Wine Guide , Εστιατόρια

Κρασί: Γεύσεις από Ξυνιστέρι της Λεμεσού

Εννέα φιάλες από Ξυνιστέρι Πάφου παρήλασαν σε προηγούμενο άρθροκαι τώρα οκτώ από την επαρχία Λεμεσού. Είσαι έτοιμος να τις απολαύσεις;

Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουλίου 2014

Το υψόμετρο, το κλίμα και η μορφολογία του εδάφους στις νότιες πλαγιές του Τροόδους δίνουν κάτι το ξεχωριστό από τους δυτικούς αμπελώνες της Πάφου. Η παλιά μας λευκή κυπριακή ποικιλία, που καλλιεργείται αποκλειστικά στην Κύπρο, δίνει γενικά στην περιοχή Λεμεσού ευχάριστα κρασιά που χαρακτηρίζονται από λεπτά αρώματα και λεμονάτη δροσιστική γεύση με μακρά επίγευση. Οι οίνοι της χαρακτηρίζονται από κίτρινο χρώμα, λεπτό στόμα, με μέτρια έως υψηλή οξύτητα και αλκοόλη, σε συνδυασμό με διακριτικά λουλουδένια φρουτώδη και βοτανικά αρώματα. Διακρίνουμε νότες λεμονιού, κίτρου, μοσχολέμονου, χόρτου και βοτάνων, μεταλλικότητας και κάποτε άσπρου ροδάκινου, βερίκοκου, αχλαδιού, μπανάνας και λουλουδιών όπως το γιασεμί. Συνεχίζουμε την οινική μας καλοκαιρινή διαδρομή με λευκά Λεμεσού.

2013 ΚΕΟ Ξυνιστέρι (Μαλλιά)

Όμορφο, τυπικό λευκό κρασί από τη σταθερά αγαπημένη ποικιλία Ξυνιστέρι. Λευκοκίτρινο με πράσινες ανταύγειες, φρέσκα αρώματα λευκών φρούτων, εσπεριδοειδών και βοτάνων στη μύτη και το στόμα. Φρέσκο κρασί, γεμάτο και ισορροπημένο, με δροσερή οξύτητα, επίγευση που διαρκεί και με τεράστια γκάμα συνδυασμών στο τραπέζι καθώς και ελκυστική τιμή, εξηγούν τους λόγους που η ετικέτα αυτή παραμένει αμείωτα δημοφιλής. Αρμονία γεύσεων με σαλάτες, ορεκτικά και ψάρια τηγανητά.

2013 Χατζηαντωνά Ξυνιστέρι, Τοπικός Οίνος Λεμεσού (Παρεκκλησιά)

Δροσερό, λευκό κρασί, από την ποικιλία Ξυνιστέρι, κομψό, με διακριτικά αρώματα στη μύτη αλλά και εκφραστικό στόμα. Μύτη λοιπόν, με αρώματα ευγενικής φυτικότητας και κίτρινου φρούτου, σε συνδυασμό με ανανά και πεπόνι και πολύ καθαρό ροδάκινο. Στόμα καλό, ελαφρότερο σε ένταση από τη μύτη, ευκολόπιστο, με ευχάριστη οξύτητα, αποτελεί άριστη επιλογή σε ένα τραπέζι με ποικίλους συνδαιτυμόνες και τη συνοδεία μαλακών πιάτων, θαλασσινών, ψαριών και πουλερικών.

2013 Οινοποιείο Ζαμπάρτα (Άγιος Αμβρόσιος)

Ένα ιδιαίτερο, απολαυστικό Ξυνιστέρι με ελαφρύ κίτρινο χρώμα, θαυμάσια ελαφριά φρουτώδη αρώματα φρεσκοκομμένου χόρτου, εσπεριδοειδών, λευκόσαρκων φρούτων (όπως πράσινο μήλο) και βοτάνων, με γευστική ομορφιά και πολυπλοκότητα. Με ένταση και διάρκεια στο τελείωμά της, η υποκειμενική οξύτητά του έρχεται στο προσκήνιο και αναζωογονεί το κρασί περνώντας μέσα από το φρούτο. Ισορροπεί με λίγο αερισμό καθώς ζεσταίνεται, σταδιακά ηρεμεί σημαντικά και τελικά εξελίσσεται σαν ένα διαφορετικό κρασί, και στο σημείο αυτό αναδεικνύονται πολύ καλά εντεταγμένες στο σύνολο νότες χόρτου.

