Δημοσιεύτηκε στις 09 Οκτωβρίου 2026
Μια βόλτα στην παλιά Λευκωσία σε φέρνει μπροστά σ’ ένα έργο video art που προβάλλεται σε μια βιτρίνα. Λίγο παρακάτω, μια πλατεία του ιστορικού κέντρου μετατρέπεται σε σκηνή για ακροβατικά, ενώ μια έξοδος στο πάρκο καταλήγει με καινούργια βιβλία στην τσάντα.
Αυτόν τον Οκτώβριο, η τέχνη γίνεται μέρος της διαδρομής μας και η πολιτιστική ατζέντα της πρωτεύουσας γεμίζει με φεστιβάλ, εκθέσεις, παραστάσεις και συναυλίες. Με τόσα να συμβαίνουν σε δρόμους, πλατείες και πολιτιστικούς χώρους, η επόμενη έξοδος στη Λευκωσία μπορεί εύκολα να γίνει κάτι περισσότερο από τη συνηθισμένη μας βόλτα.

Το ArtCargo Festival μετατρέπει τη Λευκωσία σε μια μεγάλη, υπαίθρια σκηνή
Μια παράσταση μπορεί να ξεκινήσει εκεί όπου συνήθως περνάς για να πας στη δουλειά, συναντάς την παρέα σου ή κάνεις τη βραδινή σου βόλτα. Αυτή είναι η ιδέα πίσω από το ArtCargo Performing Arts Festival, που έρχεται για πρώτη φορά στη Λευκωσία και απλώνεται στους δρόμους, τις πλατείες και τα πάρκα του ιστορικού της κέντρου.
Για δέκα ημέρες, δέκα παραστάσεις και περισσότερες από 30 παρουσιάσεις από καλλιτέχνες εννέα χωρών συνθέτουν ένα πρόγραμμα με υπαίθρια θεάματα, σύγχρονο τσίρκο και παρεμβάσεις σχεδιασμένες για τον δημόσιο χώρο. Μπορείς να οργανώσεις την έξοδό σου γύρω από μια συγκεκριμένη παραγωγή ή να αφήσεις το φεστιβάλ να σε συναντήσει στη διαδρομή.
Στο πρόγραμμα θα βρεις παραστάσεις πάνω σε δέντρα, ακροβατικά και δράσεις στις οποίες το κοινό γίνεται μέρος του θεάματος. Μεταξύ άλλων, στο Soft Spot της OLO Company, δύο performers δοκιμάζουν την ισορροπία τους με 300 ποτήρια κρασιού, ενώ στο Soka Tira Osoa της Basinga οι θεατές συμβάλλουν στην προετοιμασία μιας διάσχισης σε ακροβατικό σχοινί, με ζωντανή μουσική.
Ξεχωριστή θέση έχει το Parametric Deep, η κύρια εγκατάσταση του φεστιβάλ, μια συμπαραγωγή με τον Πάνο Μαλακτό και το Curiosity Media Lab. Το σώμα ενός χορευτή προβάλλεται πάνω σε μια οθόνη νερού και μεταμορφώνεται μέσα από το φως, την κίνηση και τους αλγορίθμους. Η ψηφιακή εικόνα συναντά την απρόβλεπτη ροή του νερού, κάνοντας κάθε παρουσίαση λίγο διαφορετική. Η εγκατάσταση παρουσιάζεται από τις 16 έως τις 24 Οκτωβρίου, εκτός από τις 19 και 20, από τις 19:00 και για τρεις ώρες, σε επαναλαμβανόμενο δεκάλεπτο κύκλο.
Με παραστάσεις χωρίς λόγια και ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις, το ArtCargo προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να μοιραστούν την ίδια εμπειρία και να ανακαλύψουν την πόλη μέσα από την τέχνη.
Πότε και πού: 16–25 Οκτωβρίου, σε δημόσιους χώρους της Λευκωσίας. Ελεύθερη είσοδος. Αναλυτικό πρόγραμμα στο artcargofest.com.

