Δημοσιεύτηκε στις 02 Φεβρουαρίου 2026
Θεατρικά, συμμετοχικά εργαστήρια, θα πραγματοποιηθούν σε συγκεκριμένες ορεινές κοινότητες της Κύπρου τα οποία σχεδιάστηκαν ώστε να αξιοποιήσουν τις ιστορίες, τις μνήμες και τα βιώματα των ανθρώπων της κάθε περιοχής, κάτω από την καθοδήγηση εμψυχωτών που έχει προσλάβει ο ΘΟΚ ειδικά για τον σκοπό αυτό.
Η κάθε δράση θα λειτουργεί ως πλατφόρμα έκφρασης και δημιουργικότητας για μικρούς και μεγάλους, με θεατρικά εργαλεία και τεχνικές, και με στόχο την ενίσχυση της συνοχής, της φαντασίας και της συλλογικής ταυτότητας. Παράλληλα, θα λειτουργήσει ως ευκαιρία καταγραφής ιστοριών του τόπου, και ενδυνάμωσης της ταυτότητας και της κοινότητας.
Απώτερος στόχος των εργαστηρίων είναι η ενδυνάμωση της δημιουργικής φωνής της κοινότητας, η ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των γενεών, η πολιτιστική ανανέωση με βάση τις ίδιες τις εμπειρίες των κατοίκων, και η δημιουργία μιας τοπικής, ζωντανής θεατρικής αφήγησης. Θα μελετηθούν επίσης τρόποι διάχυσης του υλικού που θα προκύπτει, όχι μόνο στις κοινότητες που εμπλέκονται αλλά και εκτός.
Τα εργαστήρια προσφέρονται δωρεάν στο κοινό.
Κάθε Σάββατο 10:00 - 13:00
📍ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΛΙΑΤΟΥ
Πρώτη συνάντηση 7 Φεβρουαρίου 2026
Αίθουσα Πολιτισμού Αγ. Μαρίνας Ξυλιάτου
Εμψυχωτής: Στέλιος Καλλιστράτης
Πληροφορίες: 99893677
Ευπρόσδεκτοι είναι κάτοικοι της κοινότητας και των γύρω περιοχών από 12 έως 112 χρόνων. Οι συναντήσεις θα έχουν ως κεντρικό άξονα τους ίδιους τους συμμετέχοντες και τις αναμνήσεις τους ή τις ιστορίες που είτε ξέρουν είτε θα ανακαλύψουν και αφορούν την κοινότητά μας. Στοχεύοντας στη δημιουργία γέφυρας ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, το «είμαι» και το «γίνομαι», το εργαστήρι προσδοκεί τη συνεργασία, συνύπαρξη και συν-δημιουργία παιδιών και ενηλίκων.
📍ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑ
Σανατόριο Κυπερούντας
Εμψυχώτρια: Μικαέλλα Θεοδουλίδου
Πληροφορίες: 99849586
Μύθοι και αλήθειες ενός τόπου φορτισμένου, ενός τόπου «μίασμα», αλλά και ανακούφισης και φροντίδας, πλέκονται σε μια ζωντανή αφήγηση. Πώς το τότε συναντά το τώρα και ανασαίνει ξανά; Οι μνήμες, οι φωνές και οι ψυχές του χθες αναδύονται στο σήμερα, αναζητώντας λύτρωση και γαλήνη.
Ένα ζωνάνεμα αναμνήσεων, όπου το θέατρο γίνεται πράξη μνήμης και συλλογικής ανάσας. Ένα μοίρασμα που φέρνει τους ανθρώπους τούτου του τόπου πιο κοντά, εκφράζονται, ακούν και ακούγονται, αναδεικνύοντας αβίαστα την «ψυσχή» και την «λαλιά» της Κυπερούντας.
📍ΛΑΝΙΑ
Αίθουσα Εκδηλώσεων Λάνιας
Εμψυχώτρια: Νικολέττα Προκοπίου
Πληροφορίες: 99948286
Το εργαστήρι απευθύνεται σε ενήλικες, καθώς και παιδιά από 7 ετών που μιλούν ελληνικά ή/και αγγλικά, κατοίκους της κοινότητας και των γύρω περιοχών. Οι συναντήσεις θα έχουν ως κεντρικό άξονα τους ίδιους τους συμμετέχοντες και τις αναμνήσεις τους ή τις ιστορίες που είτε ξέρουν είτε θα ανακαλύψουν και αφορούν τη Λάνια. Στοχεύοντας στη δημιουργία γέφυρας ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, το «είμαι» και το «γίνομαι», το εργαστήρι προσδοκεί τη συνεργασία, συνύπαρξη και συν-δημιουργία παιδιών και ενηλίκων. Θα πούμε, θ’ ακούσουμε και θα ζωντανέψουμε ιστορίες της Λάνιας και των ανθρώπων της, αφήνοντας ένα δέντρο, ένα λεωφορείο και μια φωτογραφία να πυροδοτήσουν τη φαντασία μας. Ελάτε να παίξουμε θέατρο!
