Δημοσιεύτηκε στις 31 Οκτωβρίου 2025
Την έναρξη της διαδικασίας επανασχεδιασμού της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Λεμεσού σηματοδότησε η Ημερίδα Διαβούλευσης «Κοινωνία για όλους, σε μια πόλη για Όλους», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης με τη συμμετοχή επιστημόνων, φορέων, ειδικών και δεκάδων πολιτών.
Κεντρική θεματική ενότητα της Ημερίδας ήταν το πώς το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους (New European Bauhaus – NEB) μπορεί να αποτελέσει πλαίσιο και εργαλείο για τον μετασχηματισμό της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Λεμεσού, συνδέοντας τον χώρο, την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Η Ημερίδα αποτέλεσε την αφετηρία ενός ανοιχτού διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών. Οι ιδέες και οι προτάσεις που υποβλήθηκαν θα αξιοποιηθούν για τη διαμόρφωση της νέας κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, με στόχο μια Λεμεσό συμπεριληπτική, κοινωνικά ευαίσθητη και προσιτή σε όλους.
Το Α’ Μέρος της Ημερίδας, περιελάμβανε παρουσιάσεις, ανοιχτές συζητήσεις και παραδείγματα από την Κύπρο και την Ευρώπη που ανέδειξαν πώς το ΝΕΒ, μεταφράζεται σε πράξη μέσα από κοινωνικές και χωρικές παρεμβάσεις. Περιελάμβανε, ακόμη, συζήτηση πάνελ με συντονιστή τον Δρ. Σωτήρη Θεμιστοκλέους, Διευθυντή Στρατηγικής Ανάπτυξης στο Centre for Social Innovation. Στο πάνελ συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λεμεσού Γιάννης Αρμεύτης, η Δρ. Ιωάννα Κυπριανού (Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Κύπρου), ο Δρ. Σωκράτης Στρατής (Αρχιτέκτονας & Πολεοδόμος, Πανεπιστήμιο Κύπρου), ο Δρ. Γιάννης Παπαδάκης (Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, Πανεπιστήμιο Κύπρου) και ο Δρ. Δημήτρης Φωτίου (Σύμβουλος Στρατηγικής Προϊόντων, Simlead Ltd).


Κατά την ομιλία του, ο Δήμαρχος Λεμεσού Γιάννης Αρμεύτης, υπογράμμισε ότι «η κοινωνική πολιτική ενός σύγχρονου Δήμου δεν μπορεί να σχεδιάζεται πίσω από κλειστές πόρτες. Οφείλουμε να ακούμε τους πολίτες, τις κοινωνικές ομάδες, τους φορείς και όλους όσοι βιώνουν καθημερινά τις ανάγκες, τις ανισότητες αλλά και τις δυνατότητες που έχει η πόλη μας. Θέλουμε να χτίσουμε μια Λεμεσό όπου η κοινωνική ευαισθησία δεν είναι θεωρητική έννοια, αλλά πράξη και βίωμα. Μια πόλη που δεν θα αφήνει καμιά και κανέναν πίσω». Πρόσθεσε πως «το πνεύμα του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, μάς καλεί να συνδέσουμε την κοινωνική πολιτική με τον χώρο, την καθημερινότητα, την αισθητική και τη βιωσιμότητα. Μας δείχνει ότι μπορούμε να σχεδιάζουμε πολιτικές και υποδομές που υπηρετούν ταυτόχρονα τον άνθρωπο και την πόλη, το περιβάλλον και την κοινότητα».


Στόχος είναι η προσέγγιση αυτή να ενσωματωθεί και στον πυρήνα της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λεμεσού, η οποία αναπτύσσεται γύρω από βασικούς άξονες όπως: Προσβασιμότητα, Συμπερίληψη, Τρίτη Ηλικία, Έμφυλος Σχεδιασμός και Άτομα με Μεταναστευτική Βιογραφία.
