Top Stories , Arts & Culture

O Προκόπης Αγαθοκλέους... είναι ο Ιππόλυτος

Ο πρωταγωνιστής της καλοκαιρινής παραγωγής του ΘΟΚ μιλά στο Check In

Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουλίου 2015

Τον πιο σημαντικό ρόλο της καριέρας του -μέχρι στιγμής- καλείται να ερμηνεύσει ο Προκόπης Αγαθοκλέους, ο οποίος θεωρείται ένας από νέους πρωταγωνιστές του κυπριακού θεάτρου. Ο ταλαντούχος ηθοποιός υποδύεται τον "Ιππόλυτο" του Ευριπίδη που κάνει πρεμιέρα στις 8 Ιουλίου από τον ΘΟΚ και αναμετράται με μια μεγάλη θεατρική πρόκληση!
 
Πώς αισθάνεσαι για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον "Ιππόλυτο";
Ευχαριστώ το σκηνοθέτη της παράστασης Νεοκλή Νεοκλέους, ο οποίος μου ανέθεσε την αρμοδιότητα και μου εμπιστεύτηκε την ικανότητα να επικοινωνήσω με ένα τόσο σπουδαίo κείμενο, όπως τον "Ιππόλυτο" του Ευριπίδη. Η ανάθεση αυτή μού προκάλεσε χαρά και ταυτόχρονα ένα τεράστιο αίσθημα ευθύνης.
 
Έχεις άγχος;
Το άγχος υπάρχει. Αυτό που πρέπει και καλούμαι να κάνω, είναι να το διαχειριστώ με τέτοιο τρόπο, ώστε να ωφελήσει εμένα, τους συμπαίκτες μου και κατά συνέπεια την παράσταση.
 
Πώς είναι για ένα νέο ηθοποιό να πρωταγωνιστεί σε μια αρχαία ελληνική τραγωδία;
Πάντα έχω ως προσωπικό στόχο την κατανόηση του κειμένου και στη συνέχεια την αφήγησή του στους θεατές. Στην περίπτωση του Ιππόλυτου, όπως και με κάθε σπουδαίο κείμενο, η κατανόηση και η επικοινωνία αποτελούν άθλο, ο οποίος με κόπο, μόχθο και πόνο μπορεί να επιτευχθεί.
 
Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχεις να αντιμετωπίσεις;
Οι προκλήσεις είναι πολλές, τις συναντώ κάθε μέρα, σε κάθε πρόβα και σε κάθε λέξη και αυτό είναι πολύ όμορφο!
 
Ποιος είναι ο Ιππόλυτος;
Πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο που κάνει αυτό που, κατά τη γνώμη μου, οφείλει να κάνει κάθε νέος σήμερα. Παθιάζεται, αντιδρά και αμφισβητεί. Ο Ιππόλυτος κατάφερε από το 428 π.Χ. οπόταν πρωτοπαίχθηκε να φέρει κάτι πολύ σύγχρονο στα θεατρικά πράγματα, κάτι βεβαίως που ισχύει ακόμη και σήμερα.
 
Τι σε γοητεύει στον Ιππόλυτο;
Η ζωντάνια και το πάθος με το οποίο υποστηρίζει τα δικά του "θέλω" ή "πιστεύω", χωρίς να αναλογίζεται ή να αντιλαμβάνεται το επερχόμενο τίμημα που κουβαλά πάντα μαζί της η απόλυτη αντιμετώπιση των πάντων.
 
Με την Κύπρο του σήμερα έχει κάποια σχέση το έργο αυτό;
Ο Ιππόλυτος αφορά κάθε σύγχρονο Κύπριο. Ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι θεσμοί και οι αξίες μπάζουν από παντού, κάτι που συνέβαινε από την εποχή που έζησε ο Ευριπίδης. Αυτό δεν είναι και τόσο αισιόδοξο. Επίσης το έργο αυτό πραγματεύεται ένα εξίσου μεγάλο, ακόμα ανεξήγητο, κεφάλαιο της ανθρώπινης ύπαρξης... τον έρωτα.
 
Τους ρόλους του έργου ερμηνεύει το νέο δυναμικό του ΘΟΚ. Πώς κρίνεις την απόφαση του ΘΟΚ να παρουσιάσει μια αρχαία τραγωδία με νέους ανθρώπους;
Η ανάθεση από τον ΘΟΚ ενός αρχαίου δράματος στο νέο δυναμικό του θεάτρου, δηλαδή στους νέους σε ηλικία ηθοποιούς του τόπου, είναι μια πράξη που τιμά τόσο τον οργανισμό, ο οποίος μας δίνει αυτή την ευκαιρία, όσο και για εμάς που παίρνουμε την ευκαιρία αυτή από τον ΘΟΚ. Πιστεύω πως η κίνηση αυτή είναι ένα στοίχημα, το οποίο, με την καθοδήγηση των ικανότατων συντελεστών που έχουμε στην παράσταση και την εκτέλεσή του από μία ομάδα ικανότατων ερμηνευτών, θα κερδηθεί.
 
