Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουλίου 2026
Ο Ντάνι Ντε Βίτο συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες του αμερικανικού κινηματογράφου, όμως η σκηνοθετική του διαδρομή συχνά μένει στη σκιά της επιτυχημένης υποκριτικής του καριέρας. Κι όμως, για αρκετά χρόνια κατάφερε να αφήσει το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα πίσω από την κάμερα, δημιουργώντας μαύρες κωμωδίες με ιδιαίτερο ύφος και σαρκαστική διάθεση, όπως τα «Πέτα τη Μαμά από το Τρένο», «Ο Πόλεμος των Ρόουζ» και «Θάνατος στον Σμούτσι». Παράλληλα απέδειξε ότι μπορούσε να κινηθεί με την ίδια άνεση και σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη, σκηνοθετώντας τη διαχρονικά αγαπημένη «Ματίλντα», αλλά και τη βιογραφική ταινία «Χόφα» με πρωταγωνιστή τον Τζακ Νίκολσον.
Η τελευταία του κινηματογραφική δουλειά ως σκηνοθέτης ήταν το «Duplex» το 2003, μια ταινία που δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ούτε του κοινού ούτε των κριτικών. Η εμπορική και καλλιτεχνική αποτυχία της ουσιαστικά έβαλε τέλος στη σκηνοθετική του παρουσία στο Χόλιγουντ, καθώς από τότε ο Ντε Βίτο δεν επέστρεψε ποτέ σε ταινία μεγάλου μήκους. Παρ' όλα αυτά, η επιθυμία του να αφηγηθεί ακόμη μία ιστορία δεν έσβησε ποτέ και, όπως φαίνεται, πλέον βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην πραγματοποίησή της.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο SFGATE, ο 81χρονος Ντε Βίτο αποκάλυψε ότι εργάζεται πάνω στη μεταφορά του μυθιστορήματος «ΜακΤιγκ» του Φρανκ Νόρις, που εκδόθηκε το 1899 και αφηγείται τη ζωή ενός οδοντιάτρου στην οδό Πολκ του Σαν Φρανσίσκο. Μιλώντας με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για το βιβλίο, δήλωσε: «Είναι ένα πολύ, πολύ δυνατό βιβλίο». Στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι η παραγωγή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, προσθέτοντας: «Προσπαθώ εδώ και χρόνια να κάνω αυτή την ταινία. Αυτή την περίοδο βρίσκομαι στη διαδικασία να τη στήσω». Ο Ντε Βίτο μάλιστα παρομοίασε τη φιλοδοξία του έργου με εκείνη της ταινίας «Θα Χυθεί Αίμα» του Πολ Τόμας Αντερσον, ενώ υπενθύμισε ότι το ίδιο μυθιστόρημα είχε εμπνεύσει και τον Εριχ φον Στροχάιμ για το θρυλικό «Greed», του οποίου η αρχική σκηνοθετική εκδοχή έφτανε κάποτε τις εννέα ώρες.
Ο ίδιος δεν κρύβει ότι η αναπαράσταση του Σαν Φρανσίσκο των αρχών του εικοστού αιώνα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της παραγωγής. «Θα έπρεπε να κάνουμε την πόλη να μοιάζει όπως ήταν στις αρχές του περασμένου αιώνα. Μεγάλο μέρος αυτού θα βασιζόταν στη μαγεία του κινηματογράφου. Ομως θα πήγαινα στο Σαν Φρανσίσκο και θα προσπαθούσα να γυρίσω σκηνές στην οδό Πολκ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο απαιτεί σημαντικό προϋπολογισμό, γεγονός που κάνει δύσκολη την εξεύρεση χρηματοδότησης από κάποιο μεγάλο στούντιο, ειδικά για έναν δημιουργό που απέχει από τη σκηνοθεσία εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες. Παρ' όλα αυτά, ο Ντε Βίτο φέρεται να αναζητά ο ίδιος τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, αποφασισμένος να ολοκληρώσει το όραμά του.
Το «ΜακΤιγκ» θα είναι η επιστροφή ενός δημιουργού που άφησε τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα στον αμερικανικό κινηματογράφο. Υστερα από είκοσι τρία χρόνια απουσίας από τη σκηνοθεσία, ο Ντάνι Ντε Βίτο δείχνει αποφασισμένος να κλείσει τον κύκλο της καριέρας του με ένα έργο που τον συντροφεύει εδώ και δεκαετίες, προσφέροντας στο κοινό μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και απρόβλεπτες κινηματογραφικές επιστροφές των τελευταίων ετών.
