Wine Guide , Εστιατόρια

Κρασί: Ερυθρά χαρμάνια

Πάμε να δούμε μερικά ξηρά κόκκινα κρασιά που μας άρεσαν πολύ και που έχουν καλή σχέση ποιότητας-τιμής

Δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2014

Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει κάποιες από τις παραπάνω ερυθρές ποικιλίες σταφυλιών. Ποικιλίες που από μόνες τους ή σε συνδυασμό με άλλες, μας δίνουν πολύ ωραία μονοποικιλιακά και πολυποικιλιακά κρασιά. Μπορεί να μην έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις για να αναλύσουμε τι σημαίνει η κάθε ποικιλία κι από πού κρατά η σκούφια της, σίγουρα όμως μπορούμε να πούμε λίγα λόγια για αυτές που έχουμε δοκιμάσει και μας άρεσαν.

 

2012 Άγιος Ηλίας, Χρυσορρογιάτισσα, Shiraz-Μαραθεύτικο-Cabernet Sauvingon, Τοπικός Οίνος Πάφου (Βάσος Ηλιάδης)

Δυνατό ερυθρό κρασί, το οποίο βασίζεται σε ένα εύστοχο πάντρεμα που χαρίζει βελούδινη τσαχπινιά. Αξίζει να δοκιμάσεις το αποτέλεσμα. Θελκτικό πορφυρό χρώμα. Πολύπλοκο μπουκέτο που αποτελείται από αρώματα μαρμελάδας, δαμάσκηνου, νότες καραμέλας, βουτύρου και καφέ, για να καταλήξει σε διακριτικό φόντο μπαχαρικών. Το στόμα του διακρίνεται για το ισορροπημένο πάντρεμα αλκοόλης, οξύτητας και τανινών που του προσδίδει αρμονία και όγκο, ενώ στη μεγάλης διάρκειας επίγευσή του κυριαρχούν υπερώριμα φρούτα και κανέλα.

 

2011 Άγιος Ονούφριος, Βασιλικό Οινοποιείο Κάθηκα, Cabenret Sauvignon-Syrah-Merlot-Λευκάδα-Μαραθεύτικο, Τοπικός Οίνος Πάφου (Φερέος)

Χρώμα το οποίο οπτικά μαγνητίζει, απόλυτα διαυγές και λαμπερό, με βάθος και πορφυρές ανταύγειες που προδίδουν τη νεότητά του. Η μύτη είναι το βαρύ πυροβολικό του κρασιού και η πρώτη υποψία για την ποιότητα με την οποία θα έρθουμε σε επαφή. Η έντασή της ζαλίζει, όπως και τα ώριμα μαύρα και κόκκινα φρούτα και ο γλυκός μπαχαρένιος χαρακτήρας που θυμίζει κανέλα και γαρίφαλο. Διάχυτη βοτανικότητα και νύξεις από σοκολάτα γάλακτος και καραμέλα βουτύρου. Στο στόμα το κρασί έχει όγκο χωρίς όμως να είναι blockbuster, με το αλκοόλ να κρύβεται περίτεχνα και να ισορροπεί με φρούτο και οξύτητα. Τανίνες λεπτόκοκκες, στις οποίες η χρήση ενός ποσοστού Syrah και Λευκάδας στο χαρμάνι, δίνει μια μικρή ώθηση. Η επίγευση είναι μακριά σε διάρκεια, εξελίσσοντας τα αρχικά φρουτώδη χαρακτηριστικά σε αρωματικές νύξεις από σταφίδα.

 

2012 Πορφυρός, Οινοποιείο Τσιάκκα, Syrah-Grenache-Mataro-Cabernet Sauvignon, Τοπικός Οίνος Λεμεσού (Οίνους)

Λαμπερό, βαθύ πορφυρό χρώμα με βιολετί ανταύγειες. Έντονο και πολύπλοκο μπουκέτο, όπου κυριαρχούν τα μπαχαρικά και τα αποξηραμμένα κόκκινα φρούτα αναμεμειγμένα με νότες δέρματος. Γεύση γενναιόδωρη, εξαιρετική δομή, στρογγυλή, με διακριτικά στοιχεία κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών. Στο τελείωμά του, χαρακτηρίζεται από τη γευστική ισορροπία, τις ώριμες τανίνες καθώς και τη μακρά παραμονή αρωμάτων. Ένας εξαιρετικός οίνος.

