24 March-4 April 2015
Top Stories , Arts & Culture

H Κύπρος γεμίζει γιγάντια... φουσκωτά [έρχεται η ΦουσκόPolis]

Aποκλειστική συνέντευξη των διοργανωτών στο Check In Cyprus

Δημοσιεύτηκε στις 17 Μαρτίου 2015

Όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορα το "ΦουσκόPolis" στο newsfeed του φεϊσμπουκιού μού κίνησε την περιέργεια. Τι, πως, πότε; Το μυαλό μου, επιρρεπές, καθώς είναι σε παιχνίδι, φαντάστηκε φούσκες, αφρούς, παραμύθι, τέτοια! Not! Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα, πρωτοποριακή και οργανωμένη πρωτοβουλία των Urban Gorillas που θα περιοδεύσει από πόλη σε πόλη, απ' τις 24 Μαρτίου μέχρι και τις 4 Απριλίου! Κι επειδή θα' χεις αρκετές απορίες, όπως είχα κι εγώ, οι Urban Gorillas θα στις λύσουν αποκλειστικά στο Check In Cyprus!

 

Τι ακριβώς θα συμβεί στις 24 Μαρτίου;

Στις 24 Μαρτίου οι Urban Gorillas σε συνεργασία με τους Plastique Fantastique, Βερολίνο, το Αρχιτεκτονικό τμήμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και την εταιρία Δένδρος θα παρουσιάσουν το ΦουσκόPolis με αρχικό σταθμό το κάστρο της Λάρνακας στις 24 Μαρτίου. Το ΦουσκόPolis είναι μια σειρά από προσωρινές αρχιτεκτονικές εγκαταστάσεις σε μορφή τεράστιων φουσκωτών και θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις και δραστηριότητες διαφόρων μορφών τέχνης όπως παραστάσεις, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, διαδραστικά παιχνίδια, μουσική με αφρικάνικα τύμπανα, αφηγήσεις, skateboarding, γιόγκα καθώς και εργαστήρια για μικρά παιδιά. Θα υπάρχουν εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές, αστικές εγκαταστάσεις, συζητήσεις, ως επίσης και  φαγητό  από ξένες κουζίνες που ετοιμάζουν ομάδες μειονοτήτων που ζουν στην Κύπρο, από τη Μέση Ανατολή, την Άπω Ανατολή και την Αφρική. Το ΦουσκόPolis προσκαλεί το κοινό και τους περαστικούς να συμμετέχουν και να βιώσουν την πόλη από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Σε ποιά σημεία των πόλεων θα τοποθετηθεί το κάθε installation;

Το Φουσκόpolis θα τοποθετηθεί στα κάστρα Λάρνακας, Λεμεσού, Πάφου και στη Λευκωσία στο πολιτιστικό ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου. Τα γιγάντια φουσκωτά που θα τοποθετηθούν στην κάθε πόλη έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με ευέλικτο τρόπο βασισμένο στη μοναδικότητα του συγκεκριμένου χώρου.  Η επιλογή των ιστορικών μνημείων στα πλαίσια του Φουσκόpolis έχει παρθεί με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για την πολιτιστική κληρονομιά και την αναζωογόνηση σημαντικών μνημείων όπως τα κάστρα. Οι εκδηλώσεις, οι τοποθεσίες, η ανοικτή πρόσκληση  ενδιαφέροντος, και η επιλογή των συμμετεχόντων  έγινε με τρόπο ώστε να προσεγγίσει τις διάφορες κοινότητες της κάθε πόλης.
 

"Τα γιγάντια φουσκωτά που θα τοποθετηθούν στην κάθε πόλη έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με ευέλικτο τρόπο βασισμένο στη μοναδικότητα του συγκεκριμένου χώρου"

 

Πως προέκυψε η ιδέα;

Επιδιώκοντας τη δραστηριοποίηση και ανάπλαση αστικών δημοσίων χώρων και τη μετατροπή τους σε δημιουργικές πλατφόρμες που ενθαρρύνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση οι Urban Gorillas ανάλαβαν να δημιουργήσουν δράσεις και εφήμερες κατασκευές χαμηλού κόστους εντός των πόλεων. Έκτος από την αισθητική τους αξία ο σκοπός τους είναι πρώτιστα ρυθμισμένος  στο σχεδιασμό, στην έννοια, την ιδεολογία και  προς το πως επηρεάζει, επικοινωνεί και εμπνέει τον κόσμο που έρχεται σε επαφή μαζί τους. 

 

Ποιοί καλλιτέχνες θα συμμετέχουν;

Οι δραστηριότητες που επιλέχθηκαν μετά από τη διεξαγωγή ανοικτής πρόσκλησης προς το κοινό, για να παρουσιάσουν τις δικές τους ιδέες και προτάσεις, δημιούργησαν ένα πλούσιο και εναλλακτικό  πρόγραμμα από ντόπιους και ξένους καλλιτέχνες.  

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

- Έκθεση Ιταλικής αρχιτεκτονικής Piccolle Utopie της Ιταλικής πρεσβείας, εκθέσεις φωτογραφίας από τους icoNICity και Old Nicosia Revealed

- Παραστάσεις χορού, θεάτρου και αφηγήσεις με την Αριάνα Οικονόμου, Gaia Zaccangi, Βίκυ Αναστασίου, Ελενίτσα Γεωργίου, Ελένη Σοφοκλέους και Κυριάκο Σταυρινού, τις ομάδες Πριτς Πρατς και Λαντζιά, τη Χαραλαμπία Θεοφάνους, hip hop απο την ομάδα ΤΕΑΜ [collective centre of urban arts], Capoiera με τον Mestre Casquinha  και τη Στέφανη Νικολάου.

