εστιατόρια έχω φάει μέτριο φαγητό, σε πολύ ακριβές τιμές. Ήμουν όμως άτυχος με το κλέφτικο, μια και όπου και αν το έχω δοκιμάσει, έμοιαζε με απλά βραστό κρέας. Επίσης, μου αρέσει που σε κάποιες ψαροταβέρνες μαγειρεύουν εξαιρετικά το λαβράκι και σ' το φιλετάρουν στο τραπέζι σου.
Σχετικά

Δωρεάν λουκουμάδες για όλους, για μία ημέρα!
Ο Λούκουμαν έχει γενέθλια και σε κερνάει (μα τι άλλο;) λουκουμάδες

Το Taste Atlas προτείνει διακοπές στις καλύτερες περιοχές στον κόσμο για φαγητό
Η ελληνική που ξεχωρίζει

Πάμε για τυφλή γευσιγνωσία κρασιού σε ένα υπέροχο οινοποιείο στο χωριό
Δοκιμάζουμε κρασιά χωρίς όραση... μόνο με όσφρηση και γεύση

Μία Τετάρτη γεμάτη μωροκανέλα, τη σπάνια κυπριακή ποικιλία κρασιού
5 ετικέτες για να γνωρίσεις την ποικιλία και τις δυνατότητέ της

Nobu Matsuhisa: Η Κύπρος θα φιλοξενήσει για δύο μέρες τον μεγαλύτερο star chef του κόσμου
Για μία αποκλειστική γαστρονομική εμπειρία

Το Ιστορικόν: Το ταβερνείο-σταθμός του Αγίου Δομετίου ανοίγει και Δευτέρα βράδυ
Βραβευμένο, αυθεντικό και πάντα μερακλίδικο, το Ιστορικόν προσαρμόζει το ωράριό του για το καλοκαίρι, παραμένοντας κλειστό Κυριακή μεσημέρι – μέχρι τον Οκτώβριο.

Το πολυαναμενόμενο εστιατόριο με την υπογραφή Αθηναγόρα Κωστάκου και The Clumsies στην Κύπρο
Το βραβευμένο αθηναϊκό μπαρ και ο ταλαντούχος σεφ Αθηναγόρα Κωστάκο ενώνουν τις δυνάμεις τους στο ‘ORIS Fire Kitchen & Bar’

Εσύ δοκίμασες κούπες με γέμιση οφτό, κυπριακό λουκάνικο-χαλλούμι, σοκολάτα ή πιστάτσιο;
Αν όχι ήρθε η στιγμή να το πράξεις και να βιώσεις μια αλλιώτικη γαστρονομική εμπειρία και να φας την κούπα αλλιώς

5 εστιατόρια για τα οποία ίσως αξίζει να ταξιδέψεις στην Ευρώπη φέτος
Παλιά και νέα γαστρονομικά ινστιτούτα και γευστικά σποτ σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, που αποτελούν από μόνα τους αφορμές για ταξίδι

H viral λάβα φιστικιού και το gelli van επιστρέφουν στην Κύπρο για λαχταριστές-ξανά-στιγμές
Ο διάσημος ΤικΤικερ και ιδιοκτήτης του Gellissimo Biscoto ετοιμάζει ξανά βαλίτσες για το νησί μαζί με το διάσημο γλυκό του

Αυτό είναι το νέο cookie spot στο νησί για εκπληκτικά μπισκότα
Τα διάσημα My Cookie Dough μόλις άνοιξαν το νέο τους κατάστημα

Κάτω από έναν αιωνόβιο τρέμιθο κρύβεται ο "παράδεισος" του κρεατοφάγου
Αν είσαι από αυτούς που πιστεύουν πως η απόλαυση κρύβεται στα απλά, τότε βάλε στο GPS σου αυτόν τον προορισμό και φύγαμε