Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου 2026
Οι επιβάτες στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βρετανίας, το Χίθροου, μπορούν να αφήνουν υγρά σε δοχεία έως και δύο λίτρων στις αποσκευές τους κατά τη διάρκεια των ελέγχων ασφαλείας, μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης νέων αξονικών τομογραφιών υψηλής τεχνολογίας.
Ηλεκτρονικά είδη όπως φορητοί υπολογιστές μπορούν επίσης να αφήνονται στις αποσκευές, ενώ δεν χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιούνται διαφανείς πλαστικές σακούλες για υγρά.
Το Χίθροου τώρα υποστηρίζει ότι είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο που έχει εγκαταστήσει πλήρως τον νέο εξοπλισμό σε όλους τους τερματικούς σταθμούς του.
Ωστόσο, ενώ έχει γίνει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο που εφαρμόζει τους νέους σαρωτές υψηλής τεχνολογίας, απέχει πολύ από το να είναι το πρώτο στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς τα αεροδρόμια του Γκάτγουικ, αυτό του Εδιμβούργου αλλά και του Μπέρμιγχαμ έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια και έχουν αυξήσει το όριο των δύο λίτρων.

Στα περισσότερα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, οι επιβάτες μπορούν να έχουν δοχεία με υγρά έως 100 ml στις αποσκευές τους, χωρίς να χρειάζεται να τα βγάζουν και να τα τοποθετούν σε διαφανείς πλαστικές σακούλες.
Τα αεροδρόμια του London City, του Bristol και του Belfast έχουν επίσης αυξήσει το όριο των υγρών στα δύο λίτρα. Ωστόσο, άλλα αεροδρόμια που έχουν εγκαταστήσει τους νέους σαρωτές περιμένουν το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Μεταφορών (DfT) για να αυξήσουν το όριο από τα 100 ml.
Μια πρόσφατη έκθεση της καταναλωτικής οργάνωσης Which? διαπίστωσε ότι η ευαισθησία των νέων σαρωτών που εφαρμόζονται σημαίνει πως σε ορισμένα αεροδρόμια περισσότερες αποσκευές ελέγχονται χειροκίνητα μετά τη διέλευσή τους από αυτούς.
Το Heathrow ανέφερε ότι οι σαρωτές, που παρέχουν καλύτερες εικόνες των χειραποσκευών, μπορούν να εξυπηρετούν «χιλιάδες επιβάτες την ώρα με σημαντικά μεγαλύτερη αποδοτικότητα, διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλά πρότυπα ασφάλειας και προστασίας».
Η αλλαγή του κανόνα ισχύει μόνο για πτήσεις που αναχωρούν από το Heathrow, και οι επιβάτες πρέπει να ελέγχουν τους περιορισμούς αποσκευών στα αεροδρόμια από τα οποία επιστρέφουν πριν επιβιβαστούν σε πτήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η εφαρμογή των νέων υψηλής τεχνολογίας σαρωτών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αντιμετωπίσει μια σειρά καθυστερήσεων τα τελευταία χρόνια.
Ο Μπόρις Τζόνσον είχε υποσχεθεί το 2019 ότι οι κανόνες για τη μεταφορά υγρών μέσω των ελέγχων ασφαλείας σε δοχεία έως 100 ml, μέσα σε πλαστικές σακούλες, θα καταργούνταν έως το τέλος του 2022. Η πανδημία τελικά ανέτρεψε αυτό το σχέδιο. Τον Δεκέμβριο του 2022, η κυβέρνηση των Συντηρητικών υποσχέθηκε ότι εξοπλισμός αιχμής θα εγκατασταθεί στις λωρίδες ασφαλείας έως τον Ιούνιο του 2024, στην «μεγαλύτερη αναδιάρθρωση των κανόνων ασφαλείας των αεροδρομίων εδώ και δεκαετίες». Ο τότε υπουργός Μεταφορών Mark Harper είπε ότι η κυριαρχία των «μικρών καλλυντικών» πλησίαζε στο τέλος της.
