Δημοσιεύτηκε στις 22 Οκτωβρίου 2025
Η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού ανακοινώνει τη διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Κυπριακής Παράδοσης, μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην παραδοσιακή αγγειοπλαστική, με θέμα «Η κεραμική – αγγειοπλαστική και ο τόπος μας», φωτίζοντας τη βαθιά σχέση του κυπριακού λαού με την τέχνη του πηλού.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την τέχνη της κεραμικής μέσα από εκθέσεις, επιδείξεις και βιωματικά εργαστήρια, όπου παραδοσιακοί τεχνίτες θα δημιουργούν πήλινα αγγεία και θα μοιράζονται τις γνώσεις τους με το κοινό. Παιδιά και ενήλικες θα μπορούν να συμμετέχουν ενεργά, δοκιμάζοντας την εμπειρία της δημιουργίας στον τροχό του αγγειοπλάστη.
Το φεστιβάλ θα προσφέρει μια πολυδιάστατη πολιτιστική εμπειρία, με παραδοσιακά επαγγέλματα, εκθέσεις, εργαστήρια, παραδοσιακή γαστρονομία, μουσική και χορούς, δημιουργώντας ένα περιβάλλον γεμάτο ήχους, χρώματα και γεύσεις της Κύπρου.
Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα έχουν οι διαγωνισμοί μαγειρικής, όπου γνωστές σεφ όπως η Χρύσω Λέφου και η Χριστίνα Χριστοφή θα καθοδηγήσουν τη δημιουργία του παραδοσιακού τταβά και της πίτας της σάτζιης. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν παιδικές θεατρικές παραστάσεις από το θέατρο Piccolo και το Θέατρο Σκιών «Πάφιος», που θα διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους με χιούμορ και παράδοση.
Η μουσική και ο χορός δεν θα μπορούσαν να λείπουν. Χορωδίες, μουσικά σχήματα και χορευτικοί όμιλοι θα γεμίσουν τον χώρο με κυπριακές μελωδίες και παραδοσιακούς ρυθμούς, ενώ γνωστοί καλλιτέχνες όπως η Τζένη Καραπατάκη, ο Δημήτρης Παναγή και ο Μιλτώ Κωνσταντίνου θα χαρίσουν αξέχαστες στιγμές στο κοινό.
Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει επίσης έκθεση παραδοσιακής αγγειοπλαστικής, εργαστήρια δημιουργίας, παιχνίδια και δραστηριότητες για παιδιά, διαγωνισμό ποίησης στην κυπριακή διάλεκτο, αλλά και το εντυπωσιακό ομοίωμα του αρχαίου καραβιού της Κερύνειας, που θα “ταξιδέψει” τους επισκέπτες πίσω στον χρόνο με τις ιστορίες του.
*Για δηλώσεις συμμετοχής στους διαγωνισμούς μαγειρικής: 99 972 434 (έως 23 Οκτωβρίου 2025).
>> Σάββατο 25 & Κυριακή 26 Οκτωβρίου, Προαύλιο Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής, Λεμεσός, 10:30 - 20:00.
Είσοδος ελεύθερη – Τζεραστικό για ούλλους!

Σχετικά
Aνακοινώθηκε το πρόγραμμα για το πιο γλυκό φεστιβάλ στο χωριό
Aυτά είναι όλα θα συμβούν στις Πλάτρες, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σοκολάτας
Αυθεντικό Oktoberfest στο Aphrodite Hills Resort
Παράδοση, μουσική και διασκέδαση σε ένα μοναδικό τριήμερο
Dance Waves: Η υψηλή τέχνη του σύγχρονου χορού συναντά το videodance
Το International Dance Waves Festival και το Moving Images International Videodance Festival συναντώνται
Το ξεχωριστό «βέρικο» σταφύλι αποκτά τη δική του γιορτή στον Άγιο Δημήτριο
Το ορεινό χωριό της Λεμεσού τιμά την τοπική ποικιλία και την αμπελουργική του παράδοση με ένα μεγάλο φθινοπωρινό αντάμωμα.
Η πιο γλυκιά γιορτή της Πάφου είναι αφιερωμένη στην κυπριακή μπανάνα
Η Κισσόνεργα αναδεικνύει το προϊόν που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας και της ταυτότητάς της, μέσα από ένα εξάωρο φεστιβάλ στην πλατεία του χωριού.
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ Urban Dance της Κύπρου μετατρέπει τη Λεμεσό σε παγκόσμιο κέντρο Hip Hop κουλτούρας
Το VIMTO Break The Maze Επιστρέφει για 8η χρονιά στη Λεμεσό
Το Φεστιβάλ Γλυκό του Κουταλιού στην Κακοπετριά με happenings για όλη την οικογένεια
Η πλατεία και το σχολείο της Κακοπετριάς θα γεμίσουν με δράσεις για μικρούς και μεγάλους
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για το 13ο Φεστιβάλ Κόκκινου Πηλού Κόρνου
Η Κυριακή γίνεται μια μεγάλη γιορτή για μικρούς και μεγάλους -με παιχνίδι, δημιουργία, θέατρο και παράδοση
8 πανέμορφα χωριά της Κύπρου μάς κερνούν ζεστό παλουζέ αυτό το σαββατοκύριακο
Αυτό το Σαββατοκύριακο παίρνουμε τον δρόμο για την ύπαιθρο και απολαμβάνουμε αυθεντικές γεύσεις, μουσική, χορό και κυπριακή φιλοξενία
20 φεστιβάλ για να γυρίσεις την Κύπρο αυτό το Σαββατοκύριακο
Παλουζές, κουμανδαρία, παστέλι, ρόδι, παραδοσιακές γεύσεις, μουσική και πολιτισμός μάς βγάζουν στα χωριά και στις πόλεις.
Γιορτή του Σταφυλιού & Κυπριακών Εδεσμάτων στον Άγιο Γεώργιο Συλίκου
Μια ημέρα γεμάτη παράδοση και αυθεντικές εμπειρίες.
Το Φεστιβάλ ‘Γλυκό του Κουταλιού’ επιστρέφει και φέτος στην Κακοπετριά
Oι δρόμοι, η πλατεία και το σχολείο της Κακοπετριάς θα γεμίσουν με δράσεις για μικρούς και μεγάλους, καλλιτεχνικά σχήματα και βεβαίως, γλυκά του κουταλιού