Arts & Culture , Επόμενες Παραστάσεις

15 θεατρικές παραστάσεις για τον Δεκέμβριο

Δράμα, κωμωδία, κομεντί και παραμύθι για όλο τον μήνα

Δημοσιεύτηκε στις 30 Νοεμβρίου 2015

Λεωφορείον ο Πόθος
Θέατρο Λέξη, Λευκωσία
Πρεμιέρα 4 Δεκεμβρίου
Η Χριστίνα Παυλίδου επιστρέφει στο θεατρικό σανίδι και πρωταγωνιστεί στο διαχρονικό αριστούργημα του Τένεσι Ουίλιαμς “Λεωφορείον ο Πόθος”. γράφτηκε το 1947 και παρουσιάστηκε την ίδια χρονιά, στο Barrymore Theatre της Νέας Υόρκης. Η πρωτοτυπία και η τολμηρότητα των θεμάτων του δίχασε την κριτική, δεν επηρέασε ωστόσο καθόλου την ενθουσιώδη υποδοχή του έργου από το κοινό. Περισσότερα ΕΔΩ.

Η συλλογή & Σπασμένα
Ε.Θ.Α.Λ, Λεμεσό-Λευκωσία
Μέχρι 19 Δεκεμβρίου

Με το βραβευμένο, στο Β’ Διαγωνισμό Θεατρικού Μονόπρακτου στη μνήμη Κωστή Κολώτα, έργο του Kύπριου Γιάννη Αγησιλάου “Η Συλλογή” και το πρώτο θεατρικό πόνημα της Κωνσταντίας Σωτηρίου (προϊόν του Προγράμματος PLAY ON) με τίτλο Σπασμένα συνεχίζει η Ε.Θ.Α.Λ μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη. Δύο παραστάσεις θα δοθούν στη Λευκωσία στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στις Αποθήκες ΘΟΚ στα Λατσιά. Περισσότερα ΕΔΩ.

Βαριέμαι
Θεατρική ομάδα Point To Contemporary Theater, WhereHaus612
Μέχρι 5 Δεκεμβρίου
Η θεατρική ομάδα Point To Contemporary Theater και το WhereHaus612 παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Κύπρο, την κωμωδία Βαριέμαι του Αργεντινού συγγραφέα Ρικάρντο Τελεσνίκ, σε σκηνοθεσία Νικόλα Δημητρίου. Μια εύστοχη, σύγχρονη κοινωνική σάτιρα, που κατεδαφίζει τον ευρύτατα διαδεδομένο αστικό μύθο για την αναγκαιότητα της εξαρτημένης εργασίας και στη θέση του προβάλλει το πανανθρώπινο δικαίωμα … στην τεμπελιά.
Περισσότερα ΕΔΩ.

Για ν’ αγαπηθείτε πατήστε το κάγκελο
Θέατρο Ανεμώνα, Λευκωσία
Μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου
Το διάσημο έργο του Χάλ Σάλγουεν “Αναμείνατε στο ακουστικό σας” ανεβαίνει στο Θέατρο Ανεμώνα σε μια διασκευή από τον Χρήστο Γρηγοριάδη. Οι απόλυτοι πρωταγωνιστές στο έργο είναι το τηλέφωνο και το λάπτοπ, οι βλαβερές συνέπειες των οποίων έχουν καταστήσει τις ζωές μας μοναξιασμένες και “αχρησιμοποίητες” – αν και φαινομενικά παρουσιάζονται ακόμη στις συνειδήσεις μας ως ανώδυνες συσκευές πίσω από την καθολική τους αναγκαιότητα. Τα πρόσωπα του έργου ζουν απομονωμένα από φίλους, γνωστούς. Το τηλέφωνο και το κομπιούτερ αντικαθιστούν την διά ζώσης συνάντηση, το άγγιγμα, το χάδι, το φιλί, τον θυμό και την έκρηξη.

Σταχτοπούτα
Alpha Square, Θέατρο Παλλάς
Πρεμιέρα 5 Δεκεμβρίου
Ένα από τα πιο αγαπημένα παραμύθια όλων των εποχών θα δούμε αυτά τα Χριστούγεννα. Η ζωή της Μαργαρίτας είναι πολύ σκληρή αφού η μητριά της, μαζί με τις δύο της κόρες, την προσβάλλει και την ταλαιπωρεί καθημερινά. Ο Ανδρέας Αραούζος διασκευάζει και σκηνοθετεί το κλασικό παραμύθι (αρχικά «Cendrillon» του Charles Perault, 1697) με άφθονο χιούμορ και, πρωτίστως, ευαισθησία στα μηνύματα της ιστορίας.
Περισσότερα ΕΔΩ.