Επόμενο βήμα στη διαδικασία επανασχεδιασμού της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Λεμεσού είναι η πραγματοποίηση σειράς συνεργαστηρίων και διαβουλεύσεων, με τη συμμετοχή επιστημόνων, οργανισμών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών. Παράλληλα, θα διεξαχθεί διαδικτυακός διάλογος, με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, προκειμένου να αντληθούν ιδέες και εισηγήσεις από το ευρύτερο κοινό. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσει ο Δήμος Λεμεσού. Εκεί θα ανακοινωθούν τα βασικά συμπεράσματα, καθώς και οι προτεραιότητες της νέας στρατηγικής.
Σχετικά
Πανσέληνος Νοεμβρίου: Πότε θα φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό το «Φεγγάρι του Κάστορα»
Γιατί ονομάζεται Φεγγάρι του Κάστορα
Μια εντυπωσιακή τοιχογραφία 70 μέτρων αφηγείται την ιστορία της Χοιροκοιτίας
Μια εντυπωσιακή νέα τοιχογραφία ξεδιπλώνει την ιστορία, τις παραδόσεις και τους θρύλους της κοινότητας
Αυτές είναι οι 15 ασφαλέστερες πόλεις του κόσμου για ταξίδια το 2027
Ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Ζυρίχη, το Άμστερνταμ και το Ρέικιαβικ είναι από τις ασφαλέστερες στον κόσμο για τους ταξιδιώτες, σύμφωνα με μια νέα κατάταξη
Η μαγεία των Χριστουγέννων ζωντανεύει στο Adams Beach Hotel
Από τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου και το φιλανθρωπικό Christmas Market μέχρι τα εορταστικά δείπνα, τις μουσικές βραδιές και τις οικογενειακές δραστηριότητες, το Adams Beach Hotel ετοιμάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα για όλη την περίοδο των γιορτών
«Μικρά μωρά, μεγάλες προοπτικές»
Τα «Μωρά Θαύματα» αναδεικνύουν τη σημασία της συστηματικής παρακολούθησης των πρόωρων παιδιών
Καιρός: Πότε αναμένονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός μέχρι το Σάββατο
Διπλή επιτυχία για την Pafilia στα European Property Awards 2026–2027
Το Minthis ενισχύει τη διεθνή του αναγνώριση με το βραβείο πέντε αστέρων στην κατηγορία Best Mixed Use Development στην Κύπρο, ενώ το Elysia Blu διακρίνεται στην κατηγορία Residential Development 20+ Units
Αυτή αναδείχθηκε λέξη της χρονιάς για το 2026 σύμφωνα με το λεξικό Collins του Ηνωμένου Βασιλείου
Η λέξη της χρονιάς για το 2025 ήταν το «vibe coding», η δημιουργία μιας εφαρμογής μέσω περιγραφών σε εργαλεία AI
Το νέο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο της Λάρνακας που θα γίνει talk of the town
Με 47 δωμάτια και σχεδιασμό εμπνευσμένο από τη Μεσόγειο, το πλήρως ανακαινισμένο ibis Styles Larnaca Finikoudes Beach προσθέτει μια νέα επιλογή διαμονής στο κέντρο της πόλης.
Χειμώνας στην Ευρώπη: 10 προορισμοί που αξίζει να ανακαλύψετε
Η Ευρώπη διαθέτει μια τεράστια ποικιλία προορισμών για να επισκεφθεί κανείς τον χειμώνα, είτε αναζητά χιονισμένες αποδράσεις, είτε παραθαλάσσιες διακοπές, είτε ιστορικές περιηγήσεις
Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πέφτει η θερμοκρασία
Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό
Javokhir Sindarov: Η μεγάλη επιστροφή στο Cap St Georges Hotel & Resort
Η επιστροφή του Javokhir Sindarov στο Cap St Georges Hotel & Resort έχει ιδιαίτερο συμβολισμό.