Δημοσιεύτηκε στις 26 Μαΐου 2026
Σε έναν κόσμο όπου τα rankings για «τους ομορφότερους προορισμούς του πλανήτη» εμφανίζονται σχεδόν καθημερινά, οι περισσότερες λίστες μοιάζουν σχεδόν... καταδικασμένες να προκαλέσουν διαφωνίες. Κι όμως, υπάρχουν χώρες που επανέρχονται ξανά και ξανά στις κορυφαίες θέσεις των διεθνών ταξιδιωτικών οδηγών και των lifestyle περιοδικών. Το 2026, σύμφωνα με κατάταξη του World Population Review που δημοσίευσε το Mental Floss, η Ελλάδα κατέκτησε την πρώτη θέση ως η ομορφότερη χώρα του κόσμου, αφήνοντας πίσω τη Νέα Ζηλανδία και την Ιταλία.
Tρεις χώρες ξεχώρισαν σταθερά
Η επιλογή δεν βασίστηκε μόνο σε τουριστικά νούμερα ή σε φωτογραφίες που γίνονται viral στα social media. Το World Population Review συνέκρινε τις συχνότερες εμφανίσεις χωρών σε ταξιδιωτικούς οδηγούς, περιοδικά όπως τα Condé Nast Traveler και Travel & Leisure, αλλά και σε online λίστες με τους πιο εντυπωσιακούς προορισμούς του κόσμου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τρεις χώρες ξεχώρισαν σταθερά: η Ελλάδα, η Νέα Ζηλανδία και η Ιταλία.

Το δημοσίευμα περιγράφει τη χώρα μας σαν «μια ζωντανή καρτ ποστάλ», όπου η μυθολογία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα λευκά σπίτια δίπλα στο Αιγαίο και οι αποχρώσεις του μπλε συνθέτουν μια εικόνα που επανέρχεται διαρκώς στη συλλογική φαντασία των ταξιδιωτών. Η Σαντορίνη με τους γαλάζιους τρούλους, οι μικροί κολπίσκοι, τα βουνά, οι αρχαιότητες όπως οι Δελφοί και ο Παρθενώνας, αλλά και το ίδιο το μεσογειακό φως, παρουσιάζονται ως στοιχεία που μετατρέπουν τη χώρα σε κάτι σχεδόν εξωπραγματικό. «Και ο καιρός; Είναι ουσιαστικά μια πρόσκληση να μη φύγεις ποτέ», σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Η πρωτιά της Ελλάδας δεν προκαλεί ακριβώς έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς τη διαχρονική της παρουσία στην παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία. Από τα πρώτα χρόνια του μαζικού τουρισμού, η εικόνα των κυκλαδίτικων νησιών, των αρχαίων ναών και των μικρών ψαροχωριών λειτούργησε σχεδόν σαν οπτικός ορισμός του «μεσογειακού ονείρου». «Η Ελλάδα έγινε μία από τις ελάχιστες χώρες που κατάφεραν να συνδέσουν τόσο έντονα την έννοια της ομορφιάς όχι μόνο με το φυσικό τοπίο, αλλά και με την ίδια την ιδέα της Ιστορίας. Ελάχιστοι προορισμοί στον κόσμο συνδυάζουν με τόσο άμεσο τρόπο θάλασσα, αρχαιότητα, βουνό, νησιά και πολιτισμικό βάθος χιλιάδων ετών», τονίζει το Mental Floss.
Το δημοσίευμα περιγράφει τη χώρα μας σαν «μια ζωντανή καρτ ποστάλ», όπου η μυθολογία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα λευκά σπίτια δίπλα στο Αιγαίο και οι αποχρώσεις του μπλε συνθέτουν μια εικόνα που επανέρχεται διαρκώς στη συλλογική φαντασία των ταξιδιωτών.

Η Νέα Ζηλανδία στη δεύτερη θέση
Η λίστα, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στην ελληνική περίπτωση. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Νέα Ζηλανδία, μια χώρα την οποία το δημοσίευμα περιγράφει σχεδόν σαν «φανταστικό κόσμο». Τα βουνά, τα φιόρδ, οι καθρέφτες-λίμνες και τα παρθένα φυσικά τοπία της παρουσιάζονται ως τόσο εντυπωσιακά ώστε επιλέχθηκαν για να αναπαραστήσουν τη Μέση Γη στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». «Αν η χώρα σου μοιάζει με κόσμο φαντασίας χωρίς CGI, ξέρεις ότι είναι κάτι ξεχωριστό», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.
Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ιταλία, η οποία σύμφωνα με το Mental Floss «κάνει την ομορφιά να μοιάζει απολύτως απροσποίητη εδώ και αιώνες». Οι ακτές, οι αμπελώνες, οι πόλεις όπου «η Ιστορία είναι χαραγμένη σε κάθε πέτρα», η τέχνη και φυσικά το φαγητό, παρουσιάζονται ως μέρος μιας εμπειρίας όπου ακόμη και το πρωινό ή ένα απλό γεύμα αποκτούν σχεδόν τελετουργικό χαρακτήρα. «Η Ιταλία είναι η μοναδική χώρα όπου μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου με ρωμαϊκά ερείπια, να χαθείς σε αριστουργήματα της Αναγέννησης και να φας τα καλύτερα ζυμαρικά του κόσμου πριν ακόμη φτάσει το μεσημέρι», γράφει το δημοσίευμα.