Ένα νέο project στην Παλιά Λευκωσία ανατρέπει τον τρόπο που συναντάμε την τέχνη
Η επόμενη βόλτα στην εντός των τειχών πόλη αποκτά καινούργιες, ανατρεπτικές στάσεις. Με την έκθεση «Objects in the mirror may be closer than they appear», το PSI Foundation παρουσιάζει ένα δίκτυο παρεμβάσεων video art σε καλλιτεχνικά και αρχιτεκτονικά στούντιο, πρώην εργαστήρια και άλλους χώρους της παλιάς Λευκωσίας.
Σε επιμέλεια της Ευαγορίας Δαπόλα, η έκθεση απλώνεται σε τρεις δρόμους και φέρνει έργα εννέα καλλιτεχνών μέσα στην καθημερινότητα και τον παλμό μιας πόλης που συνεχίζει να κινείται, να εργάζεται και να ζει. Στο project συμμετέχουν οι video artists Μαρία Αναστασίου, Nadim Choufi, Δανάη Ηώ, Στέλιος Καλλινίκου, Κάκια Κατσελλή, Αριστοτέλης Νικόλας Μοχλούλης, Αλέξανδρος Πισσούριος, Janis Rafa και Κωνσταντίνος Ταλιώτης.
Οι κινούμενες εικόνες γίνονται αφορμή να κοντοσταθούμε, να παρατηρήσουμε και να ανακαλύψουμε κάτι που, υπό άλλες συνθήκες, θα προσπερνούσαμε στους καταιγιστικά γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας. Η έκθεση εξετάζει, επίσης, τι συμβαίνει όταν η συνάντηση με ένα έργο τέχνης δεν συμβαίνει στα όρια ενός συμβατικού εκθεσιακού χώρου, αλλά εντάσσεται στον ρυθμό μιας γειτονιάς, ανάμεσα στους χώρους εργασίας και τις καθημερινές διαδρομές της.
Η έκθεση απλώνεται σε εννέα τοποθεσίες στην παλιά Λευκωσία. Οι στάσεις περιλαμβάνουν το The Gym Bar, το πολιτιστικό κέντρο MERES, το Mobhaus design store, το NOL Design Studio, το NiMAC, το Kartzin x Visual Voices, το Cloudyworks, καθώς και τις οδούς Σαπφούς 6 και Αισχύλου 33-35. Ο χάρτης της έκθεσης σε καθοδηγεί στους χώρους και στα έργα, για να σχεδιάσεις τη δική σου διαδρομή.
Το «Objects in the mirror may be closer than they appear» συνομιλεί με την έκθεση «Bill Viola. Unspoken», η οποία παρουσιάζεται στο PSI Foundation στη Λεμεσό έως τις 24 Οκτωβρίου, με εμβληματικά έργα ενός από τους πιο επιδραστικούς πρωτοπόρους της video art.
Πότε και πού: Έως 2 Νοεμβρίου. Τετάρτη–Κυριακή, 17:30–2:30. Πληροφορίες στο psi.art.
Μπορείτε να δείτε τις ακριβείς τοποθεσίες εδώ.

Ραντεβού στο Nicosia Book Fest
Το Πάρκο Ακρόπολης γίνεται ξανά σημείο συνάντησης για όσους αγαπούν τα βιβλία και τις ιστορίες τους. Το 11ο Nicosia Book Fest επιστρέφει από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 100 περίπτερα, πάνω από 200 συγγραφείς και περισσότερες από 100 εκδηλώσεις. Στις σκηνές και τους χώρους του, οι παρουσιάσεις βιβλίων και οι συζητήσεις με δημιουργούς εναλλάσσονται με θεατρικά αναλόγια, μουσικές παραστάσεις και εργαστήρια, ενώ τα παιδιά έχουν το δικό τους πρόγραμμα με αφηγήσεις, παιχνίδι και θέατρο.
Τιμώμενη χώρα του φετινού φεστιβάλ είναι η Ισπανία, με την έναρξη να αντλεί από τη λογοτεχνική και ευρύτερη πολιτιστική της παράδοση, με αναφορές στον Μιγκέλ ντε Θερβάντες και τον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Στο διεθνές πρόγραμμα ξεχωρίζει η Ισπανίδα συγγραφέας Έλενα Μεδέλ, η οποία θα παρουσιάσει το μυθιστόρημά της «Τα θαύματα – Las maravillas», ενώ στην Κύπρο θα βρίσκονται επίσης οι συγγραφείς Ισαάκ Παλμιόλα και Χαβιέρ Μορένο Χάλβεθ. Μαζί τους, Κύπριοι συγγραφείς, ανάμεσά τους η Νάσια Διονυσίου και η Κωνσταντία Σωτηρίου, ανοίγουν συζητήσεις γύρω από τη λογοτεχνία και την ιστορική μνήμη.
Πότε και πού: 9–11 Οκτωβρίου, Πάρκο Ακρόπολης, Στρόβολος. Τελετή έναρξης στις 9/10, στις 19:00. Στις 10 και 11/10, το φεστιβάλ λειτουργεί από τις 10:00 μέχρι τις 22:00. Πλήρες πρόγραμμα στο nicosiabookfest.com.

