Wine Guide , Εστιατόρια

12 οινοποιεία της Λεμεσού να τα πιεις στο ποτήρι

Γνωρίστε καλύτερα τα Κρασοχώρια Λεμεσού με μία μίνι εκδρομή για φαγητό και χαλάρωση

Δημοσιεύτηκε στις 03 Νοεμβρίου 2015

Επισκεφθήκαμε δώδεκα αγαπημένα οινοποιεία της επαρχίας Λεμεσού, περιπλανηθήκαμε στις κοινότητες που τα φιλοξενούν, μάθαμε τα πάντα και σας προτείνουμε χώρους για φαγητό σε συνδυασμό με μια γνωριμία με τα πιο εκλεκτά οινοποιεία της Κύπρου. 

Άγιος Αμβρόσιος

Οινοποιείο Ζαμπάρτας

Παρόλο που είναι νεαρό σε ηλικία, οι ετικέτες του οινοποιείου Ζαμπάρτας είναι από τις πλέον δημοφιλείς. Η σειρά των κρασιών καλύπτει όλα τα είδη (λευκά, ροζέ, κόκκινα), με μεγάλη επιτυχία. Τα λευκά –τόσο το Ξυνιστέρι όσο και το Sémillon-Ξυνιστέρι– συγκαταλέγονται στα καλύτερα, ενώ το ροζέ είναι από τα καλύτερα, ζωηρόχρωμα και με ιδιαίτερο άρωμα. Εξίσου επιτυχημένο είναι και το κόκκινο Μαραθεύτικο-Shiraz. Σημείωσε, τέλος, ότι τα τελευταία 5 χρόνια τα κρασιά του οινοποιείου έχουν κερδίσει περισσότερα από 70 μετάλλια σε Κύπρο και εξωτερικό.
Φαγητό: Στην ταβέρνα Συκαμινιά (99313865), στην κεντρική πλατεία, μπορείς να φας είδη σχάρας όπως μπριζόλα, σουβλάκι ή αρνίσια παϊδάκια. Εξίσου “νόστιμη” είναι και η ταβέρνα Οχυρό (99614602) στο δρόμο προς Βουνί.
Έτος ίδρυσης: 2006
Χωριό: Άγιος Αμβρόσιος
Αριθμός ετικετών: 5
Wine tasting: τηλ. 25942424 (κατόπιν συνεννόησης).

Ι.Μ. Γαία Οινοτεχνική
Από τα μικρά οινοποιεία που όμως ξεχωρίζουν για την καινοτομία και την τόλμη του, καθώς μεταξύ άλλων παράγει και βιολογικό κρασί με σταφύλια από τους δικούς του αμπελώνες που βρίσκονται πέριξ του χωριού. Στο οινοποιείο εμφιαλώνονται ετησίως 120 χιλιάδες μπουκάλια, με έξι διαφορετικές ετικέτες: το ερυθρό Αγραβανί, το λευκό και ερυθρό Αμπελίδα, αλλά και τα τρία βιολογικά (ροζέ, ερυθρό και λευκό) Οινάνση. Εκτός από το κρασί, στο οινοποιείο παράγουν μαρμελάδες κρασιού, λικέρ σταφυλιού και ‘σταφυλοκούφετα’.
Φαγητό: Στη ‘Συκαμινιά’ (99450107) στο κέντρο του χωριού, ο κύριος Χρήστος προσφέρει παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα, ενώ υπάρχει και το ‘Οχυρό’ (99614602) για φαγητά της ώρας και είδη σχάρας.
Χωριό: Άγιος Αμβρόσιος
Αριθμός ετικετών: 6
Wine tasting: τηλ. 25943981. Δ-Παρ 09-15.00. δεν απαντά