Όμως, όπως αποδείχθηκε, η προθεσμία του Ιουνίου 2024 δεν ήταν εφικτή για τα μεγαλύτερα αεροδρόμια — αν και αρκετά μικρότερα, με λιγότερες λωρίδες προς διαχείριση, εγκατέστησαν τους σαρωτές πριν από εκείνη την ημερομηνία.
Τότε, το βράδυ της Παρασκευής 13 Ιουνίου 2024, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα μικρότερα αεροδρόμια που είχαν ήδη εισαγάγει τους νέους σαρωτές και είχαν καταργήσει τον κανόνα των 100 ml, θα έπρεπε να τον επαναφέρουν. Αυτό προκάλεσε οργή στους χειριστές των αεροδρομίων.
Η ΕΕ επίσης ανακοίνωσε την επιστροφή στον κανόνα των 100 ml τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς.
Από τότε ακολούθησε μια περίοδος ασυνέπειας. Το περασμένο καλοκαίρι, ο υπουργός Μεταφορών έλεγε στους επιβάτες να υποθέτουν ότι ο κανόνας των 100 ml εξακολουθεί να ισχύει. Όλα αυτά μέχρι σήμερα… τουλάχιστον για το Χίθροου και άλλα μικρότερα βρετανικά αεροδρόμια.
Σχετικά
Αλλάζει το πλαίσιο προστασίας των επιβατών αεροπλάνων – Αποζημιώσεις, αυθαίρετες χρεώσεις και δωρεάν θέσεις
Μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία
Καιρός: Στους 35 βαθμούς ο υδράργυρος στο εσωτερικό – Αλλάζει ξανά το σκηνικό την Παρασκευή
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Η τοιχογραφία που έδωσε χρώμα στον Πρωταρά
Νέα τοιχογραφία δίνει χρώμα και καλλιτεχνική ταυτότητα στην τουριστική περιοχή του Δήμου Παραλιμνίου - Δερύνειας.
Διεθνής διάκριση για την παραλία Αγίου Ερμογένη
Ένα από τα σημαντικά σημεία αναφοράς της παράκτιας ζώνης του Δήμου Κουρίου, πήρε και φέτος τη "Γαλάζια Σημαία"
Δωρεάν είσοδος στο διάσημο υδροπάρκο για όλους τους μπαμπάδες!
Οι μπαμπάδες μπαίνουν δωρεάν στο Fasouri Watermania για τη Γιορτή του Πατέρα
Στο «μενού» βροχές, καταιγίδες και χαλάζι - Πότε αναμένεται άνοδος θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση
Coastal Urban Futures: Τριήμερη έκθεση και πρόγραμμα παράλληλων δράσεων για το μέλλον της παράκτιας ζώνης της Λάρνακας
Με προβολή ταινιών, ποδηλατική περιήγηση και ακρόαση ηχοτοπίων
Αυτές είναι οι 18 πιο καθαρές, οργανωμένες και προσβάσιμες παραλίες του Πρωταρά
Πρώτος παγκύπρια ο Δήμος Παραλιμνίου - Δερύνειας με 18 Γαλάζιες Σημαίες για το 2026
Η καλοκαιρινή Madame Figaro κυκλοφορεί με cover girl τη Βίκυ Καγιά
Ένα τεύχος γεμάτο μόδα, ομορφιά, προτάσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές και ουσιαστικές συναντήσεις.
Νέα σημαντική διάκριση για κυπριακό ξενοδοχείο
Το Louis Ledra Beach, μέλος της Elegant Collection της Louis Hotels, βραβεύεται ξανά για τις καινοτόμες κοινωνικές πρακτικές του
Ένα καλοκαίρι γεμάτο εμπειρίες στο Cap St Georges Hotel & Resort
Υπάρχουν μέρη που απλά πας για διακοπές, και υπάρχουν και μέρη που σε κάνουν να νιώθεις ότι ζεις κάτι πραγματικά ξεχωριστό
Αυτές είναι οι παραλίες της Κύπρου με Γαλάζια Σημαία για το 2026
56 παραλίες και οι 2 μαρίνες βραβεύθηκαν φέτος από σύνολο 123 περιοχών νερών κολύμβησης