Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Γιαννούδι: Μία σπάνια κυπριακή ποικιλία σε 415 φιάλες

Το “Γιαννούδι 2011” της ΚΕΟ, Οινοποιείου Μαλλιάς κυκλοφορεί αποκλειστικά σε κάβες

Δημοσιεύτηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2015

Τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα σημαντική η προσπάθεια που γίνεται στον τομέα της κυπριακής οινοποιίας και ιδιαίτερα στην καλλιέργεια και οινοποίηση γηγενών ποικιλιών του τόπου μας.

Ο άνθρωπος που συνέβαλε στη διάσωση και διάδοση αυτών των ντόπιων ποικιλιών που συναντούμε δηλαδή παγκοσμίως μόνο στην Κύπρο ήταν ο εξαίρετος οινολόγος και οινοποιός Άκης Ζαμπάρτας. Ο άνθρωπος αυτός εργάστηκε για δεκαετίες ως οινολόγος και αργότερα διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης οινοβιομηχανίας της χώρας μας της ΚΕΟ. Μαζί με την ΚΕΟ, ο Άκης Ζαμπάρτας έθεσαν τα θεμέλια της προσπάθειας για την ανάπτυξη του κυπριακού κρασιού και της διάδοσης των γηγενών ποικιλιών. Έτσι, το Ξυνιστέρι (λευκή ποικιλία) και το Μαραθεύτικο (ερυθρή) καθίστανται οι πιο δημοφιλείς γηγενείς, κυπριακές ποικιλίες για την παραγωγή κρασιού στην Κύπρο δίνοντας πολύ καλά αποτελέσματα.

Πέραν, όμως, αυτών των ποικιλιών οι οποίες βρήκαν τον δρόμο τους στον κυπριακό αμπελώνα και οινοποιούνται από πολλούς παραγωγούς του νησιού μας υπάρχουν και άλλες οι οποίες χάριν στον Άκη Ζαμπάρτα και την ΚΕΟ άρχισαν να αναδύονται σιγά σιγά.

Μία από αυτές είναι το Γιαννούδι, μία ερυθρή, κυπριακή, εξαιρετικά σπάνια ποικιλία με μαλακές τανίνες και διάρκεια στην επίγευση.

Γιαννούδι 2011
H KEO σήμερα, μετά τις ετικέτες της από Ξυνιστέρι και Μαραθεύτικο τοποθετεί στην κάβα της και αυτή την σπάνια, γηγενή ποικιλία το Γιαννούδι το οποίο τα τελευταία χρόνια άρχισε να καλλιεργείται και να οινοποιείται από αρκετούς Κύπριους παραγωγούς σε όλη την Κύπρο.  

Η ΚΕΟ, φέτος, με περηφάνια παρουσιάζει στην κυπριακή αγορά το πρώτο από μία νέα οικογένεια κρασιών, το Γιαννούδι 2011 που υπογράφει με αγάπη και μεράκι το Οινοποιείο Μαλλιάς. Πρόκειται για μία limited edition παραγωγή 415 αριθμημένων φιαλών.

Χαρακτηριστικά: Το “Γιαννούδι 2011” προέρχεται από 100% Γιαννούδι το οποίο καλλιεργήθηκε σε γραμμικό αμπελώνα σε υψόμετρο 600 μέτρων.

Στη μύτη το κρασί αφήνει αρώματα κανέλας, βανίλιας, καραμέλας, μούρων, σαμάσκηνου, ξύλου και καπνού.

Στο στόμα δίνει ώριμο κεράσι, γλυκά μπαχαρικά, αρμονική γεύση με μαλακές τανίνες, στρογγυλή οξύτητα και διάρκεια.

Η οινοποίηση έγινε σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 20-24 βαθμών Κελσίου σε μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές. Το χρώμα του κρασιού πριν την παλαίωση είναι βυσσινί με μπλε ανταύγειες, μοναδικό χαρακτηριστικό της ποικιλίας. Ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια και εξελίσσεται περαιτέρω στη φιάλη στην κάβα του οινοποιείου. 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close