📍ΦΟΙΝΙ
Πολιτιστικό Κέντρο Φοινιού
Εμψυχώτρια: Στέλλα Συμεού
Πληροφορίες: 99301991
Ευπρόσδεκτοι έφηβοι & ενήλικες από τις κοινότητες της περιοχής.
Στόχος είναι μέσα από την συνύπαρξη ανθρώπων από τρεις διαφορετικές γενεές, να δημιουργήσουμε θεατρικά, αναβιώνοντας ιστορίες του τόπου που θα αλιεύσουμε ως ομάδα. Μέσα από τη διαδικασία θα επιχειρηθεί η ανάπτυξη της εκτίμησης του τόπου και των ανθρώπων του αλλά και η εμπλοκή με την παράδοση και τους θησαυρούς της, συνειδητοποιώντας πως τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Σχετικά
Η διαχρονική τραγωδία του Σαίξπηρ, «Οθέλλος» στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Η φετινή παραγωγή πραγματοποιείται προς ενίσχυση του Cyprus Alzheimer's Association και του Margarita Liasidou Foundation
Η Εκάβη του Ευριπίδη ταξιδεύει από την Λετονία στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος
Ένα καλοκαίρι γεμάτο θέατρο: 30 δωρεάν παραστάσεις σε γειτονιές της Λεμεσού
Από τις 22 Ιουνίου η Λεμεσός γεμίζει θέατρο
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει στην Κύπρο την αριστοφανική κωμωδία, Λυσιστράτη
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος
Αυλαία για το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος με τις "Τρωάδες" του Ευριπίδη από την Ισπανία
Ένα έργο που, διατηρώντας την ποιητική του πυκνότητα, συνομιλεί με τον σύγχρονο κόσμο, όπου η βία του πολέμου επαναλαμβάνεται
Το Σατιρικό Θέατρο περιοδεύει σε όλη την Κύπρο με την παράσταση "Εκτός Ελέγχου"
Μια κλασική και άκρως διασκεδαστική κωμωδία που σατιρίζει την εξουσία, την υποκρισία και τις ανθρώπινες αδυναμίες
Φεστιβάλ Σατιρικού Θεάτρου 2026: 11 μέρες, 7 παραγωγές, μία τοποθεσία
Το Σατιρικό Θέατρο ανοίγει τις σκηνές του σε φρέσκες καλλιτεχνικές προτάσεις και πρωτότυπα έργα.
Η εκρηκτική κωμωδία «Εκτός Ελέγχου» ταξιδεύει σε Πάφο, Δερύνεια, Λάρνακα και στο Αμφιθέατρο Λακατάμειας
Δες πού και πότε μπορείς να την απολαύσεις
AIGAIA Youth Theatre 2026: Δύο παραγωγές από παιδιά και έφηβους
Το Θέατρο Aigaia παρουσιάζει δύο παραγωγές από τις ομάδες του, δίνοντας χώρο σε παιδιά και εφήβους να εκφραστούν μέσα από το θέατρο, καθεμία με τη δική της γλώσσα και καλλιτεχνική προσέγγιση
Μπουρδελόματα ξανά στο Flea Theatre
H Θεατρική Ομάδα Garage επαναφέρει την ξεκαρδιστική κωμωδία «Μπουρδελόματα», σε σκηνοθεσία του Μάριου Ζησίμου
Ο ΘΟΚ αναζητά άντρες και γυναίκες ηθοποιούς για τη νέα του παραγωγή
Ακροάσεις για την παραγωγή της Νέας Σκηνής «Φροστ/Νίξον» του Πήτερ Μόργκαν σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου
Θα στηθεί και φέτος ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ στη Γιαλιά
Το υπαίθριο φεστιβάλ θεάτρου και παραστατικών τεχνών, ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ, επιστρέφει στη Γιαλιά για ένα ξεχωριστό διήμερο