Δημοσιεύτηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2026
Η ώρα της επιλογής έφτασε για την ελληνική συμμετοχή στη Eurovision 2026, με τον Μεγάλο Τελικό να πραγματοποιείται απόψε, Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, και 14 υποψηφιότητες να διεκδικούν το εισιτήριο για τη Βιέννη, όπου θα διεξαχθεί ο 70ός διαγωνισμός. Το αποτέλεσμα θα κριθεί από τον συνδυασμό της ψήφου του κοινού και δύο κριτικών επιτροπών, μίας ελληνικής και μίας διεθνούς, σε μια βραδιά που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η μετάδοση θα γίνει ζωντανά από την ΕΡΤ1, ενώ το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει τον τελικό και μέσω της πλατφόρμας ERTFLIX, με παροχές προσβασιμότητας. Την παρουσίαση έχουν αναλάβει ο Γιώργος Καπουτζίδης, η Μπέττυ Μαγγίρα και η Κατερίνα Βρανά, ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνση και τη σκηνοθεσία της βραδιάς υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός.
Οι 14 υποψήφιοι θα ανέβουν στη σκηνή με την εξής σειρά:
- YOU & I, STYLIANOS
2. Mad About it, D3lta
3. Labyrinth, Mikay
4. Daughters of the Sun (A, E, I, O, U), Μαρίκα
5. Χάνομαι, Marseaux
6. Dark Side of the Moon, Good Job Nicky
7. Bulletproof, KOZA MOSTRA
8. Europa, STEFI
9. Άλμα, Rosanna Mailan
10. Paréa, Evangelia
11. ASTEIO, ZAF
12. Ferto, Akylas
13. SABOTAGE!, leroybroughtflowers
14. The Other Side, Alexandra Sieti
Τα φαβορί των στοιχηματικών
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών. Ο Akylas με το «Ferto» εμφανίζεται από την αρχή της διαδικασίας να προηγείται με διαφορά, συγκεντρώνοντας τη στήριξη των προγνωστικών. Στη δεύτερη θέση των αποδόσεων βρίσκεται ο Good Job Nicky με το «Dark Side of the Moon», καταγράφοντας επίσης ισχυρή δυναμική. Ανάμεσα στις συμμετοχές που κινούνται σε ανταγωνιστικά επίπεδα βρίσκονται η Marseaux με το «Χάνομαι» και η Evangelia με το «Paréa».
Το σύστημα ψηφοφορίας
Το νικητήριο τραγούδι θα προκύψει από τον συνδυασμό τηλεψηφοφορίας κοινού σε ποσοστό 50% και βαθμολογίας δύο επιτροπών – ελληνικής (25%) και διεθνούς (25%). Σε περίπτωση ισοβαθμίας, προβάδισμα θα έχει η ψήφος του κοινού.
Οι τηλεθεατές μπορούν να συμμετέχουν με SMS από ελληνικούς αριθμούς κινητής τηλεφωνίας, στέλνοντας μήνυμα στο 54222 με τον κωδικό του τραγουδιού ή του καλλιτέχνη της επιλογής τους, με όριο έως 10 SMS ανά αριθμό. Παράλληλα, για πρώτη φορά παρέχεται δυνατότητα διαδικτυακής ψηφοφορίας, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, μέσω ειδικής πλατφόρμας voting, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής και στους Έλληνες του εξωτερικού. Οι σχετικές οδηγίες θα εμφανίζονται και μέσω QR code στην οθόνη κατά τη διάρκεια της μετάδοσης.
Η εμφάνιση του Χρήστου Μάστορα
Στη σκηνή του ελληνικού τελικού θα εμφανιστεί και ο Χρήστος Μάστορας, παρουσιάζοντας ένα ειδικά διαμορφωμένο μουσικό πρόγραμμα διάρκειας περίπου 15 λεπτών. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει προσωπικές του επιτυχίες, καθώς και ξένα τραγούδια με έντονο «άρωμα» Eurovision. Στο πλαίσιο της εμφάνισής του θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ζωντανά το νέο του τραγούδι «Μαργαρίτα», το οποίο θα ακουστεί στη σκηνή του ελληνικού τελικού.
Ακούστε 14 τραγούδια του μεγάλου ελληνικού τελικού για τη Eurovision
1. YOU & I, STYLIANOS
2. Mad About it, D3lta
3. Labyrinth, Mikay
4. Daughters of the Sun (A, E, I, O, U), Μαρίκα
5. Χάνομαι, Marseaux
6. Dark Side of the Moon, Good Job Nicky
7. Bulletproof, KOZA MOSTRA
8. Europa, STEFI
9. Άλμα, Rosanna Mailan
10. Paréa, Evangelia
11. ASTEIO, ZAF
12. Ferto, Akylas
13. SABOTAGE!, leroybroughtflowers
14. The Other Side, Alexandra Sieti
Σχετικά
5+1 (πολύ) καλοί λόγοι για να μη χάσεις το πανηγύρι που έρχεται στη Λευκωσία
Η "βασίλισσα του δημοτικού τραγουδιού", όπως την αποκαλούν, κατεβαίνει στην πρωτεύουσα κι αυτό δεν χάνεται με τίποτα
Άννα Βίσση στο ΟΑΚΑ: Από 21 έως 477 ευρώ τα εισιτήρια της μεγάλης συναυλίας τον Σεπτέμβριο
Η προπώληση των εισιτηρίων ανοίγει την Πέμπτη 16 Απριλίου στις 12:00.
Οι Πυξ Λαξ έρχονται το καλοκαίρι στην Κύπρο, για τρεις συναυλίες
Με αγαπημένες κλασικές και νέες μελωδίες
O Χρήστος Αντωνιάδης έρχεται να ταρακουνήσει τη Λάρνακα
Ο αγαπημένος ερμηνευτής που ξεσηκώνει με τη φωνή και την ενέργειά του, έρχεται να χαρίσει ένα βράδυ γεμάτο ρυθμό, πάθος και διασκέδαση
Δωρεάν συναυλία με τους Monsieur Doumani στη Λευκωσία
Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Αειφορίας Πεδιαίου
Οι 25+1 μεγάλες συναυλίες που περιμένουμε στην Κύπρο μετά το Πάσχα
Όλα τα live που ανακοινώθηκαν και δεν θέλεις με τίποτα να χάσεις
«Οι ρίζες γίνονται χορδές» με τους Σοφία Παπάζογλου και Πέτρο Κουλουμή
Με εμβληματικά σμυρναίικα, κλασικά λαϊκά και αγαπημένα κυπριακά τραγούδια
Άννα Βίσση: Η επίσημη ανακοίνωση για τη μεγάλη συναυλία στο ΟΑΚΑ – Πότε ξεκινά η προπώληση των εισιτηρίων
Η συναυλία θα γίνει το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026
Η Τέιλορ Σουίφτ προηγείται στις υποψηφιότητες των American Music Awards 2026
Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στο MGM Grand Garden Arena στο Λας Βέγκας στις 25 Μαϊου
Η Μπιόρκ ξεκαθαρίζει το τοπίο: το νέο άλμπουμ της έρχεται το 2027
Η Μπιόρκ διέψευσε ότι το echolalia είναι ο τίτλος του επόμενου δίσκου της και εξήγησε ότι πρόκειται για το όνομα της νέας της έκθεσης στην Εθνική Πινακοθήκη της Ισλανδίας