Σχετικά
Το μουσικό ντοκιμαντέρ «Το Χιπ Χοπ της Μεσογείου» των Social Waste έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο
Ένα από τα σημαντικότερα, πιο ανήσυχα ηχητικά και έντονα πολιτικοποιημένα χιπ χοπ συγκροτήματα στην Ελλάδα, οι Social Waste, αποκτούν το δικό τους κινηματογραφικό πορτρέτο.
James Bond: Οι 22 ηθοποιοί που έφτασαν μια ανάσα από το να γίνουν 007 – Ποιοι έχασαν τον ρόλο από τον Daniel Craig
Ο James Bond είναι από τους πιο περιζήτητους ρόλους του Χόλιγουντ· πολλοί διάσημοι ηθοποιοί λίγο έλειψε να γίνουν 007. Όσο περιμένουμε τον έβδομο ηθοποιό, θυμόμαστε τους Bond που χάσαμε.
Αγνώριστος ο Βενσάν Κασέλ: Γίνεται Κουασιμόδος για τη νέα ταινία του Netflix
Το «The Hunchback, Soul of Paris» έρχεται στις 27 Νοεμβρίου, μεταφέροντας τον ήρωα του Βικτόρ Ουγκό σε ένα Παρίσι πολιτικών συγκρούσεων και φόβου για τη χολέρα.
Πέθανε ο ηθοποιός Πάτρικ Στιούαρτ των «Star Trek» και «X-Men»
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πέθανε την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου στο σπίτι του στο Λος Άντζελες, έπειτα από μάχη με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Gotham Awards 2026: Πέντε ταινίες προηγούνται στην κούρσα των υποψηφιοτήτων
Ποιες είναι οι ταινίες που συγκεντρώνουν από τέσσερις υποψηφιότητες στα 36α Gotham Awards, με τον Τζον Μάλκοβιτς, την Τζουλιάν Μουρ, τον Ιαν ΜακΚέλεν και την Πενέλοπε Κρουζ να ξεχωρίζουν στις ερμηνευτικές κατηγορίες;
4 νέες ταινίες αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες, ανάμεσά τους και μία κυπριακή
Το «Motherwitch» του Μίνου Παπά φέρνει στη μεγάλη οθόνη μια σκοτεινή ιστορία εμπνευσμένη από την κυπριακή λαϊκή παράδοση.
Ο Πίτερ Κλάφι γίνεται ο νέος Beast στο κινηματογραφικό reboot των X-Men
Ο πρωταγωνιστής του «A Knight of the Seven Kingdoms» φέρεται να επιλέχθηκε για τον ρόλο του Χανκ ΜακΚόι στη νέα ταινία των X-Men, η οποία θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των μεταλλαγμένων στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel.
Το «Free Eliza» της Κύπριας σκηνοθέτριας Αλεξάνδρας Ματθαίου κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στο φεστιβάλ του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου
Το Μεγάλο Βραβείο στο AFI FEST 2026, ανοίγει παράλληλα τον δρόμο για τη διεκδίκηση μιας υποψηφιότητας για Όσκαρ.
Ντέιβιντ Μπόουι: Η χαμένη συναυλιακή ταινία του 1978 επιστρέφει το 2027
Ο σκηνοθέτης του «Moonage Daydream» αποκαθιστά σπάνιο υλικό από την περιοδεία «Isolar II», το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ως ολοκληρωμένη παραγωγή σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους.
Η Ζεντάγια διεκδικεί το πρώτο της Οσκαρ με το «Dune: Part Three»
Η Warner Bros. ετοιμάζεται να προωθήσει τη Ζεντάγια στην κατηγορία Α' Γυναικείου Ρόλου για το τρίτο μέρος του «Dune», σε μια απόφαση που αποκαλύπτει πολλά για τη θέση της Τσάνι στην πολυαναμενόμενη ταινία του Ντενί Βιλνέβ.
Χαβιέρ Μπαρδέμ και Πενέλοπε Κρουζ στο ψυχολογικό θρίλερ «Bunker»
Στη νέα ταινία του Φλοριάν Ζελέρ, μια αμφιλεγόμενη επαγγελματική πρόταση δοκιμάζει τον γάμο ενός ζευγαριού ύστερα από 17 χρόνια κοινής ζωής.
Η Charli XCX στην επόμενη ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο
Η ποπ σταρ εντάσσεται στο καστ του «What Happens at Night», ενός γοτθικού ψυχολογικού θρίλερ με πρωταγωνιστές τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και την Τζένιφερ Λόρενς.