Πελένδρι

Οινοποιείο Τσιάκκας

Η σειρά των κρασιών που παράγονται στο οινοποιείο Τσιάκκας είναι αρκετά ευρεία, αφού αριθμεί δέκα ετικέτες. Με σημαντικές διακρίσεις για το Ξυνιστέρι της από το περιοδικό ‘Decander’ και με προτίμηση σε κυπριακές ποικιλίες “Γιαννούδης” και “Βαμβακάδα”, το οινοποιείο Τσιάκκας βρίσκεται μέσα στο δάσος σε μια εξαιρετική περιοχή. Το Chardonnay εκπροσωπεί ένα καθάριο και φρουτώδες αρωματικά κρασί της ομώνυμης ποικιλίας, με ελαφριά και ισορροπημένη γεύση. Το Ροζέ Τσιάκκα είναι επίσης μια ενδιαφέρουσα επιλογή από την γκάμα κρασιών της μονάδας, όπως και ο Ερυθρός Τσιάκκα αλλά και το Cabernet Sauvignon. Εκτός από το trophy που έλαβε το Ξυνιστέρι από το βρετανικό περιοδικό, το 1ο βραβείο έλαβε η Ζιβανία στο Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης “Δρόμοι του κρασιού”, ενώ χρυσή διάκριση έλαβε η Κουμανταρία στο Διαγωνισμό Κύπρου.
Φαγητό: Δεν υπάρχει εστιατόριο στο οινοποιείο, γι’ αυτό ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει τα εστιατόρια “Αναμνήσεις”, “Πολυδένδρι”, “Συμπόσιο” και το εστιατόριο “Όλυμπος” στο κέντρο του χωριού, για να απολαύσει πλούσιους μεζέδες και χορταστικό φαγητό.
Έτος ίδρυσης: 1988
Χωριό: Πελένδρι
Αριθμός ετικετών: 10
Wine tasting: τηλ. 25991080, 99567898. Δ-Σ.09.00-16.00 (για την ξενάγηση καλό θα ήταν να ενημερώσεις εκ των προτέρων).

Παρεκκλησιά

Κτήμα Χατζηαντωνά

Η Παρεκκλησιά είναι το must visit γαστρονομικό χωριό. Η πρώτη στάση θα είναι στο κτήμα Χατζηαντωνά. Εξαιρετικές εγκαταστάσεις και ακόμη πιο εντυπωσιακά κρασιά. Το Shiraz του αιχμαλωτίζει υπέροχα αρώματα και στιβαρή γεύση. Tο κόκκινο, από το πάντρεμα του Shiraz με το Cabernet Sauvignon, ενδιαφέρον, το Chardonnay υποδειγματικό, ενώ η βιολογική Σουλτανίνα ιδιαίτερη!
Φαγητό: Στο κτήμα Χατζηαντωνά μπορείς να απολαύσεις το δείπνο σου. Κάνε την κράτησή σου τουλάχιστον μια ημέρα πριν και απόλαυσε το set menu L’Entrecote de Hadjiantonas (πράσινη σαλάτα, steak με μουστάρδα sauce και French fries) σε ένα μοναδικό χώρο. Αν όμως είσαι του ψαριού, τότε στην Παρεκκλησιά θα απολαύσεις πεντανόστιμο ψάρι, στον ‘Κουρσάρο’. Ο κύριος Χριστάκης μας διαπρέπει και μαγεύει!
Έτος ίδρυσης: 2004
Χωριό: Παρεκκλησιά
Αριθμός ετικετών: 9
Wine tasting: τηλ. 25991199, 25381490. Δ-Παρ 10.00-15.00.

Κοιλάνι

Κτήμα Βλασίδη

Το όνομα “Βλασίδη” προκαλεί το σεβασμό και την εκτίμηση των φίλων του ποιοτικού οίνου. Με πολύ αξιοπρεπή παρουσία και συνεχώς βελτιωμένο ποιοτικά αποτέλεσμα, το Κτήμα Βλασίδη δημιουργεί ετικέτες που ξεχωρίζουν. Στο δρόμο από Κοιλάνι προς Βουνί, το κτήμα ξεπροβάλλει ανάμεσα στους ιδιόκτητους αμπελώνες. Έξι συνολικά οι ετικέτες, που αφορούν στα Shiraz, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Λευκό, Ροζέ, αλλά και το κρασί ‘Ιδιωτική Συλλογή’. Σύντομα μάλιστα θα απολαύσεις την ίδια ποιότητα με ανανεωμένη όμως εικόνα, καθώς επίκειται επανασχεδιασμός των ετικετών του κτήματος.
Φαγητό: Στο Κοιλάνι μπορείς να καθίσεις στο ‘Κορίνεον-Οι μεζέδες της Μαρίας’ (99608196), τον ‘Ξενή’ (96512775) και τον ‘Σκουλιά’ (25470107).
Έτος ίδρυσης: 1998
Χωριό: Κοιλάνι
Αριθμός ετικετών: 6
Wine tasting: τηλ. 97789560. Από Δευτέρα μέχρι Σάββατο, από τις 08.00 μέχρι τις 17.00 (καλό θα ήταν να υπάρχει ενημέρωση από προηγουμένως).