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Ελβετία, η Ισπανία, η Ταϊλάνδη, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Αυστραλία και η Αυστρία. Κάθε μία εκπροσωπεί διαφορετικό είδος ομορφιάς: από τα χιονισμένα τοπία των Άλπεων και τα φιόρδ της Σκανδιναβίας μέχρι τις τροπικές παραλίες και τις κοσμοπολίτικες πόλεις της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της λίστας, πάντως, είναι ίσως η ίδια η συζήτηση γύρω από το τι σημαίνει «όμορφη χώρα». Ξεκαθαρίζεται ότι η ομορφιά είναι βαθιά προσωπική και συνδέεται με αναμνήσεις, διαθέσεις και εμπειρίες. Για κάποιον μπορεί να είναι ένας καφές σε παριζιάνικο μπιστρό, για άλλον μια πεζοπορία σε ηφαιστειακά τοπία της Ισλανδίας ή ένα ηλιοβασίλεμα σε ελληνικό νησί. «Η ομορφιά αλλάζει με τις εποχές», σημειώνει το Mental Floss, αναφέροντας τις ανθισμένες κερασιές της Ιαπωνίας, τις χιονισμένες Άλπεις της Ελβετίας και τα ηλιόλουστα ελληνικά νησιά ως παραδείγματα χωρών που μοιάζουν να αλλάζουν σκηνικό ανάλογα με την εποχή του χρόνου.
Ακριβώς γι’ αυτό οι σχετικές κατατάξεις προκαλούν πάντα αντιδράσεις. Κάποιοι θα θεωρήσουν ότι η Γαλλία έπρεπε να βρίσκεται ψηλότερα λόγω των ιστορικών μνημείων και της γαστρονομίας της. Άλλοι θα επιμείνουν ότι ο Καναδάς με την άγρια φύση του ή η Πορτογαλία με τις πολύχρωμες πόλεις της αδικήθηκαν. Το ίδιο το δημοσίευμα παραδέχεται ότι δεν υπάρχει «παγκόσμια φόρμουλα ομορφιάς». Ωστόσο, υποστηρίζει πως οι χώρες που επανέρχονται συνεχώς στις κορυφαίες θέσεις είναι εκείνες που συνδυάζουν έντονα φυσικά τοπία, ξεχωριστή αρχιτεκτονική και ισχυρή πολιτισμική ταυτότητα
Όπως δηλαδή η Ελλάδα.
Πηγή: iefimerida.gr
Σχετικά
Αυτοί είναι οι πιο φθηνοί προορισμοί για ένα city break στην Ευρώπη
Πόσο κοστίζει ένα Σαββατοκύριακο στις πιο οικονομικές πόλεις της Ευρώπης - Το εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης
Η Ryanair ανακοίνωσε προσφορές για 9 προορισμούς, με τις τιμές να ξεκινούν από μόλις €14.99
Για τρεις μόνο μέρες
H Wizz Air επαναφέρει 4 προορισμούς στη Μέση Ανατολή για τον χειμώνα, με τιμές που αρχίζουν από €24.99
Το Ντουμπάι, το Άμπου Ντάμπι, η Τζέντα και το Αμμάν επιστρέφουν από τις 25 Οκτωβρίου, με 12 δρομολόγια, 49 εβδομαδιαίες πτήσεις και ναύλους από μόλις €24.99
Ένας νέος, άκρως εντυπωσιακός, χώρος για events κάθε εποχή
Το Lapatsa Countryside αλλάζει και φέρνει την ύπαιθρο μέσα από έναν πλήρως ανανεωμένο χώρο
Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Πότε θα απολαύσουμε το εντυπωσιακό «Φεγγάρι του Καλαμποκιού»
Το «Φεγγάρι του Καλαμποκιού» (Corn Moon) είναι η παραδοσιακή ονομασία που δίνεται στη συγκεκριμένη πανσέληνο στη Βόρεια Αμερική.
Νέα Chief Operating Officer της Partners Connected Communications η Ειρήνη Χατζηπαύλου
Γιατί για την Partners, η αλλαγή δεν είναι κάτι που απλώς ακολουθεί. Είναι μέρος του τρόπου με τον οποίο συνεχίζει να αλλάζει το παιχνίδι
Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος συγγραφέας και εκδότης Βάσος Φτωχόπουλος
Υπήρξε άνθρωπος των γραμμάτων και των εκδόσεων, έχοντας συνδέσει το όνομά του με τις εκδόσεις «Αιγαίον»
Emmy 2026: Οι μεγάλοι νικητές πριν από την κεντρική απονομή – Ποιοι σάρωσαν τα βραβεία
Τα «Widow’s Bay», «DTF: St. Louis» και «Spider-Noir» ξεχώρισαν στις δύο βραδιές των Creative Arts Emmys – Αναλυτικά οι νικητές και οι κατηγορίες
Οι καλύτερες ταινίες και σειρές του Netflix για να αρχίσει καλά η νέα σεζόν
Συγκεντρώσαμε 4 σειρές και 4 ταινίες που είναι διαθέσιμες τώρα στην πλατφόρμα του Netflix για καλό φθινόπωρο.
Έρχονται νέες αυξήσεις τιμών στο Netflix: Πόσο θα πληρώνουμε το κάθε πακέτο
H αρχή έγινε στη Βρετανία