Δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2025
H πίεση προς την EBU για τη συμμετοχή του Ισραήλ στην Eurovision sυνεχίζεται. Μετά από την αποχώρηση 5 χωρών από τον διαγωνισμό, που είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στην ιστορία του, οι αναταράξεις εξακολουθούν να κλυδωνίζουν τη φετινή διοργάνωση!
Αυτή τη φορά, σειρά έχει το Nemo, που κέρδισε το 2024 για λογαριασμό της Ελβετίας με το “The Code” τον διαγωνισμό στο Μάλμε. Μέσα από μια ανάρτηση του μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, ο νικητής της Eurovision, ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει το βραβείο που κέρδισε το 2024 διαμαρτυρόμενο για τη συμμετοχή του Ισραήλ.
H ανακοίνωση του Nemo
Πέρυσι κέρδισα τη Eurovision και μαζί της μου απονεμήθηκε το τρόπαιο.
Και παρόλο που είμαι απίστευτα ευγνώμων για την κοινότητα γύρω από αυτόν τον διαγωνισμό και για όσα μου έχει διδάξει αυτή η εμπειρία τόσο ως άνθρωπο όσο και ως καλλιτέχνη, σήμερα νιώθω πως αυτό το τρόπαιο δεν ανήκει πια στο ράφι μου.
Η Eurovision λέει ότι πρεσβεύει την ενότητα, την ένταξη και την αξιοπρέπεια για όλους. Αυτές οι αξίες έκαναν αυτόν τον διαγωνισμό σημαντικό για εμένα.
Αλλά η συνεχής συμμετοχή του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια που η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ έχει καταλήξει ότι αποτελεί γενοκτονία, δείχνει μια ξεκάθαρη σύγκρουση ανάμεσα σε αυτές τις αξίες και τις αποφάσεις που λαμβάνει η EBU.
Αυτό δεν αφορά άτομα ή καλλιτέχνες.
Ο διαγωνισμός χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα για να “μαλακώσει” την εικόνα ενός κράτους κατηγορούμενου για σοβαρά παραπτώματα, ενώ την ίδια στιγμή η EBU επέμενε ότι η Eurovision είναι “μη πολιτική”.
Και όταν ολόκληρες χώρες αποσύρονται λόγω αυτής της κατάστασης, θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρο ότι κάτι είναι βαθιά λάθος.
Γι’ αυτό αποφάσισα να στείλω το τρόπαιό μου πίσω στα κεντρικά γραφεία της EBU στη Γενεύη. Με ευγνωμοσύνη και με ένα ξεκάθαρο μήνυμα:
Ζήστε αυτά που πρεσβεύετε.
Αν οι αξίες που γιορτάζουμε πάνω στη σκηνή δεν εφαρμόζονται και εκτός αυτής, τότε και τα πιο όμορφα τραγούδια χάνουν το νόημά τους.
Περιμένω τη στιγμή που τα λόγια και οι πράξεις θα ευθυγραμμιστούν.
Μέχρι τότε, αυτό το τρόπαιο είναι δικό σας.
Nemo
Σχετικά
27 μουσικά ραντεβού του Μαΐου στην Κύπρο
Συναυλίες, live εμφανίσεις και μεγάλες μουσικές βραδιές γεμίζουν τον μήνα με ρυθμό, συναίσθημα και διασκέδαση
Έλλη Κοκκίνου: Συνεχίζει τις εντυπωσιακές εμφανίσεις στο Zazza Λευκωσίας
Η αγαπημένη τραγουδίστρια ανεβαίνει στη σκηνή της κυπριακής πρωτεύουσας, υποσχόμενη εκρηκτικές βραδιές με παλμό και μεγάλες επιτυχίες
Μόλις ανακοινώθηκε μία μεγάλη συναυλία στο χωριό, με τον Μάκη Δημάκη
Στο χωριό Άγιος Θεράποντας αυτό το καλοκαίρι έρχεται κάτι μοναδικό
«Θύμισες»: Ο Παντελής Θαλασσινός και η Ειρήνη Τουμπάκη στην Ερήμη, σε ένα αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι
Δωρεάν συναυλία στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Oddschecker: Η Ελλάδα «καλπάζει» στις στοιχηματικές προτιμήσεις – Συνεχίζεται η εντυπωσιακή άνοδος της ελληνικής συμμετοχής
Πτωτικές τάσεις παρουσιάζει η κυπριακή συμμετοχή
Ο Κωνσταντίνος Αργυρός έρχεται για την πρώτη μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού στον Πρωταρά
Ξεκίνησαν οι κρατήσεις για την εμφάνισή του
200 κιθάρες επί σκηνή με την Γιώτα Νέγκα
Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει προσωπικές της επιτυχίες, αλλά και τραγούδια, σταθμούς της διαδρομής της
Αντώνης Ρέμος: Η ξαφνική ανακοίνωση που αλλάζει τα δεδομένα στη νυχτερινή Αθήνα
Ο Αντώνης Ρέμος αποσύρεται από τη νύχτα τον ερχόμενο χειμώνα
Eurovision 2026: Αποκαλύφθηκε η εντυπωσιακή σκηνή που θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό (βίντεο)
Αυτές είναι οι ημερομηνίες των προβών για Κύπρο και Ελλάδα
Η Κέλλυ Κελεκίδου έρχεται Κύπρο για συναυλίες σε πόλεις και χωριά
Με 5 προγραμματισμένες εμφανίσεις στο νησί, η τραγουδίστρια υπόσχεται βραδιές γεμάτες ένταση, διασκέδαση και τις μεγάλες επιτυχίες που όλοι έχουμε αγαπήσει
Eurovision 2026 – Oddschecker: Σε τροχιά ανόδου Ελλάδα και Δανία
Η Δανία και η Ελλάδα αναδεικνύονται στους κύριους κερδισμένους της εβδομάδας στην κούρσα για τη Eurovision 2026, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δεδομένα της πλατφόρμας Oddschecker.