Οινοποιείο Αγία Μαύρη
Αφού προσκυνήσεις στο μοναστήρι της Αγίας Μαύρης το οποίο χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, θα συνεχίσεις προς το ομώνυμο οινοποιείο, το οποίο βρίσκεται μεταξύ του μοναστηριού και του Κοιλανιού, τοποθετημένο μέσα στους δικούς του αμπελώνες. Πρωταγωνιστής σε αυτόν τον αμπελώνα είναι το πολυβραβευμένο “Μοσχάτο”, το οποίο διακρίνεται συνεχώς από το 2004 σε Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ελλάδα και φυσικά στην Κύπρο τιμώντας το Οινοποιείο με χρυσά βραβεία. Πρόκειται για το πρώτο περιφερειακό οινοποιείο που ιδρύθηκε στην Κύπρο, χτισμένο για να τιμά την παράδοση. Το οινοποιείο της Αγίας Μαύρης είναι γνωστό για τα γλυκά κρασιά του, ωστόσο αυτό που θα σε εκπλήξει ευχάριστα όταν θα το επισκεφθείς είναι το γλυκό κρασί που δημιουργήθηκε τυχαία, όπως μας αποκάλυψε ο ιδιοκτήτης του, από ποικιλία shiraz, κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο καθώς αντίστοιχο κρασί παράγεται μόνο στην Αυστραλία.
Φαγητό: Δίπλα στο εκκλησάκι της Αγίας Μαύρης βρίσκεται το ομώνυμο εστιατόριο (25470542), ενώ κοντά βρίσκονται και ‘Τα 3 Πεύκα’ (25420046, 99411119), τα οποία τις Κυριακές σερβίρουν κυπριακή κουζίνα.
Έτος ίδρυσης: 1983
Χωριό: Κοιλάνι
Αριθμός ετικετών: 12
Wine tasting: τηλ. 25470225, 25370777. Δ-Κ. 10.00-17.00. Ακόμα κι αν είναι κλειστό μπορούν με ένα τηλεφώνημα να έρθουν να σε φιλέψουν.

Βάσα Κοιλανίου

Οινοποιείο Αργυρίδη
Στην είσοδο της Βάσας θα δεις το κτήμα Αργυρίδη. Πριν καν δοκιμάσεις κάποιο από τα κρασιά που παράγονται εδώ, ακόμη και αν δεν γνωρίζεις πολλά από κρασί, δεν μπορείς παρά να παραδεχτείς πως ο παραγωγός αυτός έχει μεράκι και προφανέστατα, έχει δημιουργήσει, αν όχι το πιο όμορφο, σίγουρα ένα από τα πιο όμορφα οινοποιεία της Κύπρου. Ένα μικρό château στην καρδιά των κρασοχωριών! Εργοδοτώντας αμπελολόγους από το εξωτερικό που επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα το κτήμα, η ετικέτα “Αργυρίδης” είναι συνώνυμη της ποιότητας, της τόλμης και φυσικά της γνώσης.
Φαγητό: Να πας οπωσδήποτε στην ταβέρνα ‘Πύρκος’ (25942655, 99941455) που βρίσκεται στο ύψωμα δίπλα στο σχολείο-μουσείο όπου θα απολαύσεις είδη σχάρας, τους λαχταριστούς γεμιστούς ανθούς αλλά και τη μοναδική θέα.
Έτος ίδρυσης: 1993
Χωριό: Βάσα Κοιλανίου
Αριθμός ετικετών: 6
Wine tasting: (25945999). Μόνο για γκρουπ και με ραντεβού.