Ο Ιππόλυτος είναι ο μεγαλύτερος ρόλος που κλήθηκες μέχρι στιγμής να υποδυθείς;
Σε "βάθος" ναι.
 
Πόσα χρόνια ασχολείσαι με την υποκριτική; Από το 2007, ως ενεργός υποκριτής από το 2009. Κοιτώντας πίσω στην αφετηρία, αισθάνεσαι ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία σου;
Αισθάνομαι ικανοποιημένος από αυτά που πήρα μέχρι στιγμής από το θέατρο και τους ανθρώπους του, αλλά δεν αισθάνομαι καθόλου εφησυχασμένος. Και δεν θα έπρεπε άλλωστε.
 
Από τη μέρα που αποφάσισες να επιστρέψεις στην Κύπρο από την Αθήνα, πρωταγωνιστείς στα θεατρικά δρώμενα του νησιού. Θέμα τύχης ή ταλέντου και σκληρής δουλειάς;
Θέμα σκληρής δουλειάς είναι όλα. Υπήρξα τυχερός, αλλά "συν Αθηνά και χείρα κίνει".
 
Τι πιστεύεις για τα θεατρικά δρώμενα στην Κύπρο;
Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει κάτι πολύ αισιόδοξο. Ικανότατοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί εμφανίζονται στο προσκήνιο και χαρίζουν όμορφες παραστάσεις και ερμηνείες.
 
Τα επόμενα σχέδιά σου ποια είναι; Θα είσαι και του χρόνου στον ΘΟΚ;
Θα μιλήσουμε αργότερα για αυτά τα θέματα. Πάντως έχουν ανακοινωθεί κάποιες αλλαγές ως προς τον τρόπο με τον οποίο ο ΘΟΚ θα προσλαμβάνει τους ηθοποιούς.
 
Πώς βλέπεις τα νέα δεδομένα;
Με τη νέα χρονιά ο ΘΟΚ θα προσλαμβάνει στο ενεργητικό του ηθοποιούς ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε παραγωγής και του εκάστοτε σκηνοθέτη, με τον τελευταίο λόγο να τον έχει και πάλι το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού. Με τους σωστούς λοιπόν ανθρώπους στις θέσεις αυτές και την επιλογή των ηθοποιών να γίνεται με πρώτο γνώμονα το όσο το δυνατό καλύτερο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, πιστεύω πως θα λειτουργήσει θετικά. Αυτό που οπωσδήποτε πρέπει να διαφυλαχθεί είναι τα εργασιακά δικαιώματα του επαγγέλματος του ηθοποιού στην Κύπρο, τα οποία κατακτήθηκαν με αγώνες, από γενιές που δημιούργησαν το θέατρο σε αυτό το νησί.
 
Τηλεόραση θα σκεφτόσουν να κάνεις φέτος;
Το απαγορευτικό του ΘΟΚ σε ό,τι αφορά στην τηλεόραση καταργείται, με τους ηθοποιούς να έχουν πλέον το ελεύθερο να εργαστούν και σε αυτόν τον τομέα. Φέτος με έχουν προσεγγίσει σκηνοθέτες από το χώρο της τηλεόρασης. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε συζητήσεις, οπότε εάν ο χρόνος μου και τα καλλιτεχνικά κριτήρια τα οποία θέτω, μου το επιτρέψουν, δεν είναι καθόλου απίθανο να κάνω τα πρώτα μου βήματα.
 
Ποιους ρόλους ονειρεύεσαι να ενσαρκώσεις;
Είναι καλό ο άνθρωπος να ονειρεύεται. Θέλω και μου αρέσει να ονειρεύομαι για το θέατρο και τη ζωή μου πράγματα απίθανα, με αυτόν τον τρόπο προσπαθώ να ζω έντονα κάθε στιγμή.
 
Τι δίνει αξία στη ζωή σου;
Μεγάλη αξία στη ζωή είναι το δίκαιο με αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση τη συνείδηση. Μόνο έτσι επικοινωνούν σωστά οι άνθρωποι. Το πιστεύω!
 
 
INFO: Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ "Ιππόλυτος" του Ευριπίδη που έκανε πρεμιέρα στις 8 Ιουλ στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους, θα παρουσιαστεί στις 22 Ιουλ, Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας, στις 24 Ιουλ, Αρχαίο Ωδείο Πάφου & 29 Ιουλ, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας. Πληρ.: 77772717.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close