Δημοσιεύτηκε στις 16 Μαρτίου 2026
Μετά την ιστορική κατάκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030, το Λάρνακα 2030 ανοίγει με ενθουσιασμό ένα νέο κεφάλαιο, προσκαλώντας καλλιτέχνες, οργανισμούς και κοινότητες σε ένα διήμερο συνέδριο συνδημιουργίας, το Co-Creators Assembly. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια δράση του οργανισμού στη νέα αυτή φάση, σηματοδοτώντας τη μετάβαση από τη διεκδίκηση στην υλοποίηση του κοινού οράματος.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν τα έργα που συγκροτούν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Λάρνακα 2030, όπως διαμορφώθηκαν στη διαδικασία διεκδίκησης του τίτλου. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις ομάδες εργασίας και τους υπεύθυνους υλοποίησης, θα εξερευνήσουν τη φιλοσοφία και τη δομή του προγράμματος και θα συμμετάσχουν σε ανοιχτές διαδικασίες διαλόγου και ανταλλαγής. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή προς όλους: δημιουργούς, ομάδες, οργανισμούς, πολίτες και κοινότητες που καλούνται να γίνουν μέρος της συναρπαστικής διαδρομής της Λάρνακας προς το 2030.
Το συνέδριο δεν κοιτά μόνο το υπάρχον καλλιτεχνικό πρόγραμμα — δημιουργεί χώρο και για το επόμενο βήμα. Δημιουργοί και ομάδες θα παρουσιάσουν νέες ιδέες, θα συναντήσουν τις υφιστάμενες ομάδες εργασίας και θα συμμετάσχουν σε διαδικασίες δικτύωσης και συνεργασίας, με στόχο τη γέννηση νέων έργων μέσα από συλλογικές διαδικασίες.
Το Co-Creators Assembly, λοιπόν, ανοίγει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στη συλλογική φαντασία της πόλης. Δημιουργεί έναν δυναμικό χώρο ακρόασης, συνεργασίας και κοινής ευθύνης, όπου ο πολιτισμός δεν επιβάλλεται από τα πάνω αλλά χτίζεται από κοινού.
Από τη διεκδίκηση του τίτλου της ΠΠΕ μέχρι τη σημερινή φάση υλοποίησης η Λάρνακα επενδύει σε έργα που δεν είναι απλώς εκδηλώσεις, αλλά σχέσεις: σχέσεις εμπιστοσύνης, συμμετοχής και κοινής εμπειρίας. Γιατί ο πολιτισμός δεν είναι κάτι που καταναλώνουμε· είναι κάτι που δημιουργούμε μαζί. Και όταν καλλιεργούμε τον «Κοινό Τόπο», η πόλη γίνεται ο τόπος της υποδοχής και της φροντίδας για όλους μας.
Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι ανοικτή σε όσες και όσους ενδιαφέρονται. Απαιτείται εγγραφή στον εξής σύνδεσμο μέχρι τις 20 Μαρτίου:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeo_yY0ldjcmssZFbueRncLxPZ0JHzeXous2Z2RKX3K4OVBCw/viewform
Παρακαλώ σημειώστε ότι, χωρίς εγγραφή εντός της προθεσμίας, δεν θα είναι δυνατή η συμμετοχή στο συνέδριο.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Μαρτίου 2026 στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα, από τις 10:30 μέχρι τις 17:00. Δείτε το πλήρες πρόγραμμα στον εξής σύνδεσμο:
https://larnaka2030.eu/el/news-el/co-creators-assembly-2026/
Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στην ελληνική γλώσσα. Σε κατοπινό στάδιο θα ακολουθήσει αντίστοιχη διοργάνωση στην αγγλική γλώσσα.
Για περισσότερες πληροφορίες: info@larnaka2030.eu
Σχετικά
Πανσέληνος Νοεμβρίου: Πότε θα φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό το «Φεγγάρι του Κάστορα»
Γιατί ονομάζεται Φεγγάρι του Κάστορα
Μια εντυπωσιακή τοιχογραφία 70 μέτρων αφηγείται την ιστορία της Χοιροκοιτίας
Μια εντυπωσιακή νέα τοιχογραφία ξεδιπλώνει την ιστορία, τις παραδόσεις και τους θρύλους της κοινότητας
Αυτές είναι οι 15 ασφαλέστερες πόλεις του κόσμου για ταξίδια το 2027
Ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Ζυρίχη, το Άμστερνταμ και το Ρέικιαβικ είναι από τις ασφαλέστερες στον κόσμο για τους ταξιδιώτες, σύμφωνα με μια νέα κατάταξη
Η μαγεία των Χριστουγέννων ζωντανεύει στο Adams Beach Hotel
Από τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου και το φιλανθρωπικό Christmas Market μέχρι τα εορταστικά δείπνα, τις μουσικές βραδιές και τις οικογενειακές δραστηριότητες, το Adams Beach Hotel ετοιμάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα για όλη την περίοδο των γιορτών
«Μικρά μωρά, μεγάλες προοπτικές»
Τα «Μωρά Θαύματα» αναδεικνύουν τη σημασία της συστηματικής παρακολούθησης των πρόωρων παιδιών
Καιρός: Πότε αναμένονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός μέχρι το Σάββατο
Διπλή επιτυχία για την Pafilia στα European Property Awards 2026–2027
Το Minthis ενισχύει τη διεθνή του αναγνώριση με το βραβείο πέντε αστέρων στην κατηγορία Best Mixed Use Development στην Κύπρο, ενώ το Elysia Blu διακρίνεται στην κατηγορία Residential Development 20+ Units
Αυτή αναδείχθηκε λέξη της χρονιάς για το 2026 σύμφωνα με το λεξικό Collins του Ηνωμένου Βασιλείου
Η λέξη της χρονιάς για το 2025 ήταν το «vibe coding», η δημιουργία μιας εφαρμογής μέσω περιγραφών σε εργαλεία AI
Το νέο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο της Λάρνακας που θα γίνει talk of the town
Με 47 δωμάτια και σχεδιασμό εμπνευσμένο από τη Μεσόγειο, το πλήρως ανακαινισμένο ibis Styles Larnaca Finikoudes Beach προσθέτει μια νέα επιλογή διαμονής στο κέντρο της πόλης.
Χειμώνας στην Ευρώπη: 10 προορισμοί που αξίζει να ανακαλύψετε
Η Ευρώπη διαθέτει μια τεράστια ποικιλία προορισμών για να επισκεφθεί κανείς τον χειμώνα, είτε αναζητά χιονισμένες αποδράσεις, είτε παραθαλάσσιες διακοπές, είτε ιστορικές περιηγήσεις
Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πέφτει η θερμοκρασία
Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό
Javokhir Sindarov: Η μεγάλη επιστροφή στο Cap St Georges Hotel & Resort
Η επιστροφή του Javokhir Sindarov στο Cap St Georges Hotel & Resort έχει ιδιαίτερο συμβολισμό.