- Μουσικές παραστάσεις όπερας με την Αννίνη και Νεφέλι Τσιουτή, αφρικανικών τυμπάνων, κλασικό πιάνο με τη Βαλεντίνη Λοϊζου, και πειραματική μουσική με τον  Inal Bilsel.

- Εργαστήρια για βρέφη και παιδιά με την Μαρία Δημοσθένους, εργαστήρια και ενήλικες όπως γιογκα με την Μαρίνα Μουγιάση και την Αλόη, δραματοθεραπεία με τις Ρούλα Δημητρίου και Μαρία Πολυκάρπου, αφρικανικά τύμπανα με την Αγνή Σακκά.

- Προβολές ντοκιμαντέρ από το Σπίτι της Συνεργασίας, την Ινδική Πρεσβεία και Cyprus Film Association.

- Η Ένωση Αναγνωρισμένων Προσφύγων Κύπρου (ARRCY) θα προσφέρει νόστιμες αυθεντικές λιχουδιές από διάφορες κουζίνες του κόσμου.

- Άλλες ομάδες που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνουν τους LarnaCan skate, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Urban Coral με τις Άρτεμης Παπαγεωργίου, Gabriela Mastrangelo, Έυη Χαράκη Μαχερά με το LovIn Action, Natalie Konyalian, Hazal Yolga, Optimi Project, Κύπριοι Χαράκτες, Point Centre of Contemporary Art-Ελένειο σχολείο, Γεωργία Παπασωζόμενου, Κυριακίδης piano gallery.

Η ομάδα είναι ενθουσιασμένη που δουλεύει με τόσους δημιουργικούς ανθρώπους από όλη την Κύπρο. Αυτή ήταν μία πραγματικά τεράστια προσπάθεια, ξεκινώντας από τα εργαστήρια το περασμένο φθινόπωρο, το σχεδιασμό και το κτίσιμο των φουσκωτών εγκαταστάσεων και τώρα τοποθετώντας τα σε δημόσιους χώρους μαζί με την συμμετοχή του κοινού, οι οποίοι είναι ο κύριος στόχος του έργο αυτού. 

 

 

Κρύβεται κάποιος συμβολισμός πίσω απ' αυτό;

Οι Urban Gorillas  παρατηρώντας μία αυξανόμενη ανάγκη για δημιουργία πιο ευφάνταστων δημόσιων χώρων έχει ως στόχο να προτείνει λύσεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν προσωρινές αλλαγές στο δομημένο περιβάλλον.  Από το 2013 η ομάδα ξεκίνησε διάφορα έργα σ' αυτή την προσπάθεια αναζωογόνησης δημόσιων χώρων δίνοντας τους μια νέα διάσταση στην μέχρι τώρα χρήση τους αλλά και εμπνέοντας μια θετική αλλαγή στην πόλη.

"Ο οργανισμός έχει σαν στόχο να παρουσιάσει κοινωνικές, περιβαλλοντικές και άλλες ανησυχίες και να προτείνει δημιουργικές λύσεις σε πολίτες και τοπικές αρχές"

 

Ποιοι είναι οι Urban Gorillas;

Ο μη κυβερνητικός-κερδοσκοπικός οργανισμός Urban Gorillas δημιουργήθηκε το 2013, με σκοπό να προωθεί τη χρήση δημοσίων χώρων ως εργαλείο επικοινωνίας και συμμετοχής πολιτών. Με ποικίλες δραστηριότητες ο οργανισμός έχει σαν στόχο να παρουσιάσει κοινωνικές, περιβαλλοντικές και άλλες ανησυχίες και να προτείνει δημιουργικές λύσεις σε πολίτες και τοπικές αρχές. Ο οργανισμός  διοικείται από μια διεπιστημονική ομάδα ενθουσιώδη για την αστική ανάπτυξη, που οραματίζεται υγιής πόλεις, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Το διοικητικό συμβούλιο και η επίσημη ομάδα εκπροσωπείτε από εμπειρογνώμονες (σε ευρύ φάσμα θεμάτων-  περιβαλλοντικά, οικονομικά, τεχνολογία, πολιτιστικά, κοινωνικά, αρχιτεκτονικά, πολεοδομικά, ερευνητικά και επικοινωνιακά) ενώ η ευρύτερη ομάδα εθελοντών, μελών  και συνεργατών αποτελείται από καλλιτέχνες, μουσικούς, γεωπόνους και πολίτες όλων των ηλικιών που νοιάζονται για τις πόλεις τους.   Τα έργα μας καθορίζουν κοινωνική δράση και δημιουργική λειτουργία για αειφόρο διαβίωση σε ολόκληρη την Κύπρο. Χρησιμοποιούμε πρακτικές που λειτουργούν με βάση τρεις πυλώνες: α) δημιουργικές παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους στις πόλεις, β) συμβουλευτική, γ) έρευνα. Επιδιώκουμε συνεργασίες με διάφορες οργανώσεις, άτυπες ομάδες, καλλιτέχνες, ακτιβιστές, επιχειρήσεις, φοιτητές, ειδικούς και εθελοντές από Κύπρο και εξωτερικό. Συνεργαζόμαστε στενά με τους δήμους και τις τοπικές αρχές γιατί πιστεύουμε ότι μέσω της συνεργασίας, μπορούμε να βελτιώσουμε 

 

Το φεστιβάλ είναι μια πρωτοβουλία της διεπιστημονικής ομάδας των Urban Gorillas και των συνεργατών της και πραγματοποιείται μέσω επιχορηγήσεων από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία μέσω των ΕΕΑ Grants / Norway  Grants. 

Από τις 10:00 έως τις 21:00

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close