Κυπερούντα

Οινοποιείο Κυπερούντας
Από τα πλέον όμορφα οινοποιεία είναι αυτό της Κυπερούντας. Σύγχρονο και πολύ φιλικό προς τους επισκέπτες, το οινοποιείο βρίσκεται κοντά στον κύριο δρόμο που οδηγεί από Κυπερούντα προς Χανδριά. Δημοφιλής ετικέτα, αυτή της Κυπερούντας, με τον “Πετρίτη” να παραμένει το κρασί-σημαία του οινοποιείου και ίσως η πιο ενδιαφέρουσα οινική πρόταση, καθώς πρόκειται για μια ποικιλία γηγενή, το Ξυνιστέρι, αλλά με τόσο ιδιαίτερη προσωπικότητα και γεύση. Οι πιο πρόσφατες προσθήκες στις ετικέτες του οινοποιείου είναι οι “Έπος” με δυο κρασιά, το ένα Syrah & Cabernet Sauvignon, ενώ το δεύτερο από Chardonnay.
Έτος ίδρυσης: 1998
Χωριό: Κυπερούντα
Αριθμός ετικετών: 9
Wine tasting: (25532043). Δ-Παρ 08.00-16.00 Καλό θα ήταν να υπάρχει ενημέρωση για να υπάρχει προετοιμασία.

Πάχνα

Yiaskouris Winery
Το οινοποιείο βρίσκεται μόλις 500 μέτρα έξω από το χωριό, σε ιδιόκτητους αμπελώνες, με την παραγωγή να υπολογίζεται στις 50.000 χιλιάδες μπουκάλια ετησίως. Συγκεκριμένα, παράγουν 1 λευκό, 1 λευκό ημίξηρο, 1 cabernet, 1 ροζέ, 2 Shiraz (από τα οποία το ένα παλαιωμένο σε δρύινο βαρέλι), καθώς και ένα κόκκινο πολυποικιλιακό. Αυτά που ξεχωρίζουν είναι τα 2 Shiraz για τα οποία μπορεί να παινεύεται η οικογένεια Γιασκούρη. Φέτος 3 κρασιά βραβεύτηκαν στο Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης με 2 χρυσά (για το shiraz σε βαρέλι & το λευκό ξηρό) και 1 αργυρό (για το shiraz).
Φαγητό: Ο ‘Ληνός’ (25942106) είναι μια παραδοσιακότατη ταβέρνα που προσφέρει την Κύπρο στο πιάτο, ενώ στο χωριό καλό φαγητό προσφέρει και η ταβέρνα του Κέντρου Νεότητος.
Έτος ίδρυσης: 1987
Χωριό: Πάχνα
Αριθμός ετικετών: 6
Wine tasting: τηλ. 99633730 (μόνο με προ-συνεννόηση).

Κάτω Πλάτρες

Lambouri Winery

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το όμορφο Όμοδος, 200 μέτρα από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, τοποθετημένο δίπλα σε ένα μικρό πρότυπο αμπελώνα με κυπριακές ποικιλίες όπως Μαραθεύτικο, Μαύρο, Ξυνιστέρι, Malaga, Όφθαλμο, αλλά και Chardonnay, θα βρεις το “Lambouris Winery”. Κάτσε να ξαποστάσεις και να απολαύσεις τις ?? ετικέτες που παράγονται σε αυτό: Μαραθεύτικο, Ροζέ, Ξυνιστέρι, Shiraz, Cabernet Sauvignon και Sauvignon, Cabenret Merlot, Μοσχάτο, Grenache Noir γλυκό, Απολλώνια (λικέρ σαν κουμανταρία), Κουμανταρία 10χρονη, ένα ημίγλυκο οργανικό Grenache Noir, αλλά και το Chardonnay. Η κουμανταρία Legacy έχει 7 χρυσά, ενώ σχεδόν όλα έχουν βραβευτεί στο εξωτερικό (Γαλλία, Αυστρία, Καλιφόρνια).
Φαγητό: Αν θέλεις να πας στις Πάνω Πλάτρες, δοκίμασε τα ‘Ανώι’, ‘Skylight’, ‘Καληδόνια’ ή ‘John’s Restaurant’.
Έτος ίδρυσης: 1989
Χωριό: Πλάτρες
Αριθμός ετικετών: 17
Wine tasting: τηλ. 70009463, 25422525. Δ-Παρ 08.00-15.30 & Σ 09.00-18.00, Κ 12-18.00.

