Δημοσιεύτηκε στις 15 Απριλίου 2026
Ο Τιτανικός δεν ήταν απλώς ένα πλοίο, ήταν ένα σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής που πίστευε στην τεχνολογική πρόοδο χωρίς όρια.
Όταν καθελκύστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Τιτανικός θεωρήθηκε το μεγαλύτερο και πιο πολυτελές υπερωκεάνιο που είχε ποτέ κατασκευαστεί.
Η φήμη του ως «αβύθιστο» ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τον μύθο του, μέχρι τη στιγμή που η πραγματικότητα απέδειξε το αντίθετο με τον πιο τραγικό τρόπο.
Τιτανικός: Η κατασκευή και το παρθενικό ταξίδι
Ο Τιτανικός κατασκευάστηκε στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, σε μια διαδικασία που διήρκεσε περίπου τρία χρόνια και απασχόλησε χιλιάδες εργάτες.
Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγικά έργα της εποχής, με τεράστιο κόστος και εντυπωσιακές τεχνικές προδιαγραφές για τα δεδομένα του 1911. Με μήκος περίπου 269 μέτρα και δυνατότητα μεταφοράς χιλιάδων επιβατών, θεωρήθηκε κορυφαίο επίτευγμα της ναυπηγικής βιομηχανίας.
Το παρθενικό του ταξίδι ξεκίνησε στις 10 Απριλίου 1912 από το Σαουθάμπτον με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Στο πλοίο επέβαιναν πάνω από 2.200 άτομα, από εύπορους επιβάτες πρώτης θέσης, μέχρι οικογένειες που αναζητούσαν μια νέα ζωή στην Αμερική.
Το ταξίδι εξελισσόταν ομαλά και τίποτα δεν προμήνυε την τραγωδία που θα ακολουθούσε.
Τιτανικός: Η σύγκρουση και η βύθιση
Τη νύχτα της 14ης Απριλίου 1912, λίγες μόλις ημέρες μετά την αναχώρηση, ο Τιτανικός συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό.
Η σύγκρουση προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο κύτος του πλοίου, με αποτέλεσμα να αρχίσει να εισέρχεται μεγάλες ποσότητες νερού σταδιακά σε πολλά διαμερίσματα.
Παρά τις προσπάθειες του πληρώματος, το πλοίο δεν μπορούσε να σωθεί. Οι σωσίβιες λέμβοι δεν επαρκούσαν για όλους τους επιβάτες, με αποτέλεσμα να σωθεί μόνο ένα μέρος τους.
Μέσα σε λίγες ώρες, ο Τιτανικός έσπασε στα δύο και βυθίστηκε στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού, παρασύροντας στον θάνατο περίπου 1.500 ανθρώπους.
Το ναυάγιο του Τιτανικού εντοπίστηκε το 1985 στον πυθμένα του Ατλαντικού, σε μεγάλο βάθος και εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις ακτές του Καναδά. Από τότε, το πλοίο και τα συντρίμμια του έχουν μελετηθεί εκτενώς, αποκαλύπτοντας συνεχώς νέα στοιχεία για την τελευταία του πλεύση.
Σήμερα, ο Τιτανικός παραμένει ένα από τα πιο γνωστά ναυάγια στην ιστορία, θυμίζοντας τόσο την ανθρώπινη φιλοδοξία όσο και τα όρια της τεχνολογίας όταν έρχεται αντιμέτωπη με τη φύση.
Σχετικά
Πότε αρχίζει το Κύπρος-Ελλάδα με το πλοίο «AF Marina»
Η έναρξη των κρατήσεων και η αγορά των εισιτηρίων για την φετινή χρονιά, θα ξεκινήσει την Τετάρτη 22 Απριλίου
Το «The Floor» επιστρέφει και... παίζεται αλλιώς
Πρεμιέρα, την Παρασκευή 17 Απριλίου στις 21:00 και κάθε Παρασκευή την ίδια ώρα
Η νέα τηλεοπτική σεζόν στο ΣΙΓΜΑ φέρνει στις οθόνες μας το «DRAGONS’ DEN»
Με παρουσιαστή τον Σάκη Τανιμανίδη
«Το μικρό σπίτι στο λιβάδι»: Πρώτο τρέιλερ της νέας σειράς του Netflix – Η ιστορία μιας οικογένειας στην Αμερικάνικη Δύση
Η πρώτη σεζόν είναι εμπνευσμένη από το τρίτο βιβλίο της πολυαγαπημένης σειράς της Λόρα Ίνγκαλς Ουάιλντερ.
Σαν καρτ ποστάλ – Αυτές είναι οι πιο πολύχρωμες πόλεις του κόσμου
Για την ανάλυση επιλέχθηκαν αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες κάθε τοποθεσίας που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς έντονα φίλτρα, αποκαλύπτοντας τις πιο πολύχρωμες πόλεις.
Euronews: Δύο ελληνικά νησιά οι προορισμοί-έκπληξη για το 2026 -«Διακοπές πέρα από τα τετριμμένα»
Η αναφορά αυτή επιβεβαιώνει τη σταθερά ανοδική πορεία της Ελλάδας στον διεθνή τουριστικό «χάρτη»
Οι 10 πιο συναρπαστικές πόλεις για να ταξιδέψεις το 2026 - Μόνο δύο στην Ευρώπη
Η παγκόσμια ταξιδιωτική σκηνή για το 2026 δείχνει πιο συναρπαστική από ποτέ, με τις περισσότερες πόλεις να βρίσκονται εκτός Ευρώπης και μόλις δύο ευρωπαϊκές μητροπόλεις να μπαίνουν στο τοπ 10.
Πότε είναι η επόμενη αργία μετά το Πάσχα – Ο μήνας με τα δύο τριήμερα
Μετά τις πασχαλινές διακοπές, το ημερολόγιο του 2026 φέρνει δύο σημαντικά τριήμερα. Αναλυτικά όλες οι αργίες του 2026
Ανεβαίνει αισθητά ο υδράργυρος, παραμένει η σκόνη- Πότε επιστρέφουν οι βροχές
Αναλυτικά η πρόγνωση
Το "άγνωστο" εξωκλήσι της Παναγίας του Συρμάτου
Ένα εκκλησάκι θρύλος γνωστό στα Κοκκινοχώρια για τα θαύματα, τις παραδόσεις και την υπεραιωνόβια ελιά του
Το Emily in Paris στην Ελλάδα; Η Λίλι Κόλλινς κάνει γυρίσματα στην Ευρώπη και φουντώνουν τα σενάρια για... ελληνική απόδραση
Η σειρά του Netflix με τη Λίλι Κόλινς επεκτείνει ξανά τη γεωγραφία της, με γυρίσματα σε δύο ακόμη ευρωπαϊκές χώρες τον Μάιο
Αίθριος καιρός σήμερα με άνοδο της θερμοκρασίας - Επιστρέφει η σκόνη
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας