Δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουλίου 2026
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΟΚ σε συνεδρία του την Κυριακή 12 Ιουλίου 2026 αποφάσισε ομόφωνα το διορισμό της Μαρίνας Μαλένη Κυριαζή στη θέση Γενικής Διευθύντριας του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, θέση που είχε προκηρυχθεί τον Φεβρουάριο του 2026. Η θέση αφορά τα καθήκοντα τόσο εκτελεστικού όσο και καλλιτεχνικού Διευθυντή και ο διορισμός θα ισχύσει μόλις τύχει της επικύρωσης από το Υπουργικό Συμβούλιο και δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.
Περαιτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο, στη συνεδρία του στις 15 Ιουλίου 2026, αποφάσισε να προσφέρει στη Λειτουργό Θεατρικής Ανάπτυξης αναπληρωματικό διορισμό στη θέση Γενικής Διευθύντριας, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διορισμού.
Βιογραφικό σημείωμα Μαρίνας Μαλένη Κυριαζή
Σπουδές: Πανεπιστήμιο του Τέξας (Ώστιν) Θέατρο και Κοινωνιολογία (δις υπότροφος του Τμήματος θεάτρου και του Τμήματος Τουρκικής Γλώσσας). Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Επικοινωνία και Δημοσιογραφία.
Επιστρέφοντας στην Κύπρο εντάχθηκε στην ιδρυτική ομάδα παραγωγών του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ. Μέχρι το 2002 συνεργάστηκε με το ΡΙΚ ως παραγωγός ψυχαγωγικών και ενημερωτικών εκπομπών ραδιοφώνου και τηλεόρασης, παρουσιάστρια ειδικών μεγάλων διοργανώσεων και ηθοποιός. Πιο πρόσφατα, συνεργάστηκε με το ΡΙΚ στην παρουσίαση της εβδομαδιαίας πολιτιστικής τηλεοπτικής εκπομπής συζήτησης Art Cafe, στο πλαίσιο της συνεργασίας ΘΟΚ-ΡΙΚ, από το 2017-2023.
Στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου εργάστηκε ως Ηθοποιός αρχικά για έξι χρόνια και αργότερα, από το 2001, εντάχθηκε στο Διοικητικό δυναμικό του ως Λειτουργός Θεατρικής Ανάπτυξης, με κύρια καθήκοντα τις θεατρικές χορηγίες, τις ανταλλαγές και συνεργασίες με το εξωτερικό, την ανάπτυξη συγγραφής, προγράμματα εκπαίδευσης και το μη επαγγελματικό θέατρο για παιδιά και ενήλικες. Σήμερα είναι επικεφαλής της Συντονιστικής Ομάδας του ΘΟΚ και Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.
Εργάστηκε σε θέματα καθορισμού πολιτιστικής πολιτικής, ευρωπαϊκών συνεργασιών, ανάπτυξης θεατρικής γραφής, επαγγελματικού και ερασιτεχνικού θεάτρου, θεάτρου στην εκπαίδευση, διοργάνωσης φεστιβάλ και επιμελήθηκε των Εθνικών συμμετοχών της Κύπρου για την Κουατριενάλε Πράγας από το 2007 στην οποία η Κύπρος απέσπασε το 2023 το ύψιστο βραβείο Golden Triga.
Συμμετείχε ενεργά στην Ειδική Επιτροπή ΘΟΚ-ΥΠΠ για το Θέατρο στη Μέση Εκπαίδευση, υπήρξε μέλος της Επιτροπής μελέτης για την ίδρυση Ενιαίου Φορέα πολιτισμού, της Εθνικής Επιτροπής Δελφικών Αγώνων, είναι μέλος του Δ.Σ. του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου, επίτιμο
μέλος του Κυπριακού Κέντρου Σκηνογράφων, Αρχιτεκτόνων και Τεχνικών θεάτρου, της Διατμηματικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΟΝΕΚ, επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Θεάτρου για Παιδιά και νεαρά Άτομα Assitej Κύπρου, μέλος του Advisory Board της World Stage Design 2025, κ.α. Σχεδίασε και συντόνισε αρκετές συμμετοχές του ΘΟΚ στο Πρόγραμμα Πολιτισμός.
Το Νοέμβριο του 2023 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του πανευρωπαϊκού Δικτύου European Theatre Convention.
Σχετικά
«Η Δημοπρασία» του Σταύρου Τσιώλη ανεβαίνει στην Αξιοθέα
Ο Αργύρης Μπακιρτζής πρωταγωνιστεί στο συγκινητικό μονόπρακτο, αποτίοντας φόρο τιμής στον σπουδαίο σκηνοθέτη και στην πολύχρονη φιλία τους
«Το Χρονικό της Κύπρου» επιστρέφει σε μία παράσταση αφιερωμένη στον Μιχάλη Πιερή
Η ιστορική και πολυβραβευμένη παραγωγή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζεται ξανά, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή και σκηνοθέτη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.
Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η ζωή του γίνεται παράσταση στην Αθήνα
Ποιοι γνωστοί τραγουδιστές και ηθοποιοί θα συμμετάσχουν
Η «Πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα» επιστρέφει στην Κύπρο για δέκα παραστάσεις
Ο Χάρης Ρώμας φέρνει ξανά στο νησί την ξεκαρδιστική και συγκινητική κωμωδία του, με ένα εκλεκτό καστ ηθοποιών και παραστάσεις σε πέντε πόλεις.
8 ελληνικές παραστάσεις ταξιδεύουν το φθινόπωρο στην Κύπρο
Αγαπημένοι πρωταγωνιστές, μεγάλες επιτυχίες, κωμωδίες και έργα που συγκινούν έρχονται σε θέατρα σε όλο το νησί.
Οι «Επτά επί Θήβας» ανεβαίνουν στο Αρχοντικό Αξιοθέας
Η πολυγλωσσική σκηνική πρόταση της Λέας Μαλένη φέρνει την τραγωδία του Αισχύλου στο σήμερα, μιλώντας για τον πόλεμο, τον ξεριζωμό και τον φαύλο κύκλο της βίας.
Φαίδων ή ο ίλιγγος: Η ποίηση της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ σε τρεις ξεχωριστούς χώρους στην Κύπρο
Η σύνθεση της νομπελίστριας Μαργκερίτ Γιουρσενάρ παρουσιάζεται ως θεατρικό ντουέτο σε «ποιητικούς» χώρους της Κύπρου
Το ΚΤΗΡΙΟΝ 53 παρουσιάζει σε Παγκύπρια πρώτη το έργο του Βρετανού συγγραφέα Άλιστερ ΜακΝτάουαλ «All of It».
Πρόκειται για έναν μονόλογο τύπου stream of consciousness – έναν κατακλυσμό σκέψεων και εικόνων που αναδύονται από το μυαλό της αφηγήτριας σε μια αδιάκοπη ροή
«Το Μεγάλο Βιβλίο Των Μικρών Πλασμάτων», ένα μιούζικαλ για μικρούς και μεγάλους εξερευνητές
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» και η Urban Productions παρουσιάζουν τη νέα παιδική παράσταση
18 θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε τον Σεπτέμβριο στην Κύπρο
Από αρχαίο δράμα και βραβευμένες διεθνείς παραγωγές μέχρι σύγχρονα κυπριακά έργα, δυνατούς μονολόγους και απολαυστικές κωμωδίες
Πάφος: Προετοιμασίες για «Το Ελιξίριο του Έρωτα» στο Μεσαιωνικό Κάστρο
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη φετινή διοργάνωση του Pafos Aphrodite Festival
Οι «Υπεργαλαξιακά Αποτυχημένοι» επιστρέφουν στη Λευκωσία με νέες παραστάσεις
Η κωμικοτραγική ιστορία του Κωνσταντίνου Τσίτσιου για τη σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα και την αληθινή αντρική φιλία ανεβαίνει στο Flea Theatre