Γαμήλια Ψευδαίσθηση
Θέατρο Διόνυσος, Θέατρο Ένα Λεμεσός
1, 2, 3 Δεκεμβρίου   
Μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεών της στη Λευκωσία η παράσταση μεταφέρεται στη Λεμεσό και συγκεκριμένα στον χώρο του Θεάτρου Ένα στην περιοχή του κάστρου. μια σύγχρονη κωμωδία με σοφή και λιτή δομή, έργο επικεντρωμένο στο ουσιώδες, με μπεργκμαντικούς και πιντερικούς απόηχους. Ο συγγραφέας στήνει με έξυπνο χιούμορ και κριτική σκέψη, ένα έξυπνο παιχνίδι τένις, μέσα από μια αλυσίδα υπολογισμένων χτυπημάτων και γρήγορων ελιγμών.

Εντίθ Πιάφ
Θέατρο Ένα, Λευκωσία
Πρεμιέρα 11 Δεκεμβρίου

Το θέατρο Ένα παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Κύπρο ένα μουσικόθεατρικό ταξίδι αφιερωμένο στη ζωή της παγκοσμίου φήμης  Εντίθ Πιάφ. Μια πορεία από τους δρόμους τους Παρισιού και τα καμπαρέ μέχρι τα διάσημα μουσικά σαλόνια της Παγκόσμιας μουσικής σκηνής.  Επί σκηνής ξεδιπλώνεται η ιστορία ζωή της, μέσα από τα διάσημα τραγούδια της, που άφησαν τη δική τους ιστορία, με τις δυνατές και αδύνατες στιγμές της, τις φιλίες, τους εραστές, τα πάθη της. Ένα ταξίδι με ζωντανή μουσική που θα μαγέψει.
Περισσότερα ΕΔΩ.

ΜΠΑΜ
Παραπλεύρως Παραγωγές, Στέγη Χορού Λευκωσία
Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου
Tο θεατρικό έργο Μπαμ! είναι η καινούρια παράσταση της Παραπλεύρως Παραγωγές. Μια ευφάνταστη κωμωδία του καταξιωμένου θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Νεοφύτου (Μανώλη.!, DNA, Μια αεροπειρατεία, Στης Κύπρου το βασίλειο, Φουλ μεζέ κ.ά.), η οποία μέσα από ιλαροτραγικές καταστάσεις διακωμωδεί τους εαυτούς μας και τη σοβαροφάνειά μας. Πώς λειτουργούμε, όταν δεν ακούμε τον άλλον; Και πώς αντιδρούμε, άμα αρχίσουμε πάλι να ακούμε αλλά διαπιστώνουμε πως έχουμε διαφορετική γλώσσα, και η μοναδική βοήθεια που μας προσφέρεται είναι σε μια άλλη άγνωστη γλώσσα; Περισσότερα ΕΔΩ.

Μήδεια, ο σπαραγμός της Ανατολής
Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Λευκωσία
Μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, (22781104)
Η Σοφία Καλλή στον καλύτερο ρόλο της καριέρας της. Μια παράσταση που επιχειρεί να αναδείξει την ακραία σύγκρουση ανάμεσα στον κόσμο της Ανατολής και στον κόσμο της Δύσης, έτσι όπως με σοφή δεξιότητα, την καταγράφει ο Ευριπίδης στην ομώνυμη τραγωδία του. Ο ορθολογισμός τους Δυτικού κόσμου, που μέχρι και σήμερα χαρακτηρίζεται από πράξεις συμφέροντος – και που ο έρωτας συνδυάζεται με το συμφέρον – προσωποποιείται  στον γοητευτικό Έλληνα Ιάσωνα.

Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι
Nicosia Pop Up Festival, City Plaza, Ομάδα Σόλο για τρεις
Από τις 18 μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου
Στα πλαίσια του Nicosia Pop Up Festival που διοργανώνει το Κέντρο Τεχνών και ο Δήμος Λευκωσίας, η θεατρική ομάδα "Σόλο για Τρεις" ανεβάζει την παράσταση του έργου του Bernard - Marie Koltes "Στη Μοναξιά των Κάμπων με Βαμβάκι". Γραμμένο το 1987, το "Στη Μοναξιά των Κάμπων με Βαμβάκι" του Bernard - Marie Koltes είναι ένας διάλογος μεταξύ δύο αντρών γραμμένος στο ύφος ενός φιλοσοφικού διαλόγου, που μέσα από ένα εκλεπτυσμένο θεατρικό λόγο κρύβονται πολύ απλά ανθρώπινα συναισθήματα. Περισσότερα ΕΔΩ.

Μου λες αλήθεια;
Θέατρο Σκάλα, Λάρνακα
Η Κύρια Σκηνή του Θεάτρου Σκάλα παρουσιάζει την κωμωδία La Verite (Μου λες αλήθεια; σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά) του σημαντικότερου εκπρόσωπου της σύγχρονης γαλλικής κωμωδίας Florian Zeller. Θέμα του τα όρια της αλήθειας και του ψέματος. Υπάρχουν πραγματικά όρια; Ξέρουμε πραγματικά πότε ο άνθρωπος φτάνει και αγγίζει αυτά τα όρια; Περισσότερα ΕΔΩ.

