Δημοσιεύτηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2014
Η Reshma Shrivastava στο σιτάρ και ο Ravi Saundankar στη τάμπλα θα παρουσιάσουν μια συναυλία Ινδικής Κλασικής μουσικής με βραδινά ragas, βασισμένη στο μελωδικό αυτοσχεδιασμό.
Η παγκοσμίου φήμης εκτελέστρια Reshma Shrivastava γεννήθηκε σε οικογένεια μουσικών στο Allahabad της Ινδίας. Η Reshma ξεκίνησε την καριέρα της στο σιτάρ σε ηλικία έξι χρόνων. Συμμετείχε στις εκπομπές του All India Radio και έδωσε την πρώτη της δημόσια παράσταση στην ηλικία των 8. Στα είκοσί της αναδείχτηκε καλλιτέχνης "πρώτου βαθμού" και άρχισε να εμφανίζεται συχνά σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του All India Radio. Η Reshma επέκτησε το μάστερ της στη μουσική από το Πανεπιστήμιο του Allahabad. Μεταξύ των πολλών της διακρίσεων, τιμήθηκε με τους τίτλους Sur Mani (Master of Notes) και Prayag Gaurav (Pride of Prayag ‚Äì Allahabad).
Η Reshma ταξιδεύει συνεχώς για συναυλίες. Μέχρι στιγμής έχει δώσει παραστάσεις στην Ινδία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστρία, την Κύπρο, τη Σλοβενία, την Τουρτκία, το Ισραήλ, την Κροατία και σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ.
Είναι τακτική επισκέπτρια καθηγήτρια στο Maharishi European Research University (MERU) της Ολλανδίας, όπου διδάσκει σχετικά με το Maharishi Gandharva Veda, μια αρχαία μορφή μουσικής στην οποία στηρίζεται η Ινδική κλασική μουσική.
Η Reshma έχει ηχογραφήσει 6 δίσκους, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι μέσω ταχυδρομικής παραγγελίας, και παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σιτάρ σε όλο τον κόσμο μέσω Skype. (www.reshmasrivastava.com).
Ο Ravi Saundankar είναι μουσικός από την περιοχή Μaharashtra της Ινδίας και τώρα ζει στην Κύπρο. Γεννημένος από γονείς μουσικούς, δέχτηκε μουσική καθοδήγηση από νωρίς και άρχισε να μαθαίνει μουσική σε ηλικία 7 χρονών. Αργότερα σπούδασε μουσική στο Ustad Alla Rakha Institute of Music στην Μουμπάι. Απέκτησε Δίπλωμα Φωνητικής και Τάμπλα στο ‘Akhil Bharatiya Gandharva Mahavidyalaya’ University of Music.
Η τάμπλα είναι όργανο με ποικίλες δυνατότητες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά διαφορετικά μουσικά δεδομένα. Ο Ravi έχει εμφανιστεί με πολλούς σπουδαίους μουσικούς σε παραστάσεις επί σκηνής, σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές στην Ινδία αλλά και σε Ευρωπαϊκές χώρες. Οι παραστάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις συναυλίες μεγάλου κύρους στο Royal College of Music της Στοκχόλμης, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η μουσική εξειδίκευσή του περιλαμβάνει διάφορα είδη μουσικής όπως Ινδική κλασική, έθνικ τζαζ, world music και fusion. Η μουσική του Ravi εξακολουθεί να χαίρει της εκτίμησης πολλών ανώτερων μουσικών σε πολυάριθμες αξιοσημείωτες εκδηλώσεις. Η συνοδεία του στην μουσική είναι γνωστή για τον αυθορμητισμό της, καθώς ενσωματώνει τους κανόνες που διέπουν την Tal (ρυθμός), Laya (ταχύτητα) και Matras (μέτρο). Χρησιμοποιώντας το στυλ του στον αυτοσχεδιασμό παίζει επίσης κι άλλα κρουστά, όπως Dholak, Naal και Khanjira. Ο Ravi εργάστηκε ως βοηθός μουσικός σκηνοθέτης και διασκευαστής για διάφορα μουσικά άλμπουμ που κυκλοφόρησαν στην Ινδία και την Σκανδιναβία.