2013 Βλασίδη Λευκό (Κοιλάνι)

Αχυροπράσινο χρώμα με κρυσταλλική διαύγεια. Πίνοντας αυτό το κρασί είναι σαν να τρως φρέσκα κομμάτια μήλου, ροδάκινου και λεμονιού με αποξηραμμένα βότανα. Εκφράζει όμορφα και πιστά την τυπικότητα ενός Ξυνιστεριού. Μεταλλικότητα που προδίδει την καταγωγή του στις νότιες πλαγιές του Τροόδους, γήινες και φυτικές νότες, λεμονάτα αρώματα και όμορφη οξύτητα που κάνει το κρασί φρέσκο και δροσιστικό, ξεχωρίζουν στο στόμα, ενώ η ισορροπία του, του δίνει μια ευπρόσδεκτη φιλικότητα. Ταιριάζει εξαιρετικά με κοκτέιλ θαλασσινών, καλοκαιρινές σαλάτες, κοτόπουλο στη σχάρα και μπαρμπούνια τηγανητά.

2013 ΕΤΚΟ Ξυνιστέρι Οινοποιείο Olympus (Όμοδος)

Το χρώμα είναι απαλό, λευκοκίτρινο με πράσινες ανταύγειες. Η μύτη είναι σύνθετη όπου οι φρέσκοι ανθικοί χαρακτήρες υπερισχύουν και ακολουθούν νότες φλούδας λεμονιού και αρώματα τροπικών φρούτων όπως αβοκάντο. Το στόμα χαρακτηρίζεται από πλήρη ισορροπία με κυρίαρχα τα αρώματα των εσπεριδοειδών, αγγίγματα γιασεμιού και μέντας. Στην επίγευση, η οξύτητα οδηγεί τον ουρανίσκο σε ένα καθαρό επιμηκυμένο τελείωμα.

2013 Πετρίτης, Οινοποιείο Βασιλικό Κυπερούντας (Κυπερούντα),

Από τα σημαντικότερα κυπριακά λευκά best-sellers, το λευκό Πετρίτης του Οινοποιού Μηνά Μηνά βασίζεται στην έκφραση του ξυνιστεριού σαν ποικιλία που απογειώνεται από την εκρηκτική οξύτητα, ενώ έχει μια πολυπλοκότητα που του δίδει μακροζωία, αφού ποσοστό του παραμένει για λίγους μήνες σε βαρέλι. Εύκολο και φινετσάτο λευκό που προτιμάται φανατικά και πίνεται με χαρακτηριστική άνεση και ευχαρίστηση. Mε το απαλό κιτρινοπράσινο χρώμα του, την προκλητική διαύγεια και τα φρουτώδη αρώματα ροδάκινου και εξωτικών φρούτων σε λουλουδάτο φόντο, το λευκό αυτό κρασί μεθά αμέσως τις καρδιές αυτών που το δοκιμάζουν. H γεύση του είναι πλούσια, αρωματική και με έντονη επίγευση.

2013 Οινοποιείο Λαμπούρη (Πλάτρες)

Τυπικό Ξυνιστέρι θερμού κλίματος από ένα από τα καλύτερα οινοποιεία του νησιού. Όμορφα εξωτικά αρώματα με πράσινες, φυτικές νότες, οι οποίες υποστηρίζονται από σωστά τονισμένη οξύτητα και καλή διάρκεια στο στόμα. Στο στόμα ώριμα και έντονα αρώματα, τροπικά και χορτώδη, έντονη γεύση και μία φυσική οξύτητα που χαρίζει ζωηρή φρεσκάδα και γεύση που διαρκεί. Ένα όμορφο λευκό κρασί για όλες τις ώρες.

2013 Οινοποιείο Τσιάκκας (Πελένδρι)

Απολαυστικό λευκό κρασί με διακριτικά αρώματα στη μύτη που αποκτούν ένα πιο εξωτικό, σχεδόν νέο-κοσμικό ύφος στο στόμα. Δροσερό αλλά απόλυτα ισορροπημένο, πίνεται ευχάριστα είτε μόνο του είτε παρέα με λεπτές γεύσεις. Λαμπερό υποκίτρινο χρώμα, πολύπλοκα αρώματα εξωτικών φρούτων και λεμονανθού όπως και φυτικές νότες, λιπαρό στόμα, πληθωρικό με δροσιστική οξύτητα και μακρά αρωματική επίγευση.

2013 Αγιόκλημα Οινοποιείο Κωνσταντινίδη (Πέρα Πεδί)

Ένα ευχάριστο, πληθωρικό λευκό κρασί με ισορροπημένη γεύση και αρώματα εσπεριδοειδών. Σταθερό ποιοτικά κάθε χρόνο, λαμπερό, διαυγές με ελαφρές χρυσοπράσινες ανταύγειες. Τα τυπικά βοτανικά αρώματα μαζί με αυτά των λευκών φρούτων, πεπονιού και φρεσκοκομμένου γρασιδιού εναλλάσσονται σε ένα φόντο εσπεριδοειδών. Με πλούσια, δροσερή και όμορφα ισορροπημένη γεύση, ευχάριστη οξύτητα και αρωματική επίγευση.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close