Η αγνή του Θεού
Πολυχώρος Εστία, Λευκωσία
Μέχρι 13 Δεκεμβρίου (97790533)
Το πολυσυζητημένο έργο του Αμερικανού συγγραφέα Τζον Πιλμέιερ είναι μπνευσμένο από ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη στις Η.Π.Α. τέλη της δεκαετίας του ’70. Το έργο επικεντρώνεται στην Αγνή (Ελεωνόρα Σερένα), μια νεαρή δόκιμη μοναχή ενός καθολικού μοναστηριού, η οποία κατηγορείται για τον φόνο του νεογέννητού της βρέφους. Η Αγνή ισχυρίζεται ότι δεν είδε ποτέ το βρέφος και πως δεν θυμάται καθόλου τη γέννησή του. Η ψυχίατρος Μάρθα Λίβινγκστόουν (Φανή Πέτσα) έρχεται στο μοναστήρι, διορισμένη από το δικαστήριο, για να αποφανθεί κατά πόσον η Αγνή έχει τα λογικά της ή όχι. Η ηγουμένη του μοναστηριού, η Μητέρα Μύριαμ (Ιωάννα Σιαφκάλη), αρχίζει να εμπλέκεται σε μία ιδεολογική αντιπαράθεση με την Λίβινγκστόουν, η οποία είναι άθεη και εκφράζει δικαιολογημένο μίσος εναντίον των καλογριών και του καθολικισμού γενικότερα, εξ αιτίας ενός σκοτεινού μυστικού που βαραίνει το παρελθόν της. 

Λωξάντρα
Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία
Παραστάσεις μέχρι 10 Ιανουαρίου (77772717)
Το εμβληματικό μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου μεταφέρεται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή της Κύπρο από το κρατικό θέατρο της χώρας με πρωταγωνίστρια την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου. Ένας πολυμελής θίασος στήνει επί σκηνής εκείνο το νοσταλγικό παρελθόν της Κωνσταντινούπολης όπου συμβίωναν Τούρκοι και Έλληνες. Μέσα από το οικογενειακό περιβάλλον και τις μαγειρικές της θρυλικής Λωξάντρας ξετυλίγεται ολόκληρη η σύγχρονη ιστορία εκείνης της σημαντικής περιόδου του διωγμού των Ελλήνων από την Πόλη.   Στα χνάρια της πραγματικής- φανταστικής ζωής της Λωξάντρας μας οδηγεί ένας Χορός νέων ηθοποιών. Η παρουσία του, επαναλαμβανόμενο μοτίβο της παράστασης, συνδέει το χτες με το σήμερα και η ιστορία παίρνει μια άλλη διάσταση.

Το παλάτι του τέλους
Νέα Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία
Παραστάσεις μέχρι 12 Δεκεμβρίου (77772717)
Τρεις από του σημαντικότερους ηθοποιούς του θεάτρου τις Κύπρου συναντιούνται επί σκηνής σκηνοθετώντας ο ένας τον άλλον. Η Λένια Σορόκου, ο Αντώνης Κατσαρής και η Στέλλα Φυρογένη πρωταγωνιστούν στο σύγχρονο έργο “Το παλάτι του τέλους” αποτελείται από τρεις μονολόγους υπαρκτών προσώπων που σχετίζονται με τον πόλεμο στο Ιράκ. Τα πρόσωπα του έργου είναι, η Lynndie England, έφεδρος του αμερικανικού στρατού, ο Δρ. David Kelly, Βρετανός επιθεωρητής όπλων και η Nehrjas Al Saffarh, ιρακινή μητέρα και μέλος του Κ.Κ.Ι. Το έργο είναι ένα τέλειο μίγμα σκληρής ποίησης και λυρικής αφήγησης που συλλαμβάνει το εύθραυστο των ανθρώπινων όντων, συγκινεί περισσότερο με τη σαφή του δήλωσή για τον πόλεμο: δεν υπάρχει κανένας νικητής. Τους τρεις ηθοποιούς συντονίζει και σκηνοθετεί η Νικολέττα Καλαθά. Περισσότερα ΕΔΩ.

Τρομοκρατία
Σατιρικό Θέατρο, Λευκωσία
Μέχρι 20 Δεκεμβρίου (22312940, 22421609)
Το Σατιρικό θέατρο με ανανεωμένο θίασο παρουσιάζει ένα σύγχρονο και προκλητικό έργο των αδελφών Πρεσνιακώφ σε σκηνοθεσία Λέαντρου Ταλιώτη. Οι συντελεστές της παράστασης μεταμορφώνουν την κεντρική σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Βλαδίμηρος Καυκαρίδης σε ένα χώρο αναμονής αεροδρομίου όπου η βόμβα μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή. Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο τρομοκράτης. Το έργο αποτελείται από έξι σκηνές της αστικής καθημερινής ζωής, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους.
Περισσότερα ΕΔΩ.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close