Top Stories , Arts & Culture

"Γκόγια: Τα πορτρέτα"

Μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν της Ισπανίας μέσα από την ψυχοσύνθεση του καλλιτέχνη, στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου

Δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου 2015

Λέγεται συχνά ότι ο Γκόγια είναι ο τελευταίος ζωγράφος από τους πασίγνωστους Old Masters και πρώτος από τους σύγχρονους.

Ένα είναι σίγουρο.

Τα έργα του σε ταξιδεύουν όχι μόνο μέσα στους αιώνες, αλλά και στις εποχές -Μοναρχία, γέννηση του Διαφωτισμού, η βίαιη ναπολεόντεια εισβολή στην Ισπανία και η ενδεχόμενη αποκατάσταση με μια αντιδραστική μοναρχία. Αυτά τα ταραχώδη γεγονότα συνέπεσαν με συμβάντα σταθμός στη ζωή του όπως η νευρολογική ασθένεια από την οποία έπασχε και  που, το 1793 τον άφησε κωφό.

Έτσι και η έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου αποτελεί την πρώτη έρευνα μεγάλης κλίμακας που έγινε μέχρι σήμερα σε πορτρέτα του Γκόγια. Με περισσότερα από 60 έργα και με κάποια να βγαίνουν για πρώτη φορά εκτός Ισπανικών συνόρων, η έκθεση σκιαγραφεί χρονολογικά τους πρωταγωνιστές της εποχής, από βασιλείς και δεσπότες, μέχρι πολιτικούς, μουσικούς και στοχαστές.


Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης Ξαβιέ Μπρέι, το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο της είναι ότι μέσα από τα πορτρέτα του διαφαίνονται στοιχεία της προσωπικότητας του ίδιου του καλλιτέχνη όπως για παράδειγμα ποιον αγαπούσε ή ποιον μισούσε, ποιον γνώρισε και ποιον θαύμαζε.

Γι’ αυτό και πέρα από την καλλιτεχνική προσέγγιση των γεγονότων της εποχής, ο επισκέπτης καλείται και σε μια ψυχολογική ανασκόπηση του χαρακτήρα του καλλιτέχνη.



Francisco de Goya, The Family of the Infante Don Luis de Borbón. 1783-4. © Fondazione Magnani Rocca, Parma, Italy

 



Francisco de Goya. The Count of Floridablanca. 1783. © Colección Banco de España

 

“Έλα πιο κοντά στο αγαπημένο σου Λονδίνο με τις καθημερινές απευθείας πτήσεις της Aegean.”

www.aegeanair.com

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close