Δημοσιεύτηκε στις 09 Οκτωβρίου 2025
Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι είναι ο φετινός βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025, όπως ανακοίνωσε στις 14:00 το μεσημέρι η Σουηδική Ακαδημία στη Στοκχόλμη.
Η επιτροπή σημείωσε ότι ο Κρασναχορκάι βραβεύεται «για τη μαγνητική, εκτενή πρόζα του που με υπομονετική ένταση και φιλοσοφική οξύτητα αποκαλύπτει το χάος, την ειρωνεία και τη μοναξιά του ανθρώπινου πολιτισμού».
Ο 70χρονος συγγραφέας θεωρείται μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, γνωστός για τα πυκνά, μακροπερίοδα έργα του και τη σκοτεινή, αποκαλυπτική του γραφή. Έγινε παγκοσμίως γνωστός με το «Satantango» (Σαταντάνγκο), το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Μπέλα Ταρ σε ταινία-σταθμό επτά ωρών, και με το «Πόλεμος και Πόλεμος» (War and War), ένα από τα πιο επιδραστικά ευρωπαϊκά μυθιστορήματα των τελευταίων δεκαετιών.
Η πορεία και το έργο του
Γεννημένος το 1954 στην Ουγγαρία, ο Κρασναχορκάι σπούδασε νομικά και ουγγρική φιλολογία, αλλά πολύ γρήγορα αφιερώθηκε στη συγγραφή. Από τη δεκαετία του ’80, το έργο του εξερευνά τον υπαρξιακό φόβο, τη φθορά του χρόνου και τη μεταφυσική διάσταση της καθημερινότητας, με μια γλώσσα που έχει συγκριθεί με εκείνη του Κάφκα, του Μπέρνχαρντ και του Ντοστογιέφσκι.
Εκτός από τα εμβληματικά μυθιστορήματα «The Melancholy of Resistance» και «Seiobo There Below», έχει γράψει δοκίμια, νουβέλες και ποιητικά κείμενα, συνεργαζόμενος στενά με τον σκηνοθέτη Μπέλα Ταρ για ταινίες όπως το «The Turin Horse» και το «Werckmeister Harmonies».
Η διεθνής αναγνώριση
Ο Κρασναχορκάι έχει τιμηθεί στο παρελθόν με το Man Booker International Prize (2015) και το National Book Award for Translated Literature (2019), ενώ τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Πολλοί κριτικοί τον θεωρούσαν φαβορί για το Νόμπελ εδώ και χρόνια, καθώς η γραφή του ενώνει τη φιλοσοφική στοχαστικότητα με την υπαρξιακή αγωνία της μεταψυχροπολεμικής Ευρώπης.
Με τη φετινή επιλογή, η Σουηδική Ακαδημία φαίνεται να επιστρέφει σε μια καθαρά λογοτεχνική προσέγγιση, επιβραβεύοντας έναν συγγραφέα που λειτουργεί μακριά από την εμπορικότητα και που έχει διαμορφώσει ένα μοναδικό, αναγνωρίσιμο ύφος στη σύγχρονη πεζογραφία.
Σχετικά
Αλλάζει το πλαίσιο προστασίας των επιβατών αεροπλάνων – Αποζημιώσεις, αυθαίρετες χρεώσεις και δωρεάν θέσεις
Μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία
Καιρός: Στους 35 βαθμούς ο υδράργυρος στο εσωτερικό – Αλλάζει ξανά το σκηνικό την Παρασκευή
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Η τοιχογραφία που έδωσε χρώμα στον Πρωταρά
Νέα τοιχογραφία δίνει χρώμα και καλλιτεχνική ταυτότητα στην τουριστική περιοχή του Δήμου Παραλιμνίου - Δερύνειας.
Διεθνής διάκριση για την παραλία Αγίου Ερμογένη
Ένα από τα σημαντικά σημεία αναφοράς της παράκτιας ζώνης του Δήμου Κουρίου, πήρε και φέτος τη "Γαλάζια Σημαία"
Δωρεάν είσοδος στο διάσημο υδροπάρκο για όλους τους μπαμπάδες!
Οι μπαμπάδες μπαίνουν δωρεάν στο Fasouri Watermania για τη Γιορτή του Πατέρα
Στο «μενού» βροχές, καταιγίδες και χαλάζι - Πότε αναμένεται άνοδος θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση
Coastal Urban Futures: Τριήμερη έκθεση και πρόγραμμα παράλληλων δράσεων για το μέλλον της παράκτιας ζώνης της Λάρνακας
Με προβολή ταινιών, ποδηλατική περιήγηση και ακρόαση ηχοτοπίων
Αυτές είναι οι 18 πιο καθαρές, οργανωμένες και προσβάσιμες παραλίες του Πρωταρά
Πρώτος παγκύπρια ο Δήμος Παραλιμνίου - Δερύνειας με 18 Γαλάζιες Σημαίες για το 2026
Η καλοκαιρινή Madame Figaro κυκλοφορεί με cover girl τη Βίκυ Καγιά
Ένα τεύχος γεμάτο μόδα, ομορφιά, προτάσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές και ουσιαστικές συναντήσεις.
Νέα σημαντική διάκριση για κυπριακό ξενοδοχείο
Το Louis Ledra Beach, μέλος της Elegant Collection της Louis Hotels, βραβεύεται ξανά για τις καινοτόμες κοινωνικές πρακτικές του
Ένα καλοκαίρι γεμάτο εμπειρίες στο Cap St Georges Hotel & Resort
Υπάρχουν μέρη που απλά πας για διακοπές, και υπάρχουν και μέρη που σε κάνουν να νιώθεις ότι ζεις κάτι πραγματικά ξεχωριστό
Αυτές είναι οι παραλίες της Κύπρου με Γαλάζια Σημαία για το 2026
56 παραλίες και οι 2 μαρίνες βραβεύθηκαν φέτος από σύνολο 123 περιοχών νερών κολύμβησης