1-15 February 2016
Arts & Culture , Επόμενες Παραστάσεις

Η αθηναϊκή παράσταση "Ανάμιση Ντενεκές" στην Κύπρο

Μια ιστορία που εμπνέεται από την ιστορική μνήμη και τη λαϊκή αφήγηση

Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιανουαρίου 2016

To Θέατρο Ριάλτο και το θέατρο Δέντρο παρουσιάζουν την θεατρική παράσταση "Ανάμισης Ντενεκές", εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Μακριδάκη (Εκδόσεις Εστία, 2008). Η παράσταση αφηγείται την πραγματική ιστορία του Γιώργη Πέτικα, ο οποίος πέρασε στην παρανομία για δυο δεκαετίες μετά από  ένα έγκλημα ερωτικού πάθους. Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα σε μορφή μονολόγου, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Αιγινίτου. Τον μονόλογο ερμηνεύει ο Χάρης Χαραλάμπους.

Η έρευνα για τη θρυλική ζωή του Γιώργη Πέτικα, εκατό χρόνια μετά το φόνο, μας ταξιδεύει από την Αμερική ως τις απόκρημνες σπηλιές του Πελινναίου, ως τον Ανάμιση ντενεκέ.

Μια ιστορία που εμπνέεται από την ιστορική μνήμη και τη λαϊκή αφήγηση, δημιουργώντας τη μυθοπλασία. Ο αφηγητής, σαν παραμυθάς, ζωντανεύει ανθρώπους και εικόνες πλάθοντας επί σκηνής τους ήρωες και τη δράση τους ανεπιτήδευτα, με μοναδικό του εργαλείο το λόγο.

Η υπόθεση του έργου
Ο Γιώργης Πέτικας ήρθε στην Χίο από την Αμερική, όπου ήταν μετανάστης. Το βράδυ όμως της 22ας Φεβρουαρίου 1915, δυόμισι χρόνια μετά την απελευθέρωση του νησιού από τους Τούρκους, σκοτώνει με μαχαίρι τον φίλο του για τα μάτια και τον έρωτα μιας γυναίκας. Από εκείνη την νύχτα ξεκινάει η περιπέτειά του. Βγαίνει στο βουνό και γίνεται ο μεγαλύτερος ληστοφυγόδικος στην ιστορία της Χίου. Επί πολλά χρόνια, αστυνομία και καταδιωκτικά αποσπάσματα δεν μπορούν να τον συλλάβουν. O Πέτικας συστήνει συμμορία έχοντας κρησφύγετο τις πλαγιές του Πελινναίου. Κι ο Ανάμισης Ντενεκές, το καταφύγιο του Πέτικα, που ονομάστηκε έτσι λόγω του συνθήματος που χρησιμοποιούνταν για να αναγνωρίζονται οι φίλοι που ανέβαιναν σε αυτήν τη σπηλιά, γίνεται το σπίτι του για χρόνια ολόκληρα.

O Πέτικας έμεινε στην ιστορία της Χίου ως το πρώτο όνομα στο έγκλημα. Κι ακόμη, μέχρι σήμερα, σε πολλά χωριά της περιοχής κυριαρχεί το προσωνύμιο Πέτικας έχει ταυτιστεί με την ατίθαση συμπεριφορά.

Συντελεστές
Συγγραφέας: Γιάννης Μακριδάκη
Διασκευή: Μ. Αιγινίτου – Χ. Χαραλάμπους
Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου
Κοστούμι: Δανάη Ελευσινιώτη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Καρολίνα Σπύρου
Μουσική: Σωτήρης Καστάνης
Επιμέλεια Κίνησης: Βαγγέλης Τελώνης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ίρις Κανδρή
Φωτογραφίες: Ανδρέας Ιερείδης
Ερμηνεύει ο Χάρης Χαραλάμπoυς

Στις 20.30. Είσοδος: 12 ευρώ.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close