-
Windcraft Music Centre
27 Δεκεμβρίου 2014
Σχετικά
Μια μουσική «Αγκαλιά» από τον Vincent Peirani και τον Émile Parisien στην Αξιοθέα
Δύο κορυφαίοι Γάλλοι μουσικοί ενώνουν ακορντεόν και σαξόφωνο σε έναν συναρπαστικό διάλογο ανάμεσα στην τζαζ, το τανγκό και την κλασική μουσική
Οκτώ νέες φωνές της όπερας διεκδικούν την κορυφή
Οι φιναλίστ του Διεθνούς Διαγωνισμού για Σολίστ Όπερας συμπράττουν με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κουντούρη
Το Dimitris Miaris Quintet τιμά τον θρυλικό Bud Powell στην Αξιοθέα
Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον πρωτοπόρο του bebop και στη διαχρονική μουσική κληρονομιά του, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τον δημιουργικό διάλογο πέντε μουσικών της τζαζ σκηνής
Μια μουσική «Αγκαλιά» στο Αρχοντικό της Αξιοθέας
Οι κορυφαίοι Γάλλοι μουσικοί Vincent Peirani και Émile Parisien συναντούν την τζαζ με το τανγκό στη συναυλία «Abrazo» στη Λευκωσία
Οι εμβληματικές «Σπουδές» του Philip Glass ζωντανεύουν στη Λευκωσία
Ο διακεκριμένος Κύπριος πιανίστας Ράμι Σαριεντίν παρουσιάζει τις δέκα συνθέσεις του πρώτου βιβλίου των «Etudes» σε ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ πιάνου
Ο Σταύρος Λάντσιας σε μια μουσική συνάντηση χωρίς σύνορα στην Αξιοθέα
Οι λυρικές συνθέσεις του διακεκριμένου πιανίστα συναντούν τους Led Zeppelin, τους Doors, τον Beethoven και τον Morricone, σε μια συναυλία όπου η τζαζ συνομιλεί με την κλασική και τη διεθνή μουσική.
Μεγάλη λαϊκή βραδιά στα Καμπιά με αγαπημένους Κύπριους καλλιτέχνες
Η Έλενα Ανδρέου, ο Γιάννης Θεοτόκης και η Ηράκλεια Κουμπάρη δίνουν ραντεβού στο Lake Wood για μια βραδιά με ζωντανή μουσική, φαγητό και απεριόριστο κυπριακό ποτό.
Ο σπουδαίος κιθαρίστας του Sting, Dominic Miller, έρχεται στην Κύπρο
Ο δημιουργός του εμβληματικού «Shape of My Heart» παρουσιάζει συνθέσεις από την προσωπική του δισκογραφία και νέες ακουστικές εκδοχές τραγουδιών των Sting και Police.
Το «ΦόΒ, Υπογλώσσιο νυχτερινό» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σκηνή
Το ποιητικό έργο της Στέλλας Βοσκαρίδου συναντά τη μουσική του Ανδρέα Παπαπέτρου σε μια πρωτότυπη παράσταση λόγου, ήχου και σιωπής που εξερευνά τον φόβο ως δημιουργική δύναμη.
Ο Βασίλης Φιλίππου παρουσιάζει τη νέα δισκογραφική του δουλειά
Η κυπριακή διάλεκτος συναντά τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου σε έναν νέο κύκλο τραγουδιών, εμπνευσμένο από τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.
Οι Elana Sasson Quartet φέρνουν στην Κύπρο τον πολυπολιτισμικό ήχο του «In Between»
Περσική ποίηση, παραδοσιακά τραγούδια των κουρδικών βουνών και ήχοι της Ανατολικής Μεσογείου συναντούν τον αυτοσχεδιασμό της σύγχρονης τζαζ.