Δύο βραδιές μουσικού πειραματισμού στο Breach Festival
Το Breach Festival επιστρέφει στο Κτήριον 53 για την πέμπτη του διοργάνωση, με έξι μουσικές συναντήσεις αφιερωμένες στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και τις πειραματικές μουσικές πρακτικές. Καλλιτέχνες από την Κύπρο, την Ολλανδία, τον Λίβανο και την Ελλάδα συναντιούνται στη σκηνή, εξερευνώντας διαφορετικούς ήχους και τρόπους μουσικής έκφρασης. Το φεστιβάλ δημιουργεί χώρο για συνεργασίες ανάμεσα στην τοπική και τη διεθνή μουσική σκηνή, ενώ η μουσική διαμορφώνεται ζωντανά, με τρόπο ενίοτε απρόβλεπτο. Για όσους έχουν περιέργεια να ακούσουν κάτι διαφορετικό, το διήμερό του είναι μια καλή αφορμή να γνωρίσουν τη μουσική που γεννιέται μέσα από τον πειραματισμό και την αλληλεπίδραση των καλλιτεχνών.
Πότε και πού: 9 και 10 Οκτωβρίου, Κτήριον 53, Λευκωσία.

Η ποίηση αποκτά εικόνα και ήχο στο Poetry MOVES
Η ποίηση βγαίνει από τη σελίδα και γίνεται μουσική, φωτογραφία και κινούμενη εικόνα στο Poetry MOVES International Festival. Η τέταρτη διοργάνωση επιστρέφει στο ARTos House με θέμα τον χρόνο, αντλώντας έμπνευση από τις αναμνήσεις, τις απώλειες και τις μικρές στιγμές της καθημερινότητας. Ένα καινοτόμο, πολυθεματικό φεστιβάλ που τοποθετεί την ποίηση στον πυρήνα όλων των τεχνών και λειτουργεί ως πλατφόρμα διαλόγου ανάμεσα στην ποίηση, τη μουσική, τον σύγχρονο χορό, το τραγούδι, τη φωτογραφία και άλλες μορφές έκφρασης.
Η αυλαία ανοίγει στις 13 Οκτωβρίου με το Cello Stories & a Poem, μια συνάντηση τσέλου, πιάνου και ποίησης, και τα εγκαίνια της έκθεσης PhOETRY IV, που παρουσιάζει 37 φωτογραφικά έργα εμπνευσμένα από ποιήματα και η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Οκτωβρίου. Στις 16 Οκτωβρίου, τη σκυτάλη παίρνει η βραδιά CinePoems × Andromeda Nomads+, με δέκα βιντεοποιήματα από όλο τον κόσμο και μια ζωντανή performance που συνδυάζει ηλεκτρονική μουσική, οπτικοακουστικά μέσα, ποίηση και αστροπαρατήρηση. Από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου, η έκθεση «Μνήμη Αμμοχώστου» φέρνει σε διάλογο φωτογραφίες της σημερινής πόλης, παλιά οικογενειακά στιγμιότυπα και ποιητικά έργα. Με ελεύθερη είσοδο, το φεστιβάλ προσφέρει διαφορετικές αφορμές να γνωρίσουμε την ποίηση μέσα από τις άλλες τέχνες.
Πότε και πού 13–24 Οκτωβρίου, ARTos House. Ελεύθερη είσοδος. Αναλυτικό πρόγραμμα στο artoshouse.org.

Τέχνη και τεχνολογία συναντιούνται στο WIP Festival
Η παλιά Λευκωσία φιλοξενεί ακόμη μία διαδρομή ανακάλυψης με το WIP Arts & Technology Festival, που επιστρέφει από τις 16 έως τις 25 Οκτωβρίου. Περισσότερα από 50 έργα και πάνω από 60 καλλιτέχνες από 15 χώρες συνθέτουν ένα πρόγραμμα με εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performances, εργαστήρια και συζητήσεις, εξερευνώντας τις συναντήσεις της τέχνης με την επιστήμη και την τεχνολογία.
Με τίτλο Flows, η φετινή διοργάνωση αντλεί έμπνευση από τις ροές που διαμορφώνουν τον κόσμο μας – από το νερό και την ενέργεια μέχρι τα δεδομένα, τις ιστορίες και τις αναμνήσεις. Η έναρξη στις 16 Οκτωβρίου προσφέρεται για μια πρώτη περιήγηση στα έργα, με performances και ζωντανή μουσική από τους Rumba Attack και τους Nabuma, ενώ η βραδιά συνεχίζεται με DJ set από την ANNIE. Πότε και πού: 16–25 Οκτωβρίου, στο CYENS και σε χώρους της παλιάς Λευκωσίας. Ελεύθερη είσοδος στις εκθέσεις και τις performances.
Αναλυτικό πρόγραμμα στο 2026wip.cyens.org.cy.

