Δημοσιεύτηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2015
Το νεοσύστατο Ερευνητικό Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με τον Δήμο Στροβόλου, τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου και το Ίδρυμα Κώστας Μόντης παρουσιάζει τη μουσική-θεατρική παράσταση «Γράμματα στη Μητέρα», την Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.
Η εκδήλωση εγκαινιάζει τον δεύτερο κύκλο «Λογοτεχνικών Συναντήσεων» που διοργανώνονται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ερευνητικού Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου με τον Δήμο Στροβόλου και τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου.
Στην παράσταση, η Έλενα Χατζηαυξέντη ερμηνεύει αποσπάσματα από την ποιητική σύνθεση του Κώστα Μόντη «Γράμματα στη Μητέρα». Συνοδεύουν με μουσικά όργανα ο Γιώργος Καλογήρου (λαούτο-κιθάρα-ούτι), η Ιωάννα Γεωργίου (φλάουτο) και η Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι). Η μουσική σύνθεση είναι του Γιώργου Καλογήρου, η σκηνογραφική-ενδυματολογική επιμέλεια της Μιράντας Θεοδωρίδου, ενώ η επιλογή των κειμένων και η φιλολογική τους επιμέλεια έχει γίνει από τον Καθηγητή Παντελή Βουτουρή. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Τα «Γράμματα στη Μητέρα» αποτελούν το ποιητικό επίτευγμα του Κώστα Μόντη και ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το 1965 ο Κώστας Μόντης δημοσίευσε ένα εκτενές ποίημα με τίτλο «Γράμμα στη Μητέρα». Ακολουθούν, το 1972 το «Δεύτερο Γράμμα στη Μητέρα», και το 1980 το «Τρίτο Γράμμα στη Μητέρα». Πρόκειται, συνεπώς, για ένα πολιτικό, τρίπτυχο «έργο εν προόδω», αποτελούμενο συνολικά από 2447 στίχους, γραμμένο στη διάρκεια μιας δεκαπενταετίας (1965-1980). Το έργο αποτυπώνει την οδύνη του ποιητή για την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο από τις συμφωνίες της Ζυρίχης του 1960 έως την τουρκική εισβολή του 1974.
-
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου
27 Σεπτεμβρίου 2015
Σχετικά
Family Fun Day: Η μεγαλύτερη γιορτή για την οικογένεια, επιστρέφει
Mε μουσικοχορευτικές παραστάσεις, παιδικές δραστηριότητες, φαγητό, γλυκά και εκπλήξεις!
Ο Μάιος στο Θέατρο Ριάλτο, φέρνει 8 παραστάσεις και ένα φεστιβάλ
Ένας μήνας αφιερωμένος στο θέατρο και στον χορό
Μια μοναδική νύχτα αφιερωμένη στις εντυπωσιακές Περσείδες 2026, στο Αστροπάρκο Αμιάντου
Ένα μαγευτικό θέαμα κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό της Κύπρου
Weekend Agenda: 25 υπέροχα πράγματα για να κάνεις στην Κύπρο το πρώτο σαββατοκύριακο του Μάη
Συναυλίες, θέατρο, φεστιβάλ, αγορές, δράσεις για παιδιά και υπαίθριες γιορτές γεμίζουν την Κύπρο με εικόνες, ρυθμό και εμπειρίες
Ανθεστήρια στον Πρωταρά, με μεγάλη συναυλία
Η γιορτή των λουλουδιών θα κορυφωθεί με συναυλία με τους Σταύρο Κωνσταντίνου και Άντρη Καραντώνη
ΦΑΡΟπερπατήματα στο Κάβο Κίτι: Μια μοναδική εμπειρία στον Φάρο Περβολιών
Ένας πολιτιστικός περίπατος δίπλα στη θάλασσα, που συνδέει την ιστορία, τη φύση και το μέλλον ενός εμβληματικού τοπόσημου της Λάρνακας
The Outdoor Adventure Show 2026: Η απόλυτη outdoor εμπειρία έρχεται στο Nicosia Mall
Για τρεις μέρες, ο χώρος μετατρέπεται σε ένα δυναμικό Outdoor Activity Hub, όπου επισκέπτες κάθε ηλικίας θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν, να δοκιμάσουν και να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες
Ένα υπαίθριο παζάρι με παλιά αντικείμενα και αντίκες, στη Λευκωσία
Το Grand Antiques & Vintage Market επιστρέφει δυναμικά στη Λευκωσία!
Circus Atmosphere: Το διάσημο τσίρκο ξεκινά παραστάσεις στη Λάρνακα
Το πρόγραμμα της εβδομάδας
«Αγάπη δίχως όρια»: Mια γιορτή για τα ζώα στη Λεμεσό
Υιοθέτησε ένα φίλο, παίξε και απόλαυσε μία μέρα γεμάτη δραστηριότητες και προσφορά
Πρωτομαγιά στην Κύπρο: 15 όμορφες εκδηλώσεις για κάθε διάθεση, από φεστιβάλ μέχρι μεγάλα live
Μουσική, παράδοση, φύση και διασκέδαση γεμίζουν το νησί την 1η Μαΐου
Το Graphic Stories επιστρέφει για 12η χρονιά, αυτή τη φορά στη Λάρνακα
Με διεθνείς ομιλητές, εργαστήρια, έκθεση και βραβεία διαγωνισμού αφίσας