 

2012 Διομήδης Οινοποιείο Έζουσα, Μαραθεύτικο-Mataro-

Cabernet Sauvignon, Τοπικός Οίνος Πάφου (Όθων Γαλανός),

Το χρώμα είναι φωτεινό, βιολετί, μεσαίας έντασης, με ροδαλή απόχρωση. Ζυμωμένο σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Σύντομη εκχύλιση και σύντομη ωρίμανση πάνω στις φίνες οινολάσπες. Η μύτη είναι ζωηρή και έντονη, με αρώματα μαύρων κερασιών και βατόμουρων με νύξεις δαμάσκηνου, μενεξέ και αποξηραμμένων βοτάνων. Το στόμα είναι μεσαίου σώματος με μέτρια οξύτητα και μαλακές στρογγυλές τανίνες, τραγανό και κομψό, όλα σε αρμονία. Η επίγευση είναι μέτριας έντασης με ένα τελείωμα αρώματος σπόρου γλυκάνισου.

 

2013 Άγιος Εφραίμ Οινοποιείο Τσαγγαρίδη, Mataro-Syrah-

Cabernet Sauvignon, Τοπικός Οίνος Πάφου

Ερυθρό κρασί με ιδανική σχέση ποιότητας τιμής. Ξέχασε την πολυπλοκότητα από παλαίωση σε βαρέλι, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια fruit forward εκδοχή κρασιού με τυπικά αρώματα των τριών ποικιλιών. Μέτριο σε ένταση, ρουμπινί χρώμα, με αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων και τριαντάφυλλου. Ξηρό στο στόμα, με χαμηλής έντασης τανίνες, σχετικά ελαφρύ σώμα και φρουτώδη επίγευση. Φρουτώδες και αρωματικό, χωρίς στοιχεία αρωματικής ή γευστικής πολυπλοκότητας. Έτοιμο για κατανάλωση, αλλιώς κράτησέ το ένα με δύο το πολύ χρόνια.

 

2012 Άης Αμπέλης, Οινοποιείο Άης Αμπέλης, Μαραθεύτικο-

Grenache-Syrah

Βαθύ πορφυρό χρώμα, με έντονα και αργά δάκρυα. Μύτη έντονη, τυπικότατη ως προς τον ποικιλιακό χαρακτήρα του Cabernet Sauvignon, ώριμα μαύρα φρούτα, κέδρος και πούρο, δεμένα με τη διακριτική παρουσία του καινούργιου βαρελιού. Σφιχτοδεμένο και νεαρότατο στο στόμα, με πυκνή δομή. Γεμάτο σώμα, αυστηρές αλλά φίνες και ώριμες τανίνες και ικανοποιητική οξύτητα. Έντονη και πολύπλοκη επίγευση.

 

2011 Ανδεσίτης, Βασιλικό Οινοποιείο Κυπερούντας, Cabernet Sauvignon-Cabernet Franc-Grenache- Λευκάδα, Τοπικός Οίνος Λεμεσού

Τα Cabernet βάζουν τα καλά τους και σε προσκαλούν μαζί με Grenache και Λευκάδα σε μία όμορφη γευστική εμπειρία. Βελούδινο και κομψό, αλλά με τανίνες που δεν… αστειεύονται, είναι ένα ερυθρό κρασί διεθνούς κλάσεως. Βαθύ, πορφυρό χρώμα, με έντονα και αργά δάκρυα. Μύτη έντονη, τυπικότατη ως προς τον ποικιλιακό χαρακτήρα των Cabernet, ώριμα μαύρα φρούτα, κέδρος και πούρο, δεμένα με τη διακριτική παρουσία του βαρελιού. Σφιχτοδεμένο και νεαρότατο στο στόμα, με πυκνή δομή. Γεμάτο σώμα, αυστηρές αλλά φίνες και ώριμες τανίνες και ικανοποιητική οξύτητα. Έντονη και εξαιρετική επίγευση.

 

KEO Οθέλλο Cellar, Mataro-Cabermet Sauvignon-Λευκάδα, Τοπικός Οίνος Λεμεσού

Κρασί με ιστορία, μια και είναι από τις πιο παλαιές ετικέτες του νησιού. Χρώμα πορφυρό, ένα πολυποικιλιακό ερυθρό με φυτικό αρωματικό χαρακτήρα, με νότες αποξηραμμένων βοτάνων, που εντυπωσιάζει ακόμη τόσο με τις γεύσεις και τα αρώματά του όσο και με τη δυναμική παλαίωσης. Τανικό αλλά ισορροπημένο, με φρουτώδεις νότες δαμάσκηνων και μπαχαρικών, εντυπωσιακή γευστική πληρότητα, ταιριάζει με πολλά πιάτα στο καθημερινό τραπέζι.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close