Μια οικογενειακή έξοδος με το Mitsikouri
Το Διεθνές Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών για Παιδιά και Νεαρά Άτομα Mitsikouri επιστρέφει με 14 παραγωγές από 11 χώρες και παραστάσεις σε διαφορετικές πόλεις της Κύπρου. Στη Λευκωσία ξεχωρίζουμε το «Souvenirs: Claire & Antho», που παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας. Φως, σκιές, οπτικές ψευδαισθήσεις, προβολές και χορός συνθέτουν μια παράσταση χωρίς λόγια, γύρω από τις αναμνήσεις και τα όνειρα που κουβαλάμε. Μια ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους να μοιραστούν την ίδια θεατρική εμπειρία.
Πότε και πού: Το Mitsikouri πραγματοποιείται 10–18 Οκτωβρίου. Το «Souvenirs: Claire & Antho» παρουσιάζεται στις 17 Οκτωβρίου, στις 19:00, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Σχετικά
«A Cascade of Messages for Ruth»: Μια βραδιά μνήμης αφιερωμένη στη Ρουθ Κεσισιάν του Moufflon
Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη της Ρουθ Κεσισιάν, της γυναίκας που για δεκαετίες ταύτισε την παρουσία της με το βιβλιοπωλείο Moufflon και άφησε το δικό της αποτύπωμα στην πολιτιστική και πνευματική ζωή της Κύπρου
Weekend Agenda: 60 προτάσεις για ένα σαββατοκύριακο γεμάτο βόλτες στην Κύπρο
Συναυλίες, γιορτές στα χωριά, θέατρο, street food και οικογενειακές εξορμήσεις στην ατζέντα της 9ης–11ης Οκτωβρίου
«Romeo & Juliet with a twist!»: Μια ξεχωριστή φιλανθρωπική βραδιά με μουσική, χορό και προσφορά
Μουσική, χορός και προσφορά σε μια ξεχωριστή βραδιά στο Monte Caputo
H 4η Διεθνής Ρεγκάτα Dragon Boat Κύπρου έρχεται στην Αγία Νάπα
Στη διοργάνωση συμμετέχουν συνολικά 13 ομάδες, 5 από την Κύπρο και 8 από το εξωτερικό, από την Κροατία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Σερβία, την Αυστρία και το Ισραήλ
Halloween στο Paradox: BOO’S PARADOX PUMPKIN WORKSHOP
Αυτό το Halloween, μπες στο πιο παράδοξο εργαστήριο κολοκύθας!
Αντίκες, βινύλια και vintage θησαυροί μάς περιμένουν στον Στρόβολο
Το Grand Antiques & Vintage Market επιστρέφει για τέταρτη φορά, με ζωντανή μουσική, street food και δωρεάν είσοδο.
Η πλατεία Ζουχούρι θα γεμίσει και φέτος τα Χριστούγεννα με γεύσεις και μουσική
Η Λάρνακα ετοιμάζεται να μπει σε γιορτινό κλίμα με το Larnaca Christmas Market 2026, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε επιλεγμένες ημερομηνίες από τον Δεκέμβριο μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου
Fun Day στο χωριό, δραστηριότητες, φαγητό και διασκέδαση
Μια μέρα αφιερωμένη σε μικρούς και μεγάλους
Μια παράσταση σύγχρονου χορού στη Λάρνακα με δωρεάν είσοδο για μαθητές χορού
Το Αμφίδρομο Χοροθέατρο παρουσιάζει το «Foggy, hanging on a dream» στη Λάρνακα
Ο Σταύρος Ξ. Πέτρου παρουσιάζει δημόσια performance art σε τέσσερις γλώσσες
Πέτρες, σχοινιά, σώμα και μικρόφωνο συνθέτουν ένα ζωντανό ποιητικό γεγονός
Halloween στη Λεμεσό με κολοκύθες, κυνήγι θησαυρού και μαγικά
Η Limassol AGORA ετοιμάζει ένα απογευματινό πάρτι για παιδιά, γεμάτο παιχνίδια, μεταμφιέσεις και εκπλήξεις, την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου.
«Περπατώ με τους Ρευματοπαθείς» στη Λάρνακα
Στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα στήριξης, αλληλεγγύης, αποδοχής και κατανόησης της καθημερινότητάς τους