Ανώγυρα

Οινοποιείο Νικολαΐδης
Στο κέντρο της πανέμορφης Ανώγυρας, θα δεις το εντυπωσιακό αυτό οινοποιείο με τη λευκή πέτρα και τις καταπράσινες κληματαριές. Οι ετικέτες του ‘Οινοποιείου Νικολαΐδης’ είναι οι ακόλουθες: Ερυθρό, λευκό (Ξυνιστέρι), ροζέ, Chardonnay, Conte Nicholas (Cabernet Sauvignon μαζί με Cabernet Blanc που παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια) και Μοσχάτο.
Φαγητό: Στο ‘Nicolas pub-restaurant-pool’ (99681637) μπορείς να φας παραδοσιακή και κυπριακή κουζίνα αλλά και να κολυμπήσεις, ενώ στο ‘Oleastro’ (99565768) θα βρεις οργανικό φαγητό και οργανικό ελαιόλαδο.
Έτος ίδρυσης: 1986
Χωριό: Ανώγυρα
Αριθμός ετικετών: 6
Wine tasting: τηλ. 25221709, 99649655. Δ-Σ μόνο, κατόπιν ραντεβού.

Μαλλιά

KTHMA KEO

Στην είσοδο του χωριού Μαλλιά, στο κέντρο των Κρασοχωριών στη Λεμεσό, βρίσκεται το ΚΤΗΜΑ ΚΕΟ. Εκεί συναντάμε το ιστορικό οινοποιείο της Μαλλιάς, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1927, και τους αμπελώνες του κτήματος έκτασης περίπου 50 εκταρίων.
Το οινοποιείο έχει αναπαλαιωθεί και εξοπλιστεί με όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές εγκαταστάσεις οινοποίησης και ικανοποιεί όλες τις ανάγκες της εταιρείας στην παραγωγή κρασιού. Η δυναμικότητά του σε παραλαβή και οινοποίηση φτάνει τα 5.000.000 κιλά σταφύλια ετησίως. Στους αμπελώνες του κτήματος καλλιεργούνται γηγενείς κυπριακές ποικιλίες σταφυλιών όπως Μαραθεύτικο, Σπούρτικο, Μωροκανέλα, Γιαννούδι, Ξυνιστέρι, Όφθαλμο καθώς και επιλεγμένες εισαγόμενες ποικιλίες όπως Cabernet Sauvignon, Shiraz, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Λευκάδα και Merlot. Η προσπάθεια που ξεκίνησε και συνεχίζεται από τη δεκαετία του ’90, είναι να αναβιώσουν στον αμπελώνα αυτό, αυτόχθονες κυπριακές ποικιλίες που βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Να οινοποιηθούν δοκιμαστικά και να γίνει αναμπέλωση με ποικιλίες που δίνουν εξαιρετικά κρασιά. Ένα τέτοιο παράδειγμα βλέπουμε σήμερα με το Μαραθεύτικο, που αναβίωσε ξεκινώντας από τους αμπελώνες του Κτήματος ΚΕΟ στη Μαλλιά. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει επίσης με μια άλλη αυτόχθονη ποικιλία, το Γιαννούδι, που οι πρώτες οινοποιήσεις δίνουν πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα. Από τους αμπελώνες του κτήματος παράγονται οι τοπικοί οίνοι της σειράς ΚΤΗΜΑ ΚΕΟ, το ερυθρό (Cabernet Sauvignon - Λευκάδα), το λευκό (Chardonnay - Xynisteri) και το ροζέ (Cabernet Sauvignon - Sauvignon Blanc), το Heritage (Μαραθεύτικο) και το τελευταίο δημιούργημα του κτήματος, το ερυθρό (Shiraz-Merlot). Σήμερα, ολόκληρη η γκάμα των κρασιών που φέρουν την υπογραφή της ΚΕΟ οινοποιούνται εδώ.
Έτος ίδρυσης: 1927
Χωριό: Μαλλιά
Αριθμός ετικετών:18
Ξενάγηση: Από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 09.00-14.00 (με τηλεφωνική ενημέρωση πριν την άφιξη στο 25942131).

 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close